GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea Humorului
De la Manastirea Voronet (vezi impresii) plecam spre Manastirea Humor. Ne intoarcem in E576 unde facem dreapta in orasul Gura Humorului pana la giratoriu, de unde urmam drumul la stanga pentru in total 10 km.
La intrarea in manastire ne intampina mai multe panouri explicative: drumul oualor incondeiate, o harta, si explicatii despre obeictiv.
In curte accesul se face pe o alee de piatra construita din pietre de rau slefuite inter rosturile carira este pamant. Aleile sunt flancate de trandafiri inalti. In dreapta fata de intrare se gaseste un turn care poate fi vizitat, accesul facandu-se pe o scara exterioara. Biserica este incadrata de un brau scund de piatra situat la circa jumatate de metru de constructia bisericii. Picutura este destul de afectata de intemperii. Un pridvor deschis si boltit este accesul spre intrarea in biserica.
Fiind Sfanta Maria, in curte era amenajata o platforma / scena pentru festivitatile ce urmau a se desfasura. Scena acoperita era frumos imbracata in ramuri de brad.
Conform documentatiei achizitionate:
“”Aici au fost inaltate si au existat pe rand doua asezaminte manastiresti. Din cea mai veche, care dateaza din timpul lui Alexandru cel Bun au mai ramas doar ceva crampeie de ziduri, aflate langa drum, in centrul satului (1415).
Ruinata in imprejurari necunoscute, manastirea a fost reconstruita in 1530, pe un nou amplasament.
Initiativa reconstruirii a apartinut voievodului Petru Rares.
Mai tarziu, in 1641, Vasile Lupu a ridicat Turnul de Aparare si a intarit zidurile inconjuratoare. Arhitectura este aparte. Aici apare pentru prima data in constructia bisericilor din Moldova pridvorul deschis, urmat de pronaos, apoi de camera mormintelor si de o incapere noua, la etaj, numita tainita, suprapusa camerei mormintelor.
Spre rasarit, biserica se termina prin absida de forma circulara a altarului, despartit de naos de o exceptional catapeteasma sculptata in lemn de tisa, donata manastirii de Gheorghe Movila in 1590.
Cee ce atrage admiratia la biserica Manastirii Humor sunt frescele exterioare, care ii dau celebritatea de monument istoric, inscriind Humorul pe lista mounmentelor artistice de interes international intocmita de UNESCO.
Fresca exterioara de aici este cea mai veche decorare de acest fel din tara. ””
Manastirea Humorului ramane una din manastirile de referinta din Bucovina, vizitata de multi turisti din toate colturile lumii.
Langa vechea biserica s-a ridicat de curand una noua, care poate fi vizitata pe intrarea alaturata din strada. In zona Manastirii sunt mai multe magazine de unde puteti cumpara amintiri. Deasemenea vanzatori ambulanti prezinta spre vanzare produse naturale precum siropuri, dulceturi, miere etc.
De aici ne-am indreptat spre baza noastra de cazare, pensiunea Casa Vero (vezi impresii) sa o serbam pe Denisa-Maria.
Denisa, Ema si Dan
Trimis de Dan&Ema in 12.09.14 00:58:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA HUMORULUI.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 47.59358770 N, 25.85508530 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Am trecut de atatea ori prin zona, si nu am facut un mic ocol , la urmatoarea vizita sigur dau o tura pana acolo, este foarte furmoasa.
Iti recomand. Favoritele mele in zona sunt Voronet si Putna
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2021 Mănăstirea Humorului, o oază de liniște — scris în 03.07.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2016 Mănăstirea Humor sau Humorului — scris în 05.07.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Feb.2015 Mânăstirea Humor - impresii de profan — scris în 28.07.15 de izabiza din IAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2014 ”Roșul de Humor” - rubinul bucovinean din patrimoniul mondial UNESCO — scris în 22.10.14 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ
- Oct.2012 Mănăstirea Humorului — scris în 31.10.12 de RossoNerro din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Manastirea Humor, un Voronet in miniatura — scris în 09.12.11 de ghemonica din OVIDIU - RECOMANDĂ
- Aug.2010 Gura Humorului - Credinta si Vis — scris în 12.02.11 de FLORIN BECA* din BUCURESTI - RECOMANDĂ