ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.09.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUN-2024
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

O zi la plaja rozalie

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Nu prea obișnuiesc să merg de două ori în același loc, și cu atât mai puțin să scriu despre el în mod repetat pe AFA. De data asta însă voi face o excepție, contextul fiind diferit.

Să mă explic.

În octombrie 2019, la prima călătorie în Creta, însoțită fiind de soțul meu, am închiriat timp de trei zile o mașină cu care am încercat să vizităm cât mai mult din partea vestică a insulei. Și așa am ajuns la Falassarna și Elafonissi, plaje pe care le-am descris pe site într-un review atipic pentru mine vezi impresii.

La cinci ani distanță și la a cincea vacanță pe insulă, am vut să-i arăt prietenei Elena celebra întindere de nisip rozalie aflată în toate topurile celor mai faine plaje din Europa. Cu atât mai mult cu cât o văzuse și ea în poze și ardea de nerăbdare să o admire cu proprii ochi.

De data aceasta, neavând mașină, am fost nevoită să apelez la o agenție organizatoare și am făcut rezervare de acasă pe www.getyourguide pentru o excursie de o zi (8 ore) pe insula Elafonissi/Elafonisi, pentru care am plătit 32,50 euro/persoană.

Totul a decurs conform planului, autocarul confortabil, dotat cu aer condiționat, s-a prezentat la ora comunicată - 8:45 în fața supermarketului Alexia din apropiere de Ermis Suites, unde eram cazate vezi impresii, și iată-ne pornind la drum spre vest pe E65. Nu rulăm mult în această direcție, căci după vreo 20 de minute cotim la stânga și o luăm spre sud pe Epar. Od. Kaloudianon-Chrisoskalitisas.

Autocarul e plin cu turiști greci, americani, suedezi, olandezi, francezi și români, foarte atenți la doamna ghid, care ne oferă pe parcurs informații în engleză despre traseu (ca să fac pe deșteapta, nimic nou pentru mine... 😜)

Străbatem defileul Topolia/Topoliano, de aproximativ 1,5 km lungime, situat la altitudini între 150 și 450 m. Peisajul spectaculos, cu râul Tiflos curgând jos, printre stânci și platani, este cunoscut de iubitorii de natură și amatorii de drumeții, dar și  pentru legendele care îl înconjoară.  

Potrivit tradițiilor locale, în vremuri străvechi aici era locul preferat de nimfe, ca și de zeitatea minoică Vritomartis/Brytomartys. O altă figură mitologică, gigantul Talos, cel care îi apăra pe cretani de atacurile inamice, obișnuia să se oprească într-una din grotele mari din defileu pentru a bea apă, a asculta cântecul nimfelor și a se odihni.

Trecem prin satul Topolia, unde șoferul autocarului oprește pentru a vota. Da, e ziua alegerilor europene și omul, originar din localitate, își face conștiincios datoria cetățenească. Foarte frumos! 👏

Ajungem la porțiunea unde defileul se îngustează și facem o primă oprire de 30 de minute la Romantza Tavern and Cafe. Până la ea urcăm câteva zeci de trepte, dar panorama defileului văzut de sus de pe terasă ne răsplătește efortul. Ne omenim cu o plăcintă cu brânză și un frappé (total 8 euro, cam scump, dar asta e!), admirăm peisajul, facem poze și filmăm.

Mai sus, râul a săpat în stâncă o grotă către care urcă 250 sau, după alte surse, 275 de trepte. Este peștera Agia Sofia, care cuprinde, din câte am citit, două săli cu înălțimea maximă de 20 m! , cunoscută de speleobiologi pentru că ar adăposti o specie foarte rară de păianjeni, și de istorici pentru vestigiile neolitice, minoice, clasice, eleniste și romane descoperite înăuntru.

Ghida ne povestește că în această grotă Elena din Troia s-ar fi căsătorit cu Paris și că sfântul Gheorghe, protectorul Angliei, ar fi călcat și el pe aici, lăsându-și amprenta tălpii. N-am regăsit aceste informații și în alte surse, așa că nu știu ce să zic... 🤔

Revenind la date documentate, precizez că la intrarea în peșteră a fost ridicată o biserică închinată Sfintei Sofia. Pentru cei care au timp și se încumetă să urce până la ea, nu mă îndoiesc că priveliștea merită toți banii. Nimeni din grupul nostru nu se hazardează însă să atace multitudinea de trepte, așa că după cele treizeci de minute regulamentare, cu o oprire și la una dintre numeroasele toalete imaculate, o luăm din loc.

