GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Vladimiresti ordine si piosenie - [Tudor Vladimirescu]
De multe ori am trecut prin comuna Tudor Vladimirescu din județul Galați și am observat indicatorul către mănăstire dar nu am oprit niciodată nu mi-am facut timp pentru a o vizita.
Acum am dedicat o jumatate de zi pentru a merge în pelerinaj în aceste locuri sfinte.
Comuna Tudor Vladimirescu se află pe DN25 Galați -Tecuci la circa 43 km de Galați, 54 km de Brăila și 45 km de Tecuci.
La cica 200 m de la intrarea în localitatea Tudor Vladimirescu dinspre Galați veți observa pe ambele sensuri indicatoare cu drumul spre mănăstire, de aici mai sunt 4 km pînă la porțile mănăstiri.
Drumul este asfaltat dar plin de noroi, pentru că de o parte și de cealaltă a drumului sunt terenuri agricole iar oameni de prin părțile locului chiar lucrează acel pămînt.
Ajunși la mănăstire descoperim o generoasă parcare asfaltată (fără gropi), marcată și foarte curată.
Cu toate că ne aflăm teritorial în Moldova, porțile mănăstiri sunt construite în stilul inconfundabil maramureșean.
Din spatele porții pornește o alee lungă de circa 200 m care delimitează de o parte livada cu pomi fructiferi și de cealaltă parte vița de vie și un frumos iaz (cred că și cu peste).
Mănăstirea este de maicuțe, fiind după Agapia și Văratec mănăstirea cu un număr mare de călugărițe.
Pînă la intrarea în curtea mănăstiri pe partea dreaptă întîlnim magazinul cu obiecte bisericești care este recent renovat cu materiale de bună calitate.
În magazin pe lîngă binecunoscutele obiecte bisericești, întîlnim o vitrină bine garnisită cu obiecte de cult de valoare, de aceea magazinul este dotat cu alarmă contra efracției.
Intrarea în curtea mănăstiri se face pe sub clopotnița care nu este impunătoare precum mănăstirile din Bucovina, dar este de curînd renovată iar starea ei este excepțională.
Toată curtea mănăstiri este pavată, mozaicată, foarte curată și plină încă de flori.
Chiliile măicuțelor sunt și ele renovate, oferind pelerinului acea liniște interioară pe care o caută pășind pe aceste meleaguri.
În partea dreaptă a curți, cîțiva muncitori zidesc de zor un altar de vară, acesta fusese construit inițial din tîmplărie de termopan, care adăpostește o cruce din marmură neagră cu imaginea Maicii Domnului îngenuncheată în rugăciune, acesta dăinuie aici din anul 1938.
În spatele acestui altar de vară se află mormântul “Arhimandritului Visarion Nicolau”, care a decedat în anul 1943, iar în partea opusă se afla mormântul fondatoarei mănăstiri “Maică Stareţă Stavrofora Veronica Gurău”, care a decedat în anul 2005.
Biserica mănăstiri poartă hramul “Adormiri Maici Domnului” iar după “Pișania” de deasupra uși aceasta este ctitorită între ani 1971-1943 de Nedelcu Chercea din Brăila iar la cîrma mănăstiri atunci era „Cuvioasa Maică Stareţă Stavrofora Veronica Gurău”.
Chipurile ctitorilor Nedelcu și Ana Chercea sunt pictate în interiorul biserici, ca semn de recunoștință pentru sprijinul finaciar acordat mănăstiri.
Biserica este extrem de frumoasă pe exterior aici sunt executate picturi reprezentînd figuri bisericești aceste picture fiind făcute din mozaic.
În pridvor întîlnim icoane în mozaic ale Sfinţilor Petru şi Pavel a Sfinţilor Domnitori români Ştefan cel Mare şi Constantin Brâncoveanu.
Interiorul biserici este fermecător, picturile sunt superbe ele înfățișînd ipostaze din “Noul Testament”, dar și multe fețe bisericești.
În naos întîlnim icoana “Maicii Domnului făcătoare de minuni cu trei mâini” acesta fiind în partea stîngă, iar în partea dreaptă se află o raclă cu sfinte moaşte ale mai multor sfinţi.
Cele două candelabrele ale biserici sunt și ele de o frumusețe inegalabilă, iar toate ferestrele biserici au vitralii acestea filtrînd lumina care pătrunde în biserică.
În drum spre cimitirul mănăstiri care se află în afara curți întîlnim paraclisul sau Biserica Mică acesta fiind ctitorită de “Arhimandrit Visarion Nicolau”.
În jurul cimitirul se află o gradină de flori și o livada de pomi fructiferi. Aceștia fiind develiţi de podoaba verde de frunze plîng după vremurile frumoase și calde, dar trăiesc cu speranța că vor ieși cu bine din iarna care se apropie și la anul vor colora din nou acele locuri mai triste.
Muzeul mănăstiri se află la intrarea în curtea mănăstiri dar la acea ora era închis, el cu siguranță că adăpostește lucruri de o valoare inestimabilă.
În curtea mănăstiri mai ființează ateliere de pictură, sculptură de mobilier bisericesc, croitorie, broderie unde mîinile iscusitelor măicuțe fac minuni.
