ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.01.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
    DIN: Buzău
    ÎNSCRIS: 08.07.15
    STATUS: SENIOR
    DATE SEJUR
    APR-2016
    DURATA: 2 zile
    familie cu copii
    3 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 11 MIN

    Grădinile și Muzeele Vaticanului

    TIPĂREȘTE

    O vizită la Vatican este, fără îndoială, o călătorie necesară pentru orice om. Semnificația pe care o are Vaticanul în lumea creștină, concentrația de valori culturale universale, pe care o întâlnești aici, influența pe care acesta o are în viața socială contemporană, nu mai trebuie demonstrate.

    După cum se știe, acest oraș stat este situat în inima Romei, având o suprafață de numai 0,44 km pătrați și doar 800-900 de locuitori, foarte puțini locuind efectiv pe teritoriul său. Este organizat ca stat monahal, eclesiastic și sacerdotal și este condus de către Papă, care este reprezentantul puterii legislatice, executive și judecătorești. Securitatea acestuia este asigurata de Garda Elvețiana Papală, care a fost fondată de Papa Iulius II în ianuarie 1506 și, de atunci, membrii ei serversc ca gărzi de corp, în timp ce treburile politienești sunt asigurate de Corpo della Gendarmeria, care este responsabilă pentru liniștea publică, aplicarea legii, controlul traficului și investigații.  

    Toate aceste informații le puteți obține foarte ușor, în condițiile numeroaselor surse de informații, care există în prezent. Vă împărtășesc însă experiența mea în vizitarea Vatican-ului, pentru mine, un moment important al vieții, iar pentru voi, posibil, o lectură plăcută sau o sursă de idei practice, în eventualitatea vizitării acestui obiectiv.

    Ne-am planificat vizita cu mult timp înainte, fiindcă, se știe, indiferent de anotimp, aici vin zilnic mii de oameni, din toate colțurile lumii. Ne-am procurat bilete online, fiindcă, unori, cozile pentru achiziționarea lor sunt kilometrice, și n-am vrut să riscăm. Conform posibilătăților de rezervare a biletelor, pe care le-am avut, într-una din zile am vizitat Grădinile Vatican-ului, iar în cealaltă, Muzeul Vatican-ului.

    Grădinile Vaticanului

    Vizitarea Grădinilor a început în jurul orei 9.30, într-o splendidă zi de primăvară (2016), după ce ne-am strecurat printre numeroasele grupuri organizate. Am primit, în prețul biletului, audio-guide-uri, pentru limba engleză, așa cum am optat. Ghidul nostru, pentru că vizita se face numai ghidat, era un profesor american tânăr, care avea o bursă la Vatican, înalt, bălan și jovial, care nu ne-a scăpat din vedere nicio clipă, numărându-ne în permanență. Noi am vizitat grădinile pe jos, iar plimbarea durează cam două ore. Există și posibilitatea vizitării cu un fel de minicar, pentru cei care doresc.

    În grupul nostru nu erau mai mult de douzeci de persoane, câteva din România noastră dragă, care, spre nedumerirea mea, evitau să vorbească românește în prezența noastră, parcă erau în clandestinitate. Mi s-a părut jenant.

    Grădinile ocupă circa 2/3 din suprafața orașului și sunt amenajate etajat, urmând terenul în pantă.

    În funcție de stilul în care au fost concepute deosebim:Grădina Engleză, Grădina Franceză, Grădina Italiană. Toate acestea au ca notă comună o colecție de arbori și arbuști, precum și de flori, aduse din toate colțurile lumii, astfel orânduite ca să creeze frumosul și armonia.

    De asemenea, din grădini nu lipsesc fântânile și câteva construcții, adăgate de-a lungul anilor de pontifii care s-au succedat aici.

