GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Manastirea BOGDANA din judeţul Bacău
In continuarea excursiei turistice prin mănăstiri, ajungând pe valea Trotuşului, dupa ce ne-am cazat la o pensiune locală, am vizitat Manastirea Bogdana din comuna Ştefan cel Mare, jud. Bacău.
Impresiile le voi prezenta intr-o nota mai puţin amuzantă ca cea a lui @Y. p.
Mănăstirea Bogdana, unul din cele mai importante obiective turistice din Moldova, a fost ctitorită de Marele Logofăt Solomon Bârlădeanu şi soţia sa Ana, îndeplinind de la început rolul de cetate de apărare pentru locuitorii satului.
Biserica cea mare, cu hramul Pogorârea sfântului Duh, a fost sfinţită la 2 august 1670 de către mitropolitul Ghedeon al Moldovei, care a ales ca model ctitoria de suflet a marelul Ştefan cel Mare şi Sfânt, mănăstirea Putna.
In decursul timpului, conştienţi de rolul educaţiei culturale, monahii au depus toate eforturile pentru sprijinirea copiilor pentru a învăţa carte. Pentru aceasta, în anul 1855, stareţul mănăstirii din acea vreme, arhimandritul Antonie Dumbravă, a construit o şcoală pe terenul mănăstirii, înzestrând-o cu toate cele necesare, aceasta fiind prima dintre şcolile rurale din judeţul Bacău.
În veacul al XVIII-lea una din ocupaţiile călugărilor era copierea manuscriselor şi legătoria de cărţi, în colecţia mănăstirii existând exemplare care dovedesc acest gen de activitate.
După secularizarea averilor mănăstireşti (1864) mănăstirea Bogdana şi-a revenit cu greu la activitatea sa normală.
După 1959 a devenit spital de psihiatrie, apoi aici se desfăşurau tabere de copii.
Cutremurul din 1977, cu avariile pe care le-a produs, a deschis drumul unei noi orientări, părintele Isaia, fost vieţuitor al mănăstirii din anul 1946, ajutat de un grup de maici, în frunte cu maica Stareţă stavroforă Cristofora, a reuşit să refacă mănăstirea, sub paravanul amenajării aici aunei colecţii de artă religioasă medievală, cuprinzând bunuri de patrimoniu din judeţul Bacău.
Recent s-a restaurat şi consolidat întregul complex. Biserica cea mare, cu hramul Sfânta Treime, a primit prima pictură murală în 1986 şi frumoase sculpturi din lemn de stejar.
Sfinţirea bisericii a avui loc la 27 august 1989, însă prima slujbă a fost săvârşită la 25 dec. 1989 în noile condiţii de libertate, iar în 1990 a fost reînfiinţată ca mănăstire de maici, care, după explicaţiile unei măicuţe, ele se autogospodăresc, ocupându-se şi cu întreţinerea complexului de clădiri, după cum se vede din fotografia P03, reparând singure chiar acoperişul unei cladiri din curtea mănăstirii, desfăşoară activităţi în ateliere de croitorie, ţesătorie, pictură, sculptură, tâmplărie.
Deoarece în biserică avea loc slujba religioasă la care participau multe măicuţe, nu am putut face fotografi interioare.
Am plecat mai departe în continuare cu liniştea sufletească pe care o simţi după o vizită în locuri sfinte, în căutarea unor noi obiective de turism religios.
Trimis de profesor73 in 03.07.18 12:22:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ONEȘTI [BC]. A mai fost în/la: Multiple
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (profesor73); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
1 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Mănăstirea Bogdana [Ștefan cel Mare, BC], ONEȘTI [BC]" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Nov.2023 Mănăstirea Bogdana — cea mai veche mănăstire din județul Bacău — scris în 07.01.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Mănăstirea Bogdana din Ștefan cel Mare, jud. Bacău — să ne punem bine cu Doamne-Doamne — scris în 08.09.17 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