ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.01.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2016
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Mănăstirea Jasna Gora, simbol al credinţei polonezilor

TIPĂREȘTE URM de aici

În dimineaţa zilei de 2 ianuarie am plecat spre Varşovia aflată la o distanţă de 350 km. de Cracovia. Am plecat devreme perfect odihniţi pentru că pentru grupul nostru revelionul s-a terminat la miezul nopţii. În drum am oprit câteva ore la Czestochowa unde, în mănăstirea Jasna Gora se află icoana Madona Neagră a Fecioarei Maria. Despre Chestokowa Mariana.Olaru a scris un review foarte documentat aici, pe care în situaţia că vreţi să vizitaţi Polonia v-aş sugera să-l citiţi.

Autocarul a oprit într-o parcare enormă, una din cele trei care pot adăposti câteva mii de maşini. Deşi s-ar presupune că după revelion oamenii dorm mai târziu, parcarea era un sfert plină. Am depăşit o străduţă cu magazine de suveniruri, restaurant, chioşcuri, librărie şi am intrat pe o aleie de câteva sute de metri la capătul căreia se vedea impunător turnul mănăstirii.

Mănăstirea Jasna Gora

Am ajuns la poarta principală de intrare numită Poarta Papei Ioan Paul al II- lea. Sunt cinci porţi prin care pot fi afluiţi pelerinii la marile sărbători, numărul lor atingând un milion pe 15 august de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului şi 4 mil. anual... Zidul de apărare gros de câţiva metri înconjoară întreaga mănăstire şi este prevăzut cu patru bastioane amplasate în colţurile patrulaterului. Exterior zidului sunt 20 de Staţii ale Misterelor Rozariului numită şi Golgota de la Jasna Gora. Despre semnificaţia Staţiilor şi înţelesul cuvântului mister am scris în reviewul dedicat Kalwariei aici. Sunt 20 de statui de bronz pe soclu de marmoră cu subiecte explicite din viaţa Mântuitorului Ele au fost realizate recent în 2003-2004 şi au faţa spre marile esplanade unde se adună credincioşii. Intrând în mănăstire în faţa noastră se deschidea o curte destul de mică cu multe clădiri înghesuite de o parte şi alta a aleii principale. După lipsa unui stil unitar de construcţie se vedea că au fost adăugate rând pe rând în măsura necesităţilor. Prima construcţie pe care o observi chiar dinafara mănăstirii este silueta elegantă a turnului înalt de 106 m şi cu 30 cm grosime în vârf. A fost ridicat în 1620, distrus de un incendiu în 1690 şi refăcut. La primul etaj are 36 clopote în care se cântă melodii-omagiu adus Fecioarei. Mai sus sunt patru statui de sfinţi. La capătul a 516 trepte turnul este ornat cu alte patru statui iar în vârf un corb ţine în cioc o pâine, aceasta fiind emblema călugărilor paulini. După ce am depăşit câteva clădiri administrative, lăsând pe stânga Muzeul Aniversării a 600 ani şi arsenalul am intrat în Bazilica Naşterii Sfintei Maria şi a Sfintei Cruci. Aceasta este înconjurată de câteva capele dedicate unor sfinţi, naţiunii poloneze, sfintelor relicve. Cea mai importantă este Capela Sfintei Fecioare unde se păstrează icoana miraculoasă. Înafară de clădirile cu caracter religios în incintă mai sunt clădiri sociale, un punct de informare, un muzeu, o trezorerie, post de radio, punct sanitar, restaurant, magazin şi câteva statui din care am remarcat pe cea a părintelui Augustin Kordeski, apărătorul mănăstirii de trupele suedeze şi monumentul cardinalului Stefan Wyszyiski.

