GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cheile Bicazului - o capodopera a naturii
Cred ca toti cei care se afla in zona Lacului Rosu, vor face o plimbare pana la Cheile Bicazului, o minune a naturii, “crescute” in drum, de parca ar vrea sa demosntreze ceva. Ele se intind pe o distanta de 6-8 km si sunt printre cele mai spectaculoase chei din tara noastra (poate cele mai spectaculoase).
Peretii de calcar au fost sculptati de paraul Bicaz. Pe cat de mic este paraul, pe atat de mari si spectaculoase sunt cheile, care sunt un adevarat monument al naturii, motiv pentru care fac parte din Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas. In zona Cheilor se gasesc foarte multe pesteri, au fost descoperite in jur de 200, dar se banuieste ca acestea nu sunt toate. Printre cele mai frumoase si mai cunoscute sunt Pestera Neagra si Pestera Cascadei.
Cei care strabat cheile raman pur si simplu cu rasuflarea taiata la vederea peretilor de calcar, cu inaltimi care variaza intre 100-400 m, de serpentinele ametitoare care isi fac loc intre acesti masivi impunatori, facand legatura intre Transilvania – judetul Harghita si Moldova – judetul Neamt.
Incantati de frumusetea peisajului din zona Lacului Rosu, pornim pe drumul care serpuieste mereu. Semnalul ca ne apropiem de ‘dansul’ stancilor, care alterneaza cand de o parte, cand de alta, este punctul din care se zareste Piatra Altarului, masivul cel mai inalt din chei. Poate fi recunoscut usor dupa crucea din varf. Se spune ca aici este un loc sfant, unde dacii liberi tineau diferite ceremonii (de aici si numele? ) iar stanca este o adevarata provocare pentru iubitorii alpinismului.
Privind curiosi in departare, ajungem la un punct, cel mai inalt de pe drum, unde oprim pentru poze, din acest loc Piatra Altarului vazandu-se in intregime iar panorama este superba! Jos, in vale, se vede o parcare si cateva locuri amenajate de unde ne putem lua suveniruri. In departare, masivele stancoase, imprejmuite de paduri de brazi, ofera o priveliste superba!
Ne-am facut poze astfel incat in spate sa avem stanca imensa, dar pe rand, sotul m-a pozat pe mine, pe urma eu pe el. Un localnic (muntist, cred, dupa costumatie), a fost foarte amabil, vazand chinul nostru de a ne face poze, s-a oferit sa ne faca o poza pentru a putea fi toti in acest peisaj.
Ne urcam din nou in masina si mergem mai departe, strabatand Serpentinele Mici, care coboara, trecem pe langa parcarea vazuta de sus si pe langa singurele case din chei. Drumul ne duce prin tunelul sapat in stanca, neiluminat (doar suntem in Romania), dupa care ajungem la Serpentina Mare. Ea ne coboara si ajungem practic in zona adevarata a cheilor.
In fata ne apare o stanca imensa, dar, pe masura ce ne apropiem, ne dam seama ca sunt doua, iar drumul trece printre ele, prin asa numita “Poarta Iadului”! In acest loc, Piatra Mare, din dreapta si Peretele Bardocz, in stanga, sunt atat de apropiate, incat senzatia e ca sunt una si aceeasi stanca! Culoarea si apropierea mare dintre stanci ne dau sentimentul ca este una singura, doar vederea soselei ne da de inteles ca vom trece printre ele! Deschizatura dintre stanci nu se poate observa decat cand suntem in fata lor! Incepem sa simtim fiorul pe care-l avem in fata unei asemenea frumuseti!
Dupa ce intram in cheile propriu-zise, ajungem intr-o curba unde sunt multe tarabe, se pot cumpara suveniruri: tablouri, ceasuri de perete, obiecte ornamentale din lemn, hainute de lana, etc.
Pentru a putea admira cu adevarat frumusetea salbatica am hotarat sa strabatem o parte a cheilor pe jos. Drumul cu masina este prea scurt, doar ce incepem sa privim ca se si termina! Pe jos, putem vedea fiecare stanca, fiecare coltisor, fiecare rana sapata in pietre!
