ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Mănăstirea Bogdana din Ștefan cel Mare, jud. Bacău — să ne punem bine cu Doamne-Doamne

TIPĂREȘTE

Un preot își repara gardul, acasă. Bătea cuie în șipcile desprinse, îndrepta stâlpii, mă rog, treabă. Lângă el, un țânc stătea și se uita atent.
Preotul:
- La ce te uiți așa de atent, băi, țâcă, vrei să-nveți cum se face treabă?
- Nu, vreau să văd cum înjură-un popă când își dă cu ciocanul peste dește!

Da, știu că a fost mare scandal pe sait, dacă reviewurile despre biserici și mănăstiri intră la turism, au, ba! Normal, că așa ceva iscă controverse, pen'că, dacă te duci acasă la Doamne-Doamne, nu te duci ca să faci turism ci, te duci cu sufletul și cu speranța că, după respectiva vizită, gata, ești mai aproape, la o adică, de Rai. Nu, nu postul TV din Italia ci, ăla, final destination.

Acuma, eu am scris despre aproape toate mănăstirile din Vrancea, numai că, atenție, am scris despre ele din punct de vede turistic, de vizitat ca muzee, fiecare cu credința lui. Ce, eu dacă-s ortodox, nu intru în bisericile catolice sau, n-am intrat în geamia de la Mangalia?

Chestia cu religia este mult prea intimă ca să dezbatem noi problema asta, aici, pe un sait a cărui singură religie este Sfinția Sa TURISMUL.

Zic, deci, reviewul de astăzi, despre Mănăstirea Bogdana nu încearcă nimic altceva decât o descriere a unei mănăstiri vechi, cu o importanță religioasă și culturală în zona Moldovei de centru.

Cât despre faptul că fac mișto de BOR, io o viață-ntreagă am fost polițist, ce, m-am supărat pe ăia de povestesc întâmplări adevărate din viața polițiștilor?

Cum ajungem la Mănăstirea Bogdana?

Zona unde este amplasată această mănăstire este frumoasă și ușor accesibilă ;

Mănăstirea Bogdana, cea despre care o să vă povestesc eu, se află în comuna Ștefan cel Mare, din județul Bacău, mai exact pe Valea Trotușului.

Municipiile Adjud și Onești sunt cele mai mari centre urbane din zonă, dar dacă Adjudul este mai sărăcuț, oraș fost muncitoresc vare, acum își căută destinația, Oneștiul este un oraș frumos, care merită să fie vizitat .

Mănăstirea este cam la jumătatea distanței dintre Adjud și Onești, dacă veniți cu mașina, din Adjud se iese de pe DN 2 și se intră pe DN 11A, cei care ați venit cu mașinile la Găseala AFA de la Slănic Moldova de anul ăsta ați făcut fenta asta.

Mergând pe DN 11A, până în Onești , tot pe raza comunei Ștefan cel Mare, o să mai vedeți indicator spre un pod de piatră construit prin secolul al -XV -lea și, ceva mai sus, la Borzești, o mare Biserică unde se spune că altarul este făcut din celebrul Stejar din Borzești, știți cu toții povestea.

Apoi, după ce se intră în comuna Ștefan cel Mare, spre capătul dinspre Onești, o să vedeți un indicator care vă va îndruma spre Mănăstire. Nu aveți cum să-l ratați, indicatorul este sub o mare salcie, de la indicator până la parcarea din curtea mănăstirii mai sunt vreo 4-5 km.

Drumul este asfaltat în totalitate, nu rupeți mașinile ca să ajungeți aici.

Așa după cum v-am mai spus, mănăstirile se vizitează, în principal, din două motive: religios, motivul prioritar și/sau turistic, ca și cum te duci să vizitezi un muzeu.

În cazul meu operează un pic din ambele, pentru că, chiar dacă n-oi fi eu vreun exaltat religios, am totuși o frică de Dumnezeu.

Normal că nu-s de acord nici cu ăia de cad în genunchi, pe drum și se închină la orice cruce, mi se pare o exagerare grețoasă, după cum nu cred nici că, după o viață de apucături nasoale, te duci la biserică, aprinzi vreo trei lumânări și dai ochii peste cap când auzi clopotul și, gata, ai devenit sfânt. E bine să avem o măsură-n toate!

Și, încă odată, repet, nu vreau să jignesc pe nimeni, indiferent de subiectul discuției sau a ceea ce scriu eu, cu atât mai puțin discutând despre religie.

 

Dacă tot am dat-o-n discuții serioase, să ne revenim, deci, pauza de banc:

Într-un sat din Ardeal, copiii, vreo trei români și-un ungur, se jucau cu mingea în curtea bisericii ortodoxe.

