ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Mănăstirea Jasna Góra, Casa Icoanei „Madona Neagră”

TIPĂREȘTE URM de aici

În review-ul vezi impresii spuneam că nu am ratat Mănăstirea Jasna Góra din Częstochowa, cel mai vizitat loc de pelerinaj din Europa centrală și de est, unde se află Icoana „Madona Neagră” a cărei copie o văzusem în urmă cu trei ani la Bazilica „Adormirea Maicii Domnului” din Cacica, despre care am scris pe site-ul nostru, vezi impresii.

Acum, aici voi spune mai multe despre Mănăstire și despre Icoană, dar mai întâi câteva cuvinte despre Częstochowa.

Częstochowa este un oraș din sudul Poloniei, așezat pe Râul Warta la circa 150 kilometri nord de Cracovia. Este o așezare veche, s-au găsit dovezi artefacte care arată că așezarea a fost locuită încă din epoca bronzului. În secolul 14 când „drumul cărnii de vită” ce lega Moldova de Polonia trecea prin Częstochowa este definit ca oraș, se dezvoltă și datorită întemeierii Mănăstirii Jasna Góra. În secolele 17 și 18 orașul decade dar crește numărul pelerinilor ce ajung la Mănăstire, prosperă în secolul 19. Ocupanții naziști au masacrat peste 200 de locuitori și, mai apoi, circa 30.000 de evrei. Astăzi cu circa 230.000 de locuitori este unul din orașele mari poloneze vizitat anual de trei, patru milioane de turiști și pelerini din peste 80 de țări atrași de cunoscuta Icoană.

Zespół Klasztorny Jasnej Górze - Complexul Mănăstiresc Jasna Góra

În jurul orei 7 am plecat de la Apartamenty Patria, cazarea noastră din Cracovia, vezi impresii. Am mers destul de greu, se făceau multe lucrări pe șosele, era luni dimineața, aglomerație, autoturisme, tiruri, de toate... și am ajuns la Częstochowa pe la 9:15. Am parcat pe o mică alee ce ducea la parcarea de lângă mănăstire, Parking Jasnej Góry din Ulica Klasztornej, gratuită, destul de liberă, dar în apropiere mai sunt două parcări.

Complexul mănăstiresc este mare, deosebit, cu dotări tradițional-moderne ce permit activități ecleziastice sau laice, Mănăstirea fiind deschisă zilnic între orele 5:30 și 21:30.

Sanctuarul, așezat pe un „munte luminos” (o colină de calcar alb), se întinde pe 5 hectare, are lăcașuri de cult, săli de conferințe, restaurante, un radio, o editură, hoteluri și biblioteci. Cu ziduri groase, bastioane și metereze cu tunuri, pe care călugării le folosesc și azi la anumite sărbători, este o adevărată Fortăreață. Jasna Góra este un monument de înaltă clasă și un martor de aproape 650 de ani al istoriei poloneze, mai precis din anul 1382 când prințul Władysław Opolczyk a adus aici călugări paulini, întemeind o mănăstire ce a devenit mai apoi un mare Complex Mănăstiresc. Celebritatea sanctuarului a crescut după aducerea în 1384 a unei Icoane făcătoare de minuni și mai ales după ce Mănăstirea a rezistat asediului armatei suedeze în timpul invaziei din secolul 16 când, după ce regele Ioan Cazimir s-a rugat în fața Icoanei pentru salvarea Poloniei de armata suedezo-maghiară, invadatorii s-au retras în mod inexplicabil de la mănăstire.

Invazia numită de polonezi Potopul și Mănăstirea au fost sursă de inspirație pentru romanul Potopul al lui Henryk Sienkiewicz, unul dintre cei mai mari prozatori polonezi, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură mult îndrăgit de polonezi pe care l-am citit și eu în urmă cu ceva ani.

Numărul pelerinilor crescând mult s-a făcut în secolele 16 și 17 extinderea complexului, iar în secolul 20 Turnul bisericii a fost refăcut la forma și dimensiunile actuale.