Am plecat cu sufletul împăcat că am vizitat această mănăstire care sclipește de curățenie unde ordinea și sîrguința sunt la loc de cinste.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.59450590 N, 27.66371220 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Asa e este... sunt locuri de unde chiar pleci cu sufletul impacat... sa va fie de bine!
Foarte frumoasa manastirea...
Intr-adevar, rolului unui pelerinaj este sa ne umple sufletul de liniste care sa ne ajute sa trecem mai usor peste greutati.
Privind fotografiile, se vede în mod evident că autorul lor a avut în vedere încă de la început un review pe amfostacolo.ro şi a fotografiat în acest scop.
Acesta este după mine, un set bun de dat drept exemplu despre cum ar trebui (sau, cel puţin, aşa îmi place mie) să arate un set de fotografii dintr-o astfel de locaţie.
Privindu-le, îţi poţi face o imagine corectă asupra subiectului, astfel încât, cu puţină imaginaţie, chiar poţi spune, împreună cu autorul că AmFostAcolo.
Felicitări!
Chiar mi-a placut setul tau de fotografii. Mult mai reusite decat multe alte poze. Review-ul tau este foarte bine documentat. Felicitari!
Auzisem despre o asemenea icoana a Maicii Domnului făcătoare de minuni cu trei mâini dar chiar nu-mi puteam inchipui cum arata si nici nu stiam ca este la aceasta manastire. Felicitari pt rw si pt ca ti-ai facut timp sa ajungi acolo. Daca nu ma inseala memoria exista in Braila un cartier "Chercea"? Si insula din mijlocul Dunarii, dintre Braila si Galati nu tot Chercea se numeste?
Frumoasa povestirea ta si frumoase sunt si pozele! Felicitari ca ai fost acolo!
Cred ca fotografile tale aratau si mai bine, daca erau facute vara, cand pomii din curte erau infrunziti.
@ Costi... toata viata invatam... nu ne nastem academicieni... copiii invata de la parinti, tinerii de pe site pe site, invata de la veteranii de pe site, totul e sa fie intelegere si fiecare sa aiba rabdare cu celalalt...
@ dannek, felicitari... mi-a placut ca-i inceput cu inceputul... 2 panouri care te-au situat in spatiu si ti-au indicat si directia review-ului...
Costi & Dorgo multumesc!
Ninaa, intre Braila si Galați din cite stiu eu nu este nici o insulă, Braila are două insule cea mare care este 99% ocupata cu agricultura si Insula Mică care este rezervație naturală.
Nedelcu Chercea a fost intemeietorul unui cartier în Brăila care îi poarta numele, acesta este un cartier nu mai de case.
Nedelcu Chercea a fost un mare om de afaceri, a avut parte de o educație aleasă, dar avînd și un spirit întreprinzător moștenit de la părinți săi el a cumparat moară de mălai și un vapor cu motor pe aburi. El a avut de-a lungul timpului o fabrica de cuie, un atelier de lanțuri, sârmă zincată și sârmă ghimpată.
Pe lînga faptul că a avut o avere considerabilă Nedelcu Chercea a fost un om mărinimos, el a renovat din temelii biserica Sf. Arhangheli din Brăila și a ridicat biserica Sf. Mina tot din Brăila unde este și înmormântat alături de soția sa.
@dannek m-ai lasat fara cuvinte, cate poti sa stii despre familia Chercea... despre moara si cartier imi aduceam si eu ceva aminte. Insula despre care iti spun nu mai stiu cum se numeste (deci am gresit prima oara) si se afla in mijlocul Dunarii, parca mai aproape de malul drept, la vreo 4 km in aval de Braila. Ea exista sigur pentru ca am fost acolo cu barca dar e atat de mica incat am strabatut-o la pas intr-o ora si m-am saturat si de mure in timpul asta.
Chiar ca e frumoasa manastirea, la fel si pozele! Cel mai mult insa imi place cum ai descris-o si ca ai gasit un loc superb pentru liniste si reculegere!
Votul 13 cu noroc, pentru un review plin de... cele sfinte. Vă recomand tuturor să admiraţi fotografiile de astă vară, din concediu ale autorului, să vedeţi (şi) acolo, nişte minunăţii... N-aş băga mâna-n foc că nu-i fotograf profesionist (?), dar, parcă are DSLR, de unde calitatea deosebită.
Mi-au placut foarte mult atat review-ul cat si fotografiile atasate! Inca un loc de suflet care nu trebuie ratat. Felicitari!
felicitari! frumos review dar pozele spun totul!!! de notat!
Veniti la manastire vara, e raiul pe pamant! Inca de la intrare, pe aleea strajuita de arbori falnici, simti pace si impacare cu tine si cu vremurile...
Am fost iarasi azi si stiu ca e un loc binecuvantat in care simti ca trebuie sa te intorci mai des.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «Mănăstirea Vladimirești [Tudor Vladimirescu]» (nou-creată, între timp, pe sait)
@dannek: Mi-a placut articolul dv. bine documentat, m-am delectat si cu relatarile si bancurile fetelor din celalalt articol. Trecand si eu pe acolo, imi permit sa mai adaug cateva fotografii mai recente.
Calatorii placute!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2020 La Mănăstirea Vladimirești — scris în 20.12.20 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jan.2018 Mănăstirea Vladimirești. Atât. — scris în 18.01.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