ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.04.2021
DE roth
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 04.11.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2021
DURATA: 7 zile
Prieteni
5 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Egipt — ziua 4

TIPĂREȘTE URM de aici

Aceast zi este dedicata malului estic si localnicilor. Am vizitat muzeul Mumificarii, Muzeul Luxor, am lasat ca si "carlig" Templul Karnak si Templul Luxor pentru a ne dori sa revenim in zona.

Dimineata, in jurul orei 9.30 predam camerele, lasam bagajele in grija gazdei cu care stabilim ca vom plecam la aeroport la ora 17. Mergem sa luam un mic dejun tarziu, este ziua noastra de relax si tras concluzii. Terasa unde am mancat in aceste zile este inca inchisa, alaturi insa ne face cu ochiul alta terasa draguta, asa ca mergem sa o testam. Aceasta locatie ofera si locuri de cazare, ceea ce e de retinut pentru viitor.

Primim meniul, alegem, decidem si comandam. Am spus ca e zi de observat/testat asa ca luam mic dejun traditional. Pret bun, mancare diversificata, portie generoasa sa incepi ziua in forta, oricum am impartit/ales dupa gust. Acest mic dejun a continut: cafea/ceai sau lapte, branza, rosii, falafel, castravete, omleta si full, pret 65 egp/om. Admiram Nilul, asa ca pentru ultima data in aceasta vacanta si pe la 11 trecute plecam spre muzee. Prima barca, primul om si trecem dincolo.

Muzeul Mumificarii

Este situat imediat langa malul apei, este semnalizat insa poti sa treci usor pe langa el fiind construit in subteran, accesul se face printr-un fel de pasaj. Aici am putut fotografia fara blit asa ca las pozele sa isi spuna povestea.

Un muzeu micut, relativ nou, unde este expus intr-o singura sala intregul proces de mumificare. Sunt exponate de tot felul de la fat mumificat la sectiune craniana, de la diverse animale la vase unde se tineau principalele organe mumificate si ele (se credea ca dincolo vor fi necesare la reintrupare). Toate acestea sunt insotite de explicatii clare ce te ajuta sa intelegi cat mai bine cultura si arta mumificarii. Sunt expuse substantele si alte accesorii ce serveau la acest proces. Exponatele din acest muzeu au o vechime de circa 3000 de ani, ele fiind datate undeva in jurul anului 1000 i. e. n. Arta mumificarii, da este o arta, arata cata importanta dadeau vietii de dincolo, cat de bine stapaneau acest procedeu migalos destinat faraonilor si oamenilor importanti ai timpuli.

Anubis este considerat inventatorul mitic al imbalsamarii si mumificari, apare adesea reprezentat ca un barbat cu cap de sacal se este mereu prezent langa trupurile intinse pe pat pentru efectuarea procesului de mumificare.

Muzeul Luxor

Situat ceva mai sus, cam 1km pe partea cealalta a strazii, reprezinta unul dintre obiectivele ce nu trebuiesc ocolite in vizita dumneavoastra. Programul acestui muzeu contine o pauza de cateva ore la mijlocul zilei ceea ce este bine de stiut fiindca noi am ajuns cam la limita, am intrat si am vizitat putin cam pe repede inainte. Nu am fi stat mult mai mult, insa cu siguranta inca 20-30 min ar fi fost pe placul nostru. A fost bine si asa, am vazut/pozat si admirat ceea ce ne atragea mai mult. Aici sunt expuse cateva mumii in conditii speciale, ferite de aer si lumina directa. Exponatele au spatii largi in jurul lor pentru a putea fi admirate de grupuri ce vin cu sau fara insotitor. Informatii gasiti usor la o cautare pe google, povesti si clipuri, insa ceea ce simti cand esti in fata unei bucati de istorie a unui popor atat de "avansat/misterios" este unica pentru fiecare.

Ambele obiective sunt acoperite de Luxor Pass.

Revenim in zona cazarii, mergem la aceeasi terasa unde am fost dimineata, stam intai la un gasap/cafea/bere, apoi comandam cina locala asteptam ce asteptam insa cand incepe sa vina bucatele constatam ca o portie la 2 oameni e mega suficient, noi am luat omul si portia asa ca refacem rapid strategia, cedam o parte celor de la servire, cu toata inima si ne bucuram de ceea ce avem pe masa.