Mergând spre Mănăstire am zărit mai întâi turnul înalt și suplu, am văzut imensa piață, Plac Paulinów (Piața Pauline) și am trecut pe lângă Monumentul Cardinalul Wyszyńsk , o statuie din bronz înaltă de 3 metri realizată în ultimii ani ai secolului 20 care se ruga cu fața la Maica Domnului din Capelă. Pentru a vedea clădirile din interior trebuie să trecem prin patru porți. Am ajuns la prima poartă a Complexului, Brama Lubomirskiego (Poarta Lubomirski) din cărămidă placată cu piatră din vârful căreia veghează Maica Domnului Mozaic și Sf. Mihail Statuie. Am mers mai departe la Brama Matki Bożej Zwycięskiej (Poarta Maica Domnului Victorioasă) deasupra căreia într-un Basorelief Maica Domnului plutește în nori aducând victoria călugărilor în luptele pe care le poartă. Ne-am oprit la Brama Matki Boskiej Bolesnej (Poarta Maica Domnului Îndurerată) prevăzută odinioară cu două Poduri mobile, azi obiect de decor împodobit cu un Basorelief Maica Domnului ce se roagă pentru binele omenirii. De aici am reușit să văd și să pozez Turnul Bisericii, voi urca în el puțin mai târziu, apoi prin Brama Jagiellońska (Poarta Jagellon) , poartă ce odinioară era integrată în zidurile vechii fortificații, azi monument, împodobită cu Tabloul prințului Władysław Opolczyk, întemeietorul mănăstirii am intrat în curtea Mănăstirii îndreptându-ne spre Biserică.

Bazylika Jasnogórska închinată Sf. Cruci și Nașterii Sf. Maria, cea mai importantă componentă a Complexului, își are originile la începutul secolului 15 când a fost ridicată în stil gotic, a fost adusă la forma barocă actuală la sfârșitul secolului 17.

Am ajuns la Portalul principal împodobit cu coloane și multe statui, am intrat în Biserica unde mulți credincioși participau la slujbă și ne-am oprit puțin în Naosul central separat de cele două Naosuri laterale prin coloane. Este bine iluminat cu candelabre și aplice, am făcut câteva poze spre Corul și Altarul principal, am pozat vechea și frumoasa Orgă și Balconul de pe care mica orchestra așteaptă să înceapă să cânte și am mers spre stânga spre Capelă.

Kaplica Matki Bożej Częstochowskiej (Capela Maica Domnului din Czestochowa) este o capelă mare, compusă din trei părți, Prezbiteriul cu Altarul principal baroc, din lemn de abanos, Naosul și Anexele frumos și bogat împodobite. Are cinci altare laterale, cel mai important fiind Altarul Răstignirea lui Hristos cu un crucifixul gotic, vechi din secolul 15 pe care este așezat Iisus cu o coroană de spini aurită pe cap.

Fiind încă slujbă am mers încet printre credincioși până la grilajul ce închide prezbiteriul reușind câteva poze cu Obraz Matki Boskiej Częstochowskiej (Icoana Maica Domnului din Częstochowa) sau Ikona Czarnej Madonny (Icoana Madona Neagră) pentru care am mers la acest Complex. Este o Icoană în stil bizantin, nu prea mare, circa 100 x 70, dimensiuni în centimetri, ce o prezintă pe Sf. Maria Hodegetria (Călăuzitoarea), temă bine-cunoscută în ortodoxism, ferecată în argint aurit despre care Michael P. Duricy, cercetător, istoric și teolog contemporan spune că „este atât de veche, încât nu i se cunoaște originea, de parcă ar fi picat din cer” .

Conform tradiției Icoana a fost pictată de Sf. Luca pe o masă de cedru construită de Iisus la care a mâncat Sf. Familie. A fost adusă la Częstochowa de către prințul Wladislaw de Opole în anul 1382, dar este cunoscută din secolul 4 când Sf. Elena a descoperit-o în Ierusalim. Se spune că a făcut multe minuni îndeplinind dorințele unor credincioși și ajutând Polonia în luptele împotriva suedezilor cuceritori și a rușilor roșii invadatori.