Îmi amintesc că în 2019, când am ajuns în defileul Topolia pentru prima oară, pe drum am întâlnit mulți bolovani. Într-adevăr, atunci fusese cea mai grea iarnă din Creta din ultimii șaizeci de ani, rezultatul fiind masive alunecări de teren în primăvară. Dar și acum, în ciuda lucrărilor de consolidare, astfel de fenomene mai au loc din când în când. Așadar, mare atenție în caz că vă aventurați cu mașina⚠️

Continuăm să înaintăm, trecem pe lângă satul Elos, unde ar fi trebuit să oprim pentru prânz, conform programului, și ne îndreptăm spre vest. Ne aflăm la cca. 70 km sud de Chania. Pe o stâncă de 35 m înălțime, zărim în dreapta Mănăstirea Panagia Chrisoskalitissa, închinată Maicii Domnului și Sfintei Treimi. Fiind cocoțată, la ea trebuie să urci aproape o sută de trepte, din care una, ultima, se pare, se zice că ar fi din aur, însă metalul prețios nu se arată decât celor realmente credincioși...

Actuala construcție datează de la finele secolului al XIX-lea, fiind însă ridicată pe locul uneia menționată la 1637 în documentele genoveze. Se crede însă că ar fi și mai veche. Legenda spune că în 1527 aici ar fi fost îngropați frații Kantaleon, care s-ar fi răsculat împotriva venețienilor care îi obligau pe localnici să tragă la galere, istorie imortalizată în romanul „Cretan Weddings” de scriitorul Spyridon Zambelios la începutul veacului trecut.

Drumul pare că nu se mai sfârșește, dar într-un târziu zărim în fine marea. Plaja Elafonissi ne așteaptă!

Elafonissi nu e propriu-zis o localitate, deși în ultimii ani au apărut câteva pensiuni și chiar un resort. E un loc izolat, dar mai multe spații de cazare se găsesc la vreo 5 km distanță, în satul Chrisoskalitissa. În lipsa oricărei modalități de distracție, la Elafonissi n-ai ce altceva de făcut decât să te relaxezi, să dormi și să mergi la plajă.

Da, dar ce plajă! 😲

Peisaje spectaculoase, ape turcoaz cristaline, nisip fin auriu și o ambianță exotică. O adevărată oază de frumusețe în care narcisele, ienuperii, cedrii seculari, broaștele țestoase Caretta Caretta și alte plante și animale sunt protejate în cadrul programului Natura 2000.

Din această cauză parcarea pentru autocare a fost amenajată la sute de metri de plajă, ce-i drept lângă un mini-market de unde te poți aproviziona cu ceva ronțăieli, sucuri sau cafea. Parcările pentru mașini sunt un pic mai aproape de zona nisipoasă, dar nu cu mult, și o barieră face imposibilă pătrunderea prin efracție... 😁

Drumul până la plajă pare lung, mai ales dacă ajungi, așa ca noi, în jurul orei 11, când soarele cretan își face simțită prezența nemilos. La dus se coboară, dar la întoarcere... 😒

Tufișuri și bolovani mărginesc cărarea și unii temerari o iau pe scurtături, atrași irezistibil de priveliștea mării. Nu și noi: cumințele, nu ne abatem de pe potecă și ne oprim la fiecare zece metri pe dunele de nisip pentru a poza și filma de sus plaja. Pentru că merită! 📷

Zona amenajată cu șezlonguri, umbrele, toalete, stații de salvamar, dușuri, cabine de schimb, bărulețe este arhiplină, exact așa cum mă așteptasem. În principiu, dacă nu te prezinți până la orele 9, șansele de a găsi șezlonguri și umbrele scad simțitor în perioada sezonului de vară. În capetele plajei sunt însă și porțiuni lăsate la liber (înțeleg că unele sunt frecventate și de nudiști), unde îți poți întinde prosopul. Umbrelele sunt dintr-acelea masive din lemn și acoperiș din stuf, solid ancorate în nisip pentru a nu le lua vântul. 🏖

Meltemi își face de cap, doar ne aflăm într-un promontoriu neadăpostit din extremitatea sud-vestică a Cretei. Închiriem două șezlonguri (5 euro bucata, neașteptat de ieftin) și cetățeanului însărcinat cu gestionarea dotărilor i se face milă de noi și ne oferă, fără niciun cost suplimentar, o umbrelă obișnuită, pe care ne forțăm să o vârâm cât mai adânc în nisip. Fără folos, căci vântul o smulge și după câteva încercări nereușite, renunțăm la ea și o predăm înapoi.

Meltemi suflă cu putere, soarele dogorește☀️, umbrelă n-avem. Evident că mă ard pe spate, chiar dacă nu prea stau întinsă pe șezlong, ci mai mult în apă, din care ies ca să mă plimb pe mal pentru a-i arăta împrejurimile Elenei.

Elafonissi e o peninsulă unde foarte adesea apele deloc adânci (sub 1 m) se despart într-un așa-zis „punct de rupere” , dând la iveală nisipul rozaliu din laguna ușor de traversat cu pasul și creând iluzia unei insule.

