Saptamana viitoare la Agapia va fi mare sarbatoare. pe 8 noiembrie de sarbatoarea Sfintilor Mihail si Gavril aceasta isi are hramul prilej de pelerinaj si reculegere.
Este o manastire ortodoxa de maici, initial a fost de calugari, a doua ca nr de vietuitoare dupa Varatec si adaposteste singurul seminar de fete din Moldova.
Numele sau vine de la calugarul -sihastru Agapie, in limba greaca insemnand ''drag'' ''dragoste'', care a construit un schit in apropiere. , conducand mai apoi la constructia manastirii de catre Vasile Lupu. De numele sau se mai leaga cel al lui Petru Rares si Elena Doamna.
Apropo de greci s-au auzit zvonuri ca o firma greceasca a obtinut un contract de reabilitare a asezamintelor, prin fonduri Phare, au incasat sute de mii de euro si nu au facut treaba buna, ba chiar unele dintre calugarite s-au inbolnavit din cauza lemnului netratat folosit care in timp a dezvoltat mucegai si ciuperci.
Este un mare ansamlu monahal: biserica ''Sf Voievozi'', paraclisul'' Nasterea M. Domnului'', 2 biserici din lemn, chilii ale maicilor, constructii interioare, turn clopotnita. Casa lui Alexandru Vlahuta transformata acum in muzeu se afla in apropiere, o casuta tipic moldoveneasca ce il adapostea pe scriitor in vizitele sale.
Cea mai mare bogatie a acestei manastiri sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu, cunoscatori in arta sau simpli pelerini sunt cu totii impresionati de maiestria si mostenirea ce a lasat-o marele pictor.
Peste tot in sezonul cald sunt flori si verdeata, atent ingrijite de harnicile maicute. un spectacol de culoare si frumusete.
Nu cred sa fie cineva care a vizitat aceasta manastire si sa nu-i placa, iar care nu au facut-o sa-si gaseasca timp, n-o sa regrete nici un minut.
Trimis de lica baesu in 31.10.10 16:03:03
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (lica baesu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Am mai spus-o. Abia aştept să mai crească fii-mea 1 an, 2 ca să merg din nou la mănăstirile din Moldova. Le-am văzut în copilărie şi consider că, orice copil, în jur de 10 ani ar trebui să le vadă. Până atunci, bifez review-urile celor ce pot spune AmFostAcolo.
În fond, sunt o parte importantă din moştenirea neamului nostru. Uff, oare nepoţii noştri, or avea spre ce arăta şi spune, asta-i moştenire de la bunici... În afara Casei Poporului!!!
Un singur lucru n-am înţeles: aifostacolo sau doar vrei să ne anunţi despre hram? (citindu-l, textul mi s-a părut foarte impersonal; scuze dacă doar am o impresie greşită!)
@dragos-am fost acolo! e la cativa km de casa mea, eu iti cer scuze daca iti pare ca am fost impersonala! poate n-am avut azi inclinatia spre scris cuvenita acestei destinatii. doar ca mi-am amintit azi de sarbatoare si hram. sotul meu se numeste Mihai si negociez cu el sa mergem acolo in acea zi... asa am ajuns sa scriu aceste randuri...
săru-mâna de explicaţie. acu's pe deplin lămurit şi îmi mai cer odată scuze pentru neîncredre.
PS şi io mi-s (şi) Mihai, da' nu pot să merg pân-acolo...
mare dreptate ai, greu sa nu-ti placa aceasta asezare pe care mana maicutelor o fac sa straluceasca de frumusete si curatenie.
Si eu vreau sa merg la haramul manastirii. PS. Poate ne intalnim.
ma emotionez intotdeauna cand citesc si privesc imagini despre locuri dragi mie... iar atunci cand review-ul e scris cu multa sensibilitate autorul, in acest caz @lica baescu, imi transmite si mie starile sale! multumesc mult si felicitari!
@sandu. 53 multumesc! nu stiu daca am pus destula sensibilitate in randuri ca in sufletul meu am destula... dar manastirile din judetul Neamt mie imi sunt si foarte dragi si cunoscute, locuind aici imi e foarte usor sa ajung la ele. , merg in zile de mari sarbatori, aleg cate una pt slujba de Inviere, nu le mai privesc cu ochiul turistului. De exemplu aici la Agapia e un adevarat balsam pt suflet de Inviere, sa auzi atatea maici cantand, atatea luminite... iti ridica parul din cap... !
- Oct.2024 Frumusețea Mănăstirii Agapia — scris în 18.10.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Raiul pe pamant! — scris în 10.07.22 de Mari-a din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Mănăstirea Agapia, întâlnirea cu divinitatea — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Vizita la manastirea Agapia — scris în 06.07.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 În pridvorul cerului — scris în 27.10.19 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Agapis – „dragoste crestina” — scris în 29.11.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Schitul Agapia Veche sau Agapia din Deal — scris în 27.07.18 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