ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.07.2025

încărcat de pe telefon!

Lion, un leu în călduri

TIPĂREȘTE URM de aici

Intro

După rateul vacanței programate în Neptun și pentru că tot se adunaseră în sold o grămadă de zile de concediu neefectuate, pe la început de iulie am început să caut o destinație în care să lenevesc cu spor și în care să uit de de criza provocată de creșterea deficitului bugetar. Deficitul meu bugetar, evident.

Cum scapi de criză? Foarte simplu: mai crești nițel deficitul...

Prin urmare, pentru că nu am toate țiglele pe casă,  eu stând la bloc, mă înfățișez la biroul Vacanțe externe al unei cunoscute agenții de turism,  chiar touroperator, cred, din municipiul natal.

O doamnă slash domnișoară, după o scanare completă,  da' ce zic eu scanare, a fost primul meu RMN din viață, mă invită să iau loc și să-i spun ce mă doare.

Când ai împlinit cincizeciși... de ierni și primăveri - dar nu adunate! - încep să te doară destul de multe da' io voiam decât o vacanță tihnită în Bulgaria, la un hotel care îmi atrăsese atenția prin recenzii bune și preț decent. Bine, în momentul când m-am hotărât să plec nu mai aveam prea multe opțiuni dintre care să aleg.

Domnișoara studiază problema și îmi răspunde că are loc disponibil la hotelul și în perioada dorite de mine.

Urmează o nouă scanare amănunțită a celor 1,63 m și 82 kg - da, încă sunt un tip bine - și îmi comunică, cu o mică șovăială în glas: ar costa 2873 lei.

O asigur că,  în ciuda înfățișării mele, dispun de banii ăștia, și o întreb dacă pot să plătesc vacanța cu proaspătul meu card de credit, în 10 rate. Se poate.

Refuz oferta de asigurări de viață, sănătate, auto și alte cele cuprinse, poate, în targetul de vânzări, și îmi înmânează mult râvnitul voucher spre paradisul bulgăresc. Deh, cine știe,  poate are mai mult noroc cu următorul client și va vinde o vacanță în Maldive.

Drumul

Am pornit din Cluj dis-de-dimineață,  drum destul de liber, fară echipaje de de poliție ajuns cu bine în București, cazare rapidă,  program de voie până a doua zi dimineața.

Plecat pe la 5,15 din parcarea hotelului, Autostrada Soarelui a fost neașteptat de aglomerată pentru ora aceea matinală,  în Eforie Nord mers greoi dar s-a mers, ieșit din țară pe la Vama Veche. Per ansamblu, s-a circulat destul de bine în România.

În Bulgaria, până la Varna s-a mers lejer. Drumuri ceva mai proaste decât ale noastre.

După Varna a început calvarul, aglomerație,  mers aproape bară la bară, mai ales după Obzor. Foarte multe echipaje de poliție,  în Bulgaria, în special pe sensul spre România. Până în Sunny Beach,  din București,  am făcut mai bine de 7 ore, cu 3 opriri.

Hotelul

Gazda mea pentru perioada de vacanță avea să fie hotelul Lion, hotel cu 4 stele pe firmament dar maxim 3* sau 3*+, în opinia mea.

Hotelul arată destul de bine pe dinafară,  este compus din două corpuri de clădire,  la parterul clădirii din dreapta cum intri pe domeniul hotelului se află Recepția și un lounge cu fotolii,  canapele și o masă de biliard.

În clădirea din stânga,  la parter, găsim restaurantul, restaurant care are și o mică terasă, acoperită și ea.

Dacă mă întrebați, aș zice că e destul de înghesuit restaurantul,  în vârf de sezon ar putea fi o mică problemă cu așteptatul la coadă și cu găsitul unei mese libere dar la mine nu a fost cazul.

Marea problemă a restaurantului, dar și a hotelului,  este funcționarea aerului condiționat. De cele mai multe ori aerul din restaurant, pentru mine, era aproape irespirabil. Dar voi reveni asupra acestui aspect.

Între cele două corpuri de clădire se află un bar și terasa aferentă,  nu prea mare, și piscinele, una pentru adulți și cealaltă pentru copii.

Piscina are dimensiuni rezonabile dar spațiul pentru șezlonguri este extrem de îngust. Cea mai mare problemă este aceea a ocupatului șezlongurilor cu prosoape. La ora 7 dimineața eu nu mai vedeam locuri libere așa că nu am folosit deloc piscina. Din păcate,  personalul chiar nu făcea niciun efort pentru a remedia problema.

În spatele clădirilor se află o parcare destul de generoasă, având în vedere faptul că mulți turiști nu vin cu auto propriu ci cu avionul. Mulți polonezi, apropo.

Parcarea se plătește,  am cotizat cu 90 de leva, adică 15 leva/zi.

