GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Muzeele Florenței cu Firenze Card
Anul acesta a fost anul in care am reusit sa ajung la Florenta, dupa ce in 2016 am fost in vacanta la Roma. Florenta este un oras de vis si cum scopul principal a fost un tur de forta cultural am optat sa-mi achizitionez un card Firenze Card pentru a putea vizita in liniste cat mai multe muzee si obiective istorice din patrimoniul universal.
Avantajul acestui card este ca ofera timp de 72 de ore accesul prioritar la 72 de muzee fara rezervare si fara a sta la coada, util mai ales in plin sezon turistic. Pretul de achizitie este de 72 de euro, iar in cazul in care aveti copii pana in 18 ani, acestia au acces gratuit in baza aceluiasi card. Pentru familia mea compusa din 2 adulti si fiica mea de 16 ani a fost ideal pentru ca, cu 144 de Euro am avut acces la ce poate da istoria mai bun omenirii.
El este rentabil daca vizitati cat mai multe obiective, dar daca vizitati principalele muzee si biserici, isi scoate banii cu prisosinta. Pentru cei care sunt interesati exista si Firenze Card Plus care are inclus si transportul pe autobuz si accesul la reteaua WIFI a orasului. Pe site-ul oficial: firenzecard.it, se dau toate informatiile cu privire la acest card.
Acum sa o luam pe rand:
- Galeriile Uffizi
Cea mai veche galerie de arta din lume, unde membrii familei Medici au adunat una dintre cele mai valoroase colectii de arta din lume. Cum Renasterea a aparut la Florenta nu se putea ca aici sa nu se regasesca unele dintre cela mai importate opera de arta ale omenirii:Michelangelo, Leonardo, Botticelli, Rafael, Giotto si multi, multi alti. Istoria artei la superlativ.
- Galleria dell’Accademia
David!!! Florenta este orasul lui Michelangelo iar statuia lui David a devenit un arhetip cultural universal. Este de-a dreptul coplesitoare si trebuie neaparat admirata in toata splendoarea ei. Printre celelate capodopere ale lui Michelangelo se numara si statuile a patru sclavi destinati initial impodobirii mormantului Papei Iuliu al II – lea. Sunt unele din cele mai spectaculoase opera de arta deoarece ai senzatia ca cele 4 personaje neterminate, chiar se lupta sa se elibereze din piatra. Cred ca Michelangelo nu le-a terminat deoarece erau desavarsite asa cum au ramas.
- Bargello
Cladirea construita in 1255 a fost initial primaria orasului, ca apoi sa devina sediul guvernului, garnizoana si inchisoare. Acum gazduieste una dintre cele mai importante colectii de arta medievala si renascentista. Michelangelo, Donatello, Verrocchio nu lipsesc. Aici puteti vedea Davidul lui Donatello, prima statuie nud realizata de un artist dupa epoca clasica.
- Palazzo Vecchio
Primaria Florentei de secole, indeplineste si astazi acelasi rol. Salone dei Cinquecento cu frescele pictate de Vasari care initial trebuiau facute de catre Leonardo si Michelangelo este una dintre cele mai spectaculoase sali. Masca mortuara a lui Dante va intampina pe unul dintre coridoare. Profesorul Langdon a returnat masca la locul ei…. Urcarea in turnul palatului va ofera o panorama de neuitat a Florentei. La subsolul palatului sunt excavatiile arheologice ale arenei romane deasupra careia s-a construit cladirile din jur.
- Palazzo Pitti
Uriasa cladire construita la comanda lui Luca Pitti, un bancher bogat, ajunge in posesia familiei Medici care face din aceasta principala resedinta. Palatul gazduieste un complex de mai multe muzee dintre care cel mai important este Galeria Palatina care cuprinde un un numar impresionant de picturi, printre care si cea mai mare colectie de picturi de Rafael. Apartamentele regale, Museo degli Argenti si gradinile Boboli sunt si ele de neratat.
- Palazzo Medici Riccardi
O perioada a fost resedinta familiei Medici ca apoi sa ajunga in posesia familiei Riccardi iar astazi sa fie sediu Prefecturii din Florenta. In Capella dei Magi se afla fresca Procesiunea Magilor in care sunt pictati cativa membri ai familiei Medicii. Unul dintre personajele pictate, am citit undeva, ar reprezenta portretul lui Vlad Tepes.
- Museo dell’Opera del Duomo, Domul lui Brunelleschi, campanila lui Giotto si baptisteriul
Aflat in inima orasului, domul catedralei Santa Maria del Fiore proiectat de Brunelleschi domina cerul orasului. Cele 463 de trepte va invita se ajungeti in varf unde puteti admira panorama orasului. Pentru asta trebuie sa va faceti rezervare speciala. Portile estice ale baptisteriul, opera lui Ghiberti reprezinta prima scanteie care aprinde focul Renasterii. Punctul de inceput a tot ce va urma. Originalele se afla, alaturi de alte opere de arta in Museo dell’Opera del Duomo. Campanila proiectata de Giotto si terminata dupa moartea lui, va da prilejul de a admira Domul din alta perspectiva. Fatada catedralei a fost terminata dupa anii 1870.
