ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 12.09.2014
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 22.04.12
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
AUG-2014
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Manastirea Voronet - cea mai frumoasa din manastirile bucovinene

TIPĂREȘTE

In zi de Sfanta Maria, am hotarit sa vizitam Muzeul Oului din Vama, Voronetul si Humorul.

Am plecat de la Muzeul Oului (vezi impresii) din localitatea Vama am urmat europeanul E576 catre directia Suceava si dupa circa 15 minute am ajuns in Gura Humorului, unde primul indicator catre dreapta ne conduce in cativa km la Manastirea Voronet. Drumul prin localitate este foarte prost, fiind si aglomeratie, si drumul ingustat datorita eroziunii puternice a soselei de la ploi dar si a unor lucrari in desfasurare. Pentru aceia care au vizitat cu cativa ani in urma manastirea trebuie spus ca nu se mai poate avansa cu masina pana aproape de manastire in fosta parcare mare patrata cu tarabe de tot felul. Acum sunt amenajate doua parcari si mai mari unde jos pe malul raului, de unde se merge pe jos catre Manastire. Cum mersul pe jos face piciorul frumos, am pornit. Strada de acces pietonal, fosta auto, era intesata de o parte si de alta de casute frumoase noi, identice si frumos aliniate si tarabe cu jucarii, ii, produse fel de fel, mancare etc.

Am avansat destul de greu prin aglomeratie si am ajuns la impozantul zid al manastirii. Zid robust masiv si gros de piatra pe langa care mai avansam cativa zeci de metri pana la intrarea in curtea manastirii. Un panou explicative prezinta informatiile despre manastire. Patrunderea in curtea manastirii a fost de-a dreptul greoaie datorita haosului creat la intrare datorita aglomeratiei si a faptului ca cei ce intrau si trebuiau sa cumpere bliete se incrucisau cu cei ieseau si vroiau sa cumpere suveniruri. In invalmaseala creata multi intrau fara sa mai cumpere bilete.

Privirea ne-a cazut evident pe frumusetea celebrului albastru de Voronet, pe pictura exterioara a bisericii. Aleea de piatra, destul de lata, marginita de o mica bordura si de un gard viu inalt de trandafiri te poarta jur imprejurul bisericii.

Conform prospectului manastirii:

“” Biserica Sfintei Manastiri Voronet, cu hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe, a fost construita in 1488 in numai trei luni si trei saptamani si pictata in interior in 1496... Arhitectura sa este reprezentativa pentru stilul moldovenesc.

Legenda “”originii”” Bisericii uneste pe vecie doua mari personalitati in destinul nostru national: ctitorul Manastirii, slavitul voievod Sfantul Stefan cel Mare si Cuviosul Parinte Daniil, primul staret al Manastirii, unul din cei mai mari Sfinti pe care i-a odraslit pamantul Moldovei, sihastru si duhovnic vestit.

In 1547, mitropolitul Grigorie Rosca a marit biserica adaugandu-I pe latura vestica un pridvor inchis, dupa care a purces la impodobirea intregului lacas cu minunatele fresce exterioare. Tot atunci a pictat si interiorul pridvorului.

In stanga usii de la intrare se afla zugravite chipurile celor doi ctitori ce-si afla odihna sub lespede de piatra in biserica Manastirii; Mitroplitul Grigorie Rosca si Sfantul Daniil Sihastrul.

In 1991 aici aluta fiinta o obste de calugarite.

Culoarea dominant a Manastirii este albastrul.

Fatada de vest devine o imensa scena pe care se desfasoara in culori stralucitoare – Judecata de Apoi -. o uriasa compozitie, unica in arta intregului Orient Crestin.

Este si locul cel mai consacrat pentru poze.

Deasupra usii de intrare in Pronaos se afla, sub inscriptia in piatra, ce atesta numele ctitorului si data inaltarii, o minunata Icoana a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus. In bolta pronaosului straluceste imaginea Fecioarei.

O sfanta candela aprinsa vegheaza mormantul Sfantului Daniil Sihastrul.

Naosul este dominat de cupola centrala in care este pictat Iisus Hristos Pantocrator.

In tabloul votiv, Sfantul Voievod Stefan, protejat de Sfantul Gheorghe, inchina Biserica Mantuitorului. ””

V-am redat aceste extrase din prospectul manastirii pentru ca le-am considerat deosebit de frumos prezentate, ceea ce bineinteles nu as fi reusit cu propriile cuvinte. Mai mult as aprecia ca acest prospect a fost cel mai reusit dintre toate care le-am cumparat in turul manastirilor.

Am stat minute bune sa admiram pictura, sa fotografiem, si sa ne odihnim.

La iesire am fost din nou nevoiti sa traversam stramtoarea de la poarta de acces.

Am cautat apoi destul de mult o pensiune unde sa putem servi masa sis a nu dureze mai mult de o ora asteptarea. Nu voi mai puncta de aceasta data acest aspect, de altfel nu am facut poze relevante la pensiune si la restaurant si nu am retinut nici numele ei.

Dupa ce ne-am pus burtile la cale si fetita s-a jucat la frumosul loc de joaca amenajat din curte, pe maul raului, am pornit spre urmatoarea noastra destinatie – Manastirea Humorului. (vezi impresii).

Denisa, Ema si Dan

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Dan&Ema in 12.09.14 00:18:08
Validat / Publicat: 12.09.14 04:25:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VORONEȚ.

VIZUALIZĂRI: 2280 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dan&Ema); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Curtea manastirii era plantata cu trandafiri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 12350 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.09.14 12:46:30]
»

@Dan&Ema: Am citit cu interes review-ul tău nu pentru că nu cunoşteam Mănăstirea Voroneţ, ci pentru că voiam să aflu cum este acolo la marile sărbători.

Patrunderea in curtea manastirii a fost de-a dreptul greoaie datorita haosului creat la intrare datorita aglomeratiei si a faptului ca cei ce intrau si trebuiau sa cumpere bliete se incrucisau cu cei ieseau si vroiau sa cumpere suveniruri. In invalmaseala creata multi intrau fara sa mai cumpere bilete.

Am remarcat şi eu cu alte ocazii că mănăstirile bucovinene, cele care fac parte din Patrimoniul UNESCO, uită că sunt încă lăcaşuri de rugăciune. Ele percep taxă de intrare şi în zilele cu mari sărbători religioase, când slujbele îi cheamă acolo pe mulţi credincioşi.

Drumurile de ce să mai fie reparate şi lăsate accesului auto dacă pot fi transformate în târguri cu tot felul de nimicuri? Dacă vii cu un om în vârstă sau cu un bolnav, ce faci? Îl cari în spate din parcare şi până la altar, printre tarabe, să vadă şi el noutăţile în materie de suveniruri?

Altfel, da, Mănăstirea Voroneţ este unicat datorită picturii sale şi în special datorită scenei de mari dimensiuni "Judecata de Apoi" care îmbracă peretele vestic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dan&EmaAUTOR REVIEW
[12.09.14 13:46:05]
»

@iulianic: chiar ar fi fost o provocare sa transpoti o petsoana ce are nevoie de ajutor pentru deplasare prin acel furnicar.

in weekend sper sa postez despre muzeul oualor care a fost pt noi cel mai cel obiectiv vizitat in zona

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Voroneţ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055059909820557 sec
    ecranul dvs: 1 x 1