ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.04.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
SEP-2008
DURATA: 1 zile
prieteni
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mănăstirea Vorona – vatra sacră din mijlocul pădurii

TIPĂREȘTE

Peste puțin timp va sosi sărbătoarea Paștelui atunci când toți ne strângem în jurul casei și al familiei, moment când ne aducem aminte de vremurile copilăriei și de toți cei dragi nouă. Deși ultima vizită în acest loc spiritual atât de drag mie a avut loc cu mulți ani în urmă și fotografiile datează de atunci, totuși înainte de această mare sărbătoare creștină îmi place să îmi aduc aminte de lucruri dragi. Drept urmare vă voi scrie azi câteva fraze despre Mănăstirea Vorona, poate cel mai important și frumos ansamblu mănăstiresc din județul Botoșani. În ultimii ani am mai ajuns în zonă de câteva ori fără a trece însă și pe la această mănăstire.

Istorie, cultură, tradiţii, natură, spiritualitate, ospitalitate - sunt doar o parte din atributele vechiului ţinut al Botoşaniului, caracteristici ce vin dinspre un mănunchi de aşezări străvechi înşirate de-a lungul Siretului, Jijiei, Başeului ori Prutului. Toate aceste elemente se potrivesc perfect „Ţării Voronei”. Vorona, un nume cu rădăcini adânc înfipte în negurile timpului, o localitate indisolubil legată de pădure, de tradiţie, de religie.

Comuna Vorona este situată în partea de sud-vest a judeţului Botoşani, la aproximativ 22 km de orașul Botoşani şi la 40 km de municipiul Suceava. Prima atestare documentară a toponimului Vorona datează din anul 1403. Pădurea ocupă versanţii dealurilor de pe teritoriul comunei, ponderea vegetaţiei lemnoase fiind de 26 % din suprafaţa teritorială a localității (peste 2200 ha). Rezervaţia forestieră Vorona, aflată în jurul mănăstirii omonime, în suprafaţă de 150 ha este alcătuită din elemente seculare de făget şi gorun și reprezintă unul din punctele limitei estice a pădurilor de fag, specia Fagus silvatica.

În perimetrul teritorial al Voronei, în mijlocul codrului umbros, la capătul unui drum ce străbate în meandre pădurea, descoperim o importantă vatră monahală ortodoxă, un adevărat centru cultural şi spiritual ce adăposteşte importante valori artistice şi istorice din întreg judeţul Botoşani.

Acces. Venind dinspre Municipiul Botoșani pe DJ 208C, după ce pătrundem în comuna Vorona întâlnim un sens giratoriu în mijlocul căruia este amplasată o troiță de piatră; din sensul giratoriu urmăm drumul spre stânga: DJ 208H și după 2 km parcurși parțial prin sat, apoi prin pădure ajungem în Poiana mănăstirii. Autoturismul poate fi parcat pe marginea lată a șoselei.

Scurt istoric. Tradiţia şi inscripţia votivă (pisania) aşezată pe zidul nordic al bisericii „Naşterea Maicii Domnului” dau drept dată a întemeierii anul 1600, când un număr mic de călugări veniţi din Rusia s-au aşezat în codrii Voronei, ridicând o biserică de lemn, informaţie preluată de mulţi cercetători. Documentele existente dovedesc însă faptul că mănăstirea Vorona (denumită iniţial schitul Icuşeni) a fost întemeiată în secolul al XVIII-lea, între anii 1744-1749.

Ansamblul mănăstiresc de la Vorona este compus din trei locaşuri de cult: biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” (ctitor paharnicul Iordache Panait, 1793-1803), biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” (ctitor arhimandritul Rafail, stareţul mănăstirii, 1835) şi biserica cu hramul „Sf. Nicolae” (ctitor arhimandritul Rafail, stareţul mănăstirii, după anul 1835).

Mai există diferite clădiri mănăstireşti: turnul-clopotniţă, arhondaricul, bucătăria, chilii, pităria şi spălătoria (ridicate între anii 1850-1853 de acelaşi stareţ, arhimandritul Rafail), câteva case călugăreşti (construite în stilul caselor tradiţionale din zona Voronei). Între 1978-1986 se mai ridică două clădiri, din care una destinată depozitului de patrimoniu naţional bisericesc al judeţului Botoşani, bibliotecii şi unui laborator de conservare, iar cealaltă adăposteşte stăreţia, diverse ateliere şi chilii.