Scurt istoric al mănăstirii Jasna Gora

Localitatea învecinată Czestochowa fondată de slavul Czestoch figurează documentar din 1220. În partea de vest pe o colină de aproape 300 m înălţime s-a format aşezarea Jasna Gora. Aici, ducele Ladislau d´Opola a adus călugări paulini din Ungaria cărora le-a donat în 1382 mănăstirea şi le-a construit o capelă gotică de lemn. Actul de donaţie se păstrează în arhivele mănăstirii. Tot atunci a fost adusă din Rusia icoana Fecioarei Maria. Legenda spune că a fost pictată de sfântul Luca pe masa pe care Familia Sfântă lua prânzul dar cercetătorii o datează din sec. XIII. Cum popularitatea icoanei creştea (v. mai departe Miracolele) şi era vizitată de zeci de mii de pelerini, în 1425-1450 s-a construit capela Sfintei Fecioare. În semn de adoraţie şi respect toţi regii Poloniei, nobilimea şi oamenii simpli au început să doneze obiecte votive. (DEX, votiv=închinat divinităţii) Pe pereţii capelei, la muzeu şi trezorerie sunt expuse daruri de mare valoare sau pur şi simplu de suflet. Mănăstirea fiind amplasată în apropierea graniţei cu Silezia care pe atunci aparţinea Cehiei, a fost atinsă de toate conflictele armate care au avut loc în regiune. A apărut necesar ca mănăstirea să fie transformată în fortăreaţă. Lucrările de întărire s-au terminat în 1640 iar mănăstirea a devenit Fortalitium Marianum. În 1655 a primit botezul focului fiind asediată de 2000 de soldaţi suedezi dar, deşi era apărată de o mână de oameni nu a putut fi cucerită. Prmul război mondial s-a desfăşurat departe de Czestochowa şi în perioada interbelică au avut loc dezvoltări ale mănăstirii. În al doilea război mondial, nemţii au rechiziţionat o parte din mănăstire şi au interzis pelerinajele. În anii comunismului, mănăstirea Jasna Gora, în ciuda tuturor opreliştilor şi-a întărit poziţia de capitală spirituală a Poloniei şi a adunat laolaltă la 26 august 1956 un milion de pelerini. După aceasta, puterea comunistă a interzis pelerinajele la Jasno Gora. Ca ripostă în 1957 a început un pelerinaj al unei copii a icoanei în toate localităţile Poloniei. Acest pelerinaj a durat 23 de ani şi a menţinut vie flacăra credinţei. La 4 iunie 1979 pentru prima oară în istorie, mănăstirea a primit vizita unui papă. Papa Ioan Paul al II-lea a denumit mănăstirea Sanctuar al Marii Speranţe şi într-adevăr în 1981 un grup organizat de pelerini muncitori a pus problema eliberării Poloniei de comunism.

Bazilica Adormirii Maicii Domnului şi a Sfintei Cruci

La sosirea călugărilor paulini la Jasna Gora exista doar o bisericuţă de lemn. Bazilica încăpătoare cu trei nave a fost construită în stil baroc, în etape între 1425 şi 1460. Aceasta cuprindea biserica principală, capela sfântului Paul primul ermit (pustnic) şi biserica cu cinci travee dedicată Fecioarei Maria, Maica Domnului. Bazilica a ars în 1690 dar a fost refăcută la o şi mai mare strălucire. În interior bazilica are multe altare laterale dedicate sf. Ana, sf. Iosif, magilor, prinţului Kazimir, Maicii Domnului a Rozariului, în total zece. Coloane de marmoră verde pal şi roz încadrează altarele. Toată bazilica este împodobită cu picturi, sculpturi şi alegorii privind Sfânta Fecioară. Boltele sunt ornamentate cu splendide fresce şi stucaturi în culori pale şi aurite, altarul principal înfăţişează scena Adormirii Maicii Domnului condusă în ceruri de armate de îngeri. În spaţiul destinat corului deasupra uşii de intrare sunt câteva orgi imense cu 105 voci şi 4 claviruri. Poate privind cele câteva poze vă veţi imagina splendoarea acestei bazilici.

