GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Ce poti vizita intr-o duminica pe culoarul Rucar-Bran
Traseul urmat a fost bine conturat inca de acasa, specific faptul ca la fata locului in zona Satic era sa sa renunam la obiectivul propus .
Deci tintele noastre au fost in ordine: Manastirea Namaiesti, Mausoleul Mateias, Schitul Dragoslavele si zona Satic plus Barajul Pecineagul.
Traseul urmat a fost urmatorul : Bucuresti, Targoviste, Campulung, Namaiesti- Valea Mare Pravat, Dragoslavele, Satic, Moeciu, Bran, Rasnov, Parul Rece, Predeal, Sinaia, Campina, Ploiesti, Buftea (drumul vechi), Chitila.
Imbarcati in masina la ora 8 dimineata, drumul liber, racoare totul in ordine, am ocolit sa zicem pe o centura bombardata centrul orasului Targoviste, apoi inainte de intrarea in Campulung pe langa Combinatul de lianti am facut dreapta si in 8 km. eram in fata Manastiri Namaesti, parcarea generoasa, nu am platit nimic, am urcat scarile de piatra admirand chiliile si gradinile de flori si legume ale locatarilor. Sus la baza stancii am vazut biserica cioplita in piatra plina de credinciosi care frumos ordonati ascultau slujba, apoi am intrat in biserica incet, incet sa nu deranjam pana la Icoana veche care se zic ca face minuni, apoi ne-am retras usor spre micutul muzeu de arta bisericeasca si cultura populara.
Dupa ce am facut poze si am vizionat imprejurimile, ne-am intors la masina si am facut cale intoarsa pana la prima bifurcatie urmand traseul Branului. Curand intr-o curba am zarit mausoleul unde iar am oprit pentru o vizita scurta. Si de aceasta data am dat peste o parcare generoasa asta, asa ca sa putem sta linistiti cat timp ne vedem de treaba.
Am platit biletul si fara ghid am fost poftiti de casiera in micutul muzeu al mausolelui. Sincer am ramas cu o impresie buna fata de interiorul muzeului, exponatele sunt in mare parte obiecte, uniforme, harti, carti, decoratii, arme dar si o zona unde este simulata linia frontului, cu transee, soldati, etc.
Apoi am continuat sa urcam scarile pana in mausoleu acolo unde am vazut pentru prima data cum arata un osuar ,dar umerii meu au devenit mai grei atunci cand am inceput sa numar parte din listele cu soldatii cazuti la datorie in primul Razboi Mondial pe aceasta linie a frontului. La iesirea din mausoleu am fotografiat natura.
Urmatorul obiectiv pe lista noastra a fost Schitul Dragoslavele ,care de la inceputuri a functionat ca Resedinta Patriarhala. Schitul se afla in comuna Dragoslavele la iesire in sensul de mers catre Bran si se face stanga pe un drum de tara cam 400 metri de la soseaua principal, este semnalizat doar o data aproape de iesirea din DN.
Cand am ajuns noi, slujba de duminica se terminase iar tanarul parinte dadea cu aspiratorul in micutul lacas. Omul foarte dragut s-a oprit din treaba si a stat de vorba cu noi astfel am aflat cateceva despre istoria schitului. Noi sincer eram curiosi sa auzim daca casa apartine Prefericitului si surpriza - nu.
Casa Patriarhala a servit inca de la inceput BOR, terenurile au fost donate de un inginer pe nume Dima Dimitrie care era tare bolnav si nu reusea sa intretina mosia.
Interesanta si foarte frumoasa este micuta biserica maramureseana (zona Borsa), care a fost desfacuta de la Predeal si apoi montata aici la Dragoslavele.
Cum calatorului ii sade bine cu drumul am multumit frumos tanarului parinte si am plecat mai departe spre obiectivul numarul 4 de pe lista. Dupa Dragoslavele am intrat in Rucar unde in aceea duminica era mare targ si cu greu am reusit sa gasim DN73 prin aglomeratie si fumul gratarelor, mai mai sa oprim la un mic dar nu a fost sa fie si bine am facut deoarece pe net nu am gasit date suficiente despre cei 25 km de la DN73 pana la Barjul Pecineagul. In schimb legenda barjului este demna de un mit pe care am gasit-o pe net...deci este adevarata si seamana cu zidirea Anei din Balada mesterului Manole. Povestea spune ca inginerul proiectant la sfarsitul lucrarilor de la baraj a vrut sa mai faca o verificare nu stiu la ce pompa si a dat drumul apei, drept pentru care zidaria barajului si-a luat tribut drept viata mesterului.
