EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Moscheea Esmahan Sultan este cea mai veche geamie din România. Situată la malul Mării Negre, în orașul Mangalia, pe strada Oituz, la numărul 1, a fost construită în anul 1575 (unele surse indică anul 1573 d. H.) la solicitarea prințesei (hatun) Esmahan, fiica sultanului Selim al II-Lea.
Sunt ani de când vreau să vizitez moscheea asta și anul ăsta (2021) s-a și întâmplat. Intenția era pusă demult însă am nimerit la locație dintr-o plimbare domestică, în scopuri pur pecuniare: căutam un bancomat. Știam că-i lângă poșta veche (care acum e Profi sau așa ceva) – bancomatul, zic. Am uzat multe întrebări de orientare până să găsesc locația, nu c-ar fi greu de găsit ci pentru că era drumul lung: am traversat Mangalia de la nord la sud pentru asta plus jumate de Saturn. Aia a fost greu. Odată rezolvată banca, totul a curs mai mult decât simplu: fix lângă poșta veche, restaurant Callatis mi-a rezolvat osteneala. Astea sunt într-o intersecție (strada Ștefan cel Mare cu strada Oituz), aproape de portul Mangalia: în față se văd macaralele imense iar în stânga se ajunge rapid la portul turistic.
Dar înainte să intru la restaurant, am văzut indicatoarele mari din intersecție: Esmahan Sultan și orașul antic Callatis. Indicau aceeași direcție. Aha! Deci aici am treabă. Nici o oră n-a trecut și-am coborât de pe terasa restaurantului care-i mai sus decât trotuarul. Apucând în direcția arătată de indicator, după câțiva pași am și văzut moscheea.
Poarta era deschisă și un om ședea în ghereta de la poartă. Am intrat și nu mi-a zis nimic, m-a lăsat în legea mea. Am dat un ocol lent clădirii, privind uimită la mormintele din curte, vechi de peste 300 de ani, ele însele monumente în sine. Peste lespedea dreptunghiulară, o coloană de piatră cam de un metru înălțime indică unde este capul și pe coloană, tot din piatră, apare un turban sculptat, la fel ca cel purtat de defunct când era în viață. Presupun, forma turbanului indică funcția deținută de persoană. La picioare, mormântul prezintă o coloană de piatră simplă.
Ce m-a frapat, foarte aproape de intrare, după primul mormânt din curte era unul mult mai micuț. Am putut presupune ce era acolo. Sub impresia asta am străbătut apoi toată curtea. Sunt multe astfel de morminte, prin toată curtea: în față, laterale, spate. Mormintele sunt numerotate, pe fiecare e scris un număr. Primul de lângă poartă parcă avea 17. De asemenea, în dreapta, unde se află și turnul, am văzut în iarbă o mulțime de turbane din piatră. Presupun că au fost încurcate și nu mai știe nimeni cui aparțin.
Fântâna din curte, construită din piatra unui vechi mormânt antic, roman, era acum acoperită cu o lespede.
Ca multe alte monumente întâlnite prin țară, edificiul este explicit marcat prin panouri informative cu multe detalii. Astfel, aflăm că Esmahan Sultan a inițiat acest proiect în cinstea tatălui său, Selim II, atunci când s-a refugiat la Mangalia. Nu am găsit detalii însă mă întreb de ce a trebuit să se refugieze. Pot doar să presupun.
Esma hatun s-a născut în anul 1545 la Manisa, Turcia și a plecat în anul 1585, Istanbul, Turcia, la numai 40 de ani, la nașterea unui copil. Pruncul său, nou născut i-a supraviețuit doar 50 de zile.
Este fiica Sultanei Nurbanu și nepoata lui Soliman Magnificul și a soției sale, Hurem.
Pe lângă geamia din Mangalia, numele său se leagă și de construcția moschei Sokollu Mehmet Pașa din Istanbul.
Moscheea din Mangalia a rezistat cu stoicism trecerii timpului. A avut perioade nefaste dar și vremuri bune. Astfel, ultima consolidare a clădirii s-a făcut în 2008 - 2010 când un afacerist filantrop musulman din București a investit un milion de euro pentru recondiționarea lăcașului de cult, respectiv a fost refăcut acoperișul, turnul a fost adus la vertical și consolidat pentru că ajunsese înclinat și spațiul așezământului a fost delimitat cu gardul ce s-a construit (înainte nu era), asta pe lângă alte lucrări de refacere atât la interior cât și la exterior.
Clădirea în sine, în stil maur, este practic un dreptunghi simplu (în plan, zic), din piatră, cu o singură încăpere – camera de rugăciune – și cu un pridvor larg la intrare susținut de stâlpi din stejar. Amenajarea este cea uzuală unei moschei: covoare moi pe toată suprafață interiorului, minbarul - spațiul pentru immamul care prezidează serviciul religios, tot felul de însemnări cu caracter religios la intrare și în incintă. În stânga minbarului este mihrabul sau fereastră oarbă ce indică direcția spre Mecca, orașul sfânt al musulmanilor.
Construcția a fost făcută de către o echipă de meșteri turci folosind piatră preluată din ruinele vechii cetăți Callatis. Conform tehnologiei folosite la vremea respectivă, la asamblarea blocurilor de piatră nu s-a folosit liant ci s-au turnat pe loc scoabe din oțel în orificii făcute în piatră. Zidurile au 85 cm grosime.