Traversăm gangul de acces care traversează vechiul corp de chilii chiar pe sub turnul clopotniță. Ceardacul cu stâlpi și modele traforate din lemn, încărcat de flori de sezon, constituie o imagine deosebită. Curtea spațioasă este împodobită cu mii de flori de diferite feluri care ne încântă sufletul. Stăreția, construită pe două etaje, cu aceleași ornamente de lemn se integreajă perfect în peisajul forestier al zonei. Acoperișurile lăcașurilor de cult (reînnoite în ultimii ani) au formă de bulb, de influență rusească. O mare pictură murală exterioară înfățișând Judecata de Apoi ocupă peretele uneia dintre biserici. Călugărițele erau ocupate cu ascultările zilnice, câteva dintre ele curățau niște pești mari, așezați în coșărci de nuiele, pescuiți din iazul mănăstirii. Am intrat în biserica principală a mănăstirii unde liniștea este desăvârșită. După clipe de reculegere am pornit către iazul de lângă incintă, am băut apă rece de la un izvor, am privit mănăstirea din acest punct.

Amintiri. Hramul mănăstirii Vorona are loc în ziua de 8 septembrie a fiecărui an și atrage permanent sute, chiar mii de credincioşi veniţi din toate satele înconjurătoare şi din Botoșani ori Suceava. Era evenimentul principal pe care îl așteptam cu nerăbdare la fiecare sfârșit de vacanță de vară. Ne rugam cu multe zile înainte de bunicul să ne lase să mergem cu alți copii însoțiți de părinți la nedeea din Poiana Mănăstirii Vorona. Îmi plăceau „hărmălaia” și oamenii de toate felurile prezenți în acea zi de hram pe tăpșanul înierbat. Îmi aduc aminte cu plăcere de înghețata la cornet artizanală cumpărată din vase metalice mari ținute acoperite între paie în căruțe. Nu puteam pleca fără a cumpăra un fluier cu rotiță (imagine aici: etimpu.com/2012/11/19/ami ... luier-cu-rotita).

În timpurile mai vechi tineri şi vârstnici îmbrăcaţi în straie de sărbătoare soseau la mănăstire dimineaţa devreme, în căruţe sau pe jos. La prima geană de lumină glasul clopotelor spărgeau liniştea pădurii, deja înveşmântată în culorile toamnei, chemând la slujbă. După încheierea slujbei religioase oamenii se împrăştiau în poiană, lângă mănăstire, unde aveau loc întreceri de cântec şi joc, iar pe platforme speciale cântau fanfare ţărăneşti. Pe pajişte erau instalate scrânciobe şi tarabe pentru practicarea negoţului. În poiana mănăstirii Vorona se înfiripa o adevărată nedee ce conducea la apropiere sufletească între participanţi, la iertare, bucurie şi voie bună. Tradiţia se împletea cu folclorul şi amândouă cu religia.

În ceea ce privește Paștele în Moldova îmi voi aminti întotdeauna cu plăcere pregătirile făcute de bunici în gospodărie (se văruiau casa, anexele gospodăreşti și gardul, se primeneau camerele, se făcea curăţenie în curte), dar mai ales voi „simți” mereu gustul și mirosul cozonacilor, păscuțelor și pâinii coapte înainte de Sfintele Paști. Bineînțeles, copii fiind, gustam din toate înainte de sărbătoare. La Înviere mergeam noapte, pe la orele 4-5, cu un coș plin cu bunătăți care urma a fi sfințit de preotul satului. În curtea bisericii sătenii îmbrăcați în hainele cele mai bune (ori noi) se aliniau pe rânduri; culori și mirosuri de coptură împânzeau aerul, lumina lumânărilor alunga întunericul nopții; uneori se auzeau focuri de armă trase de vânători pentru alungarea spiritelor rele. Era o adevărată provocarea ajungerea acasă cu lumânarea aprinsă, după circa 1 km de mers pe jos prin vânticelul care bate mai mereu pe Valea Siretului. Lumina ajungea apoi prin toate camerele casei, prin grajdul cu animale și grădină. Masa din prima zi de Paște, alături de familie, era nelipsită. Amintiri, amintiri...

