GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Langa frescele lui Nicolae Grigorescu
Am incheiat turul manastilor efectuat in vara lui 2007 la Manastirea Agapia, manastire ortodoxa de maici, ridicata la mijlocul secolului XVII.
Biserica manastirii este o constructie diferita de celelalte biserici ale timpului si poarta hramul Sfintilor Mihail si Gavril. Deosebite si totodata impresionand puternic sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu, ele dand si o valoare inestimabila bisericii.
Tot in curtea manastirii o prezenta deosebita este si biserica de lemn Sfintul Ioan Bogoslov.
Trimis de danoradea in 31.12.09 17:02:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGAPIA-VĂRATEC [NT].
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (danoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.17061090 N, 26.23621310 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
http://www.trilulilu.ro/razadelumina/eefed3c7f419ff
Frescele manastirilor in general ne arata o lume a pioseniei si proslavesc divinitatea, aici la Agapia, Ingerii si Sfintii lui Grigorescu mie mi-au vorbit despre viata si despre frumusetea umana!
Atasat melodia propusa de Cristian pentru aceste randuri care ne reamintesc de Manastirea Agapia.
Foarte frumoasa aceasta manastire. Este ctitorie a fratelui domnitorului Vasile Lupu, hatmanul Gavriil Coci. Biserica manastirii a fost de cateva ori, de-a lungul timpului, afectata grav de incendii si ulterior refacuta. In jurul manastirii, in afara chiliilor aflate in zidurile groase care imprejmuiesc manastirea, s-a dezvoltat un "sat manastiresc" care are peste 300 de case. In acest sat se afla si casa unde venea Alexandru Vlahuta vara, pentru a se odihni, impreuna cu prietenii sai (Grigorescu, Caragiale, Delavrancea). De multe ori se organizau aici cenacluri literare. In aceasta casa au locuit mama si sora scriitorului, calugaritele Elisabeta Vlahuta, respectiv Elisabeta Strajescu (proprietara casei). Casa gazduieste acum un muzeu "Alexandru Vlahuta" unde se gasesc scrieri ale sale, ziare ale vremii, camera sa.
Zona are o deosebita incarcatura istorica, religioasa, literara (daca ne gandim la Vlahuta, Caragiale, Delavrancea, dar si la Veronica Micle), dar peisajele sunt incantatoare. Manastirea Agapia pote sa constituie un punct de plecare pentru a vizita locurile. Atat Manastirea Varatec, cat si Agapia, se afla pe partea stanga a drumului (cred) national care leaga Piatra Neamt de Targu-Neamt. dar daca ai ajuns la Agapia, te poti caza la popasul situat in fata acesteia (dupa cate stiu a fost al cooperatiei, apoi a fost preluat de BRD care, dupa ce l-a modernizat si l-a folosit o perioada pentru instruirea personalului, l-a pus in vanzare).
Dupa vizitarea manastirii, o carare urca in spate, in cimitir, situat sub umbra arborilor batrani. Daca starea timpului permite, se poate face o drumetie prin padure pana la Varatec (atentie la salbaticiuni). Iar daca tot ati ajuns in aceste locuri foarte speciale, veti da un ocol de-a lungul vaii raului Neamt, incercati sa va opriti la manastirea Neamt, reveniti in drumul principal, iar la 1-2 km mai departe se face un drum la stanga spre manastirile Secu si Sihastria (cu bisericute din lemn). Sunt cativa ani buni de cand am fost acolo, dar placutele amintiri mi-au ramas intiparite. Pe vremea aceea, cu canistra de benzina in portbagaj si cu cortul dupa noi, ne descurcam destul de bine. Bogatia venea din frumusetea locului. Recomand cu mare bucurie aceste locuri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Frumusețea Mănăstirii Agapia — scris în 18.10.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Raiul pe pamant! — scris în 10.07.22 de Mari-a din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Mănăstirea Agapia, întâlnirea cu divinitatea — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Vizita la manastirea Agapia — scris în 06.07.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 În pridvorul cerului — scris în 27.10.19 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Agapis – „dragoste crestina” — scris în 29.11.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Schitul Agapia Veche sau Agapia din Deal — scris în 27.07.18 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