Din acest punct se vad stancile cele mai importante, Piatra Mare, Peretele Bardocz si Piatra Surducului, care incepe in continuarea Pietrei Mari. (Rog ca in cazul in care nu am identificat bine denumirile masivelor, sa ma corectati, atat in text, cat si in fotografii). Suntem prinsi intre acesti pereti masivi, unde si soarele cu greu patrunde! Doar in curbele mai largi soarele incalzeste varful stancilor, in rest abia se zareste peste parapetii de piatra!
Stancile impunatoare, cenusii, din loc in loc au putina verdeata, ba chiar si cativa brazi au reusit sa prinda radacini, inaltandu-se vertiginos, poate vrand sa depaseasca inaltimea peretilor de piatra!
Apa isi schimba cursul, dar in apropiere este un mic pod peste care trecem, astfel ca ne aflam pe malul stang al apei. De pe pod privim suvoiul de apa, ea coboara in cascade mici iar zgomotul e asurzitor, puternic, un vuiet care se aude neincetat! Intram in padurice, am vazut ca este si un traseu marcat – linie galbena, noi am inaintat putin si am avut o panorama asupra unei portiuni din chei, dar traseul continua.
Intram din nou in masina si mergem mai departe, stancile isi pierd tot mai mult din vegetatie si intalnim doar roca, roca in toate directiile! Masivele sunt foarte apropiate, astfel ca cerul nu se mai zareste iar stancile stau gata sa peste noi.
Urmeaza inca o curba, dar pare doar un tunel, nemaivazandu-se cerul! Aceasta portiune este numita foarte sugestiv Gatul Iadului, de parca acest drum ar fi drumul care nu duce nicaieri, sau e drumul care duce spre capatul pamantului! Acest punct este cel mai ingust din chei, in care Piatra Surducului si Piatra Bardocz se apropie foarte mult una de cealalta!
In acele momente m-am gandit oare cum ar fi imaginea acestor chei vazute de sus, de pe varful lor, privelistea cred ca e uimitoare!
Incet, incepe sa se faca lumina, soseaua se deschide iar peretii se miscoreaza! In stanga trecem pe langa o cascada, in dreapta avem cursul apei in care cativa copii se balacesc si iesim din chei, lasand in urma acest culoar miraculos din piatra!
Trimis de biancuta in 17.08.10 00:10:49
50 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (biancuta); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
50 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte frumos povestit, este una dintre zonele cele mai frumoase si apreciate din tara, unde m-as duce oricand. Felicitari!
Asa e, Cheile Bicazului reprezinta un loc pe care l-as vizita mult mai des daca as locui mai aproape!! Speram sa le revad insa in acest an, dar acum nu mai stiu daca va fi posibil...
de cativa ani tot vreau si eu sa ajung pe aici, dar mereu se iveste altceva. Saptamana trecuta s-a intors un prieten din zona si conform celor spuse de tine este minunata zona (nu-i mai venea sa vina acasa), bravo pentru review
drumul prin zona este bun?
Cheile Bicazului sunt de o frumusete rara, si ori de cate ori am ocazia, impreuna cu sotul meu dam o fuga pana acolo. Lasand la o parte frumusetea Cheilor mai dam o fuga si pentru Kurtos Kalacsz care are un gust deosebit aici).
Superbonus pentru un review despre o super-locatie din Romania!
Zi-mi te rog, cum e drumul? Tot asa rau e? Voi, fiind din Tg. Mures, ati mers prin Praid, nu? Eu pe la Reghin, Toplita mergeam, dar ultima data erau niste cratere...
Dar, dupa mine sunt cele mai frumoase chei din tara si accesibile tuturor persoanelor.
Va multumesc tuturor!
Web13, multumesc frumos pentru melodie!
@chelie d si Alina Morar, noi am mers pe ruta Sovata-Praid - Joseni - Gheorgheni - Lacul Rosu. Drumul a fost foarte bun, cu exceptia unei portiuni din Gheorgheni si dupa. In schimb in zona lacului si a cheilor imi amintesc ca nu au fost probleme.
Frumoase impresii despre un loc deosebit din tara noastra ! Am fost si eu acolo acum zece ani si imi doresc sa mai ajung ....
Felicitari pentru impresii !