Au fost multe încercări de furt, în timpul unei astfel de încercări au rămas cele două cicatrici de pe fața Madonei. În anii 1430 Mănăstirea a fost prădată de adepții lui Jan Hus care au luat Icoana, au pus-o într-o căruță încercând să fugă dar caii nu au plecat. După ce au aruncat Icoana la pământ, caii au plecat dar a rămas un husist care a lovit-o de două ori cu sabia, dar când a ridicat brațul pentru a lovi din nou, a căzut la pământ și nu s-a mai ridicat murind în chinuri groaznice. Când călugării au scos icoana din noroi a apărut o fântână acolo unde zăcuse, iar călugării au folosit apa pentru a curăța tabloul. Au trimis-o pe Madona la Cracovia pentru reparații, dar cicatricile de pe obrazul ei nu au putut fi reparate.

Oricare ar fi adevărul, Icoana este impresionantă cu atât mai mult cu cât este considerată miraculoasă și de biserica ortodoxă și de cea catolică.

Am părăsit Capela ieșind într-o curte interioară pentru a merge să urcăm în Wieża (Turnul) neorenascentist înalt de 106 metri, construit din granit și gresie, împodobit cu icoane și statui de sfinți. Este vizitabil din aprilie până în noiembrie fără taxe de acces dar rămâne închis când condițiile meteorologice sunt nefavorabile.

Am început urcușul celor circa 519 trepte, am urcat cam un sfert din ele și am ajuns la Terasa inferioară a Turnului unde ne-am oprit pentru poze, se vedea bine imensitatea complexului, orașul și ceva zone din împrejurimi. Am pozat, am admirat, dar n-am mai urcat. Urcușul se continua cu scări metalice lipite de zidurile turnului, cu balustrade dar cu gol între ele, destul de neplăcut pentru mine care nu-mi place acest tip de scări, așa că m-am hotărât să renunț să mai urc până la Puntea de observație superioară. Aveam puțină teamă, aveam puțin timp la dispoziție. Mergeam la Lagărul de la Auschwitz, următorul obiectiv al zilei, fusesem informată cu o zi mai înainte că turul programat se decalase cu o oră, pe șosea erau multe porțiuni în lucru, trebuia să alergăm, nu îmi place să merg cu viteză nici pe autostrăzi.

După circa o oră și jumătate am părăsit complexul, se putea sta și mai mult, am intrat într-un magazin cu obiecte bisericești și cu suveniruri aflat aproape de parcare de unde am cumpărat câteva amintiri, prețuri decente.

În circuitul meu prin Polonia am întâlnit replici ale acestei icoane în multe biserici, la intrare este pus un anunț sau o poză pentru a atenționa credincioșii sau turiștii.

A fost o vizită plăcută, Icoana Madona Neagră este unică prin recunoașterea ca miraculoasă și de biserica ortodoxă și de cea catolică și recomand această vizită celor ce ajung în Polonia cu mențiunea de a-și rezerva mai mult timp decât am stat noi acolo. Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Loc de pelerinaj deosebit, un complex bisericesc imens foarte important pentru credincioși dar și turiști.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Loc deosebit, sfânt nu numai pentru polonezi ci și pentru pelerini din lumea întreagă. Anual trei, patru milioane de turiști și pelerini din peste 80 de țări sunt atrași de cunoscuta Icoană "Madona Neagră".

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 30.03.23 18:08:59
Validat / Publicat: 30.03.23 18:39:10
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 1264 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Częstochowa, Zespół Klasztorny Jasnej Górze, Bazylika Jasnogórska, Naosul central cu bolți gotice
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 50700 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[30.03.23 22:51:38]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[31.03.23 07:10:55]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

Daniela HPHONE
[01.04.23 19:43:42]
»

Extrem de bine punctat și detaliat!

Felicitări și mulțumesc!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[01.04.23 21:43:25]
»

@Daniela H: Mulțumesc frumos pentru aprecieri și vizită!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Daniela H, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Jasna Gora [Czestochowa]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052901983261108 sec
    ecranul dvs: 1 x 1