- San Lorenzo
Fatada neterminata induce in eroare ascunzand una dintre cele mai spectaculoase biserici din lume. Proiectata de Brunelleschi si Michelangelo biserica adaposteste cripta Medici cu celebrele statui funerare, unele dintre cele mai importante opere realizate de catre Michelangelo. Tot el a proiectat Biblioteca Medici care adaposteste printre altele si manuscrisul Divinei Comedii a lui Dante. Proiectul fatadei a fost facut tot de catre Michelangelo, dar care din cauza pretului exorbitant nu a fost realizat niciodata. Daca as fi unul dintre miliardarii lumii, asta ar fi primul lucru pe care l-as face.
- Santa Croce
Biserica in sti gotic adaposteste importante opere de arta religioasa cat si locul de veci ai unor titani ai umanitatii: Michelangelo, Galileo, Machiavelli, Rossini.
- Santa Maria Novella
Contine unele dintre cele mai importante opere de arta din Florenta. Frescele lui Ghirlandaio:”Viata Sfantului Ioan Botezatorul “redau aspecte din viata nobililor florentini.
- Orsanmichele
Construita initial ca piata de grane, a fost transformata in biserica. In exterior sunt statuile sfintilor care patronau breslele mestesugaresti din Florenta.
- Ognissanti
Locul de veci al lui Botticelli si al lui Amerigo Vespucci.
- Muzeul de arheologie
Aici sunt expuse colectii de artefacte etrusce, grecesti, romane si din Egiptul antic.
- Spedale degli Innocenti
Primul orfelinat din Europa, contine o mica galerie de arta religioasa cat si o expozitie interactiva cu mici obiecte care au apartinut orfanilor abandonati aici inca de la inceputurile asezamantului si pana cand si-a inchis portile.
Florenta este toata un muzeu si ofera multiple posibilitati de vizitare, dar pentru cineva interesat de cultura si care petrece mai mult de trei zile in orasul Renasterii, ”Firenze Card” este alegerea ideala. Vacanta placuta!
Trimis de Xander in 10.07.17 18:49:37
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Roma
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Xander); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Da adevarat Florenta e magnifica. Tocmai de aceea si eu in luna mai am repetat aventura din anul 2012, cand desi am stat 5 zile in acest oras nu am reusit sa vizitam tot ce ne-am propus. Anul asta am luat cazare in Fiesole (6 nopti)... o experienta unica... si zilnic luam autobusul nr 7 pana in piata San Marco (cap de linie-cap de linie) unde "atacam "obiectivele propuse. Vad din fotografii ca ati vizitat si Capelele Medici cu minunatele sculpturi ale lui Michelangelo. Biletele pentru muzee le-am achizitionat on line si nu am avut probleme cu cozile la intrari. Frumoase fotografii.
Poate părea stupid, dar, pt. că nu am folosit niciodată acest tip de card, nu înțeleg dacă valoarea lui totală însumează costurile biletelor de la fiecare obiectiv din listă?? (adică, nu mai achiți și contravaloarea biletelor?!).
Mulțumesc mult și la cât mai multe vacanțe reușite!!
@paula mirela: Cumparand cardul, aveti liber in toate obiectivele incluse. Pretul total al biletelor din lista este de 3-4 ori mai mare decat pretul cardului.
Problema e ca nu e timp fizic de a intra in toate muzeele incluse in card, in timpul dat. Merita cumparat doar daca nu va programati alte activitati pe durata de valabilitate a cardului. Chiar si atunci, veti reusi sa vedeti doar o parte dintre obiective - dar cardul ramane rentabil.
In plus, va ofera avantajul de a nu mai sta la cozi. Desi, la Uffizi sau Accademia tot va fi ceva de asteptat, ca vin multi avand card.
@paula mirela. Da, cardul acopera costul biletelor. Daca aveti copii minori cardul acopera si intrarea lor (1/card). Noi am reusit pe durata de valabilitate a cardului sa vizitam principalele obiective, deoarece asta a fost unul dintre motivele pentru care am fost la Florenta. Activarea lui incepe din momentul in care vizitati primul muzeu. Daca incepeti la prima ora puteti vizita 2-3 obiective pe zi, mai ales ca vara sunt deschise pana seara tarziu. Principalele atractii sunt grupate foarte aproape unele de altele si nu necesita deplasari lungi, iar unele obiective nu sunt atat de mari incat sa va oboseasca vizitandu-le. Acum cu pandemia nu stiu care este impactul asupra numarului de vizitatori permis. Pot fi unele restrictii de vizitare si cred ca acest card va faciliteaza accesul.
@Xander: Mulțumesc mult, voi sta 12 zile și sper să văd cât mai mult posibil!! Problema era legată de economia de bani, din fericire, timp voi avea (evident, nu atât cât mi-aș dori... dar, clar nu avea vreodată ATÂTA timp undeva!).
Mulțumesc încă o dată, vacanțe plăcute pe unde vi le doriți!!
@paula mirela: Cu placere. Vacanta placuta si spor la inghetata!!! Este cea mai buna din lume. ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- May.2018 Galeriile Uffizi (VIII) ”Vinul cel bun”, lăsat la urmă! — scris în 30.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (VII). Felicitări, d-le Bonacozzi! — scris în 23.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (VI) — scris în 18.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi Florența (V) — scris în 16.12.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (IV). Simonetta în lumea lui Botticelli — scris în 22.11.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi (III). În lumea lui Botticelli — scris în 19.11.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Galeriile Uffizi, la a doua privire (II) — scris în 16.11.18 de mihaelavoicu din PLOIEşTI - RECOMANDĂ