ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.08.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mărăşeşti [VN]
ÎNSCRIS: 30.04.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Festivaluri vrâncenești. Plus biserici și mănăstiri, doar nu credeați c-ați scăpat!

TIPĂREȘTE

Bancul reviewului: La cabinetul unui medic vin maica stareță și o măicuță de la mănăstirea din localitate.

- Domnule doctor, zice stareța, măicuța are o problemă : sughiță non-stop!

Doctorul se uită la măicuță, asta tânără și drăguță și, fără niciun alt consult, spune:

-Normal, doar este însărcinată!

Pleacă astea două, iar a doua zi vine numai maica stareță.

- Domnule doctor, de ce ați mințit și ați spus despre măicuță că ar fi însărcinată?

- Ei, am vrut s-o sperii, să-i treacă sughițul, răspunde medicul.

-Da, da-n loc de măicuță s-a speriat episcopul, că, după ce a aflat că măicuța este însărcinată, s-a aruncat de pe turla bisericii!

======

Da, știu, sunt răutăcios, spun bancuri despre popi și alte alea, dar, nu-s cu răutate, așa că n-o fi păcatul atât de mare! Cel puțin, nu atât de mare ca ăla de l-ați făcut voi cu mine, când m-ați votatără de-am făcut muuulte puncte, de-am ajuns, stai așa, să văd ce-s io, acuma, în ierarhia AFA? ... aham, sunt senator!

Păi, dacă tot îs senator, probabil că voi primi și io cine știe ce imunitate, birou cu secretară, șofer și mașină, așa-i? Sau, mai degrabă, cred că nu primesc nimic, sunt la fel de util pentru acest site ca frâna pe roata de rezervă!

Încet-încet se cam duce vara și asta-i de natură să-mi afecteze moralul. Bine, nu până la depresie, dar ceva melancolii ajung să am.

De aceea m-am hotărât să scriu un review cutremurător despre Vrancea. Oups, astea două cuvinte ”cutremurător” și ”Vrancea” nu prea sună de bun augur, dar, nu interpretați și voi ad-litteram, bine?

După cum bine știți io sar ca bobu' din păstaie încercând să vă conving despre de ce e frumos să veniți în Vrancea, ori, în vara asta am cam umblat pea-aici, prin județ, unde-am văzut mai multe : mănăstiri, biserici și festivaluri.

Dacă am scris despre mănăstiri, nu o luați și voi că aș fi vreun bisericos și că umblu numai cu ochii spre cer, ca astronomii. Adevărul este că am încercat să vă explic că și mănăstirile pot fi ținte pentru turismul ăla mic, de o zi, fără să regretați timpul și carburantul chleltuit pentru a ajunge la ele.

V-am scris, de-a lungul timpului, despre aproape toate mănăstirile de se află aici, cu excepția a altor două: Mănăstirea Trotușanu, din com. Movilița și Schitul Oancea, de lângă Mănăstirea Sihastru.

Mănăstirea Trotușanu este ceva mai izolată, se află pe raza comunei Movilița, pe lângă Panciu. Comună mare, din oameni primitori. Și primitori și dătători, pentru că, pe vremuri, era un banc : dacă doi din Movilița așteaptă autobuzul și ăla vine gol, cei doi se bat, care să urce primul. Bine, așa era pe vremuri, legenda, cum ar veni și, dacă de pe tărâmuri vrâncene a fost culeasă legenda Mioriței, ce-ați avea cu legenda Moviliței, huh?

Mănăstirea este mare și frumoasă și bine întreținută, cu o construcție nou-nouță. Da, știu, mai bine se construia o școală, dar, ce vreți, oamenii locului nu au vrut școală ci mănăstire, așa că, asta e!

Ca să ajungi la această mănăstire, din Focșani, să spunem, nu tre' decât să mergi 18 km pe DN 2/E 85 pana la Tisita; 12 km pe DJ 205F pana la Panciu; 8 km pe DJ 205H pana la Movilita, apoi inca 2 km pana in satul Trotusanu. Manastirea se afla langa sat.

