ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.02.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
OCT-2021
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cheile Zakros - „Defileul Morților”

TIPĂREȘTE URM de aici

De la cazarea din Myrtos, vezi impresii, am plecat în circuitul nostru cretan spre partea nordică a insulei până la Agios Nikolaos unde aveam cazare pentru 2 zile. Am făcut un ocol mai mare pe partea sudică și sud-estică pentru a vedea mai multe obiective, cel mai important fiind Cheile Zakros - „Defileul Morților” despre care nu am găsit nici o informație pe site-ul nostru.

Pe drum am oprit puțin în Ierapetra, sunt 15 kilometri, cel mai sudic oraș din Europa, cel mai „sărutat” loc de soare, cu foarte multe zile călduroase, fără ploi, este în partea de est a Cretei. De aici se fac zilnic mici croaziere la Insula Chrissi, loc bun de plajă și baie, cost 23 euro de persoană, reducere de 4 euro pentru seniori, cretandailycruises.com. Am plecat spre Makri Gialos, 25 kilometri, drumul merge de-a lungul Mării Libiei, drum puțin virajat ce ajunge în anumite locuri aproape de nivelul mării, foarte frumos. De aici continuăm pe drumul spre Sitia, nu foarte mult, se intră în Geo Parcul Sitia pentru a merge la Zakros și a vizita Defileul Morților Zakros, vezi site-ul sitia-geopark.gr/en/activ ... eoroute-10.aspx.

Am oprit și la satul venețian Etia, sat abandonat, refăcut cu fonduri europene, cu două frumoase biserici, una veche Biserica Sf. Ioan Teologul, una nouă Biserica Sf. Ecaterina și, lângă ele, Vila Venețiană De Mezzo. După înlăturarea venețienilor, conacul a fost folosit ca reședință a elitei turcești și s-a numit Seragi. Prin urmare taverna care se află acolo se numește Seragio, era închisă în acea perioadă.

Drumul este foarte bun, de curând refăcut, pe alocuri, drum îngust, virajat, se urcă și se coboară, ne obișnuisem deja cu drumurile cretane, am fost mai mult noi și mașinuța noastră..., din loc în loc câte un sat cretan se arăta priveliștilor. Prin sate mergeam cu prudență, drumul se îngusta, erau și curbe, ne obișnuisem, cretanii merg și ei la fel...

Am trecut de Zakros și am ajuns la Parking B Vallée Des Morts Zachros, chiar așa am scris pe Google Maps și am ajuns fără probleme, sunt circa 3 kilometri din centrul satului. Ne-am oprit în mica parcare, în dreapta ei era un drum nemodernizat pe care veneau niște turiști, acesta era drumul de întoarcere, am aflat mai târziu.

Noi am luat-o pe potecă, era puțin în stânga parcării, se coboară și se ajunge la o poartă de sârmă și la un gard protector pentru căprițe. Începem să coborâm, nu întâlnim nici un indicator, nu erau nici turiști, coborârea devine tot mai abruptă, ne gândeam dacă acesta este locul, deodată apare în fața ochilor canionul, grandios, acolo trebuia să ajungem... Jos se vede poteca și doi turiști ce o străbăteau, mici furnicuțe, ne-am dumirit și ajutați și de stânci am început să coborâm tot mai mult, la un moment dat apare pe o stâncă și o săgeată roșie ce ne indică pe unde să o luăm. Este cea mai grea porțiune a defileului, după care poteca merge lejer de-a lungul lui.

Am coborât și am ajuns la două indicatoare ce afișau distanțele până la Intrarea A din Zakros, 2 kilometri și aproape 3 kilometri până la ieșirea din canion la mare, Plaja Kato Zakros. Apare un indicator E4 Traseul european de drumeții și marcajul lui care ne-a însoțit tot drumul, este ultima lui porțiune din Creta, pe E4 mai mersesem la Loutro, vezi impresii.

