GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La shopping pe Cheile Bicazului, unde se dau muntii cap in cap
Doi ani la rand am avut ocazia si placerea deosebita de a parcurge unul dintre cele mai pitoresti si impresionante trasee montane din tara noastra: Cheile Bicazului. De fiecare data am fost uimit de maretia si frumusetea naturii si de fiecare data parcurgerea acestui segment printre peretii uriasi de stanca m-a facut sa constientizez cat de mici si de neinsemnati suntem luati ca individ si cat de puternic este omul atunci cand se organizeaza si vrea sa realizeze ceva maret.
Prima data am trecut pe la Cheile Bicazului dinspre Ardeal spre Moldova, in vara lui 2006, pe inserat, ne grabeam foatre tare pentru ca trebuia sa gasim un loc de cazare pentru noaptea ce avea sa vina. Cu toate astea nu am putut trece fara sa oprim. Fiind cu mai multe doamne in grup, am fost "sfatuiti" de cele care mai fusesera prin zona sa oprim chiar langa spatiul acela inghesuit ce seamana cu un veritabil bazar, pentru a-si mai innoi ele colectia de palarii de paie si bluze de in.
Totusi am avut parte si de o scurta plimbare pe malul paraului admirand paisajele extraordinare de acolo, cu capul pe spate si ochii atintiti spre piscurile acelea amenintatoare. Am trecut si pe la tarabe, de unde ne-am procurat o palinca buna de pruna si un joc de rummy.
In 2007 am trecut doar cu sotia, ne intorceam de la Vama si trebuia sa ajungem pana seara la Maneciu, deci mai aveam in program o trecere a Carpartilor catre Manesiu printr-un loc aproape la fel de spectaculos, pe la Cheia, pe DN 1A. Am oprit tot in apropierea tarabelor cu comercianti ardeleni si moldoveni din lipsa de alternative, sotia era insarcinata si nu aveam posibilitatea sa ne cocotam cine-stie pe unde.
Atat traseul parcurs cu masina, cat si spatiul ingust lasat de trecerea raului prin munte, unde lumina soarelui intra cu greu, sunt inedite, nicaieri in tara nu am intalnit asemenea chei, nicaieri nu am vazut pereti de stanca atat de inalti si atat de apropiati unul de celelalt.
Pacat ca cei care se ocupa sau ar trebui sa se ocupe cu punerea in valoare a unui loc atat de deosebit si de propice pentru turism permit tarabagiilor sa ocupe cel mai frumos si mai cautat loc din intrega zona. Nu am nimic cu cei care fac comert aici, din contra, consider ca astfel se pune in valoare si valoarea artistica a lucrarilor traditionale si abilitatea de creatie a oamenilor locului, gasesti aici chiar articole de artizanat autentice, de buna calitate si la mare cautare, insa zona in care sunt amplasate tarabele, sau standurile de comercializare a acestora este mult mai potrivita pentru altele decat pentru un bazar.
In primul rand aici soseaua este foarte ingusta si marginita direct de peretii stancosi, iar din cauza aglomeratiei circulatia este foarte ingreunata. Atat siguranta traficului auto, cat si cea a pietonilor ce misuna de la o taraba la alta este pusa in pericol, dar mai ales siguranta turistilor care vin aici pentru plimbare si pentru a admira peisajul, deoarece spatiul de langa carosabil este ocupat cu tarabe, iar ei trebuie sa imparta soseaua cu masinile.
In al doilea rand mi se pare ca acel spatiu minunat este folosit aiurea, ar fi putut gazdui spatii de relaxare cu bancute si iarba verde, chiar cu centre de inchiriat biciclete pentru a asigura alternative la turismul montan romanesc limitat la masina, gratar la iarba verde si popasuri la carciuma.
Au mare farmec si bazarele de artizanat de pe marginea drumurilor, insa nu ar trebui sa ocupe chiar cel mai frumos loc pe cele mai frumoase chei din tara.
Daca nu ati ajuns inca pe Cheile Bicazului, va recomand sa treceti Carpatii pe acolo, chiar daca asta inseamna un eventual ocol si refacerea planurilor pentru vacanta, nu veti regreta.
Trimis de valimi in 26.11.10 14:04:18
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
16 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Retras PMA standard, depasindu-se limita de 5 reviewuri punctabile pentru luna de vacanta respectiva.
Din pacate inca nu am ajuns prin aceste superbe locuri cu toate ca anul trecut am fost pe aproape cand am fost in Moldova si Bucovina dar... never say never.
Pt cheile astea am facut un ocol mare cand ne-am intors de la Pojorata. Eu le mai vazusem, dar sotul nu si am tinut neaparat sa trecem pe acolo. Chiar daca a condus 16 ore, a fost foarte incantat si mi-a spus ca a meritat. Imi place cum le-ai descris. Pot sa atasez niste poze in locul tau?
@ valimi... felicitari!
Si pe mine ma deranjeaza acel bazar anacronic si intempestiv din Cheile Bicazului, precum orisice alta interventie exagerata a omului ce urateste chipul naturii dar e un rau necesar caci potoleste pofta turistului pentru suveniruri... cat despre bluzitele de in... e-o poveste intreaga, ce-am aflat-o si eu de la un ghid, se pare ca datorita acestei plante tehnice, inul, suntem noi acum latini... tinerele femei dace purtau bluzite de in transparent iar soldatii romani veniti in sejur pe la noi, puteau admira pe viu tot ceea ce ascundeau acele "ii". Apoi, dupa o indelunga observatie si-o scurta clipa de gandirea, le-au cerut de neveste... De ce-a ramas mareata Rusie, (o tara extrem de bogata), cu un popor slav deasupra ei? Poate tocmai pentru ca femeile lor purtau camasi groase de bumbac, aproape barbatesti, cojoace groase din piei de animale si parul strans sub o suba cat casa... dar asta e numai o supozitie a unui ghid, pe care istoricii, o vor combate fara doar si poate cu argumente scoase din sapaturile arheologice si din rafturile bibliotecilor lumii...
