GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Agapia o fresca din viata lui Grigorescu
Drafi Deutscher Nino de Angelo - Guardian Angel
La mănăstirea Agapia se poate ajunge și pe drumul de la Văratec numit Drumul Reginei dar și pe DN15C iar după aceea pe DJ115D, ea fiind situata la 43 km de Piatra Neamt, iar faţă de Târgu Neamţ la 9 km.
Manastirea este la 3 km de comuna cu același nume Agapia.
Ea a fost ctitorită între anii 1641-1643 de hatmanul Gavriil Coci, fratele domnitorului Vasile Lupu și se afla poziționată într-un cadru mirific la baza muntelui Muncelu între Dealul Mare şi Dealul Cruci. Mănăstirea este de măicuțe adăpostind în momentul de față în jur de 300 de suflete.
Mănăstirea oferă pelerinilor liniștea și pacea sufletească fiind un important așezămînt monahal dar și un centru cultural. Acest lucru se datorează picturilor interioare executate remarcabil de pictorul Nicolae Grigorescu între anii 1858 şi 1861. Pictura urmează liniile și caracteristicile stilului neoclasic.
Dar și a muzeu care adăpostește în sălile lui obiecte de cult, icoane, cruci, manuscrise, broderi și o sală care îi este dedicată special lui Nicolae Grigorescu.
Pictura cea mai frumoasă și importantă executată de Nicolae Grigorescu este „Intrarea Mântuitorului în Ierusalim”, pe care o întîlnim pe peretele de sud al pronaosului.
Agapia este deosebită față de celelalte mănăstiri și după felul cum sunt dispuse chiliile măicuțelor, ele sunt situate în interiorul mănăstiri dar și în exteriorul ei.
De unde am lăsat mașina în prima parcare și pînă la clopotnița de la intrarea în mănăstire, pe ambele părți ale drumului sunt chiliile măicuțelor care sunt in jur de 100 formând un mic sătuc cu cîteva ulițe.
Lîngă parcare sunt amenajate ad-hoc tarabe unde producători particulari au expuse spre vînzare produse naturale gen: serbet, sirop din diferite fructe sau miere de albină precum și alte produse food autohtone.
Pășim în curtea mănăstiri și suntem frapați de frumusețea locului, de minunate aranjamente florale de la balcoane, de curațenia existentă, de linștea care domina întreg așezămîntul.
Curtea este pavată, bine întreținută, biserica este recent renovata de un alb imaculat, în curte încă se mai văd cîteva schele care dovedește faptul că se mai lucrează la renovarea mănăstiri.
Interiorul biserici care poartă numele ”Sf. Voievozi” este curat și foarte bine îngrijit, măicutele robotind în permanentă ca să păstreze curat atît sufletul dar și incinta.
Tot în cadrul mănăstiri mai ființează un seminar teologic de fete ”Sfânta Cuvioasa Parascheva”
Cerul începuse să se aglomereze de nori negri, am plecat din curtea mănăstiri cu gîndul să vizităm chilia transformată în Casa memorială Alexandru Vlahuță, dar și cele două biserici de lemn: Biserica Adormirea Maicii Domnului și Biserica Sf. Ioan Bogoslovul dar ploia a fost așa de aprigă și necruțătoare încit ne-am oprit direct la mașină.
Dacă ajungeti la Piatra Neamț sau Tîrgu Neamț nu ezitați să vă încărcați sufletele alături de slujitoarele lui Dumnezeu.
Trimis de dannek in 16.10.10 01:07:53
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dannek); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.17061090 N, 26.23621310 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am vazut si eu aceasta manastire si am surprins si maicutele cum trebaluiau atunci cand am mers spre casa memoriala a lui Vlahuta.
Drumul pana aici mi s-a parut extrem de frumos, iar biserica deosebita. Aici exista si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.
Grigorescu a pictat si Manastirea Zamfira, despre care am povestit aici
Fotografiile tale mi-au adus aminte de frumusetea acestui loc!
Am vizitat de curand din nou manastirea si la fel ca prima data mi se pare una din cele mai frumoase.
Manastirea Agapia este un loc unde imi doresc de foarte mult timp sa ajung si eu, iar acum imi vine in minte o faza din B. D. in care se fura icoana facatoare de minuni de la aceasta manastire!!!
Acum am vazut si florile superbe! Si ce bine sunt prinse in poza, esti un adevarat profesionist!
Ai idee ce floare e cea din P15?
La Manastirea Agapia nu am reusit sa ajung, dar vad ca e foarte frumoasa! Felicitari pentru review!
Foarte frumoasa manastirea. Felicitari pt review!
Fotografiile sunt superbe!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2024 Frumusețea Mănăstirii Agapia — scris în 18.10.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Raiul pe pamant! — scris în 10.07.22 de Mari-a din RM VALCEA - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Mănăstirea Agapia, întâlnirea cu divinitatea — scris în 25.06.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Vizita la manastirea Agapia — scris în 06.07.20 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Oct.2019 În pridvorul cerului — scris în 27.10.19 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Oct.2017 Agapis – „dragoste crestina” — scris în 29.11.17 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2017 Schitul Agapia Veche sau Agapia din Deal — scris în 27.07.18 de fredutza din BUCUREşTI - RECOMANDĂ