Acuma sa va povestesc cateceva despre drum. Deci din DN avem semn catre Satic, mai inati cel de jos la 3 km apoi cel de sus dupa alti 6 km. Drumul este de (din) macadan iar primi kilometrii sunt paraleli cu raul Dambovita intr-un defileu destul de intunecat unde ai impresia ca toate cele vor cadea peste tine. Mentionez faptul ca la intrarea in chei temperatura aerului era de 23 de grade iar treptat acesta a scazut odata cu urcusul iar la baraj aveam doar 15 grade in termometru.
Prietenul nostru@Testosu invatat cu muntele nu ne-a scolit si pe noi mai bine asupra drumului care recunosc este anevoios plin de gropi , de balticele si paraiase care traverseaza modestul drum, colac peste pupaza dupa iesiea din Saticul de Sus a inceput si urcarea si sa zicem ca "urcam cu masina pe Piatra Craiului" iar in gand ma felicitam ca nu am mancat micii aia, mancarea, aia stradala din Rucar. Intr-un sfarsit si doua ore de mers am ajuns la baraj. Si uite asa am uitat de toate patimile indurate pe drum numai privind barajul .
Ceea ce se desfasoara acolo pe Pecinegul in fata ochilor tai este chiar "wow".
Deci, am parcat masina in zona tehnica si de fericire am uitat sa pun o flanea pe mine si parca manata de frumusetea locului am luat-o la fuga spre baraj. Ce sa spun ca are vreo suta de metri lungime si se poate trece si cu masina, ce sa mai spun ca m-am simtit ca intr-o caldare inconjurata de cele doua masive muntoase; Piatra Craiului si Iezer-Papusa.
Eu zic ca cel mai bine este sa faceti o plimbare de duminica acu cat vremea este frumoasa si daca va tine masina sa vizitati zona mai ales pentru peisajele pe care vi le ofera.
P.S. la Bran in buricul targului am mancat prost iar drumul pe Valea Prahovei a fost aglomerat.
Trimis de adrianbogdan in 23.08.16 18:06:06
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adrianbogdan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
12 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă România!, PRIN şi PENTRU ROMÂNIA" (deja existentă pe sait)
@adrianbogdan: Felicitări pentru review și pentru poze! Este zona mea de suflet văzută și revăzută de nu știu câte ori!
Dar tot îmi place sau nu pot să o uit!
Am fost cu mașina mică până sus la barajul Pecineagu, dar aici numai o singură dată. Așa cum ai spus și tu drumul este greu, soțului i-a fost milă de mașină deși este un împătimit al volanului.
Îmi aduc aminte că am coborât din mașină de câteva ori să văd nivelul apei de pe drum și să vedem dacă putem ajunge. Sus este minunat! Atunci era cineva de pază la baraj dar nu era nicio mașină.
@adrianbogdan: mea culpa!
Pe viitor voi fi mai atent in "radiografierea" drumurilor de acces.
Vacante faine!
@adrianbogdan:
Frumos traseu dar greu. Duminica dupa amiaza este cel mai bine sa veniti pe Campulung spre Bucuresti, de fapt si politia dirijeaza uneori circulatia pe acolo, cand Valea Prahovei este foarte aglomerata.
Referitor la schitul Dragoslavele, am retinut ce mi-ati spus duminica la mini intalnirea Alinei si am verificat. Patriarhul Miron Cristea a primit casa in dar de la preotimea musceleana - a fost un mare luptator pentru tara - iar biserica veche si reconditionarea casei este facuta pe cheltuiala patriarhului Iustinian, care are si el o poveste de viata impresionanta; nu stiu daca parintele a fost bun sa va duca sa vedeti vilutele, nu cred pentru ca sunt in regim privat, acolo era o placa ce amintea de donatiile obstii. Actul de cumparare a primei case si a ternului este din 1927 si pe langa acesta este si un act de donatie, din acelasi an, donatie facuta de intreaga obste locala catre imputernicitul patriarhului. Printre preotii care au contribuit a fost si tatal Marioarei Murarescu, cel care a schimbat si troita veche de sute de ani de pe malul Dambovitei, in com. Slobozia si care a fost preot iubit in zona.
