ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.01.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Malinska / Dubašnica, un port fermecător, o plajă și un muzeu mic, dar voinic

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Nu putem părăsi insula Krk fără să poposim un pic și pe coasta sa nord-vestică. Dintre cele 3 localități-stațiuni (Malinska, Njivice și Omišalj), o alegem pe prima. De câteva luni tot urmăresc pe fb o pagină dedicată insulei, iar fotografiile cu Malinska m-au făcut, pur și simplu, să mă îndrăgostesc de ea... virtual, deocamdată????!

Lăsăm mașina în parcarea din apropierea supermarketului (8 kn/oră) și-o pornim pe jos, până în port nu mai e mult. După cum arată străzile, pare că a plouat un pic azi-noapte (în Baška noastră fuse liniște din ăst punct de vedere), dar acum soarele este stăpân absolut pe cer, cel puțin în acest moment (ne-am obișnuit deja cu vremea rapid schimbătoare). Dimineața e încă tânără, orășelul abia se dezmorțește, puțini oameni ne ies în cale, ceva mai animată găsim însă zona din apropierea mării (logic), plină de terase și colorate și aromate.

Atracția principală a locului este, fără dubiu, pitorescul port al Malinskăi, cu zecile de ambarcațiuni ce se legănă ușor pe luciul albastru al golfului și cu profilul pastelat al clădirilor de dincolo de el. Din loc în loc sunt expuse panouri explicative în mai multe limbi, din care pescuim și noi, cu nesaț, oarece informații despre acest loc liniștit, fermecător.

Malinska și-a împrumutat numele de la moara (malin în dialectul local) construită nu departe. Dubašnica, numele mai vechi, provine de la pădurile de stejar ce populau zona (dub = stejar); în multe înscrisuri, inclusiv în zilele noastre, întâlnim ambele denumiri alăturate, Malinska-Dubašnica. Dintotdeauna, locuitorii săi și-au legat destinele de cel al mării, pescuitul și navigatul numărându-se printre ocupațiile principale. Golful lung și îngust al satului, protejat de vânturile năprasnice venite din nord (bura) și sud (jugo), a servit deseori drept adăpost marinarilor; dealtfel, primul far de pe insulă a fost instalat aici, în Malinska, pe urmă s-au construit docuri și alte facilități portuare. Cumva de la sine înțeles, datorită poziției sale pe insulă, Malinska a reprezentat un pion important în comerțul maritim cu continentul și chiar cu zone mai îndepărtate, precum Veneția, de pe insulă plecând periodic vase încărcate cu lemn, ulei de măsline, vin, fructe sau cereale. Ulterior, turismul a început să câștige importanță, în Malinska construindu-se primele hanuri și taverne de pe insulă, începând cu sf. sec. 19.

Dăm ocol portului spre sud, atrași de promisiunea plajei Rupa pe care o identificăm pe hartă; nu neapărat să adăstăm, cât de curiozitate. Precum ne așteptam, plaja se desfășoară în principal pe faleza betonată, unde se aliniază șezlonguri, printre care nonconformiștii zac la soare pe prosoapele așezate direct pe suprafața dură, neprimitoare. Ba, ceva mai departe se zărește parcă un pic de plajă acoperită cu pietre – asta-i deja parfum în Croația! Noi strâmbăm din nas (și ce-o să mai strâmbăm în zilele viitoare!), dar oamenii ăștia așa au apucat și nu pare să-i deranjeze defel.

Ne întoarcem și dăm un mic ocol prin părculeț, urcăm pe un fel de alee suspendată de formă ondulată, de unde se vede frumos întreg portul. Cu uimire remarcăm că de fapt aleea asta este acoperișul unei clădiri futuriste circulare; coborând și apropiindu-ne de intrare, constatăm că adăpostește un mic muzeu dedicat navigației, numit pretențios DUBoak – Maritime Heritage Interpretation Centre. Eu încă mă scarpin în cap, cum vine asta adică, pe Tati însă îl scap înăuntru și-mi flutură cele 2 bilete cumpărate în semn de invitație (20 kn bucata). Dacă-i musai, cu plăcere, nu?!

Suntem singuri înăuntru și cei 2 tineri angajați își declară totala lor disponibilitate, însă preferăm să vizităm în legea noastră deocamdată. Muzeul e mic, dar voinic și ne cucerește imediat. Prin interactivitate, prin caracterul său ludic – chestii de genul. Fiecare exponat (și nu-s prea multe, să nu te plictisească) este însoțit de explicații în limbile croată și engleză și, unde e cazul, de desene și fotografii.

Aflăm câte ceva despre unii din primii iscusiți navigatori cunoscuți istoriei, liburnienii, populație pre-romană ce a trăit în zonă, inclusiv în insulele Golfului Kvarner, „părinți” ai Serilia Liburnica, un tip special de navă, la care toate componentele erau îmbinate cu pene de lemn și frânghii (numită, din acest motiv, și „nava cusută” ).

Pe urmă aflăm despre cele 4 tipuri de bărci tipice insulei Krk (pe care le-am admirat mai devreme la una din danele din apropiere), despre elementele ce le asemănă, dar și despre cele ce le diferențiază: pasara (cea mai simplă, numită după un pește ce trăiește în apele Mediteranei), guc, bracera și, cea mai evoluată, loger. Ne informăm și iar ne informăm și apoi, ca să nu ni se prăjească siguranțele în cap, ne jucăm: trebuie să „asamblăm” bărcile amintite, din componente separate, pe un panou virtual. Hmm, nu-i chiar simplu, dar până la urmă dovedim.