    De o frumusețe aparte este Fântâna Vulturului, situată între Grădina Franceză și cea Engleză. construită de Papa Paul al-V-lea, în sec. al XVII-lea, pentru a celebra aducerea apei la Vatican prin Apeductul Aqua Paola, Concepută de către Vesanzio, această fântână este o glorificare a apei (oare nu toate fântânile fac asta?), care șiroiește pe stânci, țâșnește de unde nu te aștepți, susură în izvorașe, pentru a se odihni, în final, într-un frumos bazin. Deasupra stâncilor tronează un vultur, blazonul familiei Borghese, din care făcea parte papa.

     Grădina Franceză a fost amenajată în onoarea Papei Leon al XIII-lea, ultimul papă din

    secolul al XIX-lea. Straturi frumos aliniate, arcade cu trandafiri și două fântâni numite Delle Siene (Sirenele).

    Grădina Italiană este concepută în stil renascentist, având un desen geometric din buxus, a cărui frumusețe poate fi remarcată cu ușurință. În jurul labirintului verde sunt arbori impunători, cedrii libanezi, pini din specii diferite.

    Grădina Engleză cuprinde un amestec de arbori și tufe, statui, poteci, având aspect de pădure, penru a crea cât mai mult impresia de.

    În grădini sunt și multe grote artificiale, cum ar fi Grotta Madonei din Lourdes, amenajată după originalul din Franța.

    Având aspectul unui templu, flancată de două turnuri, cu apa țâșnind din gura unor dragoni, Fântâna Sacrificiului este, de asemenea, un punct de atracție. Personal mi s-a părut o disproporție între partea de zidărie și cea acvatică propriu-zisă, dar prestanța ei este dată și de ideea care îi stă la bază, precum și de patina istoriei.

    O prezență inedită în acest spațiu verde este Turnul Radio, de unde celebrul inventator, Marconi, a făcut prima sa transmisie radio, încurajat fiind de Papa Pius al XI-lea.

    Mi-a plăcut în mod deosebit rocăria, amenajată de-a lungul unei alei de 100 m, dispunând de o colecție minunată de cactuși și plante de stâncărie.

    Oriunde te-ai afla în această grădină zărești cupola impozantă a Bazilicii San Pietro, de la care nu poți să-ți iei privirea.

    Muzeele Vaticanului

    Când spunem „ muzeu ” ne gândim la un spațiu în care sunt expuse piese sau lucrări care au semnificație culturală sau istorică (motiv pentru care sunt și păstrate) și, în același timp, un loc liniștit, unde efectiv poți să admiri sau chiar să meditezi, pornind de la anumite reperezentări sau teme, specifice lucrărilor prezentate.

    Marile muzee ale lumiii au încetat să mai fie niște oaze de liniște și reflecție, datorită exodului turistic caracteristic epocii noastre. Nici nu-mi trece prin cap să mă gândesc la restricționarea (în vreun fel) accesului celor interesați la contactul direct cu marile capodopere ale lumii, mai ales că implică cheltuieli foarte mari, de cele mai multe ori. Mă gândesc doar la conceperea unor programe de vizitare care să asigure confortul receptării operei de artă, să repună în termeni corecți contactul dintre exponat și privitor.

    Desigur, aceste idei sunt generate de experiența, relativ recentă (primavara lui 2016), a vizitării Muzeelor Vaticanului, obiectiv pe care ni l-am propus de foarte multă vreme. Procurarea biletelor online nu este decât un aspect al facilitării accesului în acest muzeu, pentru că, odată periplul început, trebuie să faci față puhoiului de oameni care se revarsă pe coridoarele înguste, astfel încât te trezesti antrenat într-un șuvoi viu, care te poartă cu el, răpindu-ți și cea mai mică fărâmă de intimitate. Poți, dacă ai tărie, să te ancorezi lângă o lucrare și nu pleci până nu te-ai săturat să o privești, dar tot e greu să nu te lași tulburat de valurile de oameni curioși sau nu, interesați sau nu, obosiți sau nu, încordați sau destinși etc...

