ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.08.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.09
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
MAR-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Manastirea Sinaia - povestea unui loc unde s-a scris istoria

TIPĂREȘTE URM de aici

Manastirea Sinaia era planuita inca dinainte de a pleca la munte, caci nu se poate vizita Sinaia fara sa mergi si la Manastirea Sinaia, iar prietenii cu care ne-am intalnit la Castelul Cantacuzino ne-au recomandat si ei sa o vedem, chiar cu atentionarea sa nu cumva sa ne scape biserica veche. Acestea fiind zise, dupa ce am coborat de la Pelisor am intrat la Manastirea Sinaia. Adresa acestui loc este Str. Manastirii nr. 2, Sinaia.

Aici la poarta era un tanar care elibera bilete de intrare, am vazut si ceva tarife insa ne-a facut semn sa intram, era ocupat cu alti turisti. Nu am inteles insa am mers mai departe. Binenteles ca nu am mers acolo cu lectia chiar neinvatata, citisem cate ceva astfel incat locurile sa nu mi se para tocmai straine. Fara a pretinde ca voi face o poveste istorica a acestui loc voi spune ca dateaza din secolul XVII intre anii 1690-1695 si ca cel care a construit acest acest lacas a fost Spatarul Mihail Cantacuzino impreuna cu Elena (mama) si Stanca (sora). Despre Mihail Cantacuzino am sa spun acum doar ca tot el este si cel are a construit primul spital din Tara Romaneasca si anume Spitalul Coltea care se afla in incinta Manastirii Coltea zidita tot de el (despre Manastirea Coltea in episodul urmator). Mihail Cantacuzino este de asemenea ctitorul si al altor lacase de cult in Bucuresti sau alte orase ale tarii.

Revenind la Manastirea Sinaia putem spune despre ceasta ca este un loc mult vizitat de straini avand in vedere ca este o zona cu obiective turistice care mai de care interesante Castelul Peles si tot ce se gaseste pe acel domeniu, Cazinoul, Casa memoriala George Enescu si nu numai iar numele l-a capatat ca urmare a pelerinajului pe care spatarul il facuse la Locurile Sfinte, la Manastirea Sf Ecaterina la poalele Muntelui Sinai.

Daca Sinaia a fost numita Perla Carpatilor, Manastirea Sinaia a fost numita Catedrala Carpatilor.

Locul a fost mult incercat de soarta avand in vedere pozitia strategica (pe ruta comerciala intre Bucuresti si Brasov) fiind invadata de popoare precum turcii sau austriecii. Era totodata si un loc in care credinciosii gaseau alinare pentru sufletele lor prin rugaciuni sau vorbele frumoase spuse de calugarii lacasului.

Initial aici erau 12 calugari dar cu timpul numarul lor a crescut astfel ca la aproximativ 150 de ani a mai fost ridicata inca o constructie (in perioada 1842-1846).

Noi am inceput cu vizitarea vechii biserici la care se ajunge patrunzand printr-un gang. La intrarea in Biserica veche descoperim informatii utile privind aceasta biserica (o sa vedeti din poze) si nu am sa insist asupra acestui lucru ar insemna doar sa copiez ceea ce puteti citi si singuri.

Biserica veche construita in stil brancovenesc, poarta hramul “Adormirea Maicii Domnului” si are o forma unica in tara, de cruce Latina, o forma mai putin intalnita. Fata de modul general in care sunt formate bisericile ortodoxe (care contin pronaos, naos si altar), stilul brancovenesc adauga inca o camera deschisa si sustinuta de coloane si numita pridvor.

Suntem intampinati in pridvor de coloane din piatra care sunt sculptate si ornate cu diferite motive florale si vegetale (floarea de crin, dar si frunza de stejar). Aici gasim si picturi originale dar si picturi realizate dupa razboiul ruso-austro-turc din 1791.