Am fost cazat imediat cum am ajuns la hotel, adică pe la 12,30, fără hârțogăraie de completat, mi s-a pus brățara de rezident temporar al hotelului, fiind cazat pentru 6 nopți în regim demipensiune +. Plusul acela însemna că la cină aveam incluse și băuturi: apă, sucuri,  3 sortimente de vin - alb, roșu și roze - respectiv bere.

Camera

Mi s-a repartizat o cameră situată la etajul 6, ultimul, etajul 5 la noi, la hotel parterul era considerat etajul 1.

Camera destul de micuță dar suficientă pentru persoane single și cu dotările standard ale unui hotel de nivel mediu.

O terasă mare în loc de balcon, neacoperită, din păcate.

Mobilierul este bine întreținut,  destul de modern, un pat matrimonial larg, o singură noptieră cu o veioză,  doar atât încăpea în spațiul dintre pat și pereți.

Lenjerie de pat curată, de calitate, perne și saltea foarte bune.

Un birou pe care trona un televizor cu diagonala de 70 cm, zic eu, minibar (gol)  oglindă, telefon, priză lângă noptieră,  aer condiționat funcțional... în prima zi... până seara. Aer condiționat centralizat. Din seara primei zile, luni adică,  până joi, la amiază, pană de aer condiționat în tot corpul de clădire în care eram cazat. Asta mai lipsea, în plină perioadă de caniculă și nopți tropicale. 33 de grade noaptea în cameră. Odihna... canci.

Din păcate nu s-a putut face nimic,  Doreii autohtoni nu au rezolvat problema decât joi cum am spus. O mare bilă neagră.

Spre deosebire de cameră, baia era destul de mare, avea cadă, uscător de păr,  telefon. Prosoape suficiente, șampoane, geluri de duș, săpunuri și hârtie igienică din belșug. Asta din urmă,  probabil, pentru a compensa neajunsurile provocate de lipsa aerului condiționat. Prosoapele se schimbau în fiecare zi. Lenjeria de pat nu știu dacă au schimbat-o vreodată, nu mi-am dat seama.

Per ansamblu, o cazare decentă,  păcat de problema cu aerul condiționat. Dacă nu eram cazat la ultimul etaj, poate că nu aș fi resimțit atât de tare acest lucru, în fond nici acasă nu dispun de aer condiționat.

Mâncarea

Eu cred că este punctul forte al hotelului.

Un mic dejun clasic, inclusiv fasole pentru britanici, mâncare caldă de ciuperci, ouă ochiuri, omletă,  fierte, cârnăciori,  bacon prăjit,  mezeluri și brânzeturi câte 2 sortimente, de bună calitate,  salate, legume, fructe, cereale, gemuri, iaurt etc.

Cafea bună,  sucuri chioare, colorate, mai puțin cel de mere, bun. Ceai, lapte. Mai mult decât suficient, pentru mine.

La cină,  două tipuri de supă,  clasică și supă cremă, eu am încercat supele de vită și de porc, foarte bune.

La felul doi, câteva mâncăruri gătite la tavă,  pui, porc, mici bulgărești, pizza, paste, cartofi prăjiți sau la cuptor, salate foarte bune, inclusiv de vinete. Fructe: pepene roșu,  pepene galben,  mere, banane și or fi fost și altele. Patru sortimente de înghețată la cornet sau pahar, cu autoservire, prăjiturele,  baclava, fursecuri. Despre băuturi am amintit deja, vin, bere, sucuri, apă.

Mâncarea foarte bine gătită.

În dimineața plecării spre casă, am primit un pachet ce conținea un mic-dejun de drum ce conținea 2 senviciuri cu șuncă, cașcaval, salată verde și castraveți, o napolitană, un măr și o sticlă de apă la 500 ml. De apreciat gestul.

Concluzii

Acum, la câteva zile de la terminarea vacanței din Bulgaria, pot să spun că a fost un concediu destul de reușit,  plusurile sunt mai multe decât minusurile și aș recomanda hotelul celor care nu sunt extrem de pretențioși și care nu sunt chiar atât de sensibili de căldură,  așa cum sunt eu.

Plusuri: hotelul se află intr-o zonă liniștită, nu se aude muzica din cluburi, pe de altă parte ești foarte aproape de 2 supermarketuri mari și alte câteva terase și um magazin cu produse de plajă. Nici centrul stațiunii nu se află departe.

Este un hotel curat, cu dotări decente.

Mâncarea este foarte gustoasă și, chiar dacă nu are zeci de feluri de mancare, poți să mănânci ceva diferit în fiecare zi și fără pericolul de a face vreo toxiinfecție alimentară.

Parcarea este destul de mare și cred că se găsește oricând un loc pentru mașină.

La barul de la piscină sunt prețuri destul de accesibile iar în timpul zilei poți să comanzi diferite snackuri,  pizza, hotdog, senviciuri, etc. Am mâncat de două ori la prânz,  am mâncat un Sandwich Club imens, cu cartofi prăjiți și sosuri, foarte bun, respectiv o Pizza Capriciosa, bună.