    Am ratat vizita la Muzeele Vaticanului? Hotărât, nu. Doar că am suferit de lipsa totală de intimitate în savurarea operei de artă, de liniștea specifică unui muzeu.

    Să pornim însă de la ideea că amenajarea și deschiderea unui muzeu reprezintă un act de mare generozitate și să ne gândim la faptul că doi papi din sec. al XVIII- lea, Clement al XIV-lea și Pius al VI-lea, au făcut posibil acest lucru pentru prima dată. Muzeul Pio-Clementino poartă numele acestor papi și cuprinde numeroase săli tematice și colecții de mare valoare: Sala Busturilor (sculpturi înfățișând împărați romani sau personaje legendare) Holul Animalelor, Galeria Statuilor, Holul Muzelor, Holul Rotund (unde există o statuie în bronz aurit a lui Hercule), Holul Crucii Grecești (unde se află Sarcofagele Elenei și Constanței, mama și fiica Împăratului Constantin cel Mare), Holul Carelor de Luptă, Galeria Candelabrelor.

    Mi-a plăcut în mod cu totul deosebit Holul Rotund, conceput ca un Pantheon, cu coloane de marmură roșie și statui de mare valoare, pardosit cu un mozaic de o frumusețe incredibilă. Aproape te obosește atâta frumusețe adunată laolaltă, ca să nu mai spunem de spațiile întinse pe care trebuie să el parcurgi. Există însă și curți interioare, unde poți să- ți împrospătezi forțele, celebra Cortile del Belvedere, Cortile della Pigna, Cortile della Biblioteca. În Cortile della Pigna (Curtea Conului de Pin) se află o fântână cu același nume, flancată, în partea de jos, de statuile a două leoaice, decorată, mai sus, cu doi păuni și un con de pin- simbol al creștinișmului- înalt de 4 m.

    Tot în acest spațiu este plasată și o realizare artistică modernă, Sfera con sfera (Sfera în sferă), realizată de Arnoldo Pomodoro, în 1990, înfățișând un glob pământesc inclus în altul mai mare, cel din interior glisând. Devenind un fel de punct de reper pentru vizita la Vatican, lângă această sculptură se fac fotografii.

    Un punct important al vizitei îl reprezintă Galeria Hărților, un coridor având desenate pe pereți 40 de hărți interesante, iar pe tavan, fresce superbe realizate în cadrane de către artiști celebri.

    Colecția de tapiserii este, de asemenea, impresionantă și cuprinde lucrări realizate în sec. XV – XVII, de artiști ai vremii, multe scene fiind copii ale unor picturi de Rafael.

    Există numeroase posibilități de a vizita aceste muzee, prin tururi mei scurte sau mai lungi, toate terminându-se cu Capela Sixtină. Aceasta are o formă dreptunghiulară, având dimensiunile Templului lui Solomon (40,93m lungime și 13,41m lățime). Plafonul este în formă de boltă, pereții laterali au 12 ferestre, iar pardoseala este din mozaic policrom de marmură. Picturile de pe pereții laterali au fost realizate de către mari artiști renascentiști: Pietro Perugino, Sandro Botticelli, Domenico Ghirlandao, Cossimo Rosselli, Luca Signarelli.

    Papa Julius al II- lea i-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului. Artistul a muncit patru ani la această lucrare, care cuprinde peste 3000 de figuri, dispuse pe o suprafață de 500 metri pătrați.

    În anul 1535 Michelangelo începe să picteze peretele de deasupra altarului, la cererea Papei Paul al III- lea, cu tema Judecată de Apoi. Termină această operă după șase ani, în 1541. Frescele înfățișează scene și figuri care stârnesc groaza, reprezentând viziunea artistului asupra acestei teme. Faptul că trupurile pictate erau goale (doar suntem în prezența operei unui geniu al Renașterii, curent care a situat în centrul atenției omul în toată complexitatea lui, preamărind frumusețea lui) a stârnit o reacție de dezaprobare din partea opozanților artistului, care a avut cîștig de cauză în 1565, când goliciunile au fost acoperite cu frunze de viță, pictate de către unul dintre ajutoarele lui Michelangelo. Lucrările de restaurare din anii 90 au refăcut, în cea mai mare parte, originalul.