Tot ceea ce inseamna picturi sau sculpturi s-a dorit a reprezenta ceva fie scene din vietile sfintilor: Sfanta Ecaterina (ocrotitoarea manastirii de la Muntele Sinai), Sfantul Gheorghe (protectorul Moldovei si al militarilor), Sfantul Dumitru (ocrotitorul Tarii Romanesti), sau tabloul votiv care il reprezinta pe Spatarul Mihail Cantacuzino inconjurat de 18 copii (12 fiind infiati), de prima si cea de-a doua sotie si alti membri ai familiei. Gasim de asemenea stema familiei Cantacuzino, vulturul bicefal cu semnele imperiale ale puterii (crucea si sceptrul) in gheare. De asemenea gasim reprezentata Saptamana Patimilor ca un mesaj cu un impact puternic asupra credinciosilor.

Tot aici in curtea vechii biserici am gasit si o indicatie spre cavoul lui Tache Ionescu. Printre putinele mele cunostiinte de istorie stiam despre Tache Ionescu ca este om politic, asta insemna ca a facut ceva util pentru aceasta manastire. Tache Ionescu a fost prim –ministru in timpul Primului Razboi Mondial, si care a avut un rol important in unirea tarilor romane dupa razboi.

Acolo alaturi de sarcofagul lui Tache Ionescu se gaseste bustul celei de-a doua sotii – Adina.

Despre biserica mare am aflat ca a fost construita din piatra si caramida intre anii 1842-1846 si reconstruita intre anii 1893-1903. Pictura in ulei in stil neobizantin a fost executata pe fond de aur mozaicat.

In interiorul bisericii, mai precis in naos putem vedea scaunele familiei regale, unul cu blazonul regal si emblema “Nihil sine Deo”- Nimic fara Dumnezeu (aceleasi cuvinte le regaseam si pe cantul monedelor vremii), precum si sacunul reginei Elisabeta ce are incrustate initialele E. D. (Elisabeta Doamna).

Aici nu am facut poze deoarece am vazut un semn de interdictie si am avut o retinere.

Ce mai putem spune ca si elemente care situeaza acest loc intr-un asa zis top sunt:

- este prima biserica si manastire ortodoxa electrificata din Romania

- aici a fost primul muzeu (prima expozitie) cu obiecte de cult din tara - 1895

Despre aceasta manastire s-au spus multe si cred ca cele mai multe informatii le puteti citi aici (asa cum le-am citit si eu):

ro.wikipedia.org/wiki/M%C ... 83stirea_Sinaia

crestinortodox.ro/biseric ... eche-96599.html

Ce mai mi-a placut insa a fost ca:

- la fiecare dintre cele 2 biserici existau ceva informatii care puteau fi parcurse

- locul era foarte frumos ingrijit si iti era cat se poate de placut sa te afli acolo

- erau o multime de straini (ce-i drept era sambata) astfel incat auzeai o multime de limbi straine vorbite si parca simteai ceva mandrie ca au ce sa vada.

AmFostAcolo si m-am simtit deosebit, mandra de istoria noastra indelungata si pe care multi incearca sa o transmita mai departe asa cum si eu va invit sa vizitati/revizitati aceasta manastire.


[fb]
---
Trimis de mishu in 01.08.16 08:31:13
Validat / Publicat: 01.08.16 11:40:25
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SINAIA.

VIZUALIZĂRI: 1907 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mishu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P03 Manastirea Sinaia - Biserica noua
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.08.16 11:38:51]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea Sinaia, SINAIA" (deja existentă pe sait)

micutzu
[01.08.16 14:22:49]
»

@mishu - Frumos reviewul dvs despre acest loc pe care eu l-am vizitat de mai multe ori. Am ramas un pic surprins de faptul ca se percepe taxa de intrare. desi acest obicei este impamantenit si pe la alte manastiri. Corect este o taxa pentru turisti, dar cei care merg in pelerinaj ar trebui sa fie privilegiati de taxa de intrare. Oare Isus cati bani a cerut ucenicilor si discipolilor sai pentru a intra in casa tatalui sau. Cred ca sant un bun crestin ortodox dar biserica trebuie sa ofere si in ultimul rand sa ceara.

mishuAUTOR REVIEW
[01.08.16 16:05:39]
»

@micutzu - Multumesc de vizita si vot. Cat despre taxa aceasta reprezinta probabil si un mod de a mai strange bani pentru intretinerea acestor locuri.