Am vrut să văd acest canion cu o denumire incitantă, inițial am crezut că aici au murit oameni, Creta fiind o puternică redută antiotomană și antifascistă, nici vorbă!!... aici se aflau mai mult morminte minoice în grote săpate în stânci... și cum eu venisem pentru civilizația minoică nu puteam rata așa ceva!! Trebuie să fi fost o mare onoare pentru morți ca vechii minoici să își riște viața pentru a-i urca la locul lor de odihnă veșnică acolo sus în peșteri...

Am ales bine traseul plecând din Parcarea B, timp de mers prin canion maxim o oră, altfel mai iroseam încă o oră dacă veneam de la Parcarea A, resurse consumate inutil, pe care tot le-am consumat, dar să nu anticipez... Traseul merge de-a lungul canionului, lejer, poteca urcă și coboară puțin, ne-am întâlnit cu turiști ce se întorceau, sunt și zone cu verdeață, pomi mai mari sau mai mici, dar nu așa de falnici ca în Cheile Imbros, despre Cheile Samaria ce să mai spun, nu voi uita măreții chiparoși, o să scriu despre ele mai spre sfârșitul circuitului..., până atunci adaug pentru completare site-ul creti.co/blog/top-10-crete-gorges.

După circa 30 de minute începem să vedem grotele, eu eram cu ochii tot pe sus, bine că nu m-am împiedicat, sunt de o parte și de alta. Sus în dreapta se văd niște grote mari dar și trei tineri și un câine ce se odihneau, nu am urcat deși mi-aș fi dorit, erau niște tufișuri, ierburi uscate și țepoase, pietre destul de mari și eu nu aveam bocanci, eram cu adidași, greu de ajuns pentru noi acolo... Multe căprițe kri-kri erau cocoțate peste tot, aici le-am întâlnit cel mai mult, am găsit și apă... Defileul se lărgește spre ieșire și poteca ajunge la o mică parcare și la două indicatoare.

Până la Kato Zakros, mica stațiune de la mare, mai erau circa 900 de metri, drumul trecea și pe lângă Cimitirul minoic și Situl arheologic al palatului Kato Zakros. Aici am ratat plimbarea, trebuia să mergem la Kato Zakros și de acolo să luăm un taxi până la parcarea de unde plecasem, circa 15 - 20 euro. Aveam timp suficient pentru vizitare și hidratare la o terasă!

Am fost cam obosită, nici nu mi-am mai citit notițele de acasă și am mers pe părerea soțului, necunoscător al întregii excursii, companion și bun șofer însă, așa că am plecat pe indicatorul Old Road, drum de 5 kilometri nemodernizat, în urcare continuă, cu serpentine, ce trece la început și pe lângă mai multe case de vacanță, chiar pensiuni...

Tot urcând nu am mai regretat, se vede frumos marea, satul la care trebuia să ajungem, situl arheologic, șoseaua asfaltată ce duce la el, șerpuitoare și bine întreținută..., dar drumul nostru nemodernizat părea că nu se mai termină...

Atenție! La un moment dat după ce am tot urcat, am ajuns la un popas cu o bancă de odihnă și câteva puncte de belvedere. Trebuie mers spre dreapta mai mult, se iese din drum pentru a putea poza canionul de sus, ajunsesem practic deasupra lui. Dacă nu știi, ratezi și este păcat, tot ai ajuns acolo. A fost deosebit să vezi cât de sus eram, să poți poza canionul așa!! Tot de aici se vede și Zakros, undeva în depărtare... Am făcut cam o oră și 10 minute, drum întins cu câteva popasuri pentru pozare... După circa două ore și jumătate am ajuns în parcare, de pe drumul pe care îl văzusem la plecare, practic am făcut un circuit, pe jos prin defileu, cu revenire prin partea de sus a versantului vestic.

Mi-a plăcut acest defileu, mi s-a părut grandios, este deosebit prin grotele ce îl veghează de sus și unde în timpurile vechi minoicii își îngropau morții! Dacă la acest drum adăugați și mersul la Kato Zakros, circuitul este complet, merită! Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Plimbare de o oră și jumătate printr-un spectaculos defileu, parte a civilizației minoice... cu continuare spre Kato Zakros, este ultimul traseu pe E4 din Creta...

Kato Zakros, sat necosmetizat la Marea Libiei, site arheologic minoic, cu plaje...

