ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.08.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 02.06.15
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
37.50%
Mai degraba nemulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
37.50%
Mai degraba nemulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
37.50%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 10 MIN

    Ce nu-ți spune nimeni despre Muzeul Vatican

    TIPĂREȘTE

    Nu voi povesti în acest articol despre lucrurile extraordinare care se pot vedea în acest muzeu. Au făcut-o alții mult mai bine ca mine; are dl. @msdn niște articole extraordinare despre Vatican.

    Ceea ce voi povesti în continuare este experiența noastră, destul de neplăcută legată de Muzeul Vatican, experiență întâmplată anul acesta pe 22 iunie, deci nu chiar în plin sezon (pentru că acesta începe după 1 iulie), dar nici în extrasezon. De fapt cred că la Roma e sezon tot timpul anului, cu un vârf în iulie și august. Era vineri dimineața, deci încă nu năvăliseră turiștii de weekend.

    În primul rând pentru cumpărarea biletelor folosiți site-ul biglietteriamusei.vatican ... isita=26&step=2. În cazul cumpărării biletelor online vi se aplică o taxă de 4 euro (cam scump) pentru rezervare. Ceea ce primiți prin email sunt niște vouchere care vor fi preschimbate pe biletele reale la casa de bilete din interiorul muzeului. De aceea e bine să ajungeți cu ceva timp înainte de ora scrisă pe bilet (cam 30 de minute).

    Experiența neplăcută începe de cum te apropii de Vatican. Încearcă să te agațe tot soiul de indivizi care îți propun diverse variante de ați face rost de bilete, ghizi etc., la niște prețuri astronomice.

    Biletul de intrare costă 17 euro + taxa de rezervare online 4 euro = 21 de euro. Ce-ți propun ăștia începe de pe la 40-45 euro de persoană și urcă până cine știe unde, înspre zări... în funcție de ceea ce-ți propun, probabil și cină privată cu papa :).

    Sunt zeci de asemenea indivizi și sunt extrem de agasanți, mai agasanți chiar decât negrii aceia care încearcă să-ți vândă tot soiul de nimicuri.

    Noi aveam rezervare la 10:30. Am ajuns la colțul clădirii unde era finalul cozii pentru cei care nu aveau bilete rezervate pe la 9:20. Pentru cei cu rezervare există un culoar special paralel cu coada.

    La intrarea pe culoarul special ne-a agățat un individ care a încercat foarte insistent, deși aveam bilete rezervate, să ne vândă un upgrade. În ce consta upgrade-ul? Să ne scoată pe un pasaj secret din Capela Sixtină direct spre Basilica San Pietro + un audioguide, la prețul exorbitant de 20 euro/persoană. Pasajul respectiv e accesibil oricui ajunge în Capela Sixtină, nu-ți trebuie nici un upgrade, iar un audioguide e 8 euro, dar ca să vedeți la ce se pretează și ce escroci mișună prin zonă.

    Ca să scăpăm de individul respectiv am trecut pe trotuarul de vis-a-vis și am jurat că nu mai vorbesc decât cu o persoană în uniformă, care să fie clar angajat al Vaticanului. Am traversat înapoi pe trotuarul Vaticanului chiar în dreptul intrării. Aici era o babilonie generală. Nu se înțelegea pe unde intră grupurile, pe unde cei cu rezervare ca noi, pe unde persoanele cu handicap etc. Erau vreo 5 cozi, dar n-am înțeles pentru ce era fiecare, grupuri masive mișunau în toate părțile.

    Cu chiu cu vai am găsit un bărbat îmbrăcat în uniformă, cu ecuson la vedere pe care scria Musei Vaticani, i-am arătat rezervarea și m-a trimis pe un culoar unde scria că e intrarea pentru persoane cu handicap. M-am conformat și în 2 minute am fost înăuntru. Aici alt haloimis. Toată lumea se înghesuia la aparatele pentru controlul de securitate în care bagi tot: borseta cu acte, rucsacul, camera foto/video, telefonul mobil etc. Doar că se pun la grămadă, câte 4-5 inși odată și tot la grămadă ies pe partea cealaltă.

