GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Hanul Vatra [Costești](încă) NECLASIFICATĂ / MENIU
Hanul Vatra - parfumul vremurilor de altădat'
De ce am impresia că zeul Cronos e din ce în ce mai zgârcit cu noi? Timpul parcă se scurge prea repede, vrei să faci atâtea şi atâtea lucruri, dar te trezeşti că nu ai timp, nici nu-ţi dai seama cum trec orele, zilele, săptămânile...
De vreo două luni am tot încercat să organizez o ,,ieşeală'' cu familia mea, dar timpul, bată-l vina, nu ne-a dat nicio şansă, parcă ţine cu tot dinadinsul să ne arate că noi, oamenii, depindem de el în totalitate, şi nu invers.
Pentru luna octombrie, cu chiu cu vai am reuşit să-mi iau câteva zile de concediu, şi profitând de acest lucru am făcut o rezervare la Hanul Vatra, despre care nici nu auzisem până nu am intrat pe saituri pentru a căuta un loc de cazare în comuna Costeşti, o zonă frumoasă, la poalele masivului Buila-Vânturăriţa.
Drumul nu a fost prea lung, în trei ore eram deja la intrarea în comuna Costeşti. Din DN 57 am virat dreapta, intrând pe DJ 646, am mers aproape doi km. şi am virat iarăşi dreapta, intrând pe DJ 646 A. De aici a fost simplu, după ce am trecut de primărie şi de Centrul de Informare Turistică, am mers pe drumul asfaltat încă 300 de metri, ajungând la destinaţie.
Hanul este situat pe partea dreaptă, este o clădire mare, impozantă, cu o poieniţă în faţă şi gard din piatră de râu, de aproape un metru înălţime.
Clădirea în care funcţionează astăzi pensiunea a fost ridicată în anul 1939, funcţionând ca stabiliment balnear, dacă nu ştiaţi comuna Costeşti beneficiază de izvoare minerale, aidoma celor de la Călimăneşti-Căciulata, iar regele Carol al II-lea avea gânduri mari cu această zonă, respectiv înfiinţarea unei staţiuni turistice, gânduri care din păcate nu s-au materializat.
Datorită calităţii izvoarelor cu apă sulfuroasă, stabilimentul a funcţionat până la începutul anilor '90, aici tratându-se de diverse boli cu predilecţie oamenii din judeţul Vâlcea. Din 1992, datorită ignoranţei autorităţilor, activitatea a fost sistată, clădirea fiind lăsată în paragină.
În 2008, actualii proprietari au cumpărat acest imobil, lucrările de reabilitare durând câţiva ani. Nu au modificat structura, restaurându-l după vechea arhitectură, au încercat pe cât posibil să redea atmosfera anilor din perioada interbelică, îmbinând elementele tradiţionale ale zonei cu cele moderne, pentru a oferi imagini plăcute ochiului, dar şi un confort adecvat celor care le trec pragul.
Hanul dispune de 30 de locuri de cazare, având 10 camere duble, 2 triple şi un apartament, la parter fiind 5 camere duble, la etaj apartamentul, cele 2 camere triple şi una dublă, iar la mansardă sunt alte 4 camere duble. De asemenea, dispune de saună şi sală de conferinţe. Parcarea este acoperită, şi dispune de 8 locuri, la nevoie putându-se parca în spaţiu deschis. La exterior dispune de terasă, cu vedere către pârâul Costeşti, care curge pe lângă pensiune.
Noi am rezervat apartamentul, foarte spaţios, cu un hol între cele 2 camere, ambele dotate cu tv lcd, şi dulap din lemn masiv pictat cu motive florale. Balconul are exact lungimea apartamentului, cu vedere către munte. Baia apartamentului nu este mare, dar nu am avut probleme, ne-am descurcat.
Mi-au plăcut elementele de dulgherie, respectiv încuietoarea şi mânerul de la uşa de acces în apartament, lustrele şi aplicele din fier forjat, care te duceau cu gândul la vremurile de altădată, elemente care de altfel pot fi întâlnite în toată pensiunea.
La parter se află recepţia, sala de mese, amenajată în stil tradiţional, cu scaune cu spătar înalt, boiereşti, dar şi barul, de unde te poţi aproviziona atunci când organismul o cere :).
Oferta de cazare a inclus micul dejun, bufet suedez, care a fost mai mult decât mulţumitor în cele două zile: omletă, diverse sortimente de salam şi caşcaval, cârnaţi subţiri, roşii, castraveţi, unt, dulceaţă, zacuscă, brânză de capră, salată de vinete, crenvurşti, cereale, lapte, ceai, suc de mere. La prânz nu am mâncat la pensiune, fiind plecaţi, dar am optat pentru masa de seară, tot bufet suedez, care nu ne-a dezamăgit în cele două seri: păstrăv la cuptor cu cartofi natur, rulouri de legume, diverse sortimente de paste şi salate, carne de porc în sos de muştar, rasol de vită cu cartofi ţărăneşti etc., iar la desert am avut în prima seară papanaşi, iar în a doua seară cheesecake cu brânză dulce şi stafide. Cafeaua şi apa minerală ne-au fost oferite la discreţie, fiind din partea casei.
