ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.10.2019
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 21.11.18
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
OCT-2019
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

În pridvorul cerului

TIPĂREȘTE URM de aici

Nu poți să simți altfel atunci când te afli lângă picturile lui Nicolae Grigorescu, iar pasul încetinește permițând ochiului să cuprindă splendoarea grădinilor pline cu flori. Manastirea Agapia, cu hramul Sf. Apostoli Mihail și Gavriil, își trage numele de la călugărul Agapie, retras aici de la mănăstirea Neamț, împreună cu câțiva ucenici, întemeind, inițial, schitul, datând din secolul al XV-lea.

La mănăstirea Agapia se află în localitatea cu același nume, în estul Munților Stânișoarei, iar “peste deal” se găsește mănăstirea Neamț. Este una dintre cele mai mari comunitățe monahale de calugărițe din țară, aici trăind peste 300 de maici.

După câteva incendii, de-a lungul timpului, și după restaurările și consolidările de rigoare, mănăstirea a cunoscut o perioadă de liniște, timp în care au fost realizate picturile bisericii. Deasupra naosului se înalță turla, înaltă și zveltă, așezată pe o “boltă moldovenească”, acualmente decorul fiind realizat în stil neoclasic. Cei care vizitează mănăstirea Agapia nu ar trebui să rateze muzeul, care deține obiecte de cult de mare valoare și finețe, precum și picturile lui Nicolae Grigorescu. Ceea ce este de impresionant la Agapia, este faptul că și biserica a fost pictată în ulei de Nicolae Grigorescu, la numai 20 de ani, reușind astfel să transforme zidurile în adevărate ferestre spre cer, sintetizand stilurile neoclasic și bizantin, dar adaugând elemente românești. Pentru portretele sfinților, Grigorescu s-a inspirat din modele vii: preoți, călugărițe, copii și locuitori din satul apropiat, iar alteori, s-a lăsat inspirat și de renascentiști (Rafael, Tizian). De asemenea, iconostasul a fost pictat tot de Nicolae Grigorescu.

Muzeul mănăstirii a luat naștere pe la 1927, fiind, totodată, primul muzeu de acest fel din Moldova. În afară de picturile lui Grigorescu, aici pot fi admirate icoane vechi, veșminte liturgice, cărți legate în argint. Una dintre vitrinele din prima sală a muzeului este dedicată măicuțelor care au participat la Războiul de Independență și la cele două răboiae mondiale în calitate de surori ale Crucii Roșii. Pe culoarul dintre săli sunt expuse covoare artistice realizate în atelierele mănăstirești, realizate din lână vopsită cu culori vegetale.

Un alt punct de neratat sunt atelierele mănăstirești. Dacă ai noroc de un grup mai numeros, poți vizita aceste ateliere de diverse meserii (în mod normal, atelierele nu se pot vizita neorganizat. Din documente vechi se știe că atelierele au funcționat de-a lungul timpului, păstrându-se tradiția lor până în zilele noastre. Repet, dacă ai norocul să vizitezi atelierele, atunci vei rămâne uimit de maiestria și migala cu care călugărițele realizează broderii în fir de aur sau de argint în stil bizantin, covoare, croitorie, picturi de icoane, tricotaje și multe, multe altele.

De asemenea, nu trebuie ratată nici vizita în satul mănăstiresc, unde se mai păstrează casele monahale din seclul al XIX-lea, cu elemente decorative ale stilului neoclasic. De asemenea, acolo există și casele în care au locuit, cândva, Alexandru Vlahuță, Bogdan Petriceicu-Hașdeu, Nicolae Grigorescu, Barbu Delavrancea etc. În prezent, ele sunt locuite de călugărițe, însă arhitectura caselor de acum 100-150 de ani poate fi admirată de afară.

Tot în afara zidurilor mănăstirii se află seminarul monahal, redeschis în 1990, cursurile fiind urmate atât de tinere fete, cât și de călugărițe, specializându-se în diferite specialități specifice. La fel ca și atelierele, seminarul nu poate fi vizitat, ci doar admirat.

În mod intenționat nu am pomenit nimic despre anii de construcție, incendii, jafuri ale străinilor si repararea clădirilor mănăstirii, tocmai pentru a oferi doritorilor o descriere mai puțin știută a ansamblului, dar și pentru trezirea interesului pentru vizitare.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Daisy Petal in 27.10.19 18:05:39
Validat / Publicat: 27.10.19 18:41:07
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGAPIA-VĂRATEC [NT].

VIZUALIZĂRI: 470 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Daisy Petal); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Vedere spre chilii, Agapia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 18800 PMA (din 15 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[27.10.19 18:22:19]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Mănăstirea & schitul Agapia [Agapia], AGAPIA-VĂRATEC [NT]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Mănăstiri și biserici din Bucovina]

ANILU
[27.10.19 19:27:15]
»

@Daisy Petal: Foarte frumos ați descris acest " pridvor al cerului" . Felicitări!

Dar prea puține poze... !!!

Mie mi-a rămas la suflet această mănăstire după prima vizită prin Moldova.

Am revazut-o de curând, cred că 2-3 ani în urmă și nu am mai trăit aceleași sentimente ca prima dată. Poate mai contează și perioada din an când ajungi acolo. Dar cu toate astea tot îmi place.

Din punctul meu de vedere Mănăstirea Agapia este pe primul loc în topul mănăstirilor din Moldova.

Felicitări pentru articol.

Toate cele bune.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[27.10.19 21:13:00]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ necesar unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Daisy PetalAUTOR REVIEW
[28.10.19 12:10:19]
»

@ANILU: Mulțumesc pentru apreciere. La mine a fost un pic neașteptat, deoarece, de fiecare dată când am ajuns la mănăstiri, era ba zapadă, ba ploaie și niciodată nu am avut parte de zile cu soare în care totul să pară ireal de frumos.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Daisy Petal
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & schitul Agapia [Agapia]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053394079208374 sec
    ecranul dvs: 1 x 1