    Trebuie să fii foarte vigilent să nu-ți ia altul, chiar din greșeală, borseta cu acte sau telefonul, tableta, camera foto/video. Întrucât în Muzeul Vaticanului se intră pe o parte și se iese pe alta, nu se lasă rucsacul la garderobă, așa că umbli cu el tot muzeul, deci luați-vă unul ușurel, doar cu strictul necesar.

    După ce-am trecut de controlul de securitate am văzut pe partea stângă casele pentru bilete rezervate online. Deși ar trebui să meargă foarte repede, adică doar să arăți rezervarea și să-ți dea biletele, durează mult pentru că mulți își iau audioguide-uri sau pun tot soiul de întrebări și țin coada în loc. Cu toate astea înainte de 10 aveam biletele în mână și ne gândeam ce facem până la 10:30 când era rezervarea noastră.

    M-am uitat pe bilete, nu scria nicăieri ora. O fi în codul de bare care se scanează, m-am gândit. M-am luat totuși după masa de oameni care urcau cu scara rulantă. Sus erau porțile de acces. Am pus biletele și surpriză: au funcționat. Deci nu țin cont foarte strict de ora de rezervare.

    Odată ajunși sus am făcut rost de o hartă a muzeului de la un ghișeu unde se dădeau audioguide-uri. Îmi trimiseseră o astfel de hartă și când am făcut rezervarea, dar o aveam listată alb-negru. Harta e destul de prost făcută, după părerea mea; eu nu prea m-am descurcat cu ea, nu-ți recomandă un traseu, adică 1. vizitezi muzeul X, 2. vizitezi muzeul Y etc. ; nu te interesează muzeul X? ok, treci la următorul.

    Am văzut că toată lumea se înghesuia într-un fel de curte. Am ieșit și noi crezând că e ceva de văzut acolo. Supriză, dar nu era. Lumea fuma, dădea mesaje pe telefon și niște ghizi le povesteau unor turiști depre Capela Sixtină. De ce aici? Pentru că în capelă teoretic nu ai voie să vorbești. Am ieșit înapoi în hol și am dat cu banul: dreapta sau stânga. Am luat-o la stânga. Pe dreapta altă curte, doar că mult mai mare ca prima. Am ieșit în ea, același lucru ca în prima, nimic de văzut. Excepție un ananas gigantic. Ciudat!

    Am ajuns într-o sală cu sculpturi, unde am găsit spre suprinderea noastră și un cap de dac. Un dac la Vatican! Aici era destul de lejer și chiar ne-am bucurat că am scăpat de aglomerația și babilonia de la intrarea în muzeu. Apoi am urcat niște scări și de aici a început nebunia. Am intrat într-o aglomerație cumplită, față de care cea de la intrare părea o palidă umbră.

    Știți cum era? Cam cum e la metroul din București, în zi de lucru, la Piața Unirii pe la ora 8 dimineața. Efectiv stăteai ca sardeaua. Sau mai bine zis te mișcai ca sardeaua odată cu întreaga masă de oameni. De văzut? Ce să vezi? La statuia lui Laocoon, pe care chiar țineam morțiș s-o văd, cred că am dat o duzină de coate în stânga și tot atâtea în dreapta și nu mai știu câte am încasat. Dar am reușit cumva să ajung în față s-o văd. Așa am mers tot muzeul.

    În plus, era o gălăgie de nedescris. Foarte mulți erau cu ghizi personali. Ce înseamnă asta? Înseamnă că eu și soțul de exemplu dăm 100 de euro (sau mai mult) unei persoane ca să ne facă rost de bilete și să ne prezinte muzeul. Eu nu înțeleg la ce-ți trebuie așa ceva, când poți să-ți iei bilet online + un audioguide dacă vrei. Dar fiecare face ce crede de cuviință cu banii proprii.