Nu vă rătăciți, că vă indică lumea drumul în caz că da, v-ați rătăcit.

Așezământul este din anul 1676, deci este destul de vechiuță și biserica are hramul de Izvorul Tămăduirii.

Chiar lângă mănăstire este și o pădure de stejari seculari, aveți la ce să vă uitați dacă terminați repede relația cu Dumnezeu, aia în cadru organizat, mă refer.

Sincer, dacă nu sunteți foarte aproape de mănăstire și nu aveți cine știe ce afinități cu locurile, este o mănăstire ca oricare alta, nimic deosebit. Mai ales că nici nu m-au lăsat să fac poze, că mi-au spus că au nuș' ce odoare bisericești scumpe. Mă rog, așa mi-au zis, așa am făcut, de fapt, n-am făcut, că n-am pozat mănăstiorea decât pe-afară. Voia Domnului, nu?

Dacă la Mănăstirea Trotușanu nu cădeți pe spate de uimire, să n-aveți deloc așteptări de la Schitul Oancea, cel amplasat în imediata apropiere a Mănăstirii Sihastru, in dreapta soselei Adjud-Tecuci.

Asezamantul este construit pe un mic platou, inconjurat in trei parti de padure cu vedere spre valea Siretului. A fost construit în 1936 de Istrate Oancea, om despre care n-am aflat ce a fost, pe vărul Google l-a luat sughițul când l-am întrebat. Dar sughițul nu era ca-n bancul de vi-l spusei.

Mie, unuia, nu mi-a inspirat nicio trăire mai nobilă prezența la acest schit : tot așa o să mă rog pentru soarta omenirii și salvarea balenei albastre ca și până l-am vizitat. Am nimerit după o pomenire și cam toți ăia de coborau numeroasele trepte, erau în stare avansată de Revelion, probabil că și sudaseră, că aveau ochii roșii și vorbeau peltic.

Departe de mine gândul de a minimaliza trăirea ecumenică, dar nu am găsit niciun motiv pentru care să mai trec vreodată pe-acolo! Voi, dacă sunteți prin preajmă și vreți, faceți-o, treaba voastră!

Astea au fost ultimile două mănăstiri din Vrancea pe unde-am fost, propriu și personal, despre care am scris. Mă jur, să mă vedeți inginer, dacă mai scriu, vreodată, despre vreo mănăstire, fie ea din Vrancea sau din Ierusalim! Aferim!

Vrancea este un ținut cumva mai sălbatic și asta nu numai din cauza locuitorilor ei cât, mai ales, din frumusețea locurilor din zona de munte.

Mocanii, cum le spunem noi ălora de locuiesc la munte, sunt oameni mândri și, cei mai mulți dintre ei, harnici. Și-s și fudui, nevoie mare!

Când locuiești la munte, ești cumva mai harnic decât cel ce stă la câmpie, tre'să dai din tine pentru o grămadă de chestii de strictă necesitate. Nu-i vorbă, mulți dintre ei știu bine cu lemnul : cei din zona Năruja sunt cunoscuți drept meseriași în a clădi case din lemn pe temelii de piatră, așa cum sunt și acum unele case prin zonă, la fel ca și cei din Paltin sau Nereju. Despre măștile din lemn de la Nereju ați auzit!

Ca zonă folclorică, Vrancea de la munte este, cumva, arhaică. Costumul popular vrâncenesc este purtat la sărbători și, deși nu este spectaculos, este frumos, mai ales în simplitatea sa.

Probabil din dorința de-a păstra vie în mintea oamenilor locului aceste tradiții, anul acesta, în luna iulie, în zona de munte a Vrancei au fost organizate două festivaluri: cel de la Bîrsești, din 12 iulie și cel de la Paltin, din 25-26 iulie.

S-o luăm pe rând: cel de la Bîrsești, ”Baba Vrâncioaia”, pe numele lui, a plecat de la legenda locului, cu cei 7 munți împărțiți celor 7 feciori ai Vrâncioaiei, de către Ștefan cel Mare, chiar pe locul unde s-a organizat festivalul.