Capela Sf. Fecioare

Este inima mănăstirii Jasna Gora, locul de adoraţie a milioane de credincioşi. După ce a fost adusă icoana Sfintei Fecioare în 1386, capela gotică în care a fost amplasată a fost continuu mărită. Altarul principal a fost construit în 1645-1650 alături de altarele a două sfinte venerate în Polonia, sfânta Caterina şi sfânta Barbara. Astăzi capela conţine şase altare laterale în care se găsesc tablouri şi sculpturi clasice cu scene din viaţa Fecioarei Maria. Altarul icoanei este separat de restul capelei printr-un grilaj de fer forjat aurit lucrat la Gdansk. În capelă am văzut un Crist pe cruce şi o Pieta din sec. XV. Pereţii, tavanele, arcadele sunt încărcaţi de stucaturi îmbrăcate în foiţă de aur. Pereţi întregi sunt acoperiţi de cruciuliţe de diverse mărimi, bijuterii, inimioare şi multe, multe şiraguri de coral care simbolizează sângele Domnului. Toate acestea au fost donate de credincioşi. La ieşire am trecut printr-o sală sobră care contrastează cu feeria policromă din capelă. Această prelungire a fost construită în 1930 şi expune pe pereţi plachete în amintirea soldaţilor morţi în al doilea război mondial, al celor care au luptat pentru libertate şi o urnă cu rămăşiţele părintelui luptătorAugustin Kordecki.

Icoana Sfintei Fecioare Maica Domnului

Este cel mai valoros obiect de cult al mănăstirii Jasna Gora. Graţie acestei icoane mănăstirea Jasna Gora a devenit cel mai important sanctuar marial din Polonia. Nici legenda că ar fi fost pictată de sf. Luca, nici protecţia regelui Ladislau Jagelon nu explică atracţia pe care o exercită icoana asupra milioanelor de pelerini. Icoana fac parte din tipul de reprezentare Holegetria, care înseamnă ˝ cea care ne conduce˝ datat în a doua jumătate a sec. XIII. Este pictată pe trei bucăţi de lemn de tei, ţinând în braţe Pruncul care o binecuvântează cu mâna dreaptă. Conform tradiţiei orale şi arhivelor, icoana a fost adusă din Rutenia şi după mai multe peregrinări, pentru a fi protejată de invaziile tătarilor a ajuns la Jasna Gora în 1386. După distrugerea ei de un soldat husit, icoana a fost restaurată între 1430-1434 în Cracovia sub atenta grijă a regelui Jagelon. Cele trei cicatrici au fost vopsite cu cinabru (sulfură de mercur roşie) pentru a părea sângerânde. În partea dreaptă a icoanei este Trandafirul de Aur cea mai înaltă distincţie papală şi o placă votivă în formă de inimă cu inscripţia Totus Tuus (totul e al tău), cuvinte rostite de papa Ioan Paul al II-lea. În stânga icoanei într-o casetă se află centura pătată de sânge în urma atentatului pe care l-a suferit papa în 1981. Ca mărturie a devotamentului şi credinţei credincioşii au depus ofrande care sunt expuse pe pereţii capelei. Feţele Fecioarei şi a Pruncului sunt de culoare închisă din cauza lumânărlor care au ars lângă icoană timp de secole.

