ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.12.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2014
DURATA: 1 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Mănăstirea Vărzărești din Vrancea

TIPĂREȘTE

V-am scris, ieri, despre mănăstirile Bucovinei, așa că astăzi, în contrapartidă, ca un bun și iubitor de locuri vrâncene ce mă aflu, o să vă descriu o mănăstire din frumosul județ de domiciliu.

Acuma, să fiu bine înțeles, nu fac vreun clasament, care mănăstire e mai frumoasă, care e mai plină de istorie, sau, mai știu eu ce criteriu... normal, cele din Vrancea sunt cele mai frumoase, măcar pentru faptul că le descriu eu , chiar dacă o fac după Crazy Mouse (buei, omul ăsta a bântuit prin Vrancea, tot timpul, opriți-l)!!! :D

Acuma, pe bune, specificul mănăstirilor vrâncenești este că sunt destul de vechi, ca dată a construirii lor, ceea ce atestă că vrâncenii nu-s, neaparat, așa cum sunt descriși în ”Miorița”, hapsâni și răi, ci, au fost oameni cu credință și frică de Dumnezeu. De aceea, profund indignat de felul în care ei, vrâncenii, au fost devoalați în ”Miorița”, spun doar atât : ”Să-ți fie rușine, Alecu Russo! ” Cuuum, nu sunt original?! Așa, și? :)

Ca să ajungi la Mănăstirea Vărzărești, pe lângă voință, îți trebuie și-un mijloc de transport, altul decât teleportarea, care, încă nu e inventată: auto, atelaj sau, cei mai săraci, picioare. Pleci așa, de capul tău, din Focșani, spre comuna Urechești, din sudul județului Vrancea. Asta este opțiunea mea, dacă ești Crazy Muse, vii dinspre Rm. Sărat, dar, ce să vezi, tot pe DN 2 sau, după cum mai este cunoscut, E 85.

Chiar când ajungi, pe șosea, în dreptul comunei Urechești, ai să vezi cum cade pe tine un mare indicator care-ți spune, arătându-ți cu o săgeată, direcția în care tre' să mergi ca să ajungi la Mănăstire.

Vă sfătuiesc să nu fiți încăpățânați, să mergeți pe unde v-arată indicatorul, nu veți păți ni'ca!

Drumul este lunguț și, din păcate, după ce se iese din sat, nu atât de ușor ! Este drum de pământ, urcă destul de abrupt. Se merge printr-o mare și frumoasă pădure de stejar. Când am ajuns eu acolo, ploua mocănește, o ploaie de toamnă, rece, cu multă ceață... ce mai, era chiar frumos, v-am mai spus că eu-s ciudățel în materie de apreciat frumosul, mai ales în materie de meteo!

Cât mergem până la Mănăstire, hai să vă spun ce se zice despre acest lăcaș, asta cu ajutorul unor saituri de pe net :

Mănăstirea Vărzărești are o istorie cumva apropiată de cea a Mănăstirii Soveja, despre care v-am scris pe undeva, pe-aici - dacă vă interesează, găsiţi articolul aici.

După războiul dintre Vasile Lupu, domnitor al Moldovei, albanez la origini și Matei Basarab, domnitor al Țării Românești, cei doi domnitori se hotărăsc să încheie o pace, pe care s-o pecetluiască prin zidirea ,pe cheltuiala lui, de către fiecare domnitor, pe teritoriul celeilalte țări, a câte unei mănăstiri. Vasile Lupu, care era extrem de bogat (se spune că numai un nasture de la mantia sa domnească valora 800 de galbeni, sumă uriașă pentru acea vreme) a construit, la Târgoviște, Mănăstirea Stela, iar Matei Basarab, unul dintre cei mai erudiți oameni ai vremilor sale, voievod care a construit, se spune, mai multe mănăstiri și biserici decât Ștefan cel Mare, a construit, la Soveja, Mănăstirea Dobromirna.

Ca să se bage-n seamă, armașul lui Matei Basarb, Radu Vărzaru, construiește și el, la hotarul dintre cele două țări, Mănăstirea Vărzărești, pe lângă cursul apei Milcovului, locul unde se dăduseră cele mai multe lupte între cei doi domnitori.