Magnific ! un vot si de la mine
Sunt minunate Cheile Bicazului si multe alte frumuseti ale naturii de la noi din tara , pacat insa ca nu se promoveaza mai mult turismul romanesc .
Superb. E unul din cele mai frumoase si recomandate locuri unde se poate fugi de arsita unui oras. Ma uit la foto P19 si P20 si parca aud apa curgand...
Dar portiunea de drum intre chei, au refacut-o? Am vazut la stiri ca s-a surpat de la viitura.
Alina Morar, este o portiune de drum surpata, dar nu e mare si nu face probleme. Din cate-mi amintesc, e chiar la iesirea din chei spre satul Bicaz, in zona cascadei din poza 24.
biancuta excelente poze excelent review, intr-adevar Cheile Bicazului sunt unice.
Mamă ce poze faine ai postat!!! Cât despre review, asta-i în nota obişnuită (Foarte BunFoarte Util).
Multumesc tuturor pentru aprecieri! Ma bucur ca v-am starnit interesul si am admirat frumusetea acestor chei impreuna!
Creivean, sa sti ca m-am chinuit putin cu anumite poze, din mers (nu puteam opri acolo) pe jumatate iesita pe geam, iar la altele, sotul a fost nevoit sa opreasca de-a latul drumului, si ma tot zorea: "Hai, repede, ca vine masina!" Bine ca am reusit sa le fac.
Biancuta, mi-a venit rândul să te felicit pentru acurateţea şi abundenţa de detalii consemnate de tine la fiecare pas petrecut în Cheile Bicazului. Lectura review-ului tău a fost şi pentru mine prilejul unor nostalgice amintiri pe care tare mi-ar plăcea să le reeditez în viitor!
Bravo! O lectura placuta! Si am colindat si eu cheile odata cu voi si v-am facut si eu fotografii! Si am ascultat murmurul apei si mi s-a parut ca se pravale stanca!
Felicitari si un vot mare!
@mariana.olaru, te astept cu impresii! Cheile Bicazului sunt foarte frumoase si sunt multe de spus despre ele!
@aida.alecu, daca nu ai ajuns inca in Cheile Bicazului, dar doresti sa mergi acolo, te asigur ca nu vei regreta!
Despre Cheile Bicazului am scris câteva rânduri într-un review mai vechi, cel de la Turul Romaniei: Circuit etapa I. In afara celor consemnate acolo n-am să mai revin cu alte completări, pentru că pentru noi parcursul Cheilor a fost unul de tranzit, ne-am oprit o singură dată preţ de câteva minute, aşa încât n-aş putea descrie mai bine sau mai mult ca tine acel culoar încântător, de un pitoresc aparte.
ca si o coincidenta tocmai imi pregateam documentatia ptr vacanta de saptamana viitoare la Izvorul muntelui. Mi-a placut cum ai descris aceste locuri atat de frumoase si dragi mie chiar daca sunt persoane care cred ca nu am vazut niste chei in viata meaUn vot din suflet.
Off topic, cautand o harta pe google care sa imi arate drumul ce il voi parcurge si sa imi aleg un traseu, am realizat ca cele de aici sunt cele mai accesibile si mai usor de utilizat, chiar si ptr blonde
BRAVO AFA!
@mariana.olaru,iti multumesc inca o data pentru cuvintele frumoase!
@sanziana m, iti multumesc si tie pentru aprecieri, daca drumul spre Izvorul Muntelui trece prin chei, vei avea o satisfactie in plus, chiar daca le-ai mai vazut! Sunt frumoase, impresionante, si cred ca fascineaza chiar daca le vezi a doua, a treia, sau a n-a oara! Distractie placuta unde vei merge!
Eeee.... se putea sa nu iei si de la mine un vot pentru spectaculoasa descriere a celor mai spectaculoase chei din tara!
@dorgo, cheile sunt foarte spectaculoase si se pot spune multe despre ele. Iti multumesc!
Pentru mine are o importanta deosebita acest loc,deoarece aici am vazut prima oara floarea de colt!