Miracolele icoanei Fecioarei de la Jasna Gora

Primele relatări scrise despre miracolele Fecioarei au apărut în 1402. Icoana era numită ˝ Vindecătoarea bolnavilor, Maica Milei şi Regina Poloniei˝. Chiar din primii ani icoana a fascinat credincioşii care au început pelerinajele la Jasna Gora. În timpul războaielor husite, adepţii lui Ioan Hus (reformator, iconoclast) au intrat în bazilică, au devalizat-o şi au vrut să distrugă icoana Maicii Domnului. Aceasta devenise atât de grea încât nu a putut fi urnită. Husitul a lovit icoana cu sabia, făcându-i Sfintei trei zgârieturi pe obrazul drept. Soldatul a murit pe loc. Această întâmplare a sporit adoraţia populaţiei. În 1655 regele Gustav al Suediei, urmat de ruşi şi tătari au ocupat o mare parte din Polonia. 2000 de soldaţi au atacat timp de 40 zile mânăstirea Jasna Gora. O mână de soldaţi polonezi şi câţiva zeci de călugări au rezistat eroic astfel că suedezii au renunţat s-o cucerească. Această rezisteţă miraculoasă l-a făcut pe regele Cazimir s-o declare pe Sfânta Fecioară de la Czestochowa patroana şi regina Poloniei. Din acel moment Jasna Gora a devenit simbolul libertăţii naţionale. Ca recunoaştere a influenţei icoanei asupra sentimentelor religioase în 1717 icoana a primit de la Vatican coroana papală. În 1920 s-a întâmplat alt miracol. Trupele bolşevice invadaseră Polonia ajungând la Varşovia. Zeci de mii de catolici s-au dus la Jasna Gora să se roage pentru independenţa ţării. Exact pe 15 august deSf. Maria sovieticii au fost respinşi, (soldaţii ruşi au văzut pe cer chipul Fecioarei, au îngenunchiat şi au renunţat). Victoria se numeşte miracolul de pe Vistula. Ultima intervenţie a Fecioarei a fost numirea primului papă polonez şi eliberarea Poloniei de comunism. Călugării paulini au consemnat 1400 de minuni inventariate în opt volume şi contrasemnate de superiorii mănăstirii asta fără să se ţină seama de miile de vindecări spontane şi convertiri care n-au fost înregistrate.

Veşmintele Fecioarei de la Jasna Gora

În mănăstire se păstrează o colecţie de ˝ veşminte˝ cu care este acoperită icoana făcătoare de minuni. Pe catifea sunt prinse pietre preţioase şi bijuterii de aur. Aceste veşminte se schimbă la anumite intervale de timp şi acoperă numai suprafaţa pictată, fără a atinge faţa Fecioarei şi a Pruncului care rămân la vedere. Tradiţia coboară în Evul Mediu şi cuprinde o serie de nimburi din pietre preţioase, bijuterii şi veşminte de catifea oferite de pelerini. Este citat un document din 1585 în care un înalt prelat a dispus ca aceste podoabe şi haine să fie depuse în nişte tablouri lângă altar, pentru a nu laiciza imaginea Fecioarei. Sunt păstrate veşminte cu rubine, diamante, perle, montate pe catifea de diferite culori. Am văzut una din aceste rochii, o catifea albastră brodată cu steluţe aurii în muzeul Jasna Gora şi două în trezorerie.

Muzeul celei de a 600-a aniversări

Expoziţia de daruri votive a fost amenajată în 1982 în subsolul unei săli cu tavanul complet boltit în care în sec. XVII a funcţionat imprimeria mănăstirii. Aici se găsesc înscrisuri de mare importanţă cum este permisiunea de înfiinţare a mănăstirii în 1382 dată de ducele Ladislau Opola şi consfinţită în 1393 de regele Ladislau Yagelon, vitrine cu instrumentele muzicale ale călugărilor din Evul Mediu, tablouri în ulei cu scene religioase, o figurină de aur a Fecioarei Maria, vitrine cu medalii comemorative, statuete şi relicvarii cu moaştele sfântului martir Ioan Nepomucene, rochii cu care a fost înveşmântată Fecioara Maria la aniversarea a 600 de ani a mănăstirii şi la alte evenimente, suveniruri legate de vizitele papei Ioan Paul al II- lea la Jasna Gora. Preşedintele Lech Walesa a dăruit mănăstirii medalia Premiului Nobel pentru Pace, obţinut în 1983 iar comunitatea poloneză din New York a dăruit o cruce din oţel confecţionată din resturi de material de la la atacul terorist din 11 sept. 2001.

