ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.02.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Centru de cultură și putere religioasă – Arhiepiscopia Romanului

TIPĂREȘTE

În timpul unui drum efectuat către Botoșani, profitând de faptul că am plecat dis-de-dimineață din București și nu ne grăbeam către destinație, am hotărât să mai vizităm câte ceva pe drum. Cu lecțiile făcute înainte de plecare am ales să ne oprim 30 de minute în orașul Roman la Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Din binecunoscutul drum european E85, după ce am trecut podul peste râul Moldova, am urcat pe b-dul Roman Mușat, am trecut pe lângă biserica Precista Mare, după care apare indicator dreapta către Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Există un mic loc de parcare lângă intrarea principală în ansamblu.

Menționată încă din vremea lui Alexandru cel Bun episcopia deservea o zonă locuită de o populație majoritar creștină. Săpături arheologice efectuate la începutul anilor 2000 au scos la lumină fundațiile vechii biserici episcopale (cu hramul Sf. Vineri), mai mare ca cea de azi. Biserica ce am vizitat-o datează din vremea lui Petru Rareș. Construcția demarează în 1542 și se termină în 1550 prin grija soției lui Petru Rareș, doamna Elena.

Accesul în incinta complexului religios se realizează pe sub un impunător turn clopotniță, construit în primă fază în secolul al XVIII-lea. A doua fază a construcției datează din secolul al XIX-lea. Mi-a plăcut aspectul monumental al acestui turn, zvelt, cu multe etaje – am aflat ulterior că adăpostește o frumoasă și bogată bibliotecă. Bourul moldovenesc, frumos sculptat în piatră, păzește intrarea în ansamblul episcopal.

În interiorul curții alei străjuite de trandafiri și de niște copăcei rotunzi în miniatură conduc către diverse puncte. O plăcuță cu sfaturi ne întâmpină imediat după ieșirea din gangul clopotniței – îmbrăcăminte adecvată, telefon închis, fumatul interzis, fără animale de companie. Dar ceea ce m-a deranjat cel mai mult a fost interzicerea fotografiatului și filmatului – astfel încât nu am surprins decât câteva cadre exterioare.

Biserica albă din mijlocul complexului creează un sentiment de liniște și pace, accentuat de aspectul de „nici țipenie de om” din curte (doar călugărița care mi-a atras atenția că fotografiatul e interzis a trecut pe acolo). Sprijinită pe contraforți puternici biserica cu hramul Sf. Parascheva are un portal deosebit de acces: pridvorul mic adăugat în secolul al XIX-lea. Lăcașul de cult are ca decorațiuni exterioare un brâu de piatră răsucit și două șiruri de ocnițe suprapuse. Pictura interioară a fost afectată de mai multe repictări și restaurări, cea originală păstrându-se doar în pronaos și în pridvorul mare. Deosebit este și ancadramentul de piatră situat deasupra intrării din pridvor în pronaos; de asemenea, catapeteasma realizată la 1805 e o adevărată operă de pictură și sculptură.

Aici au viețuit și au condus destinele mirenilor mari cărturari: Macarie, Dosoftei, Veniamin Costachi, Melchisedec Ștefănescu și alții.

Împrejurul curții observăm Casa egumenească, chiliile, zidul, biserica - situată central, un aghiazmatar, casa lui Veniamin Costachi – pusă în valoare în ultimii ani. Voi încerca să revin în acest loc pentru a observa mai cu atenție frumusețea complexului.


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 17.02.15 15:05:07
Validat / Publicat: 17.02.15 17:31:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMAN.

VIZUALIZĂRI: 1440 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Turnul-clopotniță privit din interiorul incintei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 24 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[27.12.15 16:53:28]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Roman, ROMAN" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Roman:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.043183088302612 sec
    ecranul dvs: 1 x 1