De evitat perioada de arșiță...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Mediu natural deosebit, drumeție ușoară, deconectare, civilizație veche, de neratat!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 11.02.22 10:42:00
Validat / Publicat: 11.02.22 11:21:13
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Neos Marmaras, Salonic, Atena, Delphi, Micene, Nafplio, Meteora

VIZUALIZĂRI: 1695 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Creta, Zakros, Defileul Morților, Coborâre abruptă la începutul lui, Splendid arată!!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.02.22 11:20:52]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opționale prin/din Creta, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - I. CRETA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[11.02.22 12:31:20]
»

@mprofeanu: Felicitări pentru drumeție! Ce peisaje frumoase! Chiar dacă aș avea forma voastră fizică, tot nu m-aș încumeta la asemenea traseu - la cât sunt de împiedicată, cu siguranță m-aș alege cu cel puțin o luxație...

Recunosc, nu am știut până acum de acest defileu, dar despre situl arheologic Zakros citisem câte ceva în perioada documentării. Am cochetat un pic cu ideea unei excursii la Ierapetra, cu întoarcere pe țărmul estic al insulei, însă distanța mi s-a părut prea mare și Ierapetra nu foarte interesantă pentru a merita deranjul, cu atât mai mult cu cât plajele din partea asta sud-estică a Cretei nu sunt grozave - mă rog, din punctul nostru de vedere.

Așa că m-am” resemnat” cu o descindere de la Agios Nikolaos la plaja cu palmieri Vai! Și vai ce mult mi-a plăcut!

mprofeanuAUTOR REVIEW
[11.02.22 13:01:26]
»

@Carmen Ion: Carmen ai intuit bine, nici mie nu prea mi-a plăcut Ierapetra, este prea întinsă, prin obiectiv am văzut o plajă aproape de zona Portului Pescăresc, nu mi s-a părut ceva nemaipomenit. Recomand vizita la Insula Chrissi cu plecare de aici, mi-ar fi trebuit însă mai mult timp...

Drumul este frumos spre Makri Gialos, pe lângă mare, oricum noi vroiam sa ajungem în Valea Morții, am vizitat iar zona interioară a Cretei și nu m-a dezamăgit.

Știu că ai fost la Plaja Vai, este tot în Geo Parcul Sitia, ai scris foarte frumos pentru cei doritori de plajă și nu numai și mie mi-a plăcut foarte mult doar privind-o... ????

Eu mai am reminescențe cu drumețiile, de aceea aleg sezonul cu mai puțină căldură, este și mai ieftin și mai puțin aglomerat, am o vorbă, 3 în 1!!

Îmi pare rău că am ratat situl de la Kato Zakros, aici din vina mea. Am mai avut o ratare dar din alte motive, o să scriu curând.

Mulțumesc frumos pentru ecou! Te îmbrățișez cu drag !

Aurici
[12.02.22 09:21:40]
»

Hai că mă derutase titlul și chiar am crezut că este vorba de vreun defileu periculos. M-am liniștit și l-am reținut pentru când o fi Creta, pentru că, repet, a nu știu câta oară, că aș merge pe urmele tale cu ochii închiși, atât de bine mă regăsesc ca profil turistic.

Păcat că ați ratat joncțiunea cu Kato Zakros, dar să luăm partea bună a lucrurilorși că v-ați bucurat de încă o bucată de defileu spectaculos. Dacă mai punem la socoteală și economia taxiului... dar asta e doar o glumă, nu se poate fără anumite cheltuieli, când vrem să vedem locuri deosebite.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[12.02.22 11:11:42]
»

@Aurici: Mă bucur dacă ți s-a părut incitant titlul și traseul, asta am pățit și eu și m-am hotărât să ajung acolo... Sper să fiu și eu sursă de inspirație la câteva locuri mai puțin cunoscute aici pe site despre Creta. În Creta nu ai cum să te plictisești, am avut noroc că am ales-o, am citit și eu pe alți colegi și mi-am făcut circuitul ajutată și de ei... Și ai dreptate avem cam același profil turistic.....

Cu mare drag, !

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale prin/din Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054949045181274 sec
    ecranul dvs: 1 x 1