    Capela Sixtină este singurul loc din muzeu unde nu se pot face poze. Locul este plin ochi de turiști, persoanele responsabile cu ordinea te îndeamnă să circuli – firesc - dar poți să admiri frumusețea acestei creații, chiar dacă ai vrea să zăbovești cel puțin o oră.

    Înainte de a ajunge la Capela Sixtină, ai ocazia să admiri frescele care decorează unul dintre apartamentele papale, încăperile fiind cunoscute drept Camerele lui Rafael (Stanze di Rafaello). Este vorba de patru încăperi care au fost pictate de către Rafael Sanzio, marele pictor renascentist pe parcursul a 16 ani, între 1508 și 1524. Acestea sunt: Stanza de la Segnatura (biroul papei), Stanza di Elidoro, Stanza di Constantino și Stanza dell Incendio. Stanza de la Signatura are ca tema prezentarea alegorică a filosofiei, justiției, teologiei și poeziei. Valorizarea superioară pe care Renașterea a dat-o gândirii și artei antice iese cu pregnață în evidență în realizarea frescelor de către artist. Filosofia este reperezentată prin celebra pictură numită Școla din Atena, în centrul căreia sunt redați cunoscuții gânditori greci, Platon și Aristotel, purtându-și fiecare în mână operele. Filosofii sunt înconjurați de alți gânditori, cum ar fi Diogene sau Pitagora, dar și Averroes. Exegeții au identificat în portretele realizate figuri ale unor artiști ai epocii, printre care și al lui Rafael. Pictura creează foarte bine impresia de spațiu tridimensional, scena redată petrecându-se pe treptele unui templu grec cu elemente romane. În camera Semnăturii, în afara capodoperei Școala din Atena, există și cele intitulate Dezbaterea pe marginea Sfintei Împărtășanii (unde este abordată tema religioasă a transformării pâinii și vinului, prin taina împărtășaniei, în trupul și sângele lui Isus) și Parnasul (unde apar figuri păgâne, figura centrala fiind cea a zeului Apollo, înconjurat de muze) înfățișând artele.

    În Camera Elidoro (unde aveau loc audiențele private) cele mai importante fresce sunt: Izgonirea lui Elidor din templu și Întâlnirea lui Leo cel Mare cu Attila.

    Camera Incendiului din Borgo (folosită pentru întâlnirile papei cu cei mai însemnați membri ai nunțiului apostolic). Lucrările importante de aici sunt: Incendiul din Borgo (un cartier aflat în apropierea Catedralei Sfântul Petru), Încoronarea lui Carol cel Mare, Bătălia de pe Ostia și tavanul pictat de Pietro Vannucci Perugino.

    Salonul lui Constantin (fiind cea mai mare dintre încăperile acestea, era folosită pentru cele mai grandioase dintre recepții). Printre lucrările remarcabile de aici sunt: Viziunea Crucii, Bătălia de la Podul Milvian, Darul lui Constantin, Botezul lui Constantin

    Nu am epuizat nici pe departe lucrările care se oferă privitorului în aceste muzee. Mi-a plăcut în mod deosebit Camera Sobieski care, pe un perete întreg, are o pictură aparținând polonezului Jean Matejko, care a imortalizat victoria regelui polon Ioan Sobieski al III-lea asupra turcilor la Viena, în anul 1683.

    Sala Neprihănitei Zămisliri are ca temă ideea că Fecioara Maria este și ea născută fără de păcat, iar frescele de aici sunt de o mare frumusețe.

