ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.02.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

La plimbare prin împrejurimile Iașiului - Mănăstirea Bârnova

TIPĂREȘTE URM de aici

Orașul Iași este înțesat de obiective istorice și culturale de tot felul, dar nici împrejurimile urbei moldave nu sunt mai prejos, pe o rază de circa 25 de km existând numeroase zone naturale, locuri istorice, o varietate de atracții turistice. Așa cum procedăm în majoritatea călătoriilor ne stabilim unul sau mai multe puncte de popas interesante, locuri ce nu le-am vizitat, în definitiv și drumul face parte din vacanță.

După cafeaua de dimineață ne despărțim de baza noastră ieșeană – apartamentul Lazăr Loft (vezi impresii) – și pornim spre București pe DN 24. După aproximativ 10 km parcurși pornind din zona Palatului Culturii, printr-un oraș destul de aglomerat, urmând la un moment dat un drum județean care ne poartă printr-o serie de „cartiere” noi, o combinație de case vechi și vile recente, până în localitatea Bârnova. Urmând indicațiile aplicației de navigație ajungem exact în fața cetății mănăstirești Bârnova. Observăm de la prima privire rezultatul lucrărilor recente de restaurare despre care citisem în media.

În curtea mănăstirii încă se desfășoară lucrări de restaurare/amenajare peisagistică astfel că nici spațiul din fața intrării în incinta monahală încă nu este aranjat (parcare, alee acces ș. a.). Afară e destul de rece, adie un vânt tăios, nu e țipenie de om în jurul mănăstirii. Intrăm în curtea mănăstirii printr-un gang boltit ce străbate un turn masiv de poartă. În patrulaterul de piatră cu două caturi se află și clopotele care cheamă la rugăciune. Zidurile de incintă închid total curtea ansamblului monahal, ele fiind prevăzute în trecut cu drum de strajă și metereze. Piatra utilizată la construcții este un calcar adus din apropiere, de la rezervația paleontologică Dealul Repedea (vreo 3,5 km distanță).

În mijlocul curții se înalță biserica cu hramul „Sf. Gheorghe” , ctitorie domnească începută de domnul Miron Barnovschi-Movilă (1626-1629) și terminată de Eustratie Dabija. Biserica e zveltă și spun specialiștii că meșterii au luat drept model biserica mănăstirii Dragomirna, rezultând o combinație între stilul bizantin și elemente de arhitectură românești. Din păcate biserica era încuiată, un singur muncitor lucra la pavaj în curte.

Înconjurăm biserica restaurată recent decorată la exterior de un brâu în formă de „frânghie răsucită” și ocnițe false în registrul superior, iar în jurul ferestrelor cu ancadramente din piatră. Două turle diferite total arhitectural străjuiesc biserica, una suplă, ornamentată, alta masivă, gen turn de apărare care a avut rol de clopotniță și tainiță pentru obiectele bisericești de valoare. În biserică este înmormântat domnul Eustratie Dabija.

Ce am mai văzut prin curtea mănăstirii?  

În primul rând vedem un arbore uriaș de aceeași înălțime cu biserica lângă care a crescut - teiul hibrid de 660 ani, cu circumferință de 6,2 m și înălțime de 15 m (totb.ro/arborele-anului-i ... rid-din-barnova).

Pe latura sudică se află Stăreția și o serie de chilii o clădire refăcută care va avea în viitor funcțiune de muzeu. În august 1929 istoricul de artă Ion D. Ștefănescu împreună cu prefectul județului au vizitat mănăstirea domnească și au descoperit „trei obiecte de mare valoare istorică și artistică” , toate din veacul al XVII-lea: un epitaf brodat cu fir de argint și mătase, un orar diaconesc din mătase și un stihar diaconesc de catifea din Veneția. S-a propus încă de atunci deschiderea unui mic muzeu (Lumea, 1 septembrie 1929).

În curte se află și ruinele unui beci de secol al XVII-lea, restaurate în cadrul proiectului actual. Din câte am înțeles eu din anumite texte citite acolo s-ar fi aflat Palatul Domnesc ridicat de doamna Dafina, soția lui Eustratie Dabija.

Nu am insistat cu istoria mănăstirii, o găsiți ușor pe diverse site-uri web. În momentul de față complexul monahal a fost salvat de la ruinare, proiectul scoțând la lumină vechile clădiri mănăstirești și aducând strălucire bisericii seculare. Deși momentan totul pare nou și lipsit de vegetație lucrurile se vor așeza cu timpul.

Un monument, o istorie, o viață religioasă...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 01.02.24 09:40:14
Validat / Publicat: 01.02.24 11:06:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 336 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Cetatea mănăstirească Bârnova.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26750 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[01.02.24 16:12:39]
»

Locuri minunate, incarcate de istorie si de frumos la doi pasi de noi si eu nu am ajuns la

Barnova... Sper ca in urmatorul sezon cald sa ajung in locuri pe care demult sunt trecute

pe lista doar ca nu stiu cum se face dar unele liste sunt uitate in "colturi ascunse".

Multumesc ca suntem partasi in calatoriile frumoase si... sunt cu "bagajul " facut

pentru urmatoarea!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[07.02.24 16:09:29]
»

@DOINITA: Întotdeauna ne rămân obiective de văzut în zonele vizitate sau le descoperim ulterior. În anumite orașe/zone am revenit de mai multe ori și de fiecare dată am vizitat câte ceva nou. Iașiul și împrejurimile pare inepuizabil, în arealul botoșănean am multeee restanțe.

Mai am câteva „povești” în tolbă, locuri și obiective despre care nu s-a scris nimic pe portalul turistic AmFostAcolo. Mă bucur când articolele mele inspiră idei de călătorie altor cititori.

Mulțumesc pentru ecou. Călătorii frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Bârnova [Bârnova]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067193984985352 sec
    ecranul dvs: 1 x 1