Trezoreria

În drum spre trezorerie am trecut pe lângă statuia părintelui Augustin Kordeski un apărător eroic al mănăstirii în timpul conflictului suedez şi pe lângă o placă comemorativă a masacrului de la Katin în care în 1940 au fost executaţi de ruşi 22500 polonezi, din aceştia mulţi ofiţeri. Clădirea în care se află trezoreria a fost construită la nord de presbiteriul basilicii principale. Cele mai vechi obiecte din trezorerie provin din sec. XV şi XVI. De atunci datează şi obiceiul ca să se doneze Fecioarei obiecte de preţ, bijuterii, arme frumos ornate. Printre cele mai valoroase obiecte sunt nenumăratele ostensoare (chivoturi) de aur cu pietre preţioase, ofrande regale, rochii ale icoanei Fecioarei, tablouri, plachete votive, arme, veşminte liturgice, tapiserii cu motivaţie religioasă, şiraguri de coral simbolizând sângele Domnului... Ele se găsesc sub sticlă în vitrine aşezate dealungul pereţilor.

Pelerinajele papei Ioan Paul al II lea

În 1979 în plin comunism, primul papă polonez din istoria bisericii catolice a vizitat mănăstirea Jasna Gora şi s-a rugat cu cuvinte de adoraţie Fecioarei Maria, oferindu-I Trandafirul de Aur, cea mai înaltă distincţie papală şi care este expusă lângă altarul capelei. Timp de trei zile cât a durat vizita, papa a întâlnit 3.5 mil. credincioşi. Al doilea pelerinaj a avut loc în 1983 cu ocazia jubileului de 600 de ani a mănăstirii Jasna Gora. Într-un al treilea pelerinaj în 1987 a ţinut prelegeri care au avut ca subiect liberatea, subiect foarte actual în perioada în care se pregătea căderea regimului ateu. După eliberare, în 1991 a dezvoltat subiectul unificării bisericilor creştine în faţa a 1.7 mil de oameni. Fiul meu, pe vremea aceea student, a participat la această adunare şi a venit foarte impresionat de viziunea papei.

Pelerinajele credincioşilor

Încă de la debutul mănăstirii s-a răspândit vestea miracolelor făcute de icoana Fecioarei Maria. După profanarea icoanei în 1430 şi restaurarea ei, procesiunile solemne pornită din Cracovia, de la o distanţă de 160 km au atras oameni de rând, nobili, cavaleri. De atunci a început să se dezvolte pelerinajul cu piciorul, catolicii venind pe jos şi de la 350 km, consumând pentru acesta 21 de zile de post, rugăciune şi purificare spirituală. În zilele de sărbători oamenii veneau cu zecile de mii. Cel mai mare pelerinaj a fost cel din 1711 pornit din Varşovia aflată la 220 km, condus de călugării paulini. Cel mai tragic a fost cel din 1792 când, pe drumul lor spre locul sfânt al mănăstirii, toţi pelerinii au fost omorâţi de bande cazace. Din sec. XX au apărut grupe de pelerini de aceaşi structură socială sau profesională, obicei care s-a păstrat până în zilele noastre. Ca o frondă împotriva comunismului pelerinajul a continuat şi după 1945. În anul 1981 pelerinajul muncitorilor a anunţat răsturnarea regimului. Pentru cine doreşte să citească despre influenţa bisericii asupra căderii comunismului şi relaţia specială dintre papa Ioan Paul al II-lea şi Lech Valesa aici

În anul 1989 au participat 2400 grupuri venind din 91 de ţări de pe glob. În ultimii ani Jasna Gora este vizitată de 4000000 pelerini anual.

 

Programul de vizitare.