    E ultima modă la Roma asta cu ghizii personali. I-am văzut și la Colosseum și la Vila Borghese. Doar că, spre deosebire de ghizii care aveau grupuri mari și vorbeau la microfon, iar oamenii îi ascultau în căști, ghizii personali n-aveau așa ceva. Cum erau zeci și toți vorbeau în toate limbile pământului, urlau efectiv ca să se facă auziți. Era un fel Turn Babel. Se urla în toate limbile pământului. M-am nimerit de-a lungul muzeului lângă mai mulți astfel de ghizi. Informațiile pe care le dădeau mi s-au părut destul de seci, din cele pe care în maxim 24 de ore le-ai uitat, dar poate există și unii mai pricepuți, la cât de mulți erau.

    După părerea mea, meseria de ghid e una grea. El trebuie să-ți spună o poveste, una adevărată e drept, de așa natură încât să te impresioneze și s-o ții minte. Altfel până a doua zi ai uitat cam trei sferturi din ce ți-a spus ghidul respectiv, iar până luna viitoare chiar nu-ți mai amintești nimic.

    Grupurile mari erau și mai rele. Ăștia se blocau toți într-o unitate de monolit în jurul ghidului în fața uneia sau mai multor opere mai importante. Nu puteai să treci de ei și apoi să te întorci, pentru că ar fi însemnat să înoți contra curentului, ceea ce era foarte greu, aproape imposibil. Așa că stăteai după ei, timp în care masa de sardele din spate avansa și te presa.

    Am sărit peste Muzeul Etrusc și Muzeul Egiptean, care oricum nu ne interesau și am continuat în marea de sardele. Bonus peste toate astea nu mergea aerul condiționat sau mergea dar nu făcea față. Deși n-am prins foarte cald în Roma (maxim 30 de grade) și deși camerele sunt foarte înalte, din cauza multitudinii de oameni, în muzeu era foarte cald. Singurele încăperi unde am simțit aerul condiționat au fost în Galeria Tapițeriilor (Galleria degli Arazzi) și în Capela Sixtină. În rest au curs apele pe noi.

    M-a cuprins așa o indignare... Bun, își bat joc de vizitatori, fie pentru că nu-i interesează, bani să iasă, fie pentru că sunt depășiți de situație, fie naiba știe de ce. Dar își bat joc de operele acelea de artă de o valoare inestimabilă. Stanzele (camerele) lui Rafael sunt destul de mici, iar picturile sunt gen fresce. Păi imaginați-vă într-o cameră din asta 100 de oameni tranpirați și respirând din greu. În câțiva ani se vor deteriora iremediabil aceste picturi.

    După Stanzele lui Rafael se intră în Muzeul de Artă Modernă. Aici pe nimeni nu interesează, toți trec cu viteză maximă cu ghizi sau fără. O pornisem și noi cu gloata, noroc că m-a fulgerat la un moment dat un tablou. "Ăsta e Salvador Dali", mi-am zis. Știți că sunt fan. Un tablou excepțional, Peisaj cu îngeri, care pare pictat pe sticlă și iluminat din spate. O lumină excepțională! Alături Sfânta Treime, de același pictor. M-am întors, că tot era lejer, și am văzut și alte picturi ale unor pictori modeni celebri, între care câteva Chagall. Toate acestea sunt puse în niște camere mici, fără ferestre, doar cu lumină artificială, parcă ar fi niște debarale.

    Am ajuns într-un final în Capela Sixtină, unde teoretic ar fi trebuit să fie liniște. E drept că nu mai era vacarmul din restul muzeului, nu se mai urla, se vorbea normal. Degeaba strigau angajații muzeului din când în când în mai multe limbi „Liniște, vă rog!”, era liniște 2 secunde, apoi iar se vorbea.