@ninaa, poti pune fotografii langa ale mele, pun si eu imediat
foarte frumoase sunt Cheile Bicazului, inca salbatice si parca un pic infricosatoare! parca cele doua judete vecine Neamt si Harghita se razboiau un pic pe impartirea "zona de granita" din chei! astept si pozele! felicitari!
Am fost si eu la Cheile Bicazului de multe ori. Intr-adevar un loc unde iti poti reincarca bateriile. Si Kurtosul de acolo e cel mai bun din cate am mancat.
Nu mai e cazul, ale tale sunt f frumoase, am vazut ca nu atasasesi numic si am crezut ca le-ai pierdut. Noi nu am gasit kurtos ca am fi luat, oare din cauza ca era spre seara sau ca era ger?
Constat ca Romania este mai splendida decat mi-o imaginam, am reusit sa "vad" locuri pe care nu le-am calcat, dar in care cu siguranta voi ajunge candva!
Cand te-am vazut in poza pe o biata stanca ma gandeam la mine pe ditamai Vf. Papusa....
@ magdalena
tara noastra are de toate... are ceva din delta Nilului, are ceva din pajistile si canioanele Elvetiei si Austriei, cate ceva din pesterile Frantei, Sfinxul din Bucegi are ceva din Sfinxul de langa Cairo, padurea Baciului de langa Cluj are ceva din misterele fenomenului Roswell, Transfagarasanul are maretia platourilor inalte din America de Sud, Mamaia are un nisip tot atat de fin ca si in unele insule ale Pacificului, salinele noastre sunt tot atat de frumoase ca si cele din Polonia de la Wielicka sau Salzerben din Germania, parcurile noastre naturale sunt populate cu cea mai numeroasa fauna din Europa si au si cate ceva din salbaticia si virginitatea parcurilor americane Yellowstone sau Yosemite, Babele aduc cu ciupercile de piatra din lumea subterana a lui Jules Verne calatorind cu imaginatia spre centrul pamantului iar manastirile pictate in exterior din Bucovina si Maramuresul cu toate ofertele sale, sunt unice. Asadar, daca ai strabatut Romania, poti zice c-ai vazut cate ceva din intreaga lume...
Foarte spectaculoase sunt aceste chei, mi-au placut si mie foarte mult! Am scris si eu un review despre ele aici
am fost si eu pe acolo in drum spre VatraDornei de multe ori drumul e plin de serpentine grele si dificil pentru incepatori.
nu inteleg unde este descrierea in reviewul ce scrisesi ca tarabele sint urate si bazarul strica peisajul dar opriti de fiecare data sa cumparati cate ceba o palinca un carnate un rummy o toala la nevasta si prin pauze te cocoti pe o stancuta si faci poze sa te vada familia. daca n-ati opri toata ziua bua ziua poate n-ati mai avea ce comenta. n+am vasut sa se fi dat muntii cap in cap ai avut o falsa impresie de la palinca.
@biancuta citii toate povestiele tale cu cheile bicazuluoi omul asta ar trebui sa ia exemplu de la tine despre cum se descrie natura
@maradonna: modul in care iti expui mai sus parerile este ofensator la adresa altor utilizatori, iar acest lucru nu este tolerat pe acest site. Esti membru nou, poate ai nevoie de un pic de timp sa te familiarizezi cu cerintele impuse pe AmFostAcolo; te invit ca pe viitor sa-ti alegi mai cu grija cuvintele, evitand ofensele, si sa consideri aceasta interventie a mea ca ultim avertisment; pe viitor nu o sa mai parte de aceste circumstante atenuante.
De foarte multe ori am trecut prin acest loc minunat din tara noastra, niciodata nu ma satur de el si mereu doresc sa revin. Natura este atat de salbatica si frumoasa incat te atrage neconditionat.
Pe stanca din poza 7 am facut si noi fotografii, felicitari!
Aici am invatat sa catar prima data in viata mea... Aici mi-am inceput adolescenta! E un loc cu o incarcatura deosebita! Mergeti inca o data si urcati pe Suhardul Mic (e pentru turisti amatori), plimbati-va prin Cheile Cupasi-lor si va veti simti altfel!
Mutat in noua rubrica "La pas prin Cheile Bicazului"
vezi detalii despre reorganizarea fostei sectiuni "Lacu Rosu - Cheile Bicazului" aici - click aici
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Lupta cu Codul Roșu. Mișcarea de rezistență de la Cheile Bicazului și insurecția de la Lacul Roșu. Victoria de la Lacul Bicaz — scris în 22.07.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Spectaculoasele Chei ale Bicazului — scris în 26.11.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Pe podurile suspendate din Cheile Bicăjelului — scris în 30.11.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Cheile Bicazului, o scurtă plimbare pe jos prin impresionantul Parc Național Bicaz-Hășmaș — scris în 14.11.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Cheile Bicazului — scris în 05.10.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 De Paște, la Cheile Bicazului, Barajul Bicaz-Stejaru și Lacul Roșu — scris în 30.08.17 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cheile Bicazului și stațiunea Lacu Roșu - locuri minunate unde ne dorim să revenim! — scris în 11.05.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