Doresc membrilor AmFostAcolo un Paște Luminos, bucurii și numai gânduri bune.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 14.04.17 12:57:19
Validat / Publicat: 14.04.17 20:12:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BOTOȘANI.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2827 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Aici se află chilia unde a stat Patriarhul Teoctist când a intrat ca frate la mănăstire - Mănăstirea Vorona, Botoșani.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[15.04.17 21:34:59]
»

@tata123: Mulțumesc frumos pentru urări!

Aceleași gânduri frumoase cu sănătate, cu bucurii, pace și lumină în suflet!

Paște Fericit!

Dana2008
[16.04.17 17:27:59]
»

Felicitări pentru articol!

Hristos a Înviat!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[17.04.17 08:39:54]
»

@mprofeanu: Hristos a Înviat! Sărbătorile de Paști, pe lângă semnificația pur religioasă, sunt un prilej de a reuni familia, de a simți mai intens sentimentul de apartenență la o comunitate, de a ne bucura de tot ce ne înconjoară.

@Dana2008: Adevărat a Înviat! Mulțumesc pentru aprecieri.

@all: Hristos a Înviat!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Lucien
[20.04.17 18:54:11]
»

Am citit cu mare interes... în speranța că undeva, cândva... voi ajunge și eu aici. Amintirile din copilărie... Oare hramul mănăstirii se transforma într-un bâlci/iarmaroc (ai amintit de acel fluier cu morișcă). Înclin să consider anul 1600 data întemeierii așezământului de către călugării ruși. Din câte am observat eu, bisericile din piatră voievodale (aici nu este însă voievodală) din Moldova au cam avut mereu ceva mai lemnos sau mai vechi înainte. Frumoasă pictura din interior și deosebit de interesantă Judecata de Apoi, în patru regiștri, de pe biserica Adormirea. Cu totul deosebită icoana Sfintei Fecioare cu Pruncul de mână de la Sihăstria Voronei (nu ai scris nimic despre acest așezământ).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[21.04.17 09:42:53]
»

@Lucien: Microzona geografică Corni-Vorona-Tudora este superbă din punct de vedere peisagistic, istoric și spiritual. Despre Mănăstirea Sihăstria Voronei am scris în 2015 câteva rânduri (vezi impresii). Din prisma meseriei Dvs. e interesant masivul în care e săpată „Peștera” Cuviosului Onufrie.

În ceea ce privește atestarea Mănăstirii Vorona documentele dovedesc întemeierea acesteia la jumătatea secolului al XVIII-lea de către un boier local. În primii ani de la ctitorire se așează la schitul din codrii Voronei și câțiva călugări de origine rusă, fugiți din țara lor datorită prigoanei împărătesei Ecaterina a II-a împotriva mănăstirilor rusești. Ei au contribuit cu cărți bisericești și obiecte religioase la dezvoltarea așezământului. De altfel, în satele din zona Voronei întâlnim și în secolul al XIX-lea populație de origine rusă.

În ceea ce privește serbarea câmpenească desfășurată în poiana mănăstirii cu ocazia hramului din 8 septembrie există dovezi încă din secolul al XIX-lea. Într-o condică de cheltuieli din 1870 sunt detaliate produsele alimentare cumpărate de mănăstire pentru primirea oaspeților: zahăr, cafea, icre negre, măsline etc. La începutul secolului al XX-lea se scrie despre miile de credincioși care veneau în fiecare toamnă la hramul mănăstirii. În 1975 începe și seria festivalului intitulat Serbările Pădurii, văzută la început ca o serbare dedicată roadelor toamnei, în fapt o perpetuare a tradiției hramului religios. După slujba de la biserica „Nașterea Maicii Domnului” din incinta mănăstirii, participanții ieșeau în poiană și serbau în mod laic sărbătoarea religioasă.

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Lucien
[21.04.17 11:16:27]
»

@tata123: Mulțumesc pentru informații. Voi merge pe urma lor...

webmasterX
[08.12.23 07:20:33]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Vorona [Vorona]» (nou-creată, între timp, pe sait)

[Rubrica inițială: Mănăstiri din judeţul Botoșani]

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, Lucien, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Vorona [Vorona]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056381940841675 sec
    ecranul dvs: 1 x 1