Minusuri

Eu am avut problema cu aerul condiționat,  nu e obligatoriu să se întâmple mereu lucrul acesta.

Liftul era greoi, pornea cu greu, abia se mișca, aveai timp să te gândești la evenimentele petrecute în Războiul de 100 de ani, la fiecare an... O smucitură bruscă te trezea din reverie dar războiul nu se terminase încă,  mai erau câțiva ani: urma deschiderea ușilor. Sau, cel puțin,  te rugai să se întâmple și asta.

Eu cred că s-a început construcția hotelului cu amplasarea liftului. L-au adus de la dezmembrări, după care, în jurul lui, au început să clădească hotelul. Au terminat la vreo 10 ani după expirarea termenului de casare al liftului...

Hotelul nu este situat lângă plajă,  faci cam 10-12 minute, mers biped,  nemâncat și nebăut. În caz contrar... întrebați-i pe nemți.

Personalul hotelului încearcă să fie amabil și zâmbitor dar, mulți dintre angajați, nu prea reușesc lucrul ăsta. Dimpotrivă, sunt câteva fete tinere și drăguțe la recepție și la restaurant care nu prea te bagă în seamă și așteaptă să le saluți tu pe ele, nu invers.

Ar trebui ca cei de la hotel să nu permită ocuparea șezlongurilor cu prosoape dar lucrul ăsta nu se întâmplă.

Adunând,  analizând plusurile și minusurile,  pot să spun că a fost o vacanță decentă,  în niciun caz memorabilă.

Eu nu am să mai vizitez acest hotel, nici stațiunea Sunny Beach nu este chiar pe gustul meu dar gusturile nu se discută.

Vă doresc vacanțe minunate și toate cele bune!

PS Doi ardeleni,  în tren, la terminarea concediului.

Apare conductorul și cere biletele la control.

Un ardelean întreabă:

- Nu vă supărați,  trenul ăsta mă duce la Cluj?

Conductorul răspunde scurt:

- Nu.

Intervine și al doilea ardelean:

- Dar pe mine?

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame
  • Ai dori o versiune COMPLET fără reclame? — devino membru afaFanClub

Membrii afaFanClub accesează AFA FĂRĂ RECLAME, pentru 8-9 lei/lună!
Cum devin membru afaFC? -- cumperi un abonament pe 6 sau 12 luni.

Trimis de Flaviu in 31.07.25 11:39:17
Validat / Publicat: 31.07.25 12:15:29
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA. A mai fost în/la: Sunny Beach, Obzor, Albena
  • Alte destinații turistice prin care a fost: România, Austria, Italia, Grecia

VIZUALIZĂRI: 122 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Flaviu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
P14 Camera
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 19500 PMA (din 15 voturi)

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[31.07.25 12:21:00]

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent (2025) sau anul trecut (2024) ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Yersinia PestisPHONE
[31.07.25 12:51:03]

Cetii aventurile de le pățiși cu ocazia concediului comis la frații noștrii de peste Dunăre de dau din cap invers când vor s-afirme ceva. Chiar așa, nu te-ai gândit că atunci de le-ai zis de aerul cel condiționat ei să fi făcut din cap a “Nu” dar să fie taman invers?

Altcumva, înțeleg că chiar dacă ai respirat mărunt din cauza căldurii, per total îți plăcu plimbarea. Ca să fiu rău, nu c-aș fi și altfel decât așa, se pare că bulgarii s-or tare bucurat când ai plecat de ți-or dat și mâncare doar-doar să te tirezi! 😛

Divorț în Ardeal, Măria se plânge la judecător că, deși măritată cu Ion de 5 ani, încă nu s-o consumat căsătoria.

-Ori nu poate, ori nu știe dle judecător, conchide Măria.

Ion:

-Apăi dle judecător, vorba-i-așe: și pot și știu, no, numa’ nu-nțăleg di ce atâta grabă??!!

FlaviuPHONEAUTOR REVIEW
[31.07.25 13:02:32]

@Yersinia Pestis:

Dreptate îți dau.

Lumea, în general, se bucură când dispar din tablou.

Unii îmi dau de mâncare, alții îmi dau hârtie igienică, iar bulgarii mi-au dat și una și alta.

Ba, mai mult, uitai să o spui, cu o zi înainte, femeia de serviciu de avea în consemn și habitatul de-l ocupam eu, m-a umplut cu flacoane de șampon, gel de duș, săpunuri. Deh, bărbat bine... de trimis acasă.

Îți mulțumesc că m-ai băgat în seamă și mi-ai scris epistolă de încurajare. 🙂

O zi faină!

1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂLion Hotel:

INFO: Membrii AmFostAcolo beneficiază de oferte speciale pentru această destinaţie - Solicită o ofertă personalizată

• LOGAT? = DA (IntC=1)