Ar fi păcat să ajungeţi la Czestochowa într-o perioadă aglomerată cum ar fi de Sf. Maria şi chiar în WE. Marile sărbători celebrate de mănăstire sunt pe 3 mai, 15 august, 26 august, 8 septembrie şi prima duminică din octombrie. Acestea trebuie evitate. Fie că sunteţi cazaţi în Cracovia, fie în Varşovia plecaţi dis de dimineaţă astfel încât să ajungeţi înaintea mulţimii. Mănăstirea este deschisă între 5 şi 21.30 vară-iarnă. Evitaţi messele care se ţin la ore fixe 6,7, 8,9. 30,11,15.30,18.30 şi în care nu veţi putea intra în capelă din cauza credincioşilor care se roagă în genunchi. Atenţie! Icoana Fecioarei este acoperită în anumite ore. Draperia se coboară la ora 12 în zilele lucrătoare şi la 13 sâmbăta-duminica şi se ridică după o oră jumătate. Trezoreria şi muzeul pot fi vizitate de la 9 la 17.

 

Amfostacolo şi cu tot frigul îndurat, a meritat cu prisosinţă. Mulţumesc saitului AFA că există şi datorită lui fotografiile vorbesc şi amintirile ˝ se aşează˝.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Michi in 20.01.16 11:22:42
Validat / Publicat: 20.01.16 17:51:42
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 4192 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea şi turnul mănăstirii Jasna Gora
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 34400 PMA (din 36 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[20.01.16 19:09:16]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mishu
[21.01.16 14:04:04]
»

Votat cu mare placere, o lectura "pasnica" in care te simti deosebit iar pozele sunt minunate. Am sa pastrez aceste impresii pentru cand o sa ajung si eu pe acolo.

msnd
[21.01.16 22:50:31]
»

@Michi -

Mulțumesc mult pentru aducerile aminte.

În vara lui 2012 am vizitat Jasna Gora în drum spre nordul Europei (http://amfostacolo.ro/circuite-multi-tara-pareri, 62/europa, 412,3647/circuit-tarile-nordice, 12754/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__45327. htm). Impresiile au fost un pic contradictorii. Totul este copleșitor. Pentru mine a fost emoționant atât Drumul Crucii, cât și imensa peluză pe care mii de credincioși pot asculta predicile și slujbele ce se pot ține în afara bisericii. Deși ortodox ca formare, am fost un mare admirator al Papei Ioan Paul al II-lea. L-am văzut la vizita s-a în București și am fost extrem de îndurerat la plecarea lui dintre noi. Am rămas impresionat că mănăstirea este practic sub imaginea personalității sale.

Dar, ca o primă biluță neagră, am fost dezamăgit de ceea ce am considerat o perpetuare a cultului personalității. În fața Casei Pelerinilor este un grup statuar ce reprezintă pe părinții fostului Papă.

A doua dezamăgire a fost că excursia noastră a ajuns acolo într-o duminică dimineață. Nu am idee dacă era și vreo sărbătoare catolică, dar erau prezenți mii de credincioși. Ca urmare, biserica era plină și eu nu am reușit să ajung până în dreptul icoanei cu ”Madona Neagră”. Noroc că, peste câțiva ani am reușit să fiu în fața unei copii identice a acesteia, la Mănăstirea Catolică din Norwich (http://amfostacolo.ro/marea-britanie-pareri, 29/norwich, 206,2112/descopera-norwich, 19042/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__65350. htm).

Ultima dezamăgire a constat în faptul că din cei 106 m înălțime ai turnului, nu am acces dect undeva în prima treime. Mi-ar fi plăcut mult mai sus.

Dar, trecând peste aceste aspecte, a fost un obiectiv de care îmi voi aduce aminte cu plăcere.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[22.01.16 00:13:43]
»

@msnd - Mulţumesc pentru comoletări. Noi am avut noroc că fiind 2 ianuarie, lumea nu se desmeticise bine aşa că nu am stat la coadă la icoană mai mult de 10 minute înafară de faptul că nefiind aglomeraţie am putut admira bazilica şi capelele. Nu am remarcat statuia părinţilor papei pentru că întotdeauna în excursiile organizate eşti limitat de timp.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, mishu, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Jasna Gora [Czestochowa]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055603981018066 sec
    ecranul dvs: 1 x 1