ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 7 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Galeriile Uffizi (VI)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Fără timp de popas, pășim laolaltă cu mulțimea de vizitatori, în aripa de vest a Galeriilor Uffizi, ce cuprinde încăperile de la nr. 25 la nr. 45. Restul, până la nr. 99, sunt la etajul I.

    Am parcurs sălile etajului II, încăpere cu încăpere, în căutarea frumosului, a artei pure, a luminii și a harului.

    Prima încăpere, cea cu nr. 25, deși în pliantul primit la intrarea în muzeu, nu figura Michelangelo, l-am găsit totuși acolo, asta fiind în luna mai anul acesta, 2018. De curând am citit că în luna iulie 2018 a fost organizată și deschisă spre vizitare camera cu nr. 41, numai cu operele lui Michelangelo și Rafael. Ce am admirat, în camera cu nr. 25:

    Sfânta Familiede Michelangelo

    Capodopera denumită și Tondo Doni este singura pictată de maestru în format rotund, care s-a păstrat în Florența. Și cum lucrurile se leagă, această pictură comandată lui Michelangelo de doi membri, soț și soție, din familia Strozzi, la ora actuală, după reorganizarea muzeului, se află în sala cu nr. 41, împreună cu portretele acestora realizate de Rafael.

    Lucrarea a fost realizată în 1506 și are o cromatică strălucitoare, cu figuri nobile și simboluri creștine, precum neofiții (cei nebotezați încă), plasați în partea stângă, care așteaptă botezul și însăși Ioan Botezătorul-copil, pe de altă parte, semn al mântuirii familiei.

    Aceiași sală cu nr. 25 a fost dedicată și maestrului Ghirlandaio, cel care s-a ocupat de formarea marelui Michelangelo. Am admirat, dar nu aici, o superbă Cină de Taină de acest Ghirlandaio, la Biserica Ognisanti din oraș. Și tot de acest autor, în sala 25 există o superbă

    Adorația Magilor, datată 1487.

    Este singura sa operă de format rotund. Personajele sunt răspândite circular în jurul Pruncului și redate cu multă finețe. Figurile celor îngenunchiați sunt ale membrilor familiei Medici, iar cel din dreapta, tot îngenunchiat, cu mantie albastră, este însăși autorul.

    Sălile de la 25 la 33, se desfășoară într-o prelungire a culoarului de legătură, cu deschidere spre Arno și formează un adevărat labirint în care sunt expuse lucrări ale pictorilor italieni din sec. XV și XVI: Cosimo Rosselli, Perugino, Lorenzo di Credi și încă foarte mulți, în aparență necunoscuți nouă, dar niște picturi, o frumusețe!

    M-am oprit o clipă la un frumos Lorenzo di Credi, cu o Bunavestire, la un superb Cap de bătrân, fără a-i mai reține autorul și nici pe al celui care a imortalizat-o pe Isabella d'Este. A fost binevenită reorganizarea, pentru că în acest spațiu era într-adevăr ”înghesuială” mare, dacă mai amintim și prezența unor portrete de Papi.

    Sala 26 expune lucrări de Rafael, dar pliantul îmi spune, Cosimo Rosselli. Din pictorii renumiți, cu lucrări excepționale aș aminti aici

    Madona cu sticlete, pictată de Rafael în 1505.

    Este una din cele mai cunoscute Madone, din multele realizate de Rafael. De ce, cu sticletele? Analiștii spun că această pasăre, care în titulatura tabloului îi spune ”cardellino”, preferă ca hrană scaieți, planta ai cărei spini sugerează coroana purtată de Isus, înainte de răstignire. Aici Isus mângâie pasărea, cu o privire melancolică, prevestind patimile ce le va îndura.

    Am aflat, așa cum am mai spus, că din iulie 2018, lucrarea a fost mutată în sala nr. 41

    Labirintul de săli și numărul mare de lucrări, sincer o spun, la un moment dat, obosesc! Obosesc ochiul, atenția și picioarele. Totuși, au fost și zone cu trecere mai rapidă, dar nu pot omite, sculptura în jurul căreia, se înghesuie lume:

    Hermafrodita

    Inițial montată în Tribună, apoi în aripa de est, acum o găsesc în aripa de vest. Nu știu pentru care motiv o mută de colo, colo! Oricum, din 1669 este în Uffizi. Ca și cea de la Luvru, este o copie în marmoră a unui original din bronz, a sculptorului grec Policlet, contemporan cu Praxiteles și Fidias. Reprezintă un corp de femeie cu organe genitale bărbătești.

    În capătul culoarului se află o cafenea și o ieșire pe tarasă, cu o frumoasă bellvedere spre Palazzo Vechio.

    Vom coborî apoi scările spre etajul I, pentru a privi frumosul și a primi lumină!!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 18.12.18 19:22:11
    Validat / Publicat: 18.12.18 21:00:32
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma, Veneția, Pisa Lucca etc.

    VIZUALIZĂRI: 740 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 ”Sfânta Familie” de Michelangelo Buonarroti.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    ilinca59*
    [26.12.18 16:36:51]
    »

    "Cap de batran" pictat de Camillo Boccaccino (1504-1546); " Beatrice d'Éste" sotia lui Ludovico Sforza, pictor Alessandro Araldi (1460-1529). Imi place ce citesc aici. Imbratisari!

    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [26.12.18 17:28:15]
    »

    @ilinca59: Mulțumesc din suflet! Și mie îmi place când cineva mă descurcă sau mă completează. Aveam pozele, dar nu și fotografiile tăblițelor indicatoare. Chiar am stat în cumpănă să le postez sau, nu.

    Mulțumesc încă odată și să avem un an mai bun!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ilinca59*, mihaelavoicu
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Florenței:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053078889846802 sec
    ecranul dvs: 1 x 1