ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.06.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Sărat
ÎNSCRIS: 09.05.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2013
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 3

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

În vizită la Mănăstirea Vărzăreşti

TIPĂREȘTE

Mănăstirea Vărzărești este un lăcaș de cult de pe raza comunei Urechești, județul Vrancea. Despre existența Mănăstirii Vărzărești am aflat de ceva timp de pe un indicator amplasat pe DN2-E85 în localitatea Urechești, la 24 kilometri distanță de municipiul Râmnicu Sărat. Ne-am propus așadar să vizităm acest lăcaș de cult încă de anul trecut, dar am reușit să ajungem aici în cursul lunii mai 2013.

Cale de acces – Am pornit pe DN2-E85 către Focșani până în localitatea Urechești, unde indicatorul amintit ne-a arătat direcția către lăcașul de cult și distanța până acolo – 8 kilometri. Am virat stânga pe DJ 205B străbătând un drum plin de gropi prin satul Urechești. Ultimii 4 kilometri i-am parcurs pe un drum forestier care a tot urcat până în vârful dealului din zonă, loc unde se deschide o panoramă frumoasă asupra localităților din jurul satului Urechești. Tot de aici am observat și turlele unei biserici într-o poiană din apropiere, semn că Mănăstirea Vărzărești era aproape.

Descrierea Mănăstirii Vărzărești

Am mai parcurs câteva sute de metri pe un drum dificil, din pământ bătătorit și am ajuns la intrarea în curtea lăcașului de cult. Am parcat mașina la umbra unui copac și am privit curioși în jur. În fața noastră, la capătul unei alei pietruite, am văzut clopotnița mănăstirii. Atât în stânga, cât și în dreapta acesteia se află chiliile și alte anexe mănăstirești. Ne-am potolit setea de la o cișmea amenajată pe partea stângă și am intrat în curtea interioară a mănăstirii, trecând pe sub clopotniță.

Am pășit pe iarba măruntă și ne-am îndreptat către Biserica având hramul ”Adormirea Maicii Domnului”. Am văzut că lăcașul de cult este declarat ”monument istoric”. Întrucât am ajuns aici în timpul slujbei duminicale, am intrat și am asistat și noi la ultima parte a acesteia. La intrarea în lăcașul de cult este amenajat un loc pentru achiziționarea unor suveniruri. Tot aici este expusă o cruce veche din lemn (nedatată). În interior picturile existente sunt în mare parte degradate, întrucât în perioada comunistă lăcașul de cult a suferit numeroase stricăciuni. Zidurile exterioare sunt vopsite în alb, fără picturi, iar acoperișul este realizat din tablă, având o singură turlă. Biserica este ctitoria armașului Radu Vărzaru, dregător al voievodului Țării Românești - Matei Basarab. Radu Vărzaru a pus bazele lăcașului de cult în anul 1644, numele său fiind ulterior preluat de schitul nou-înființat.

În apropierea bisericii cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului” se află o altă biserică, ceva mai mică, purtând hramul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”. Acest lăcaș de cult, deasemenea declarat ”monument istoric”, a fost ridicat la finalul secolului al XIX-lea, slujba de sfințire fiind oficiată în anul 1900, în ziua hramului. Biserica era închisă, așa că nu am putut intra, iar zidurile exterioare prezintă câteva crăpături. Lăcașul de cult are o singură turlă, fiind acoperit cu tablă, la fel ca cealaltă biserică de la Mănăstirea Vărzărești.

Curtea mănăstirii este frumos amenajată; aici este amplasată o mică fântână arteziană funcționabilă, un adevărat gardian printre numeroasele straturi de flori. În apropierea clopotniței a fost ridicată o troiță din lemn în anul 2008, conform inscripției de la baza acesteia. În curtea mănăstirii sunt amplasate și câteva băncuțe din lemn, unde te poți odihni, ascultând totodată slujba care este redată și în exterior cu ajutorul câtorva difuzoare amplasate în exteriorul bisericii ”Adormirea Maicii Domnului”.

În afara celor două biserici declarate ”monumente istorice”, la Mănăstirea Vărzărești este amenajat un interesant paraclis subteran, loc unde s-a rugat pentru o perioadă în jurul anului 1700 Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla. Aceasta a îmbrățișat viața monahală la Schitul Vărzărești, însă turcii au năvălit prin aceste ținuturi și au dat foc lăcașului de cult. Cuvioasa Teodora s-a retras în munți și apoi s-a stabilit în apropierea Schitului Sihla din zona Neamțului.

Paraclisul Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla de la Mănăstirea Vărzărești este amenajat pe locul unei peșteri de mici dimensiuni, accesul către acest loc făcându-se pe o scară cu trepte săpate în pământ, scară ce pleacă din curtea mănăstirii, în partea dreaptă a troiței din lemn. Conform pisaniei existente aici, acest paraclis a fost amenajat în perioada octombrie 2008 – februarie 2009. Peștera-paraclis este în formă de cruce, pe jos sunt așezate preșuri multicolore, iar pereții și tavanul sunt îmbrăcați în plăci OSB din lemn stratificat. Nouă ne-a plăcut foarte mult modul în care este amenajat acest paraclis subteran, dar și amplasarea lui – foarte aproape de cele două biserici din incinta Mănăstirii Vărzărești, dar oarecum ascuns după ramurile dese ale pomilor din apropiere.

Înainte de a încheia prezentul review, precizez că cele câteva date istorice referitoare la construcția celor două biserici ale Mănăstirii Vărzărești le-am cules dintr-o broșură pe care am achiziționat-o cu prilejul acestei vizite. O altă precizare de final este aceea că în perioada comunistă lăcașul de cult a fost desființat și a suferit serioase distrugeri, iar după 1990 a fost reorganizat ca așezământ monahal de călugări. Din 2006, lăcașul de cult a fost transformat în mănăstire de călugărițe, fiind astfel organizat și în prezent.

Dacă vremea este favorabilă și ajungeți în zonă, vă recomand să vizitați Mănăstirea Vărzărești, un loc deosebit, încărcat de semnificații istorico-religioase. Iar dacă timpul vă permite nu ezitați să vizitați și Mănăstirea Dălhăuți (vezi impresii) sau Mănăstirea Cotești (vezi impresii).


[fb]
---
Trimis de Floryn81 in 18.06.13 23:31:44
Validat / Publicat: 19.06.13 06:42:39
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FOCȘANI.

VIZUALIZĂRI: 8080 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Ajunși la acest indicator, am cotit spre stânga pe DJ 205B prin satul Urechești (direcția de deplasare Rm. Sărat - Focșani).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14150 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmaster
[19.06.13 07:12:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster
[05.06.14 22:08:18]
»

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte , eventual, zoom-ul de pe hartă cât e necesar)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Vărzărești [Urechești]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047960042953491 sec
    ecranul dvs: 1 x 1