ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.12.2011
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: ovidiu
ÎNSCRIS: 21.07.11
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2010
DURATA: 2 zile
familie cu copii
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Agapia, manastirea 'roiului de albinute'

TIPĂREȘTE

Mănăstirea Agapia este unul dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate monumente din tinuturile nemtene, un nepreţuit tezaur de artă, unic prin capacitatea sa de a dezvălui specificul şi origina litatea spiritualităţii româneşti. Sihastrul Agapie a ridicat o bisericuta din lemn, impreuna cu ucenicii sai, in secolul al XIV-lea, pe locul numit “Livada parintilor”. Distrusa de o avalansa de zapada intr-o zi de Paste, biserica lui Agape a fost reconstruita intr-o alta locatie si anume, in “Poiana lui Eufrosin”, in imediata apropiere a fostei locatii. Aceasta a primit hramul “Minunea Arhistrategului Mihail din Colose”. In secolul al XV-lea, cand si aceasta biserica s-a ruinat, a fost construita sihastria de la Agapia din Deal. In jurul anului 1600 insa, datorita infiltratiilor de apa, o parte din calugari s-au mutat in vale, unde au ridicat o biserica. In jurul acestei biserici s-a dezvol tat Manastirea Agapia Noua.

După 1600, un număr tot mai mare de călugări s-au strămutat de la Agapia Veche la Agapia din Vale. Constructia bisericii mari de la Agapia s-a realizat intre anii 1642-1644. Deasupra intrarii sudice a bisericii, stau scrise, ca o marturie a veacurilor trecute, urmatoarele: ”In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Iata eu robul lui Dumnezeu, Gavriil Hatman cu Cneaghina Lili ana, facut-am si am zidit aceasta Manastire Agapia din nou zidita, in zilele blagocestivului si de Hristos iubitorul Domnului nostru Ioan Vasile Lupu Voievod. Si s-a inceput zidirea in anul 7150 (1642) octombrie 16 zile si s-a savarsit la anul 7152 (1644) septembrie in 3 zile si s-a sfintit in anul 7155 (1647) septembrie 12”. In cei 3 ani care au trecut de la zidire pana la sfintirea bisericii, ctitorii au construit si careul de chili care, impreuna cu turnul clopotnitei si a zidurilor, te infioara prin masivitatea si impunatoarea trainicie a zidurilor din piatra de granit. Dar batrana Manastire Aga pia nu se poate lauda numai cu frumusetea data de simplitatea arhitecturala, aceasta fiind jefuita de nenumarate ori, de diferite ostiri straine, fiind transformata la un moment dat si-n grajduri pentru cai, calugarii fiind nevoiti a se retrage in munti, timp de 2 ani. Dar marele dezastru a avut loc in anul 1821, dupa cum este consemnat pe peretele Nordic al bisericii”Sf. Voievozi”: ”Aceasta sfanta manastire au patimit primejdii cu arderea focului, atat inlauntrul cat si afara, despre turci, la tulburarea ce s-a urmat in anul 1821, la septembrie 16 zile, atat chiliile inauntru, cat si pe afara dim prejur. Iara in anul 1823, in zilele prea inaltului domn Ioan Sandu Sturza Voievod, prin blagoslove nia prea sfantului mitropolit al Moldovei, Chirio Chir Veniamin Costache si prin osardia si sargu inta surorii preasfintiei sale maica Elisabeta schimonahia, stareta acestei sfinte manastiri, s-au mermetisit si s-au tencuit, atat inauntru cat si inafara si s-au si acoperit din veniturile manastirii si ajutorul crestinilor. Drept aceasta, spre vesnica pomenire a acelora ce s-au ostenit si au ajutat si spre aducerea aminte de primejdia ce s-au intamplat, s-au insemnat pe aceasta piatra, anul 1823, iunie 30.”

Insusi pictorul Nicolae Grigorescu s-a apucat sa picteze biserica in anul 1823 1858, dar intr- noapte de vara din anul 1903, manastirea e mistuita de un alt incendiu.

Cu o istorie atat de zbuciumata, in ciuda soartei potrivnice, calatorul ostenit este tulburat de purita tea, semetia si splendoarea batranei manastiri, iar primul gand pagan care te cuprinde la vederea acestor splendori, este sa-ti odihnesti capul in poala Maicutei Domnului, dupa ce, flamand si obo sit, te-ai infruptat cu bunatatile iesite din mainile maicutelor, harnice precum albinele intr-un stup, bunatati ce te imbie inca de la intrare, printe painile dolofane si “gavanoasele”cu serbet si dulceturi de toate soiurile, vorba lui Ionel Teodoreanu.

…Si-apoi, cufundat in somnul cel mai pur, sa te cufunzi in lumea viselor din copilaria lipsita de griji, sub rasuflarea blandei Maici, leganat de aripile ingerilor ce plutesc parca la tot pasul, in eterul diafan, imbibat cu mireasma miilor de flori crescute cu grija maicutelor.