    Am punctat câteva repere ale vizitei la acest muzeu, căruia trebuie să-i dedici cel puțin o zi, dacă vrei să te bucuri de contactul cu unele dintre cele mai mari creații ale umanității.

    În prețul biletului nostru- cumpărat online- intra și masa de prânz (care a fost destul de bună) dar trebuie să te încadrezi în timp, pentru a putea să beneficiezi de ea.


    [fb]
    ---
    Trimis de GIN2015* in 11.01.17 16:21:22
    Validat / Publicat: 11.01.17 17:36:28
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 6590 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (GIN2015*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P17 Gradina Franceza
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35750 PMA (din 38 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    19 ecouri scrise, până acum

    mishu
    [11.01.17 19:12:25]
    »

    @GIN2015: Un articol foarte placut pe care l-am citit de doua ori avand in vedere ca este un loc unde inca nu am reusit sa ajung. Pozele atasate acestui articol, la fel de frumoase si pozele.

    Felicitari, votat cu placere.

    Radu Tudoran
    [11.01.17 19:17:15]
    »

    Am fost la Vatican si m-am axat pe biserica San Pietro si pe muzee. Din pacate. Gradinile sunt superbe si sincer ma ingalbenesc de invidie ca nu le-am vazut Frumoase poze, ca sa puna putina sare pe rana

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [11.01.17 20:14:28]
    »

    @Radu Tudoran:

    Daca va consolează cu ceva eu n-am putut intra în San Pietro din cauza aglomerației.

    Eu sunt de parere că întotdeauna te intorci acolo unde ti-ai dorit mult sa fii, deci mai avem o șansă.

    Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [11.01.17 20:19:18]
    »

    @mishu: Mulțumesc pentru faptul că ati citit articolul si ca v-a plăcut.

    M-am straduit sa nu obosesc cu prea multe detalii, dar sa redau ceea ce cu adevarat trebuie retinut dintr-o astfel de vizita.

    Va doresc, cu tot dragul, sa ajungeti si la Vatican, fiindcă de astfel de privitori e multa, multa nevoie.

    traian.leuca †
    [11.01.17 20:30:37]
    »

    Frumos review, l-am citit cu plăcere, dar mă oftic că nu am vizitat grădinile (nu am ştiut de ele) ! Totuşi, am văzut pozele şi mă simt consolat.

    În rest am vizitat cam tot (martie 2012) ce ţine de Vatican.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [11.01.17 22:46:04]
    »

    @traian. leuca:

    Gradinile au fost deschise publicului relativ recent, probabil de aceea nu ati stiut de ele. Sunt intr-adevar frumoase.

    Multumiri pentru ecou.

    Dana2008
    [12.01.17 13:04:58]
    »

    Felicitari pentru articol!

    Eu am fost în primăvara anului trecut, dar nici prin gând nu mi-a trecut să vizitez grădinile, deși am stat 4 zile.

    Fotografiile sunt superbe, grădinile Vaticanului într-adevar nu trebuie ratate!

    Ai spus că nu ai reușit să intri la San Pietro din cauza aglomerației. Dar din muzeele Vaticanului intri direct în curtea interioară fara sa mai stai la rând. Este o ieșire la Capela Sixtină, în partea dreaptă, nu ieși pe unde scrie ieșire.

    Eu am ieșit pe la ieșire și m-am reîntors în Muzeele Vaticanului că să ajung iar la Capela Sixtină la usa care da spre curtea interioară . Trebuie să fii atentă că nu este semnalizată, parcă scrie că e pentru grupuri.

    Vorba ta, trebuie să mă întorc la Roma.

