ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.03.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2015
DURATA: 4 zile
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    ”Capela Magilor” din Palatul Medici, Florența

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Florența - orașul florilor, a crinilor, o perlă din ”corola de minuni a lumii” mă atrage ca un magnet cu nenumăratele-i valori artistice.

    În martie 2015 nu am fost la prima vizită în Florența și agenda mea de drum în care aveam punctate la plecare obiectivele ce trebuiau văzute, nu știu cum se face, dar de fiecare dată, la întoarcere, în loc să scadă, numărul acestora tot crește. Uite așa a apărut și Capela Magilor aflată în Palatul Medici-Ricardi.

    Această Capelă nu trebuie confundată cu Capela Medici din Basilica San Lorenzo, cea aflată în Piața Aldobrandini..

    Palatul Medici se află pe Via Cavour, la nr. 3, în plin centru orașului, se poate merge pe jos și vizita în voie pentru că nu este asaltat de turiști. Despre curțile pavate cu piatră de râu și interioarele sale voi vorbi mai apoi, considerând micuța Capelă mai interesantă, din cele citite de mine prin diverse ghiduri turistice.

    Din curtea interioară a palatului, sunt indicatoare care te conduc spre o scară ce duce la capelă, aceasta fiind decorată cu frescele lui Benozzo Gozzoli, la 1459.

    Pereții capelei, trei la număr, prezintă un fel de triptic realizat de pictorul mai sus menționat (elev al lui Fra Angelico), la comanda lui Piero, tatălui lui Lorenzo Magnificul, cel care a acumulat un fond cultural nemaiîntâlnit și a găzduit în palatul său filozofi, umaniști, pictori și alți oameni de valoare.

    Pereții capelei prezintă ”Cortegiul Magilor”, aducători de daruri, călăuziți fiind de steaua care a apărut deasupra așezării Bethleem. Este momentul biblic al nașterii lui Iisus, numai că pictorul înfățișează o mare procesiune ce avea loc anual în Florența, organizată de o anume Confrerie, la care unii membri ai familiei Medici erau adepți.

    Lucrarea fiind executată la comandă, pictorul prezintă în figurile celor trei magi, pe unii membri ai familiei Medici. Specialiștii spun că valoarea acestei picturi nu este una de excepție, mai degrabă un fel de document al familiei, personajele fiind redate sub chipul a trei din cei mai marcanți Medici: Bătrânul Cosimo, Piero-fiul său și celebrul Lorenzo Magnificul, nepotul. Nu lipsește nici fratele lui Lorenzo, Giulianno, cel care, copil fiind a fost asasinat în conspirația condusă de familia rivală, Pazzi.

    Privind altarul cu frumoasa sa pictură intitulată ”Fecioara în adorație”, o copie a originalului lui Filippo Lippi, în partea dreaptă se deschide privirilor procesiunea tânărului Gaspar, pe un cal alb, personaj ce a fost identificat cu însăși Lorenzo, care la data finalizării picturii avea în jur de 10-12 ani. El poartă mantie aurită, este majestuos, urmat fiind de tatăl său, deasemenea pe un cal alb. Procesiunea este formată dintr-un mare alai de personaje ilustre florentine, apropiați ai familiei, filozofi, poeți, dar și pictorul însuși s-a inclus în acest alai, pe boneta sa roșie stă scris Opus Benotti, adică Opera lui Benozzo.

    Pe alt perete este înfățișat magul Balthazar, portretizat cu figura Împăratului Bizantin Ioan al VIII-lea Paleologul, iar pe peretele de vest, Melchior, cel mai bătrân dintre magi, sosit din Persia, îl reprezintă pe Patriarhul ortodox Iosif al II-lea. Aceștia, adică capii celor două rituri, se întâlniseră la Florența în 1439, unde picaseră la o înțelegere care, datorită condițiilor istorice, nu a rezistat. A rezistat în schimb spiritul artistic florentin din care a câștigat Florența.

    Fresca este una din cele mai frumoase, este prețuită în toată lumea, are valoare artistică și dovedește talentul pictorului ce reușește să exprime personajele în plină mișcare. Bogăția acestor fresce, multitudinea personajelor ce formează suita regilor magi cu strălucitoarele lor veșminte, cât și cele trei planuri în care se desfășoară, fac din frescă o capodoperă.

    Și uite așa, am mai bifat un punct din agenda mea, despre Florența. Atunci, în 2015, la plecare a fost adăugată Chiostro dello Scalzo cu frumoasele lucrări monocrome ale lui Andrea del Sartro - vezi impresii, Capela Brancacci și nu numai.

    Mulțumesc.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 11.03.18 21:39:58
    Validat / Publicat: 11.03.18 22:50:50
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Veneția, Napoli, Roma, Milano, Pisa, Ravenna.

    VIZUALIZĂRI: 2397 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 Capela Magilor, Palatul Medici, Florența.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 29 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    4 ecouri scrise, până acum

    tata123 🔱
    [12.03.18 09:34:45]
    »

    @mihaelavoicu: Interesante picturile din Capela Magilor și de lăudat spiritul de creație al pictorilor epocilor trecute, de mare ajutor pentru noi „înlocuirea” unor personaje religioase cu oamenii importanți ai respectivei epoci istorice.

    Astfel de „înlocuiri” întâlnim și prin bisericile vechi de pe teritoriul țării noastre, alături de elemente tradiționale românești strecurate în erminia picturii bizantine (straie tradiționale, piese de încălțăminte - opinci, ocupații meșteșugărești, jocul ursului de către țigani etc.).

    mprofeanu
    [12.03.18 17:10:15]
    »

    @mihaelavoicu: Am citit cu plăcere despre această frumoasă capelă și am admirat pozele! Mi-a plăcut faza cu "ei și! ", simpatică, eu spuneam mea culpa! așa am văzut și eu poze deosebite... altfel...

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [12.03.18 21:12:30]
    »

    @mprofeanu: mulțumesc pentru apreciere!

    Așa enervantă a ajuns restricția asta cu fotografierea...

    La Biserica Neagră din Brașov, astă vară, la fel, No flach! Nu am făcut, pentru că nu s-a putut. Dar la ieșire, i-am spus unuia mare de acolo, cum că aș fi cumpărat broșura cu biserica, dar din spirit de revoltă, nu o iau. Ce a zis? Nimic.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [12.03.18 21:15:21]
    »

    @tata123: Mulțumesc pentru completări și pentru apreciere!

    Gândul m-a dus la Pieta Bandini, unde Michelangelo și-a sculptat figura-i în chipul lui Iosif din Arimateea. Sau invers?

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mihaelavoicu, mprofeanu, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Florenței:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067570924758911 sec
    ecranul dvs: 1 x 1