[fb]
---
Trimis de ghemonica in 07.12.11 10:20:02
Validat / Publicat: 07.12.11 11:37:42
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AGAPIA-VĂRATEC [NT]. A mai fost în/la: aproape peste tot, dar mai e loc...
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2561 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ghemonica); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Un coltisor din "stupul"maicutelor de la Manastirea Agapia VĂRATEC.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 3600 PMA (din 5 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster77
[07.12.11 11:37:27]
»

mutat la "Manastirea Agapia", rubrica deja existenta pe site.

iulianic
[07.12.11 12:22:26]
»

@ghemonica: E binevenit ceea ce ne spui, dar sunt surprinsa ca despre Grigorescu amintesti doar in treacat.

Pictura interioara realizata de Nicolae Grigorescu, cand avea doar 20 de ani, este cea care da bisericii Manastirii Agapia valoare de patrimoniu. El a pictat aici in perioada 1858-1861.

Cum a ajuns sa picteze la Agapia? Cand la manastire se executau lucrari de reparatii sub supravegherea staretei Tavefta Ursache, Grigorescu se afla la Manastirea Neamt, cu mici iconite. Una dintre lucrarile lui a ajuns sub privirile staretei, care uimita de delicatetea ei, a propus tanarului pictor sa decoreze interiorul bisericii. Icoana Sfintei Fecioare - prima proba a talentului tanarului Grigorescu - se afla expusa in cea de-a doua sala a muzeului manastirii.

Eu am studiat mai mult acest domeniu si vreau sa spun ca Nicolae Grigorescu a fost captivat de pictura icoanelor. El insusi spunea ca vede sfintii ca pe fiinte vii, care-l privesc si se asteapta sa-i vorbeasca si sa-l binecuvanteze. Este demn de mentionat ca tanarul Grigorescu, pentru chipurile sfintilor pictati, a luat ca modele preoti, maici si localnici (chiar copii) din satul Agapia. Sunt niste portrete atat de frumoase si de expresive!

Muzeul manastirii adaposteste pe langa lucrari de arta si o valoroasa colectie de vechi obiecte liturgice.

De asemenea, foarte aproape de manastire, poate fi vizitata Casa memoriala Alexandru Vlahuta.

Si inca ceva: Cred ca trebuie corectat in text anul in care a inceput Grigorescu sa lucreze la Agapia. Corect este 1858.

ghemonicaAUTOR REVIEW
[07.12.11 17:02:05]
»

@iulianic: poate ca ai dreptate, nu te contrazic, dar sa vizitezi in 2 zile cele mai importante manastiri romanesti, plus chilia lui Daniil Sihastrul si Casa Memoriala Ion Creanga, nu stii ce sa faci mai intai: sa contempli peisajul, sa te documentezi, sa te orientezi, sa observi, ... e prea mult! Noi am avut ocazia sa mergem la o pensiune langa Suceava 2 zile si am cuplat cu inca 2 zile pentru manastiri. Iti trebuie timp pt. asa ceva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
iulianic
[07.12.11 19:19:13]
»

@ghemonica: Da, ati avut un traseu frumos. Tinutul Sucevei si al Neamtului sunt poate cu cea mai mare incarcatura spirituala si istorica, cu multe monumente, in special manastiri.

Eu am copilarit in Neamt, langa Manastirea Bistrita, Manastirea Pangarati si Manastirea Bisericani. Am vizitat ori de cate ori am avut ocazia si zona Tg. Neamt unde sunt si mai multe: Agapia – cu picturile lui Grigorescu mi-a placut cel mai mult, Varatec – cu mormantul Veronicai Micle, apoi Neamt, Secu, Sihastria, Horaita si inca multe altele.

Manastirile din Bucovina, unele dintre ele patrimoniu UNESCO, au fost vizitate ultima oara vara aceasta, dar nu am avut timp sa mergem chiar pe la toate.

Intr-adevar, pentru a vizita fiecare obiectiv in detaliu, pe langa dorinta, trebuie si timp si bani si rezistenta fizica.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ghemonicaAUTOR REVIEW
[08.12.11 11:39:49]
»

@iulianic: Eu imi doreamcel mai mult sa vad Voronetul, dar e "bolnavior", saracul. Totusi, din cate manastiri am vizitat in scurtul timp pe care l-am avut la dispozitie, mie si familiei mele ne-a ramas la suflet Sucevita, chiar daca am fost descalificata (nu prea aminteles de ce). Noi avem o cunostinta din Constanta, orasul meu natal, care s-a mutat la Putna de vreo 3-4 ani. Este foarte documentata, ea ne-a fost ghid si ne-a dat unele informatii pe care le-am punctat despre manastirile vizitate, deoarece este foarte apropiata de viata monahala si, in plus, studiile pe care le are i-au permis sa-si imbogateasca mereu cunostintele. Asa ca, majoritatea informatiilor pe care le-am punctat in rw. -urile despre manastiri, le detin de la ea. Spun "le-am punctat", deoarece ea este o intreaga enciclopedie a culturii si istoriei religiei crestin-ortodoxe.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmaster
[16.07.13 19:58:40]
»

O sesizare primită susţine că pozele P01-P09 sunt de fapt de la Mănăstirea VĂRATEC, şi nu de la Agapia.

Pesonal nu sunt în măsură să mă pronunţ, însă având în vedere că sesizarea vine de la unuld intre consilierii AFA, înclin să-i dau credit.

Am modificat, în textul explicativ al fotografiilro P01-P09, din Agapia în Văratec.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ghemonica, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea & schitul Agapia [Agapia]:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.078811168670654 sec
    ecranul dvs: 1 x 1