Proprietarii şi personalul s-au comportat ireproşabil, sunt tot timpul la dispoziţia turiştilor, într-un cuvânt profesionişti.
Dacă doriţi să vă cazaţi într-un loc fără cusur, unde tradiţia se împleteşte de minune cu atributele civilizaţiei moderne, atunci Hanul Vatra cred că este locul potrivit, e prea frumos aici ca să nu vă opriţi măcar pentru o zi!
Vacanţe frumoase vă doresc!
Trimis de Safta Radu in 22.10.18 16:09:45
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în HOREZU.
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 45.14843100 N, 24.06310700 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest review
13 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Hanul Vatra [Costești], RÂMNICU VÂLCEA" (nou-creată pe sait)
=
Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)@webmasterX: Coordonatele sunt setate corect.
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Safta Radu: Superbonus pentru un superconac - cel mai mult mi-a plăcut dulapul din cameră.
O alegere excelentă - ca de fiecare dată, ai tu un har - și la fel de excelent descrisă!
@Safta Radu: Chiar arata foarte bine, felicitari, votat cu mare drag.
@Safta Radu: S-au strâduit și-au reușit să aducă la lumină o construcție atât de frumoasă!
Și mobilerul e de mare excepție! Lada, ușa, dulapul, te duc cu gândul la tradiție, la secol XIX.
Și peisajul este frumos, iar vremea a ținut cu voi. Bine că nu va mai plouat!
Ca de obicei, nu te dezminți! Faci tu ce faci și mai găsești câte ceva frumos! Bravo ție!
@Carmen Ion: Sunt doar un soldat disciplinat şi conştiincios al AFA, încerc să-mi fac datoria cât mai bine.
Mulţumesc mult pentru aprecieri şi pentru vot, mă onorează.
@Zoazore: Într-adevăr, au adus la lumină o construcţie foarte frumoasă, cu un stil arhitectonic specific Olteniei de Sub Munte, dar cu un preţ foarte mare, sute de mii de euro, şi multă, foarte multă muncă.
Pentru confecţionarea mobilierului, sau a celorlalte obiecte vechi au apelat la meşteşugari din zonă, sau au cumpărat lucruri vechi de la unele familii din comună, pe care apoi le-au recondiţionat.
Peisajul este frumos, dar cu ploaia... s-o crezi tu că ne-a lăsat în pace! Sâmbătă, cam în jurul orelor 15.00, pe când vizitam câteva biserici de pe raza comunei, a început ploaia, care nu s-a mai oprit până seara!
Cât priveşte căutarea şi găsirea de pensiuni frumoase, nu e nimic ieşit din comun, fac şi eu ce pot, eşti tu prea generoasă în aprecieri.
Mulţumesc de vizită şi vot.
@Safta Radu: Acest Conac sau Han este și pe lista mea după ce l-am văzut în documentarul jurnalistului englez ce s-a plimbat pe motocicleta descoperind țara noastră. Primul episod fiind din Oltenia și aici a avut prima cazare. Tare mult mi-a plăcut cum a fost prezentat iar acum tu confirmi că merită sa-i trecem pragul.
Felicitări pentru alegerea făcută.
Am ajuns la acest articol după ce am văzut ce ați mâncat la Doi Cocosi.
Și noi ne-am potolit foamea la Doi Cocosi și confirm cele prezentate de tine.
Toate cele bune.
@ANILU: Aşa este, chiar dacă este o locaţie de cazare, acest han înseamnă altceva, e diferit faţă de o pensiune oarecare, aici totul este frumos, începând cu exteriorul şi terminând cu camerele şi sala de mese. Proprietarii au acordat importanţă fiecărui detaliu, dorindu-se reînvierea unor vremuri demult apuse. Vă recomand cu toată plăcerea să veniţi la Hanul Vatra, mie mi-a plăcut enorm aici.
Iar de restaurantul Doi Cocoşi ce să mai adaug? Mă bucur când cineva confirmă spusele mele.
Mulţumesc de vizită şi vot.
@Safta Radu: Ce lucru frumos au reușit să facă din vechiul stabiliment de băi interbelic! L-am văzut și eu la tv într-un reportaj, am și citit câte ceva când mă documentam pentru niște obiective din zonă.
Păcat că nu se mai utilizează cele trei izvoare minerale din zonă. În acest articol găsiți o fotografie cu vechiul aspect al clădirii: saptamana.net/articol/805 ... ata-in-paragina. Noroc că se construia temeinic în acele vremuri și au avut ce restaura acum.
Mulțumim pentru impresii.
@tata123: Păi, cine să se mai ocupe şi de izvoarele din zonă? Trăim în România şi asta ne ocupă tot timpul, nu e de ajuns?
Mulţumesc pentru completări şi pentru vot.
Toate cele bune!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)