    Călătorii plăcute!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    monaca
    [12.01.17 15:22:31]
    »

    Excelent! Am vizitat doar muzeele asta vara, de fapt, mai corect ar fi sa spun ca am trecut prin muzee pentru ca valuri uriase de turisti ma luau pe sus insa nu am vazut gradinile. Trebuie sa ma intorc acolo sa le vad, din ce povestiti si din fotografii e clar ca sunt fascinante.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [12.01.17 16:23:55]
    »

    @Dana2008: Da, toti trebuie sa ne intoarcem la Roma, daca iubim acest oras. Sunt multe de vazut, pentru cei interesati. (si noi suntem)

    Ai perfecta dreptate cu trecerea din muzee in catedrala, dar ni s-a spus ca e inchisa. Oricum, am ratat-o.

    Multumesc pentru aprecieri si ecou.

    Sper sa schimbam impresii in continuare.

    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [12.01.17 16:27:45]
    »

    @monaca:

    Gradinile sunt intr-adevar frumoase, pacat ca nu le poti vedea decat cu ghid. Merita vizitate.

    Noi am ratat niste gradini la Roma, dar si la Viterbo, iar eu numai acolo ma gandesc.

    Multumiri pentru ecou.

    Calatorii minunate!

    ANILU
    [12.01.17 20:50:56]
    »

    @GIN2015: Felicitări pentru plimbare / călătorie / vizită la Vatican. Foarte bine ne-ai povestit și nouă iar pozele sunt superbe.

    Ai insistat cu informația că ai luat bilete on-line dar nu ne-ai spus cât a costat sau poate mi-a scăpat mie informația.

    Îmi doresc să ajung la Vatican, așa cum ai spus și tu măcar o dată în viață. Iar în ceea ce privește aglomerația, în aceste locuri nu cred că există perioadă mai liberă sau mai lejeră.

    Toate cele bune.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [13.01.17 14:59:35]
    »

    @ANILU:

    Ai dreptate in legatura cu biletele online. Mereu uit sa percizez preturi.

    Pe noi trei ne-au costat 115 euro, pret in care au intrat urmatoarele: muzeele, gradinile, un pranz, audio-guide-ul, ghidul (obligatoriu la gradini).

    La Vatican cred ca e mereu aglomeratie, poate dupa-amiaza sunt mai putine grupuri. (?!) Noi ne gandeam, glumind, ca ar trebui sa faca si program de noapte. (eram dispusi!)

    Iti doresc sa ajungi acolo cat mai curand.

    Multumesc pentru ecou.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    anamaria_tm
    [13.01.17 16:55:34]
    »

    @GIN2015: Foarte bun articolul, abia astept sa revad locurile, parca am "retrait" imaginile in timp ce cititeam.

    Doar ca pe vremea aia gradinile nu erau vizitabile. Asa ca, ca sa fiu sigura ca nu ratez, de pe ce portal ai facut rezervarile online?

    Ce am gasit eu e mult mai scump...

    Merci mult,

    Anamaria

    NAZARICA
    [13.01.17 19:07:00]
    »

    Frumos articol, bine punctat, bine construit, m-ai dus acolo… Felicitari!

    Si, ca de fiecare data, imi propun ca data viitoare, cand mai ajung in orasul celor sapte coline, … ei bine, imi propun sa… stau mai mult, sa vad mai mult, sa…. sa… sa…

    Cat despre Muzeul Vaticanului, … te copleseste atata arta, atata frumusete, atata bogatie… si te imbolnavesti incurabil de… “Sindromul Stendhal” (despre care, daca n-ai auzit, o sa povestesc cu alta ocazie).

    Imi amintesc fimul celebru din 1953, “Vacanță la Roma” cu Audrey Hepburn (care a cucerit un Oscar pentru rolul unei prințese moderne, film de altfel nominalizat la zece Premii Oscar) si Gregory Peck.