    Apropos de celebrul pasaj care te scoate direct spre Basilica San Pietro, pentru a ajunge la el trebuie să ieșiți din Capela Sixtină pe ușa din dreapta cum stați cu spatele la Judecata de Apoi. Doar că procedând astfel, nu mai vedeți restul muzeului. Noi din această cauză nu am mai văzut Pinacoteca și celebra scară în formă de șurub cu mai multe începuturi. Ne-a părut rău, mai ales că Basilica San Pietro o mai văzusem acum 8 ani, la precedenta vizită la Roma.

    Am rămas cu niște sentimente contradictorii. Efectiv mă aflam într-unul din cele mai frumoase muzee din lume, în jurul meu erau secole de istorie și de artă. Și totuși, în loc să mă bucur de toate astea, principalul meu gând era cum să ies mai repede de acolo. Toate pozele le-am făcut cu aparatul sus, cât de sus puteam, pe deasupra capetelor oamenilor și oricum am făcut puține fotografii. Aici chiar e util un stick. Vizita a durat în jur de 3-4 ore. Ar fi trebuit mult mai mult, dar nu s-a putut. Din cauza aglomerației, nu există ca în alte muzee bănci pe care să stai și să te odihnești, să admiri în liniște o operă de artă care îți place.

    Ce s-ar putea face? Nu știu, e greu de spus, dar e clar că e necesară o limitare drastică a numărului de vizitatori, altfel acest muzeu se prăbușește sub propria lui celebritate. Din moment ce alte muzee, tot foarte mari (de exemplu Alhambra) pot face acest lucru, ar trebui să se poată și aici. Până atunci, păcat, mare păcat!

    Este posibil ca în alte anotimpuri să nu fie atât de rău. Dacă prindeți un sezon mai lejer, foarte bine, dar e bine să stiți că se poate întâmpla și așa cum am pățit noi. Am rămas cu un gust amar și un mare regret.

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de RoxanaGRS in 29.08.18 13:26:13
    Validat / Publicat: 29.08.18 14:58:55
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 18395 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RoxanaGRS); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P04 Nilul, în dreapta jos Sfinxul
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 42 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    19 ecouri scrise, până acum

    Costi
    [29.08.18 15:54:43]
    »

    @RoxanaGRS:

    Deși la sfârșitul impresiilor tot nu m-am lămurit ce nu-ți spune nimeni , totuși informațiile date de tine le consider foarte importante pentru cine ajunge acolo prima dată.

    Eu am vizitat Muzeele Vaticanului (asta e denumirea corectă, nu Muzeul Vatican, în italiană este Musei Vaticani) în februarie 2015. Era și atunci destul de aglomerat, dar nu chiar cum povestești tu.

    Eu am avut rezervată o vizită cu ghid, care a costat dublu față de cea individuală, dar a meritat toți banii, pentru că ghida avută s-a întrecut pe sine însăși în prezentarea făcută.

    Și așa este, în Capela Sixtină nu ne-a spus nimic, pentru că o făcuse anterior și ne lăsase de capul nostru la intrarea în capelă. Acolo însă era liniște și doar din când în când se auzea câte un gardian, spunând cu voce joasă: No photo, please! . Se mai găsea din când în când câte un tolomac ce făcea poze cu blițul!

    Nu înțeleg totuși de ce te-au supărat cei cu oferte pe drumul spre intrare, era suficient să le spui că ai rezervare și te-ar fi lăsat în pace. La urma urmei, nu fac altceva decât să-și câștige și ei pâinea zilnică și acolo concurența e mare, de acolo și insistențele.

    Dar intuiesc că asta e ceea ce nu-ți spune nimeni înainte... sau poate faptul că e foarte aglomerat... în sfârșit, nu sunt prea lămurit.

    Oricum, e un unghi de vedere interesant, cel prezentat de tine, mie mi-a plăcut vizita, nu am plecat de acolo frustrat, ci dimpotrivă.

    Michaell
    [29.08.18 16:15:47]
    »

    @Costi: Eu am inteles foarte bine care au fost neplacerile autoarei - nu stiu ce poate fi neclar in cele descrise!!??