@georgiana, eu nu am avut inca norocul sa vad floarea de colt. In Cheile Turzii am vazut niste flori care m-am gandit ca ar putea fi, dar acolo nu stiu daca cresc, in plus, le-am gasit prea usor, deci nu cred ca ce am vazut era floare de colt. In Rezervatia Naturala Cheile Bicazului pe langa floarea de colt, mai sunt alte plante declarate monument al naturii, cum ar fi: papucul doamnei, sangele voinicului, dar si specii rare. Si fauna e diversificata, cu specii rare si ocrotite, dar e un domeniu despre care trebuie sa las specialistii sa vorbeasca.
georgiana Poate ne spui mai multe despre locuri unde flora este deosebita! Nu am vazut niciodata floare de colt!
Floarea de colt am vazut in Cheile Bicazului la niste copii care vindeau asa ceva!
Era forte demult,de vreo 16 ani...Stiu ca mai eram cu cineva si sotul mi-a cumparat si mie una,dar si persoanei respective si se mai tachineaza si azi ca i-a cumparat floare de colt!
Deci nu am vazut-o pe munte cum creste,dar era autentica!
Eu cand am fost, tot timpul erau copilasi cu flori de colt de vanzare.
La Cheile Turzii, sus pe deal, inainte de a cobori, gasiti, toamna, ceva flori, nu stiu cum se numesc, ca un puf. Tin minte, ca mama culegea tot timpul si asa frumos aratau in vaza. Aceste flori nu se usuca, de aceea nu le trebuie apa in vaza, dar nu stiu cum se numesc.
Apropo de Cheile Turzii, am fost duminica si nu am putut merge decat pana la al doilea pod. Primul pod mai este in picioare, restul, sau asa cred ca toate celelalte 3 poduri, au fost rupte de viitura.
Pe locul celui de-al doilea pod, a fost pus un cablu de care te tineai sa treci prin apa. Erau cativa care treceau, dar cei mai multi au facut cale intoarsa ca si noi.
In concluzie, cativa ani, asa zic eu, n-are rost sa mergeti la Cheile Turzii. Nu cred ca se vor face alte poduri, degraba.
Si faza e ca erau multi turisti straini...
Na, in timp ce scriam ecoul, Georgiana mi-a luat-o inainte.
@Alina Morar,
Da, la Cheile Turzii si eu am fost mirata de numarul mare de maghiari pe motoare, veniti din Ungaria.
Dar nu mi s-au parut atat de spectaculoase Cheile Turzii!
Zilele trecute am avut norocul sa ajung, din nou in Cheile Nerei si e o destinatie pe care v-o recomand tuturor cu mult drag.
Revin in fiecare an si de fiecare data imi spun ca e cel mai frumos aici!
Si... cat de mult ma insel, Doamne, ca din nou pasii ma poarta spre alte locuri incantatoare si iar spun ca alea sunt cele mai... offff, nici voi nu va puteti hotara asa usor, ca mine??
Am inteles ca se fac chiar culturi de floare de colt! Sper ca din culturi sa fie rupte cele ce se vand!!Tare as vrea sa o vad undeva pe un colt de stanca si sa ii spun ..."minune sub bolti"!
Eu ma duc, din cand in cand, la Cheile Turzii pt ca sunt foarte aproape de Cluj, iar cum duminica era canicula aceea ingrozitoare, m-am gandit ca acolo e un pic mai racoare, dar n-a fost asa.
Eu nu stiu cum au putut sta altii cu cortul acolo, era dezastru de cald si umbra nu prea.
Erau multi turisti francezi si ceva englezi, sau ma rog, vorbeau pe aceste limbi.
Cum e cu viperele in Cheile Nerei, am inteles ca sunt multe. Eu am noaptea cosmaruri cu serpi, desi nu m-am intalnit cu nici unul, doar cu unul omorat de cineva, pe mijlocul drumului la Baisoara. Avea capul strivit si chiar era vipera, avea zig zag cu negru pe ea.
@Alina Morar,
Da,se aud povesti cu vipere la Cheile Nerei,,.eu merg in fiecare an si nu am avut ocazia sa vad nici una.Se zice ca in luna mai e mai periculos!
Si am fost si cu cortul,chiar langa apa Nerei,cand eram tanara si inconstienta(ca nu zic ''nelinistita'',sa semene a titlu de serial
Alina Morar, am fost si eu de curand la Cheile Turzii si am vazut ca traseul este distrus in urma inundatiilor. Eu cand am fost, la sfarsitul lunii iulie, puteam trece cel de-al doilea pod, chiar daca era distrus, scandurile ramase fiind puse direct peste pietrele din apa. Al treilea se trecea, iar al patrulea nu permitea sub nici o forma sa se treaca mai departe. Din pacate, nu stiu cand se va reface traseul.