Timpul trece asa ca la ora stabilita suntem la gazda sa plecam spre aeroport. Cost 300lire si un tips de 50 este ultima plata facuta in West Bank

Aeroportul din Luxor este unul micut, are o sala de asteptare inaintea primului control de bagaje unde stam pana vine timpul sa putem trece anume cu 2h inainte. Aici nu exista grup sanitar, la cerere doritorii au fost dusi in zona de dupa control, insotiti, oki si asa decat deloc. Trecem de un prim control, fara probleme cu apa, insa se ramane iar fara brichete. Ai maxim 20 m pana la zona de predare bagaj cala si check in. Ne miscam repede, nu suntem multi asa in prima faza, mergem la al doilea control unde iar ne descalta. Trecem cu bine si ajungem in sala de asteptare care este cam pustie, singurul zbor, putine magazine, si mai putine deschise, 2 la numar si o zona ce se dorea de fast food insa era jalnica. Stam asteptam si vedem ca zborul mai are 1h intarziere, 1h fusese deja decalat, am primit mesaj pentru asta. Astfel plecarea se face dupa ora 21, avem un zbor fain si priveliste frumoasa pentru cine sta cu ochii pe geam. Cand ajungem in Cairo sa vezi haos. Aproape ora 21, la iesire din terminal sunt taximetristi si alti soferi ca in vremurile de glorie ale Otopeniului. Ala zice, ala ofera, ala tipa sau injura ei stiu, cert e ca a venit un soldat cu arma langa grupul nostru si a usuit un sofer cam "guraliv", nu as zice agresiv fiindca nici nu ma interesa ce zicea el acolo.

Am stat putin, am vazurt ca nu e nimeni de la hotel, nu primisem nici confirmare ca vin dupa noi asa ca decidem sa facem ceva pasi sa ne indepartam de zona crepusculara din fata usilor de la iesirea din terminal.

Atentia ne e atrasa de un sofer calm, statea cumva in urma noastra la cativa pasi, ne oferise serviciile lui mai devreme insa am spus sa ne lasa putin. Vorbim pana la urma cu el si batem palma pentru 2 masini, sa stam una langa alta pentru un drum de peste 40 km cu plata la destinatie. Cost 30 $. Acum incepe viata vibranta, de cum am iesit din aeroport am fost transpusa instant in filmul "sofer de taxi 2". Am zis si in logistica, sofez de peste 25 de ani, mult/putin habar nu aveam cu ce sa ma comparasta pana acum. Clar ma rataceam eu de mine daramite de alta masina, ieseam sifonata bine peste tot, astia conduc si franeaza la milimetru, cred ca la ei la scoala de soferi e si un prof de mate care analizeaza unghiul de mers, distanta de oprire iar daca trece de maxim 5cm pici clar, nu ai ce cauta in traficul din Cairo, faci HAOS. Ce sa cauti tu sofer elegant sa incurci treaba. Uimitor nu sunt injuraturi, nu sunt accidente, sunt semafoare insa cred ca au doar rol sa lumineze color pe strada, totul e la mica intelegere pe baza de claxoane. Un limbaj aparte, ei stiu ce pasareasca vorbesc dar le iese.

O cursa frumoasa, intensa la finalul careia ajungem cu bine la destinatie. Platim, dam tips acestot oameni/soferi care chiar au meritat fircare ban. Luam bagajul si odata ajunsi la receptia hotelului, deja este alta zi, alta poveste, deci... va urama.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

La 500m de intrarea pe platoul Giza, locatia hotelului este "autentica" Orasul vazut moaptea, din masina cu un sufer excelent si un trafic nebun pare scos din contextul Egiptului turistic.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Am putut vedea multe lucruri simple, am interactionat cu localnici, cam toti vorbesc engleza, unii chiar rup ceva cuvinte in romana.


[fb]
---
Trimis de roth in 24.04.21 23:14:33
Validat / Publicat: 25.04.21 07:46:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.

VIZUALIZĂRI: 859 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (roth); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 mumia unui crocodil, animal sacru al zeului Sobek
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31700 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

msnd
[25.04.21 17:58:36]
»

Interesante muzeele din Luxor. Nu știam de ele și le-am notat. Nu cred însă că vom avea timp.

În legătură cu circulația din Cairo, pare-se că nu s-a schimbat nimic în ultimii 35 de ani. Dar mi-ai adus aminte o întâmplare amuzantă, la care am fost de față.   Era prin anii 84 - 85, în timpul uneia din deplasările în interes de serviciu.

Pe atunc​​i, în unele intersecții, erau prezenți și polițiști. Se zvonea că nu este bine să ai de-a face cu ei. Soferul nostru era român, salariat la firma de execuție de acolo, și conducea o Dacia 1300. Într-o asemenea intersecție ceva îi distrace atenția și, în ultimul moment evită să lovească polițistul. Cred că nu i-a deranjat uniforma nici măcar cu 1 cm. Omul nostru se sperie groaznic, se albește la față, se dă jos din mașină și, aproape în genunchi, îl roagă pe polițist să îl ierte. Exact în acel moment un „băiat de serviciu” aduce polițistului, la locul de muncă, o tavă cu o ceașcă de ceai. Omul legii ia ceașca și o oferă șoferului nostru, sfătuindu-l să o bea și să se calmeze, deoarece „nu s-a intâmplat nimic” .

​Felicitări pentru excursie și așteptăm continuările.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elenaadina, msnd
Alte impresii din această RUBRICĂÎn Egipt pe cont propriu:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.052156925201416 sec
    ecranul dvs: 1 x 1