Iese popa afară și strigă la ei, că, dacă dau cu mingea-n geamuri și-o să le spargă, or să vadă ce-or să pățească!

Copiii se feresc de popă dar, pe urmă, se joacă din nou și, ghinion, Gyuri, copilul maghiar, dă cu mingea-n geam și-l sparge.

Iese popa afară, copiii plângeau și spun că Gyuri a dat cu mingea. Popa, aproape râzând, avea o sticlă cu apă în mână și aruncă câțiva stropi spre Gyuri și-i spune:

- Na, drept pedeapsă c-ai spart geamul te-am botezat ortodox, de-acuma ești român și te cheamă Ion!

Pleacă Gyuri acasă, speriat de moarte. Se duce la tat-su, plângând și-i povestește pățania, cum a spart geamul și cum popa rămân l-o botezat românește.

Tat-su, de rușine că fiul lui a spart geamul bisericii, îi dă o scatoalcă.

Gyuri, nedumerit, nu luase niciodată vreo palmă de la tac'su', merge la mă-sa:aceeași poveste, același rezultat, mai primește o palmă!

Se duce la bunică-sa, care ținea la el ca la ochii din cap, spune de ce plânge, bunică-sa, pac, și ea o palmă!

Pleacă Gyuri, nedumerit și-și spune:

- Băi, românii ăștia au dreptate cu asuprirea maghiară: de cinci minute sunt român și, deja, m-au bătut trei unguri!

Ce vedem noi, odată ajunși la Mănăstirea Bogdana?

În primul rând, o mănăstire frumoasă, modestă în frumusețea ei și, în același timp, curată cu măreție, ceea ce mie-mi insuflă o stare de bine. Chiar te predispune la o gândire mai adâncă și mai aproape de a-ți găsi liniștea de care, cei mai mulți dintre noi avem, uneori, nevoie! Eleganța locului nu este ostentativă, nu derivă din lux, așa cum, la unele mănăstiri, îl vezi afișat cu ostentație.

Nu cred că Raiul înseamnă altceva decât bun simț!

Ce este Mănăstirea?

Mănăstirea a fost atestată la 1634, dar, pe 1660, din porunca logofătului Solomon Bîrlădeanu, ea a fost refăcută.

Construcția a fost ridicată din piatră și cărămidă, a afost înconjurată cu ziduri și prevăzută și cu un turn de apărare . De ce ziduri? Păi, pe vremea aceea, agențiile de turism mongole sau otomane organizau excursii numeroase în zonă, la care ofereau cazare, masă și jafuri. Transportul și-l asigurau tătarii dar, fie primit, își scoteau cheltuielile. Zidurile, sperau cei de după ele, stingeau, cumva, dorința de acces a acestor năvălitori, preîntâmpinând astfel aglomerația la cazare, mai ales că Mănăstirea Bogdana a primit astfel de vizite, cu regularitate, vizite de pe urma cărora a fost deposedată de odoare bisericești și alte acareturi.

Zice la carte că, ”Ansamblul format din biserica „Pogorârea Sfântului Duh și Sfânta Treime”, paraclisul, stăreția, chilia, turnul clopotniță și zidul de incintă este categorisit ca și Monument de arhitectură, fiind inclus în Lista Monumentelor Istorice din România”, adică nu e chiar așa, orice mănăstire !

Importanța acestei mănăstiri mai rezidă și din faptul că, în anumite perioade ale istoriei, stareții acesteia au ajuns Patriarhi ai Moldovei, ca în 1669, când egumenul Teodosie de la mănăstirea Bogdana a fost ales în ”scaunul vlădicesc” de la Rădăuţi. Bine, tipul a fost șmecher, după ce a ajuns bengos a dat poruncă și s-a construit biserica mare, din piatră, în locul celei vechi, din lemn. Unde-o fi fost DNA să vadă dacă n-a fost în ”conflict de interese”?

În decursul timpului, Mănăstirea Bogdana a avut și o influență sporită asupra unor așezăminte monahale din zonă, mai ales asupra celor din Vrancea, cum ar fi Mănăstirea Recea sau Vărzărești, dar, asta este o altă discuție.

Așa după cum v-am spus mai sus, în decursul timpului, Mănăstirea Bogdana a a fost prădată de tătari, natura i-a băgat și ea bețe-n roate, cum a fost cazul cu cutremurul din 1739 care a lăsat urme.

În același timp însă, Mănăstirea Bogdana a avut parte și de activități benefice.