    Inghesuiala, dezordine, babilonism, aglomeratie.

    La fel am patit cu ani in urma la castelele Neuschwanstein / Schwangau.

    In urma experientei avute atunci, evit asemenea locuri precum necuratul tamaia.

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [29.08.18 16:16:50]
    »

    @Costi: Nu-ți spune nimeni că astea sunt condițiile de vizitare. Dacă știam dinainte adoptam părerea soțului meu, care foarte calm, când eu eram în pragul atacului de panică din cauza aglomerației, mi-a spus "Draga mea, cred că de acum ne vom culturaliza din cărți, de pe internet și de la Teleenciclopedia".

    Persoanele care te agasează pe lngă Vatican deranjează în primul rând prin număr și insistență. Sunt zeci, sute. La fiecare pas sar pe tine trei odată. Dacă au văzut că la pasul precedent i-am refuzat pe trei, pentru ce sar următorii trei pe mine, doar au auzit ce le-am spus celor precedenți. Pur și simplu te simți hăituit.

    M-a indignat că nu mergea aerul condiționat, ceea ce nu mă afectează doar pe mine, ci denotă o lipsă crasă de grijă și atenție față de operele de artă expuse acolo. M-a indignat zgomotul asurzitor. M-a indignat faptul că nici măcar nu încearcă să limiteze numărul de vizitatori. Într-un cuvânt m-a indignat faptul că n-am putut să mă bucur de acele opere de artă. Dacă nu dădeam serios din coate nici nu ajungeam să le văd, pur și simplu treceam cu marea de sardele pe lângă. Păi astea sunt condiții de vizitare?

    Eu personal nu recomand nimănui vizitarea unui muzeu în asemenea condiții. Nu e nici o bucurie, după cum am spus, doar un gust amar și un enorm regret. Regret față de faptul că se putea și altfel...

    Tu ai fost în februarie. Era alt sezon și era acum trei ani. Eu am văzut Roma în aprilie 2010. N-am intrat atunci în Vatican pentru că era un city break și nu era timp. M-am îndrăgostit atunci de Roma. De atunci tot visez să mă întorc și s-o văd pe îndelete. Acum, după 8 ani, am avut un șoc, cât de mult s-a schimbat. În rău. Mi-a trecut toată dragostea de Roma. Poate o să scriu un review și despre asta.

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [29.08.18 16:23:57]
    »

    @Michaell: Eu am fost anul trecut la cele două castele. Crede-mă, nebuneala de acolo e parfum față de ceea ce e la Vatican. În plus nemții țin o oarecare ordine, intri la ora H fix, ai ghidul grupului tău, apropos niște ghizi foarte buni la castele, nu te agasează nimeni să-ți promită marea cu sarea, în castel nu stai ca sardeaua, cel mult pe podul Marienbrucke e cam ca în Vatican.

    Și eu ced că mi-am descoperit odată cu vârsta o nouă fobie, cea față de aglomerație. Când văd aglomerația, mă apucă tremuriciul. Chiar mă gândeam în Vatican: Doamne să nu mi se facă rău, să nu leșin, mai cheamă ăștia salvarea, iese haiul de pe lume...

    mihaelavoicu
    [30.08.18 08:51:36]
    »

    Dragă Roxana, una peste alta, marele muzee ale Europei cu tot ce expun ele, sunt cele mai vizate de turiștii din întreaga lume.

    Cu mulți ani în urmă, nu era așa. Am văzut Muzeele Vaticanului în 2011, dar nici pomeneală de asemenea aglomerație.

    Așa cum spui tu, în asemenea condiții nu se poate vedea un muzeu. Eu cred că depinde foarte mult de conducerea lor, de felul cum sunt organizați și bineînțeles de optica adoptată, vis-a-via de... money!

    Ai reușit totuși niște poze superbe.

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [30.08.18 09:20:17]
    »

    @mihaelavoicu: Mulțumesc pentru ecou și vizită. Așa este, depinde de conducerea muzeului să asigure niște condiții decente de vizitare.