In 2008 am facut un tur de rezistenta a manastirilor din Bucovina si Moldova (de ni se cam luase la n moment dat sincer vorbind) si intr-un singur loc cand am intrebat de taxa (ce-i drept era o biserica mai ne-comerciala) ni s-a spus ca nu exista taxa doar daca vrem sa dam ceva pentru biserica, si atunci am dat mai mult decat am dat in rest taxa, pentru ca am avut parte de niste gazde minunate. Ghid ne-a fost baiatul preotului (un pustiulica istet foc), supravegheat (de la distanta insa) de mama lui.

Si atunci ne-a permis accesul in zone in care in alte biserici nu am avut voie. O zi frumoasa in continuare.

liviu49
[02.08.16 14:17:13]
»

@mishu - Doamna, ca de obicei am citit o pagina, foarte bine documentata, dintr-o posibila monografie. Pentru mine pozele rascolesc niste amintiri mai vechi din vizite facute la manastire. Intamplarea a facut ca sambata 9 iulie, anul acesta, am mai trecut o data pe langa manastire, nu am oprit macar sa o vedem pe exterior, pentru ca doream sa ajungem la Pelisor si ora era destul de inaintata. Cred ca "norocul" nostru in acea zi, de a ne intalni cu nunti peste tot, ne-ar fi blocat si aici sansa de a vizita ceva. Ce mi s-a parut interesant, este ca atunci cand am virat la stanga, urcand spre intrarea in manastire, sotia a recunoscut poiana pe care in 1973, in concediu, faceam plaja, mai in fiecare zi.

Din pacate manastirea Sinaia, alaturi de manastirea Pasarea sau alte obiective turistice pe langa care trecem foarte des, face parte din locurile pe care le tot amanam la vizitare, pentru ca ne sunt la indemana si avem timp sa le vedem altadata. Si tot asa trec ani, sau zeci de ani si uneori nici nu mai apucam sa le revedem.

Numai bine si calatorii placute!

mishuAUTOR REVIEW
[02.08.16 14:22:55]
»

@liviu49 - Multumesc frumos pentru vizita si vot. Toate aceste obiective sunt de vizitat maxim vineri, pentru ca sambata si duminica se calca lumea in picioare si pierzi mult din farmecul locurilor.

Insa faptul ca pe langa turistii romani, vezi turisti din multe tari (norocul meu a fost sa ii aud vorbind sau sa vad autocare cu diferite numere de inmatriculare) asta pana la urma nu face decat sa te bucuri ca sunt dornici sa vada frumusetile tarii tale (atat constructii cat si natura).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviu49
[02.08.16 17:41:57]
»

@mishu - Cum din pacate la noi turismul a devenit o activitate de sfarsit de saptamana de multe ori, din cauza inghesuielii, multe lacasuri de cult cu mare valoare artistica sau turistica, nu pot fi vizitate, mai ales ca multi dintre posibilii vizitatori nu prea au legatura cu turismul. Da bine sa vizitezi Prislopul, repede acolo, da bine la Hurezi guga la Horezu, e in trend (am oroare de acest cuvant, dar altul nu am la indemana) o manastire, hop si noi acolo. Cei cu care vorbesc si le recomand diferite obiective turistice le recomand ca sambata si duminica sa stea acasa nu in excursie.

De asemenea am o corectie la o afirmatie de care nu sunteti vinovata, pentru ca ma intalnit-o si la alte case. Pridvorul bisericilor nu este caracteristic stilului brancovenesc, chiar daca stilul brancovenesc l-a adus la perfectiune artistica, poate. Vezi boltile arcadele de la Mogosoaia mai ales. Pridvor exista la multe biserici, unele construite inainte de epoca Brancoveanu. Amintesc asa, fara nici un fel de ordine, bisericile Stavropoleos (pentru mine cu cel mai frumos pridvor), Antim, Sf. Gheorghe Nou, Patriarhia, Coltea, Casin, cele doua biserici din curtea Manastirii Lainici, sau Cozia.

Probabil ca ati accesat aceasi sursa de documentare si de aici problema.

Numai bine si calatorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, micutzu, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Sinaia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057676076889038 sec
    ecranul dvs: 1 x 1