Astfel, în 1855, din iniţiativa arhimandritului Antonie Dumbravă, stareţul mănăstirii, Mănăstirea are o puternică influență culturală pentru că se construieşte şcoala din satul Bogdana, pe un teren ce aparținea mănăstirii, prin aceasta aducându-se posibilitatea copiilor săraci să înveţe carte.

În epoca comunistă, călugării au fost obligați să pribegească, în urma decretului din 1959, ca în mai toate așezămintele de cult, Mănăstirea Bogdana a fost desfiinţată. A fost folosită în diferite scopuri: a fost transformată în spital de neuropsihiatrie până în 1975, după care a funcţionat ca tabără de copii.

Cutremurul din 1977, forța distructivă ce a lovit România, avea să devină, culmea, șansa de reînființare a Mănăstirii: părintele Isaia Țugurlan, care fusese călugăr la Bogana încă din 1946, s-a întors pentru ascoase din ruină sfântul lăcaș.

Deși regimul comunist refuza să dea autorizație de funcționare Mănăstirii Bogdana, clericii au găsit o soluție inteligentă pentru a păstra viața monahală: au înființat o Colecţie de artă religioasă medievală, cuprinzând valorile patrimoniale din mănăstirile desfiinţate şi din bisericile de parohie ale judeţului Bacău.

După 1990, viața monahală și-a reluat cursul firesc, iar astăzi la Mănăstirea Bogdana trăiește o comunitate de 60 de maici.

Cu ce rămânem după ce, la o adică, am fost acolo?

Cu sufletul mai ușor, dacă venim la Mănăstire pentru a ne ruga.

Cu plăcerea de-a vedea o mănăstire frumos gospodărită, de-a te fi întâlnit cu liniștea și pacea monahală.

În plus, pe lângă mănăstire este o frumoasă pădure prin care te poți p0limba și aerisi plămânii, sunt numai avantaje dacă mă ascultați și faceți o vizită aici.

Acuma, după ce v-am învățat de bine, plec.

 

Și, nu pot să m-abțin să nu fiu răutăcios:

Preotul vine acasă la Ion, cu molifta.
Îl găsește pe Ion mâncând.
- Păi, bine, măi Ioane, astăzi, miercurea, tu mănânci carne?!
- Aoleu, iartă-mă părinte, am crezut că azi e vineri!

Haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 08.09.17 11:31:29
Validat / Publicat: 08.09.17 14:55:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ONEȘTI [BC].

VIZUALIZĂRI: 3739 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Spre chilii și Biserica mică
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

AZE
[08.09.17 17:11:38]
»

@Yersinia pestis: Felicitări atât pentru articol cat si pentru cele 3 bancuri (inceput, mijloc si sfarsit de articol)

Dar cel mai mult mi-a plăcut când ai scris ca aici pe AFA singura religie este TURISMUL.

Asa sustin si eu, am avut si eu un fel de scăpare de acest gen intr-un ecou când am scris ca pe AFA se vorbeste o limba turistica

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[08.09.17 17:25:22]
»

@AZE: Păi, e clar, singurul subiect pe care, pe acest sait îl putem dezbate!

Mitica49
[08.09.17 17:47:33]
»

@Yersinia pestis:

... dacă reviewurile despre biserici și mănăstiri intră la turism...

. Păi mai mult ca sigur intră la turism, având în vedere că sunt mănăstiri unde nu poți intra dacă nu plătești taxă ca la muzeu. Articolul mi-a plăcut tare mult, îmbinarea de text serios (nici ăla chiar foarte serios) și anecdote, te determină să-l citești până la final (de teamă să nu pierzi ultimul banc? .

Drumuri bune și excursii frumoase!

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[08.09.17 17:52:18]
»

@Mitica49: Ei, taxa de muzeu ca taxa de muzeu, BOR pune taxă și pe apa de pe Marte!

Mulțumesc de vizită, cred că e prima oară de-ajungi pe la mine, cu "urme" adică, ecouri.

Să stai mai mult, bancuri, vorba aia:"Are balta pește! "????

mishu
[12.09.17 17:39:26]
»

@Yersinia pestis: Ai fost ceva mai bisericos aici, dar la bancuri nu te-ai putut abtine. Felicitari, votat cu mare drag.

Zoazore
[16.09.17 23:08:25]
»

@Yersinia pestis: Nu pot sa cred c-o dadusi asa grav pe misticism!

Bine ca te mai scosesi cu bancurile si cu intamplarile reale din viata politistilor!

Mai am 6 capitole din scrierea bacteriana. Abia astept, dar mai astept putin!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, mishu, Mitica49, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bogdana [Ștefan cel Mare, BC]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059096097946167 sec
    ecranul dvs: 1 x 1