    Mai este o particularitate la Vatican. E doar o părere, dar cred că foarte mulți vin acolo doar pentru a vedea Capela Sixtină, așa cum la Louvre se duc să vadă doar Monalisa și Venus din Milo. La Louvre au plasat Monalisa și Venus din Milo de așa natură încât cei care asta țintesc, intră le văd și pleacă, iar restul lumii poate vedea muzeul liniștit. La Vatican nu pot muta Capela Sixtină din loc. Dar puțină ordine ar putea să facă. Spaniolii fac ordine la Alhambra, nemții fac ordine la castelul Neuschwanstein, la Vatican nimic...

    mihaelavoicu
    [30.08.18 09:23:11]
    »

    @RoxanaGRS: Italieni mafioți!

    Michaell
    [30.08.18 10:56:50]
    »

    @RoxanaGRS: Si pre mine m-ar interesa sa vad Vatican-ul. Deasemenea orasul Roma cum la fel mi-as dori mult sa vizitez Venetia. N-am s-o fac. De ce ? Din motivele discutate mai sus. Mai nou, chiar si locuitorii unor orase turistice au ajuns sa nu mai suporte masele de vizitatori. S-a intimplat ca in Spania (Mallorca?) si parca in Venetia, bastinasii sa organizeze demonstratii in acest sens si au fost chiar si cazuri ca s-a aruncat cu pietre in directia vapoarelor de croaziera.

    Neamtu ar zice: ,,Das tu ich mir nicht an ! ,,

    Multumesc, n-am nevoie!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Michaell
    [30.08.18 11:00:30]
    »

    @mihaelavoicu: Nu, deloc!!! Italienii sunt un popor vormidabil! O tara fara egal! O istorie de neegalat !

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [30.08.18 11:18:46]
    »

    @Michaell: Din păcate așa este. Multe orașe foarte frumoase se prăbusesc practic sub propria lor celebritate. Se pare că turismul de masă distruge practic turismul. Și de la an la an e tot mai rău. Probabil că se va ajunge să se limiteze cumva accesul turiștilor. Pe pagina principală AFA, la alerte, am văzut că la Amsterdam deja au pus oficial problema, nu doar la nivel de proteste ale populației locale.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Michaell
    [30.08.18 11:39:50]
    »

    @RoxanaGRS: Nu doar in alte tari ci m-i se intimpla in ultimul timp chiar si in Romania. Unul din motivele pt care n-am mai mers pe litoral anul acesta a fost aglomeratia.

    Tot la fel cu ultima imbarcare din Otopeni - un cosmar! In Sinaia, mai recent la fel o aglomeratie de nedescris - cu rezultatele negative de neevitat. Daca ma cazez in Sinaia, in ultimul timp, evit centrul. Obijnuiesc sa ma cazez undeva in apropiere de parcul Ghica, ma trezesc dimineata devreme, iau micul dejun, ies in parc citeva minute si savurez linistea si natura, pe urma urc in masina si plec.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Dana2008
    [30.08.18 17:33:45]
    »

    @RoxanaGRS: FELICITĂRI pentru articol si fotografii!

    Ai dreptate, eu am vizitat Muzeele Vaticanului în primăvară, înainte de sarbatorile Pascale, în luna martie, la prima oră dimineața, și nu am prins aglomerație.

    Am parcurs o parte din Muzeele Vaticanului de două ori, am văzut Capela Sixtina de două ori, ca să putem să ieșim pe ușa secretă din dreapta, pentru a evita rândul lung de afară, la intrarea pentru vizitarea Basilicii San Pietro.