La început, lăcașul s-a numit Schitul de la Urechești și este pomenit, pentru prima dată, pe la 1681, în ”Cartea patriarhului Țarigradului, Dionisie”, dar, ulterior, devine Mănăstirea Vărzărești, așa cum este cunoscut în prezent.

Un moment de mare cumpănă l-a reprezentat cel în care domniile fanariote au impus și închinarea mănăstirilor către greci, practic Mănăstirea având aceeași soartă ca și cea de la Soveja. Probabil că și de aici este vorba să nu te încrezi în darurile grecilor. Cert este faptul că, pe la 1726, în scrierile vremii se spune despre Schitul Vărzărești că : “fugind călugării de la acest schit, şezut-au schitul acesta mulţi ani pustiu şi necăutat de nimeni. ”

După 1826, deci la cinci ani după încheierea domniilor fanariote, și o sută de ani sub lăcustele grecești, odată cu înscăunarea lui Chesarie, ca episcop de Buzău, schitul cunoaște o nouă etapă de dezvoltare.

Culmea degradării este cunoscută după 1959, când schitul este desființat și trecut în proprietatea CAP Urechești. A fost redeschis în 1990, iar din 2006 este obște de maici. La data când l-am vizitat, obștea număra 5 maici și un preot.

În incinta mănăstirii se află două biserici, după cum o să și vedeți, în pozele de m-a lăsat părintele să le fac: una, a fost construită la 1644, cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Are ziduri groase, de un metru dar, din păcate, pictura este grav deteriorată, iar bani pentru repararea ei nu prea sunt, BOR fiind preocupată, mai ales, cu construirea unor minunate terenuri de tenis de câmp la noua Patriarhie, cea pentru construcția căreia s-a distrus un parc, în București, capitala europeană cu cel mai puțin spațiu verde.

Cea de-a doua biserică este mult mai nouă, adică de pe la 1898, cu hramul Sf. Gheorghe. A fost pictată de către pictorul D. Nicoleanu din Buzău în anul 1901. În prezent, se reface pictura dar, din varii motive, această activitate a fost oprită, în prezent, printre altele și pentru că nu s-au respectat anumite reguli ce țin de tehnica ortodoxă de reprezentare a sfinților, după cum ne-a spus preotul paroh.

Important pentru această zonă este faptul că, lângă această mănăstire este și Paraclisul Sf. Cuv. Teodora de la Sihla, cea despre care vă spuneam în review-ul despre Bucovina. Se crede că aceasta și-a început viața monahală pe aceste locuri. Eu, care am fost la Peștera Sf. Cuv. Teodora de la Sihla, am rămas plăcut impresionat. Legenda despre această sfântă este extrem de frumoasă, dacă vreți, căutați-o pe net și o veți afla.

Impresia generală când vizitezi Mănăstirea, este aceea de sărăcie. Sărăcia nu este generată de lene, Doamne-ferește, ci de neputința comunității de a mai aduna bani pentru refacerea monumentelor ba chiar de întreținere a lor, așa cum sunt ele, astăzi.

Nu este treaba mea, știu că mulți dintre voi o să spuneți că sunt obraznic sau ireverențios față de instituția BOR, dar, eu cred că, decât să înghită bani cu nemiluita pentru o clopotniță opulentă, numită, emfatic, Patriarhie, banii trebuiau direcționați către aceste monumente istorice, care atestă că, pe vremuri, călugării și preoții făceau adevăratul apostolat și nu astăzi, când principala preocupare a anumitor capi ai BOR este să-și ascundă dosarele de colaboratori, între cele sfinte, off course, cu anumite instituții ale fostului stat comunist.

Din păcate, pentru poporul acesta, păstrarea și întreținerea unor mănăstiri - muzee, cade doar în sarcina oamenilor simpli și a celor câtorva care au har în păstrarea credinței strămoșești și nu în sarcina celei care are obligația morală și instituțională de face asta: BOR!

După ce a avut răbdare cu noi și ne-a explicat multe din cele ce v-am scris eu aicea, cu excepția părerilor despre BOR, care sunt absolut personale și pe care mi le asum, preotul ne-a invitat la masa de prânz, cu acea omenie a românului care-și invită oaspetele la masă, din toată inima. Sper ca părintele să-mi ierte refuzul.

Dacă sunteți prin zonă și vreți să vizitați mănăstirea, faceți-o, nu veți regreta! Merită chinul acelui sfert de oră în care drumul de acces vă va murdări mașina.

