ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.09.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploieşti
ÎNSCRIS: 06.08.17
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 4 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 4 MIN

    Muzeul Național de Arheologie, Napoli (IV)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Colecția Preziosi

    Este o colecție cu adevărat prețioasă ce însumează o multitudine de artefacte care au stat ascunse omenirii timp de două milenii. Ea cuprinde tot ce au găsit arheologii în așezările îngropate de valul de cenușă, pietre și lavă vulcanică aruncate de Vezuviu, în august 79 e. n. Ei au scormonit cu pasiune, cu răbdare și competentă în domeniu, au curățat și restaurat fiecare obiect în parte. Le-au clasat și le-au expus privirilor celor ce vizitează această mândrețe de muzeu.

    Recomand cu multă căldură o călătorie la Napoli și bineînțeles vizitarea Muzeului de Arheologie. El nu poate fi cuprins în întregime într-o singură zi, nici dacă treci fugitiv prin sălile de exponate. Eu personal, am stat câteva ore și recunosc, nu l-am văzut decât „în mare” . Dar m-a captivat enorm prin varietatea colecțiilor, prin modul de expunere a acestora și vastitatea materialului informativ.

    Din Colecția Preziosi fac parte;

    -Colecția de bronzuri mici (a se deosebi de bronzurile mai mari precum statuile scoase din Herculaneum) cuprinde obiecte din bronz folosite de locuitorii din Pompei și alte așezări din jur. Am văzut și am fotografiat ornamente din bronz pentru mobilier, lămpi, articole de toaletă, ornamente pentru harnașamentul cailor, instrumente muzicale, instrumente medicale, obiecte de uz gospodăresc cum ar fi chei, încuietori, balamale, mânere, robinete, cântare, greutăți sau articole mai mari, seifuri pentru documente, lăzi pentru diverse materiale, amfore și multe altele.

    Am admirat în mod deosebit Colecția de opaițe romane din bronz, confecționate în ateliere specializate. Au un design, o splendoare! Am avut surpriza să văd în Colecția de veselă pentru bucătărie un instrument- cratiță cu patru alveole, identică cu una din colecția mea de vechituri, moștenire de familie și cu care eu mă jucam când eram mică. Chir nu știam la ce folosește un anume cârlig din dosul ei. În muzeu m-am dumirit după o schiță de utilizare a cratiței cu alveole. Romanii găteau ochiuri la bain -marie. Atașez fotografia.

    -Colecția de sticlărie. Aici sunt prezentate diverse vase din sticlă colorată. Ele au diferite forme, ornamente, modele, vase din sticlă pentru măsurat lichide, altele cu capace folosite la incinerări, veselă, castroane din sticlă mată sau frumoasa Vază albastră din sec I î. Hr. din sticlă cameo. Dar ce era această sticlă cameo? Sticla Cameo a apărut pe măsură ce romanii au experimentat noi tehnici de suflare a sticlei. O bucată de sticlă de obicei incoloră era acoperită cu unul sau mai multe straturi suplimentare de sticlă în diverse culori, rezultând un obiect care putea fi, decorativ. Încă din sec I d. Hr.romanii se serveau de sticlă pentru ferestre. Am fotografiat bucăți de sticlă pentru geamuri, groase și destul de opace pentru transferul luminii într-o locuință.

    -Colecția Farnese pe lângă frumoasele statui, mai cuprinde pietre prețioase gravate, cum ar fi Cupa Farnese, castroane ptolemeice din agat sau Colecții de monede

    -Colecția de bijuterii și găteli pentru femei nu se lasă mai prejos. Brățări, piepteni, cleme și ace din fildeș sau os pentru prins părul sau oglinzi, ce nu par a fi oglinzi. De fapt sunt păci din bronz sau alte aliaje, așa de lustruite, încât te vezi ca într-o oglindă.

    -Colecția de arme cuprinde în majoritatea sa căști de gladiatori, arcuri, platoșe, echipamente de luptă.

    -Colecția de ceramică smălțuită romană este de o mare valoare și cuprinde opaițe din ceramică, ornamente pentru fântâni și alte multe, foarte multe lucruri gospodărești utile la casa oricărui pompeian.

    -Colecția de argintărie în care, piesa forte este Serviciul de masă din argint al familiei Menandro, scos de la Pompei din Casa del Menandro. Este compus din 118 piese din argint și sticlă, de o valoare incomensurabilă în vremurile noastre. Strălucitorul serviciu de masă este compus din farfurii de toate formele, boluri cu sau fără picior, cupe, platouri, cești, linguri și lingurițe, suporturi pentru pus vase fierbinți sau oglinzi cu embleme figurative, semn al proprietății lor. Au un design și o tehnică de lucrau excepționale!

    Muzeul este mult mai amplu, din care, noi am văzut cred, o foarte mică parte. Toate exponatele sunt originale și ce am văzut la Pompei (https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=100979&d=excursie-pompei-si-sau-vezuviu--sorrento-amalfi...) sunt în mare parte, copii.

    La ieșire ne-am despărțit de însoțitorul nostru ocazional, ne-am fotografiat cu toții, i-am mulțumit și am primit invitația de a reveni.

    Invitație valabilă și pentru domniile voastre. Chiar merită!


    despre DISTRACȚIE & RELAXARE

    Muzeul dispune de puncte de relaxare, unde se poate servi o cafea sau un ceai.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de mihaelavoicu in 21.09.20 12:11:07
    Validat / Publicat: 21.09.20 12:49:30
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: diverse orașe

    VIZUALIZĂRI: 427 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mihaelavoicu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P20 Muzeul Național de Arheologie, Napoli. Din „Colecția de sticlărie”. Vaza albastră din sec. I i.e.n.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    2 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [21.09.20 15:19:59]
    »

    @mihaelavoicu:  Nu vreau sa me repet, insa stii cat de mult apreciez minutiozitatea cu care prezinti fiecare loc vizitat, detaliile si amanuntele cu care prezinti obiectele, asa incat (cel putin asa am facut in Venetia), cand decid o destinatie, ma uit sa vad daca ai scris ceva despre ea, sa vad la ce sa fiu atenta.

    ​Mi-au placut exponatele, insa nu am putut sa nu remarc tigaia cu ochiuri modelul roman dar si tigaia ta si sa n-mi aduc aminte de o astfel de tigaie pe care o avea si bunica mea, si intamplator ieri la radio era un interviu intr-un muzeu taranesc si vorbeau tocmai despre o astfel de tigaie.

    Felicitari, votat cu mare drag. ​

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mihaelavoicuAUTOR REVIEW
    [21.09.20 15:38:16]
    »

    @mishu:  Hai că m-ai distrat cu tigaia de poveste! Să știi că am făcut ochii cât cepele când am văzut-o într-un așa muzeu de elită. Nu am folosit-o niciodată, dar stă la loc de cinste.

    Mulțumesc și toate bune! ​

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    mihaelavoicu, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂMuzee în Napoli:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.05567193031311 sec
    ecranul dvs: 1 x 1