La Mausoleu, daca mai ajungeti, sa vorbiti sa va simuleze chiar o lupta, este impresionant.
Si daca v-a placut in zona, poate ne potrivim candva impreuna sa vedeti si ceva locuri mai salbatice.
@elviramvio: Buna!
Cam asa am retinut si noi; cum ca terenul a fost donat sau/si vandut de acest inginer (vezi poza P13), iar cand BOR, a devenit autonoma datorita asezarii intre munti (drumuri), primul patriarh Miron ar fi facut acesta casa de oaspeti, acum este casa de odihna pentru patriarh. Cred ca ai vazut si tu cat de bine este ascunsa dupa porti inalte, am inteles ca a fost renovata chiar de curand.
Cu bine!
@Testosu : Multumesc pentru intelegere! Acum se vede treaba ca ne-ai plimbat prin Cehia si Slovacia, bineanteles ca tot prin munti. Drumuri bune!
@mprofeanu, problema noastra a fost impactul cu drumul si faptul ca nu realizam ca sunt de parcurs 25km.
Vacante frumoase!
@adrianbogdan:
Mai comentam la o intalnire. Cand am scris despre Dragoslavele, aveam notat si numerele actelor inregistrate in Muscel la judecatorie dar nu era cazul sa le trec in articol. Asa se intampla si la alte lacasuri de cult, adevarul e undeva pe la mijloc in cel mai bun caz. Dar importanta este frumusetea bisericutii, noua ne-a placut mult, plus linistea din curte si vederea spre sat. Ce e dincolo de garduri...
De mancat in zona, ti-as recomanda fara mici, mai repede un bulz sau o friptura de porc. Restul, mai vorbim la o intalnire.
O seara buna si drumuri frumoase cat este inca vreme calda!
PS: hai ca am mancarici la degete: casele de odihna au fost cerute de urmasii patriarhului Miron dupa "90 dar in instanta s-a dovedit ca respectivul patriarh isi lasase terenul si casa primita doar bisericii, era dorinta lui testamentara si asa a ramas.
@adrianbogdan: Un articol minunat, o plimbare superba iar pozele si ele foarte frumoase.
Felicitari pentru o iesire in natura atat de frumoasa, votat cu mare placere.
@adrianbogdan: De Pecineagul auzisem, dar nu citisem sau văzusem poze, de mers până acolo nici atât. Norocul meu cu alţii care ajung în aceste locuri frumoase şi ne spun şi celor ca mine cum arată. Eu am o vorbă, nu tocmai înţeleaptă, dar se pare că e adevărată. Cu cât drumurile sunt mai proaste, cu atât mai frumoase sunt locurile la care duc acele drumuri. Dupa atâtea exemple de locuri frumoase stricate (ca să nu zic distruse) de accesul mai uşor datorat modernizării drumurilor, parcă e bine că starea precară a drumurilor apără natura de intervenţia omului neom. Cei care iubesc cu adevărat natura, vor trece peste starea drumurilor şi vor vizita locurile pe care le doresc. Mi-aş dori, din tot sufletul, să ma înşel, dar am prea multe exemple negative.
Felicitări pentru mica excursie şi pentru articol!
Greşeala de a vă intoarce la Bucureşti din acea zona prin Valea Prahovei şi DN 1 o mai fac şi alţii. Eu am recomandat totdeauna intoarcerea pe orice traseu, numai pe DN 1, nu.
Numai bine şi călătorii plăcute!
@adrianbogdan: Frumos traseu interesante locuri, felicitari pentru frumoasa calatorie.
@adrianbogdan: Bine de stiut, multumim, mai variem opririle pe traseul cunoscut.
Mutat, la reorganizare, în rubrica «La pas prin zona Rucărului» (nou-creată, între timp, pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Sep.2023 Cateva obiective culoarul Rucar - Bran — scris în 14.09.23 de kemi27 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2023 Excursie Fundata-Șirnea-Dâmbovicioara-Rucăr-retur — scris în 18.06.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Culoarul Rucăr – Bran și obiectivele sale de top — scris în 19.12.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Schitul Dragoslavele – Stavropighie Patriarhală — scris în 09.10.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Vă invit la Rucăr — scris în 19.07.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Nov.2014 Drumetie pe varful Piatra Dragoslavelor — scris în 29.01.15 de wolf2001* din PITEșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2014 Coltii albinei — scris în 17.06.14 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