GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Incantatoare si pentru cei mai nedusi la biserica
Daca nu mergi la manastiri cand ajungi in Moldova, mai ales mai spre Nord, mai ales in regiunea Neamtului sau a Sucevei, pai nu ca te bate doar Dumnezeu, dar te pui rau cu consoarta, cu mamica-ta, si cumnata. Nu le stiam atat de bisercoase, dar apropierea de muntii astia de Moldova emana ceva in aer si le cheama la biserica pe toate...
Noi, baietii, ne impotrivim de dimineata cand ne adunam pe holul hotelului din Piatra Neamt, ca nu de-aia am venit, ce, numai manastiri sunt de vazut aici, hai acolo, hai dincolo - nimic. Doamnele deja hotarasera si itinerariul pe care-l vom urma, cam pe la ce ora sa ajungem la Agapia, apoi la Varatec, apoi la Neamt, apoi la - pai ce facem, azi vreti sa le vedeti pe toate? Ei, daca tot am ajuns aici...
Ma uitam la ceilalti baieti a caror rezistenta scadea cu fiecare fraza a doamnelor si-mi dadeam seama ca lupt pentru o cauza deja pierduta, nu mai era cale de intors, azi ne vom inchina... N-a murit nimeni din asta, doar ca era a doua sau a treia oara, depinde de manastire, cand le faceam vizita asta un pic fortata, dar ce nu te omoara te intareste.
Nimic nu m-a amuzat mai mult in acea zi decat drumul, soferii injurau de mama focului (mai scapau si de cele sfinte) gropile spre si dintre manastiri, in timp ce doamnele le aminteau pentru a 'spea opara sa nu mai injure, ca e ne apropiem de manastiri si biserici.
Prima manastire bifata din cele nemtene a fost Varatec, insa cea care m-a facut sa mai uit de necazuri si de alte locatii nevizitate in detrimentul asezamintelor monahale a fost Agapia.
Pe langa cadrul natural in care este amplasata, niste delusoare molcome si pline de verdeata, mi s-a parut foarte interesant faptul ca se afla in mijlocul unui satuc monahal, unde si-au construit casute inca de acum doua sute de ani chiar si personalitati culturale ale neamului, ce veneau aici in scop de reculegere, liniste si inspiratie.
Mi-a placut mult si aspectul deosebit al constructiilor de un alb imaculat ce nu erau inconjurate, ca la alte manastiri din vrechime, cu ziduri groase si respingatoare, ci de cladirile frumoase, cu balcoane dispuse si spre exteriorul Manastirii.
Turnurile cladirilor si turla bisericii au o conformatie deosebita, iar cand intri in curtea interioara a manastirii te intampina o lumina calda data de albul cladirilor, in special al zidurilor bisercii, care te surprinde cu lipsa oricaror picturi si icoane.
Biserica are, deasemnea, o arhitectura interesanta, cu latura de la intrare dreapta, cu o forma deosebita.
Tot acest interior alb stralucitor al Manastirii Agapia este presarat, ca mai toate manastirile de maici din Moldova, de flori superbe si multicolore ce curg de la balcoanele chiliilor, pe ziduri, pe alei, peste tot.
Deasemenea, aleile de piatra marginite de flori si intre care creste iarba sanatoasa si verde, te fac sa mai uiti de neplacerile provocate la fiecare pas de "fusta" pe care esti obligat sa o porti pentru ca ai avut proasta inspiratie sa te imbraci in pantaloni scurti.
Lasam doamnele sa-si faca obiceiurile pe la biserica si sa aprinda lumanari, timp in care mai admiram curtea minunata a manastirii. Nu am intrat in biserica de teama sa nu-mi fie pedepsida indaratnicia cu care am tratat circuitul la manastirile nemtene cu vreo strambatura din parte vre-unei icoane, dar si pentru ca-mi facusem planul la inchinat la Varatec.
Plecam de la Manastirea lui Agapie sihastrul (cel "cu dragoste" in greceste) si ne continuam traseul catre alte manastiri, hurducaind pe drumurile asfaltate din loc in loc ale Neamtului.
Trimis de valimi in 21.10.10 10:23:27
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.17061090 N, 26.23621310 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
manastirea Agapia este daca nu ma insel cea mai mare ca nr. de "vietuitoare", avea acum cativa ani cateva sute de maicute! un loc aparte marcat si de picturile interioare ale lui Nicolae Grigorescu realizate la o varsta relativ frageda! felicitari si sper ca primele puncte sunt de la mine!
Asa este, o vizita in Moldova nu poate fi facuta fara a merge si la aceste lacase de cult care te umplu de liniste si frumos si care iti confera acel echilibru necesar pentru a face fata stresului cotidian ce te asteapta la intoarcerea acasa.
Ai talent de povestitor, nu m-am plictisit niciodata cand ti-am citit impresiile de calatorie.
@all, multumesc mult de apreciere.
Astept sa ajung acasa sa vad daca mai gasesc ceva fotografii, e ceva timp de atunci.
banuiesc ca ar trebui sa-ti urez sa te fereasca D-zeu sa mai faci un tur al manastirilor nemtene... glumesc, sunt mult mai multe, majoritatea merg la cele cu nume mai rasunatoare sau foarte cunoscute devenite mai mult sa zicem turistice decat monahale in adevaratul sens al cuvantului, sunt altele la fel de frumoase, cu vechime, care n-au fost atinse de arta comercializarii unde nu platesti taxa de vizitare sau poze dar t-i se multumeste daca duci alimente nu bani.
Manastirea Agapia este pe locul 2 ca populatie, dupa manastirea Varatec. A fost construita la 1641, dar ceea ce este deosebit la aceasta manastire sunt frescele pictate de Nicolae Grigorescu pe la 1860. Din anul 2004 este inclusa in lista monumentelor istorice ale judetului Neamt.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Frumusețea Mănăstirii Agapia — scris în 18.10.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Raiul pe pamant! — scris în 10.07.22 de Mari-a din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Mănăstirea Agapia, întâlnirea cu divinitatea — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Vizita la manastirea Agapia — scris în 06.07.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 În pridvorul cerului — scris în 27.10.19 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Agapis – „dragoste crestina” — scris în 29.11.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Schitul Agapia Veche sau Agapia din Deal — scris în 27.07.18 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