Pentru păstrarea adevărului, parte din datele pe care vi le-am expus aicea au fost luate, în afara poveștilor preotului paroh, și din manastiri-vrancene.ro/man ... esti-prezentare. Este normal să precizez asta, este munca unor oameni, pe care o respect!

Haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 02.12.14 10:17:39
Validat / Publicat: 02.12.14 15:53:40
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.

VIZUALIZĂRI: 6771 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul spre Mănăstirea Vărzărești, după ieșirea din com. Urechești
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

Dabator
[02.12.14 20:29:58]
»

@căpcă1: Ai un stil foarte cursiv și hâtru de a povesti, ceea ce am mai remarcat și altădată. Cred că și dacă ai scrie despre o cazemtă tot ai găsi tu câte ceva .

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[02.12.14 20:41:29]
»

@Dabator: Ei, ești tu pream amabil. Adevărul este că incerc să-mi fac ineptele rânduri cât mai suportabile! Mulțumesc pentru aprecieri!

Zoazore
[02.12.14 20:52:55]
»

@căpcă1 - Ca de obicei: SUPERB! Si, ca de obicei, F. Util!

Si, de ce nu, cum si eu gandesc la fel, total de acord cu parerile tale:si despre vranceni (ca am o matusa chiar din Urechesti), dar si despre BOR!

Mai ales despre BOR! E si parerea mea!

Si e pacat de-atatea lacasuri care se pierd in uitare si saracie!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[02.12.14 21:05:56]
»

@Zoazore: Bre, pe unde fusăși, că chiar mi-o fos' dor să vorovim! Weekendul de trecu am fost la Cacica, în Bucovina. Superbă regiune, dacă ai "prilejul ocaziei" du-te, n-ai să regreți! Cred că iarna e chiar mai potrivită pentru a vizita Bucovina decât orice alt anotimp!!! Mă așteptam să mă critici pentru reviewul cu Bucovina, îmi adunam vorbele, să le am la mine, să-ți pot face față!

Zoazore
[02.12.14 21:31:27]
»

@căpcă1 - Un bob zabava, bre! Nu fi capca1! Caz doara nu dau... turcii!

O facui pe Mos Craciun la neste copchii maruntei si tristuti. Acuma-s numa'maruntei! Si veseli! Viu acushi si-n Bucovina!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[02.12.14 21:33:52]
»

@Zoazore: chiar frumos că ai reușit să aduci bucurii unor copii!

Floryn81 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.12.14 22:24:05]
»

Un review plăcut cu informații utile, ca de obicei! Am vizitat și noi în primăvara lui 2013 acest lăcaș de cult și impresia noastră a fost aceeași: mănăstirea aceasta este printre cele mai sărăcuțe din zonă. Păcat de cele două biserici de la acest complex mănăstiresc, ambele declarate ”monument istoric”.

Din ce îmi amintesc, parcă anul trecut, după ce am fost noi acolo, la mănăstirea Vărzărești s-a produs un incendiu care a distrus o parte dintre chilii. V-a spus ceva preotul despre acest nefericit eveniment, sau o fi cumva vorba despre alt lăcaș de cult?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[02.12.14 22:31:25]
»

@Crazy_Mouse: Păi, știi cum e, la omul sărac... Când am fost noi, la începutul lui noembrie, chiliile erau în șantier. Preotul are probleme si pentru banii bisericii de la 1644, pentru că fostul stareț a făcut niște modificări construcției, fapt ce ar putea declasifica biserica de la monument istoric.

msnd
[02.12.14 23:30:14]
»

Ce noroc am! Am prins SuperBonusul! Uraaaa!!

Chiar că merita SB-ul un asemenea articol încărcat de detalii și de păreri obiective asupra cărora mulți dintre noi suntem de acord.

Trebuie să recunosc că am trecut de multe ori pe E85 prin zonă, dar indicatorul menționat nu mi-a atras atenția. Probabil că eram bulversat de privirea de gheață ce mi-o arunca dl. Suvorov.

Felicitări pentru articol.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[02.12.14 23:40:06]
»

@msnd: multumesc pentru aprecieri si pentru votul acordat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
msnd, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Vărzărești [Urechești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067927837371826 sec
    ecranul dvs: 1 x 1