Am scris despre aceste modificari in rw meu despre Cheile Turzii, care prezenta situatia veche, inainte de distrigerea traseului. Am adaugat si poze.
Char vroiam sa te rog sa scri la Cheile turzii de accesul dificil! Foarte bine! Un vot de la mine pentru vestile noi!
Mai este o intrare in Cheile Turzii, prin Petresti, dar daca si podul 4 este rupt, eventual urcat la cele 2 pesteri.
Podul 2 nu mai exista. Un pilon imens era la vreo 20m distanta. Aceste poduri au fost refacute acum cativa ani, dar acum cand se vor mai face?
Alina Morar si aida.alecu, daca va uitati la rw meu despre Cheile Turzii, veti vedea pozele. Cea cu podul nr.2 este poza 4 si se putea trece. Nici acea improvizatie nu mai este? Daca nu, inseamna ca au mai fost recent inundatii si au distrus ce a mai ramas.
Acum duminica nu mai exista nimic, doar pe margine se vedeau urme cum ca acolo ar fi existat un pod. Doar cablul acela, despre care vorbeam era si acela era folosit de cei mai curajosi sa treaca prin apa.
Am auzit pe cineva vorbind ca a fost dat drumul la apa, dar nu stiu de unde vine raul Hasdate, ca sa nu inunde un sat.
Nu mai este nici o îndoială că avem o ţară frumoasă. Felicitări, biancuţa, pentru expresivitatea impresiilor! Eu am văzut cheile pe fugă, printre nori negri şi picuri de ploaie. În pozele tale sunt cu mult mai frumoase.
Superb loc in care imi doresc sa ajung de cand eram mica. Avem o tara frumoasa, un continent frumos, o lume frumoasa.
Din pacate timpul este limitat.
Poate tocmai imposibilitatea de a vizita tot ce exista este cel mai mare iad, de aceea noi toti prin pozele si review-urile noastre mai micsoram aceasta "durere".
ellada O mai micsoram sa o mai crestem?! uneori regretam ca nu putem ajunge in toate locurile frumoase!!
Pai eu zic ca o mai micsoram, cel putin am vazut pozele!
Mai bine putin decat deloc, nu-i asa?
Depinde cum vezi problema, cu optimism sau pesimism!
@Ellada sagapo si @aida.alecu, va doresc sa reusiti sa va faceti timp pentru a vizita Cheile Bicazului si alte locuri frumoase din tara noastra! Stiu cum e, timpul e, pentru multi, inamicul numarul 1!
In legatura cu locurile pe care nu le vedem, eu ma delectez cu locurile frumoase unde stiu ca oricum nu pot ajunge, iar in legatura cu cele unde pot ajunge, dar nu e momentul, imi fac sange rau...
Mutat in noua rubrica "La pas prin Cheile Bicazului"
vezi detalii despre reorganizarea fostei sectiuni "Lacu Rosu - Cheile Bicazului" aici - click aici
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2024 Lupta cu Codul Roșu. Mișcarea de rezistență de la Cheile Bicazului și insurecția de la Lacul Roșu. Victoria de la Lacul Bicaz — scris în 22.07.24 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Spectaculoasele Chei ale Bicazului — scris în 26.11.23 de Michi din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Nov.2022 Pe podurile suspendate din Cheile Bicăjelului — scris în 30.11.22 de Mika din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Oct.2020 Cheile Bicazului, o scurtă plimbare pe jos prin impresionantul Parc Național Bicaz-Hășmaș — scris în 14.11.20 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Apr.2017 Cheile Bicazului — scris în 05.10.17 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Apr.2017 De Paște, la Cheile Bicazului, Barajul Bicaz-Stejaru și Lacul Roșu — scris în 30.08.17 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Cheile Bicazului și stațiunea Lacu Roșu - locuri minunate unde ne dorim să revenim! — scris în 11.05.16 de Floryn81 din RâMNICU SăRAT - RECOMANDĂ