    Dupa ce afectiv participam la frumoasa poveste de dragoste si ne incantam de farmecul Romei… ajungem la finalul filmului … Printesa Ann, devenita din nou intangibila datorita pozitiei princiare, este intrebata de catre ziaristi:

    “Care oras va place cel mai mult? ”

    Ea rapunde mecanic, fara sa clipeasca, (un text sablon impus de sangele albastru):

    “Toate orasele imi plac, toate orasele sint frumoase”…

    Apoi, “luata de val”, adevar si iubire, cu un zambet ingeresc, murmura cu o voce suava: “ROMA… ROMA… ROMA”…

    Si acum, intr-o zgribulita seara de iarna, cand… “ploua si ninge si ninge si ploua” ma gandesc departe si nu stiu cine murmura, eu sau Printesa Ann???

    “ROMA, ROMA, ROMA”…

    Of…. la bella… la bellissima Roma!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [13.01.17 20:37:45]
    »

    @NAZARICA:

    Ma bucur ca ti-a placut articolul si iti multumesc. Ecoul scris de tine este foarte frumos. Sa recunoastem ca amandoua suntem incantate de Roma, care e unica printre capitalele lumii. Ca sa vezi mai mult trebuie ori sa stai mai multe zile ori sa ai picioare de atlet ori ambele. Ma rog...

    Sa ne dorim sa revenim cat mai curand.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [13.01.17 20:51:32]
    »

    @anamaria_tm:

    www.museivaticani. va-help. musei@scv. va

    Si asta e destul de scump.

    anamaria_tm
    [14.01.17 07:06:44]
    »

    @GIN2015: Multumesc mult.

    Nu am sesizat ca in pretul biletului de gradina este inclusa si partea de muzeu. Spunand de pranz, am crezut ca e un operator extern.

    Cat despre preturi, eu cred ca pentru Roma, Toscana si alte locuri din Italia de acelasi rang, nu prea poti sa folosesti termenul ieftin ...

    adri-nico
    [03.02.17 00:05:14]
    »

    Ce articol frumos!!! Si scris de o buzoianca. Acum doream si eu sa mai scriu o poveste despre acest minunat loc si cautam sa ma incadrez in zona dedicata acestui oras/stat, cind am descoperit reviewul. Frumos, documentat, usor de asimilat.

    Sint inca in Roma, acum 2 zile am fost la Vatican, am mai fost si acum 2 ani. Atunci am luat bilete si pentru gradini, on line, am avut inclus ghid, muzee si intrare libera la San Pietro, intrare pe care am ratat-o. Desi mai fusesem in urma cu citva ani... .

    Citind acum, am revazut cu ochii mintii frumusetile de atunci.

    In urma cu un an era Expozitia de Carrozze? Cred ca nu, ca altfel ati fi scris despre ea. E cumva "ascunsa"si am dat din intimplare peste acest loc, unde am citit o poveste care m-a impresionat pina la lacrimi. O sa va povestesc in noaptea asta... ca nu ma ia somnul de la durerea de picioare.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    GIN2015*AUTOR REVIEW
    [03.02.17 21:21:08]
    »

    @adri-nico:

    Multumesc pentru aprecieri, cu atat mai mult cu cat ai vazut Vaticanul si Roma de atatea si nu numai. Am citit si eu articolele tale si mi-au placut foarte mult. Felicitari!

    Expozitia de Carozze cred ca e permanenta, dar noi nu am vazut-o. E superba (am vazut pozele).

    Cat despre statia Termini, e de pomina. Si mie mi-au furat portofelul acolo, dar, din fericire, era gol. Sigur ca din vina mea, fiindca am coborat pe o scara rulanta foarte aglomerata, desprinzandu-ma de langa sotul meu. dar Termini este paradisul hotilor de buzunar. Roma, draga noastra Roma, are si ea punctele ei slabe.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    adri-nico, anamaria_tm, ANILU, GIN2015*, mishu, monaca, NAZARICA, Radu Tudoran
    Alte impresii din această RUBRICĂÎn vizită la Vatican:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066052913665771 sec
    ecranul dvs: 1 x 1