Dincolo de partea pur comercială a adunării, rămîi cu spectacolul prezentat de mai multe formații sătești din localitățile din zonă: ansambluri folclorice și de dansuri populare. O observație: din aceste ansambluri fac parte ori cei foarte bătrâni, ori copiii. Cei de 20-50 de ani, nu prea-s pe-acolo, ceea ce-nseamnă că avem o problemă. De fapt, cam suntem ăia de am dat bir cu fugiții de la sat și abia acuma vedem că am cam greșit când am procedat așa.

Ca la orice festival de la români, pe lângă scena festivalului sunt amplasate construcții unde sunt comercializate produse alimentare fripte pe grătar și băuturi reci, la halbe de diferite cantități : 0,5 și 1 litru.

Eu am mâncat și nu, n-am făcut bube!

Festivalul de la Paltin, denumit ”Pe dealul Tojanului” este cel mai vechi festival vrâncean, a ajuns în acest an la cea de-a 48-a ediție. Este ceva mai aproape de ideea de festival decât cel de la Bîrsești, oamenii par mai convinși de ideea de sărbătoare câmpenească.

Mulți oameni vin îmbrăcați în costumele populare păstrate în casă. Cei care prestează spectacolul, pe scenă, sunt din ansambluri cunoscute, din țară și din Basarabia. Nu, nu vă spui numele acestor formații, nu v-ar ajuta cu ceva, dar, una peste alta, am petrecut o după-amiază chiar frumoasă urmărind spectacolul. Plus că am văzut și niște fete frumoase-frumoase, îmbrăcate în costume populare.

Ceva mai jos de scenă, fireștile tarabe cu mici și bere, cu chinezării de tot felul. Încă nu sunt meșteșugarii tradiționali, cei care fac din lemn, piele sau lână tot felul de chestii pe care le-am folosit mii de ani și care, acuma, sunt de bon ton în casele noastre. Dar, nu-i timpul pierdut!

Am completat ieșirea câmpenească cu o baie în Zăbala și, în condițiile în care și la munte erau peste 30 de grade, Celsius, Doamne-ferește de alea cu nume nemțesc, ideea cu baia a fost una foarte bună!

Pe drumul de întoarcere, în comuna Valea Sării, poți vedea Biserica din lemn ”Cuvioasa Paraschiva”, monument istoric, ridicat pentru prima oară în anii 1772-1773.

Biserica este construită după legea locului, pe pat de piatră, din bârne din lemn, încheiate în ”coadă de rândunică”. Biserica se găsește relativ ușor, din drumul principal Tulnici-Vidra, în mijlocul satului, faci la stânga. Drumul este greu, dar orice mașină urcă, pînă-n poarta lăcașului.

Am făcut poze, frumusețea locului o s-o vedeți singuri și o s-o apreciați.

După cum v-am mai spus, biserica nu este un must see, dar, dacă aveți posibilitatea, nu pierdeți nimic dacă ajungeți acolo.

Cam asta va fi printre ultimele postări despre Vrancea, chiar dacă anul ăsta sper s-ajung la Vf. Coza, la Vf. Lăcăuț și la Vf. Pietrosu. Am mai scris despre ele și nu ar fi nimic nou pentru voi. Așa că nu-mi forțez mai mult de-atît norocul și o șterg englezește!

Haidi, pa!


[fb]
---
Trimis de Yersinia Pestis in 09.08.15 20:13:14
Validat / Publicat: 09.08.15 23:10:08
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #CĂLĂTORII prin MOLDOVA.

VIZUALIZĂRI: 1365 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P16 Casa babei Vrâncioaia. Nu cea reală, ci casa-muzeu de pe platorul Bârseștilor. Apropo, nu s-a stabilit dacă Baba Vrâncioaia chiar a existat, istoric, mă refer.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.08.15 10:43:18]
»

@căpcă1 -

… sunt răutăcios, spun bancuri despre popi și alte alea, dar, nu-s cu răutate, așa că n-o fi păcatul atât de mare!