Alături, pe un ecran, poți iniția derularea unui filmuleț de câteva minute; tema e aceeași, trecutul glorios al Malinskăi în ceea ce privește navigația și construitul bărcilor. În spatele ecranului descoperim o mică sală de joacă destinată copiilor (de toate vârstele), unde poți să te servești, din niște compartimente speciale, cu piese de lemn (destul de rudimentare) cu care – idem – poți alcătui miniaturi de nave; peste activitatea asta decidem să sărim.

Pe urmă, aflăm câte ceva și despre primele hărți de navigație și despre un anume Ivan Klobučarić (născut în Dubašnica în jurul anului 1545, mort în Furstenfeld, Austria, aprox. 1605), preot, pictor și cartograf. Este considerat, dealtfel, unul dintre cei mai tari cartografi al vremurilor sale, reușind să transpună, cu ajutorul penelului și acuarelelor și cu un remarcabil simț al proporțiilor, în schițe inteligibile, deosebit de valoroase, întreaga zonă de sud a imperiului habsburgic.

Foarte interesantă mi se pare reprezentarea bărcii primordiale, aici numită ladva, construită prin scobirea, pur și simplu, a unui trunchi de copac (și se pare că în Malinska, astfel de bărci au fost folosite până recent, în sec. 20! ; asta datorită disponibilității materiei prime, cât și avantajelor de necontestat conferite de forma aerodinamică a acestui tip de ambarcațiune, ușor de manevrat, pașnică, pretabilă în special pescuitului de noapte). Explicațiile scrise sunt utile, desigur, dar... stau și mă uit ca un copil, fascinată, la scurta animație ce le însoțește!... Fantastic!

Lăsăm la urmă cireașa de pe tort/bomboana de pe colivă: călătoria virtuală, cu ajutorul căștilor VR, pe mare, între Malinska și Veneția, transpusă undeva prin epoca medievală! La momentul ăsta chiar avem nevoie de ajutor și unul din angajați vine și ne arată cum trebuie fixată bâzdâgania aia pe ochi și urechi și pe ce butoane să apăsăm. Pe rând, întâi Tati, apoi eu, devenim pasageri clandestini la bordul corabiei de lemn ce se desprinde scârțâind de țărmul insulei spre a oferi venețienilor prețioasa sa încărcătură de ulei, fructe și lemn; asta după 3 zile și 3 nopți de mers pe mare, în care ne orientăm după Steaua Polară și după direcția vânturilor, savurăm un apus ca-n basme și – slavă Cerului! – scăpăm cu bine dintr-o furtună năprasnică! Experiența, în realitate nu mai lungă de 5 minute, trebuie trăită musai!

Muzeul are toalete curate și perfect dotate și nu pierdem ocazia de a le vizita și pe acestea la final. Pe urmă ne luăm rămas bun de la amabilele noastre gazde și mergem mai departe...

În drumul spre parcare (un pic diferit față de cel pe care am venit) salutăm din mers și biserica stațiunii, aflată în capătul nordic al portului, purtând numele Sf. Nicolae. Din păcate, o găsim închisă, altfel ne-ar fi plăcut să admirăm, așa cum ne îndeamnă micuța inscripție de lângă intrare, crucea franciscană atârnând deasupra altarului de piatră. O ultimă privire spre frumosul port al Malinskăi și... pe cai, Tati, că alte drumuri ne așteaptă!

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 08.01.23 12:46:54
Validat / Publicat: 08.01.23 13:26:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 3130 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Vedere asupra portului de pe acoperișul muzeului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

crismisAUTOR REVIEW
[08.01.23 13:02:12]
»

Rog web a atașa următorul filmuleț:

https://www.youtube.com/watch?v=oXIoL7EFNbs

Mulțumesc!

webmasterX
[08.01.23 13:26:10]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

mishu
[08.01.23 13:56:43]
»

@crismis: Minunat, am savurat textul dar pozele si mai mult. Cat despre exprienta VR, superba. Felicitari, votat cu mare drag.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[08.01.23 14:07:35]
»

@mishu: mulțumesc frumos!

k-lator
[10.01.23 13:52:19]
»

@crismis: Superbe culorile insulei, iar cerul ală albastru cu pufoșeniile de nori... face minuni în poze. Nici mie nu mi-a plăcut plaja Rupa, cred că aș fi strâmbat și eu din nas... la greu. Or fi bune suprafețele mai tari la coloană, da să mă frăgezesc pe toate părțile cu model de dale croate... nțțț! Să fie la ei! Restul, am savurat.

Numai gânduri bune.

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[11.01.23 07:09:39]
»

@k-lator: Și noi suntem foarte cârcotași în materie de plaje; deh, obișnuiți cu nisipul auriu și fin al Elladei... Totuși, în Croația am vânat pe cât posibil plajele cu pietricele. Cu încălțăminte adecvată, devine acceptabil, iar apa de obicei e limpede și bună. Peste pragul psihologic al plajelor betonate încă n-am reușit să trec...

Mulțam de vizită, numai bine îți doresc și eu!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, k-lator, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin insula Krk:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 1.5290710926056 sec
    ecranul dvs: 1 x 1