Moscheea este funcțională, respectiv se oficiază zilnic rugăciunile ritualice musulmane la care participă membrii ai comunității musulmane locale.
Mangalia cuprinde un conglomerat de etnii unde, pe lângă români, conviețuiesc turci, tătari, bulgari, aromâni, armeni, ucraineni, cerchezi, romi, lipoveni, maghiari. Comunitatea greacă a optat să părăsească definitiv orașul în 1960 când a avut posibilitatea să se stabilească în Grecia.
Pe 18 decembrie se sărbătorește (și) la Mangalia ziua minorităților etnice.
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
E o zonă frumoasă.
despre DISTRACȚIE & RELAXARE
Distracție nu dar relaxare da. + smerenie
Trimis de Mioritik in 12.07.21 11:19:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MANGALIA. A mai fost în/la: Multe
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 43.80997360 N, 28.58276330 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Mioritica: În Dobrogea multietnică seculara moschee din Mangalia e învăluită în povești și istorisiri. De exemplu pe multe site-uri apare informația că în minaretul zvelt al moscheii din Mangalia scriitorul Ionel Teodoreanu a scris pagini întregi din romanele sale. Scriitorii interbelici petreceau timp îndelungat în Dobrogea, Techirghiolul fiind preferat de mulți - într-un an Tudor Arghezi nimerește pe același palier cu Ionel Teodoreanu și se înfiripă o prietenie trainică (revistatimpul.ro/ultima-v ... u-tudor-arghezi).
În legătură cu pietrele funerare otomane: „turbanul de piatră” reprezintă simbolul pentru un mormânt de bărbat, așezarea „turbanului” aproape de sol arăta execuția defunctului. Pietrele funerare ale femeilor au partea superioară sub forma unui arc ascuțit.
Călătorii frumoase!
Cu trecerea timpului, din fapte reale rămân istorisiri învăluite în mister.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
Piua, am scris despre moscheea Esmahan de mult timp, printre altele și pentru că-mi place locația și locația locației, Mangalia este un loc aparte pentru mine.
Mă bucur să văz că nu numai eu am bucurii de astea, înseamnă că nu-s chiar paliu, caz de targă, cu testamentul făcut. În general, moscheile sunt interesante, mult mai puțin împopoțonate ca bisericile noastre, și, parcă, transmit mai multă cultură. Nu vreau să nasc vreun conflict, dar asta e părerea mea.
@Yersinia pestis: Puia,
Am citit și am votat articolul + cel cu muzeul de arheologie, pe care eu nu l-am scris (încă), mi-au plăcut și unul și altul + și celelalte.
Da, geamia este un loc de referință pentru Mangalia și asta de multă vreme, + știu că Mangalia e un loc de referință pentru tine.
????
Mi-a plăcut și mie orașul, Orașele astea port au o alură aparte.
@Mioritica & @ Yersinia Pestis :
Puia nu era cel cu Bug Mafia sau La Familia ????... că nu mai știu... oricum un băiat căruia îi plăcea să vadă dragoni!
Eu n-am scris nici cu moscheea, nici cu muzeul de arheologie, dar mi-a plăcut să vă citesc pe voi!
@k-lator: ????
Habar n-am ce-i Puia.
O fi o formă de salut.
Răspund și eu pe stilul omului, fiecăruia.
Nu e singura dată când înțeleg ce scriu sau ce spun și nu am o problemă cu asta.
Nu știu voi dar eu nu mai sunt pe lumea asta demult,
Deci
Ce mai contează o Puia...
@k-lator: rectific:
H4b4r n-4m c3-i pu14.0 f1 0 f0rm4 d3 s4lu7...
Etc
@Mioritica:
Păi tocmai asta voiam sa-ți zic!... ???? Că nu este Puia, este P i u a !!! ????????
Așa se zicea când eram eu copil... (un cod care însemna ceva de genul” ți-am făcut-o” ).
Dacă te uiți în dex, înseamnă mai multe... printre care și = (Pop. ; în expr.) A se pune piua (sau în piuă) = a se ghemui pentru a servi ca treaptă cuiva care vrea să ajungă la un loc înalt sau pentru a lua pe cineva în cârcă.
Dar m-am amuzat, ai fost simpatică!! ????????
@k-lator: ????
Din nefericire, am înțeles,
Totuși,
Dex ul nu este popular Nowadays,
Nu scoate vizualizări,
Orice prostie fără noimă e populară (cum ar fi Puia)
În timp ce chestiile docte, corect gramatical, abia de scot 2-3 vizualizări.
Am o premoniție: într-o sută de ani se desființează bacalaureatul. Tre' să intru în transă să văd cu ce va fi înlocuit. Am ceva bănuieli. (cum ar fi să fie ceva test de popularitate gen vizualizări ????)
@k-lator: E știam că înseamnă ceva de genul „pauză” , „am ieșit din joc (pentru moment)” .
Iar „piua-ntâi” însemna, parcă, „mă bag primul” .
@gpopa: cine le știe, le cunoaște,
Eu doar improvizez,
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2018 „Povestea” moscheii prințesei Esma-han din Mankalya — scris în 10.10.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Moscheea Esmahan Sultan, Mangalia — scris în 08.08.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Moscheea Esmahan Sultan, Mangalia — scris în 06.08.15 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Jun.2013 Geamia Esmahan Sultan — scris în 09.12.13 de urjanclaudiu din BRAşOV - RECOMANDĂ