    Mie mi-a plăcut foarte mult acolo.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    monaca
    [30.08.18 20:45:17]
    »

    Exact asa a fost si pentru mine vizita la muzeele Vaticanului. O mare de oameni care iti reduce mult din vizibilitate, exponate pe langa care treci fara sa apuci sa le vezi macar cu coada ochiului, nu mai zic sa apuci sa citesti vreo eticheta/explicatie... Singura parte mai libera a fost Muzeul Etrusc, in rest toate gemeau de vizitatori. Iar la Capela Sixstina am simtit ca ma sufoc, ne_au masat pe centru, nu aveam voie (dar nici cum) sa facem un pas in dreapta sau stanga, nu conta ca nu vezi tot ce ai vrea. Eu am fost in iulie, poate in alte luni e altfel, dar e pacat ca se lacomesc asa si nu au nici o grija de asteptarile turistilor. Totusi, trecand peste ce am povestit acum, vacanta de atunci la Roma ramane in topul personal si m_as intoarce oricand. Vacante frumoase tuturor!

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [31.08.18 08:37:42]
    »

    @Dana2008: Mulțumesc pentru aprecieri, vizită și vot.

    Cum am intuit de fapt în finalul articolului, în alte sezoane probabil că nu e așa de rău, dar în lunile de vară e jale.

    Muzeul e superb, are de toate pentru toți, dacă aș fi putut aș fi stat o zi întreagă acolo, dar în cu totul alte condiții.

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [31.08.18 08:44:50]
    »

    @monaca: De aceea am scris articolul, ca sa știe și alți turiști la ce să se aștepte dacă vizitează acest muzeu vara. Posibil la fel de rău să fie în preajma sărbătorilor, gen Paște, Crăciun.

    În rest, Roma rămâne un oraș superb, cam aglomerat și haotic pentru gustul meu, dar care merită cu siguranță vizitat. La fiecare pas calci pe istorie, la fiecare pas vezi opere de artă. E suficient chiar și să te plimbi pe străzi. Fântânile sunt extraordinare, palatele sunt superbe, vegetația e altfel cu copacii aceia cu coroană înaltă și plată.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    krisstinna
    [31.08.18 08:47:41]
    »

    @RoxanaGRS: Eu am fost in noiembrie-decembrie, era aglomerat dar nu in halul ăsta

    Cât despre “vânzătorii ambulanți” n-am cuvinte să descriu nesimtirea lor, este ceva ieșit din comun in toată Roma, parcă sunt cu miile, tare stresanți mi s-au părut.

    Ai dreptate, perioada contează foarte mult.

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [31.08.18 09:11:08]
    »

    @krisstinna: Eu n-am văzut în nici un muzeu din Europa, dintre cele pe care le-am vizitat, o asemenea debandadă, aglomerație și dezorganizare ca la Vatican.

    Noroc că turiștii erau totuși civilizați, altfel, la aglomerația aia, ușor ar fi putut să distrugă o operă de artă.

    Cum am mai spus, probabil ca iarna e mai lejer.

    Iar ambulanții ăia sunt într-adevăr atât de mulți și atât de insistenți și nesimțiți, cum ai spus și tu, încât dăunează foarte mult farmecului orașului.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    DanSta
    [25.07.19 15:47:08]
    »

    @RoxanaGRS: Am trait exact aceleasi sentimente ca si tine. Cu diferenta ca eu am stat la coada la intrare 2,45 ore (in 27.06.2019), asa ca iti dai seama cu ce stare de spirit am intrat in muzeu.

    RoxanaGRSAUTOR REVIEW
    [26.07.19 10:24:52]
    »

    @DanSta: Îmi pare rău pentru experiența neplăcută pe care ai avut-o. E mare păcat! Aproape că nu te poți bucura de toate frumusețile expuse în acest muzeu.

    De aceea am și scris articolul. Mie nu-mi spusese nimeni că se poate întâmpla așa ceva. După cum am mai spus, în nici un muzeu din Europa n-am mai pățit așa ceva. Pur și simplu a fost un șoc. Am scris articolul pentru ca alți oameni să știe că se pot aștepta la așa ceva. Măcar să știi ce îți asumi.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    DanSta, Michaell, mihaelavoicu, monaca, RoxanaGRS
    Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Vatican:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061990022659302 sec
    ecranul dvs: 1 x 1