Ce ştii tu? Mi-a fost dat să particip la o masă festivă organizată la o mănăstire onorabilă, dintr-un oraş, la care "a picat" - întâmplător sau nu - şi o trupă de vreo 6 poliţişti (în uniformă pentru că erau în exerciţiul funcţiunii). La un moment dat s-a trecut pe bancuri. Popii spuneau bancuri cu popi, iar poliţiştii bancuri cu poliţişti.

Nici nu ştii ce bogat repertoriu aveau şi unii şi ceilalţi. Bineînţeles, totul s-a desfăşurat în limitele bunei cuviinţe, de aceea - pentru ineditul lui - eu port o amintire frumoasă acelui moment.

Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[11.08.15 12:28:41]
»

@iulianic: nu există bancuri cu polițiști, sunt întâmplări adevărate! Iar eu sunt polițist. .

calatorul
[15.11.16 15:57:21]
»

@Yersinia pestis: Asa este, Vrancea e un tinut frumos dar, dupa parerea mea, cam incercat de natura: epicentru de cutremure, rascruce de vanturi carpatine, ploi si furtuni muntenesti. Alfel oameni buni si de treaba, dar invatati cu provizoriul si lucrurile de unica folosinta, pana la viitoarea furtuna ori, acum 2-300 de ani, pana la alta hoarda tatara.

Acum vreo 30 de ani scria prin Flacara lui Paunescu de un caz real nu ca inventiile de pe mailurile de azi, despre o alunecare de teren care a format un lac natural in zona muntoasa, umplut cu apa raurilor, cam ca la Lacul Rosu din Bicaz. Interesant este ca la urmatoarea alunecare lacul a pierit odata cu albia lui, dupa mai putin de 3/4 ani, iata ce soarta trecatoare au pe aici si reperele geografice.

Si uite asa ramanem doar cu dorinta de biserici, ca pe la scoala oricum nu prea trece lumea, paraiele isi schimba mereu cursul dupa fiecare potop, ca si drumurile inundate sau noroioase. Asta e soarta unor locuri, cum s/o impartit norocu, dar si omu mai sfinteste locu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Yersinia PestisAUTOR REVIEW
[23.11.16 14:27:28]
»

@calatorul: Ei, vrâncenii sunt oameni aspri, pentru că viața, sus, la munte, nu e ușoară.

Mare parte dintre mănăstiri sunt construite pe la 1680, în locuri izolate, tocmai pentru a nu potopite de hoardele năvălitoare.

N-aș spune că nu fac lucruri trainice, arhitectura vrânceană este cumva mai austeră, ca și portul popular, nu sunt atât de multe înflorituri.

În zona de munte nici obiceiurile nu sunt alterate. Acuma, firesc, nu suntem înapoiații de pe lume, dar, de regulă, în satele vrâncenești a primat practicul în fața luxului.

Mă rog, eu îmi apăr sărăcia... Vrancea este un județ frumos!

Cât despre cutremure, asta e, sub noi se-nchide falia! De-aia nu ne jurăm cu ”să mă-nghită pământul !”

Dar, altfel spus, te aștept cu plăcere pe-aicea, ori de câte ori vrei să citești ce-am scris eu. Și, nu, nu este obligatoriu să fii de acord cu ceea ce spun aici!

tata123 🔱
[23.11.16 14:58:25]
»

@Yersinia pestis: Corect punctat!

calatorul
[24.11.16 09:34:36]
»

@Yersinia pestis: Multumesc pentru raspuns si completarile frumoase, cu care sunt fireste de acord.

Vrancea este pentru mine mai mult decat un judet, si oricum o zona cunoscuta, frumos daruita dar din pacate si prea incercata de natura. Dovada ca si in ziua de azi gasim destule drumuri si locuri afectate de ploi si inundatii, furtuni si alte intemperii, care mi/au amanat mai multe excursii locale, dar vine si timpul lor.

De aia ma si uit pe relatarile astea, pe care le/am cam citit, dupa cum se vede in casuta de la finalul lor. La buna recitire deci!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, iulianic, tata123 🔱, Yersinia Pestis, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin ținuturile vrâncene:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073760032653809 sec
    ecranul dvs: 1 x 1