Nisipul, zice legenda, ar fi căpătat la mal nuanța care îl face așa de special în urma poveștii de dragoste dintre o nimfă și Zeus, care, fermecat de frumusețea ei, l-ar fi colorat astfel pentru a-i jura iubire veșnică. Că nu s-a ținut de cuvânt o știm cu toții... 😉Și chiar dacă rozul nisipului se datorează milioanelor de cochilii de scoici sparte aduse de valuri de-a lungul timpului, romantismul și misterul idilei mitologice a dăinuit și va mai dăinui, fără îndoială.

O altă legendă face vorbire de un templu închinat lui Apollo Mousagetis, protectorul celor nouă muze, cărora oamenii le aduceau ofrande, rugându-le să îmbuneze marea cu cântecele lor. În vremurile acelea de demult, zona era insulară și se chema Mousagores. Ulterior a fost folosită de pirați și venețienii i-au spus Lafonisi, însemnând „insula comorilor” (din latină, lafo-lafyro = comoară, și nisi = insulă). Și așa i-a rămas numele.

Istoria consemnează și un moment din 1824, când 850 de femei și copii, plus 50 de bărbați luptători pentru libertate s-au refugiat aici din calea turcilor. Au fost găsiți și masacrați și înțeleg că pe undeva prin apropiere s-a ridicat un monument care îi comemorează.

În fine, un alt eveniment tragic a avut loc în februarie 1907, când vasul austriac cu aburi Imperatrix, care naviga de la Trieste la Bombay cu mărfuri și pasageri, s-a scufundat la 100 m de țărm din cauza unei furtuni puternice. Călugării de la mănăstirea Chrisoskalitissa au sărit în ajutor, însă 38 de oameni decedaseră deja. Au fost înmormântați la fața locului și un far a fost construit pentru a-i preveni pe marinari asupra pericolelor reprezentate de pragurile de pământ.

Apa se adâncește foarte lent la Elafonissi, aproape că te plictisești mergând până să-ți ajungă la umeri. Este ideală pentru scufundări și snorkeling și ar fi raiul copiilor dacă nu ar fi cam rece aproape tot timpul anului. Înaintând prin mare, poți admira nuanțele azurii și peștișorii, dar și dealurile împădurite care o înconjoară.

Un peisaj de vis! 😮

Zăbovim preț de patru ore la Elafonissi, și nici nu îmi dau seama când a trecut timpul. Sunt bucuroasă că prietenei Elena i-a plăcut mult plaja, mai puțin drumul de întoarcere, străbătut cu capul în soare aproape de orele 3 după-amiaza...

Ne prezentăm punctual la autocar și ne grăbim să ne hidratăm cu apă rece cumpărată de la mini-market, după care pornim din nou.

Și am parte de o surpriză: nu ne întoarcem pe același drum, cu popas pentru prânz în satul Elos, așa cum era planificat, ci o luăm pe niște șosele înguste și pline de serpentine, dar pustii. Încerc să mă uit pe Google Maps dar n-am semnal de net. Habar nu am unde suntem, însă de data asta nu intru în panică. Șoferul e de aici, din zonă, și știe el ce știe...

Ne prelingem încet de tot pe șosea, urcând și coborând. Zona e tare frumoasă, nimic de zis, plină de verdeață și sălbatică, cu foarte puține localități și nici picior de om în drum.

La un moment dat, șoferul iese de pe șosea și ne depozitează în fața unui local: Restaurant-Cafe Meltemi. N-am scăpat de vânt nici aici! 🙁

Ne aflăm in the middle of nowhere, la o altitudine de peste 500 m și la vreo 25 km de Elafonissi, în imediata apropiere a unui sătuc cu mai puțin de 100 de locuitori - Amigdalokefali, care înseamnă, zice ghida, „cap de migdală” . N-am înțeles care e legătura, dar recunosc că nici nu mi-am bătut capul... 😂

Așa cum se întâmplă deseori, nu ne dăm seama cât de foame ne e decât când intrăm în restaurant. Suntem așteptați și personalul e pregătit să ne servească, semn că ghida sau șoferul (sau ambii) își vor lua comisionul binemeritat. 😉Aspectul cârciumii nu ne prea interesează, e cavernos și se vrea rustic, asta e tot ce pot să spun. Acasă aveam să descopăr uitându-mă pe net că e o mică afacere de familie și că deține propria fermă cu capre și o livadă de măslini. Ca mai tot cretanul (și grecul) !

Ne repezim să comandăm. Mâncarea e gata preparată și așezată porționată în tăvi. Oferta nu e vastă, dar îndestulătoare: salată grecească 8 euro, tzatizki 6 euro, dolmadakia (sărmăluțe în foi de viță 6,50 euro), kalitsounia (plăcintă cu brânză dulce 6 euro), mousaka 10 euro, pastisio și bureki (plăcintă cu cartofi și dovlecei) 9 euro. Iar ca desert frozen youghourt 6 euro sau baklava 4,50 euro. Au și sucuri, cafea și bere.

Prețurile sunt măricele, nimic neobișnuit în asta, doar suntem în creierii munților (mă rog, colinelor), departe de civilizație.

Ne așezăm afară pe terasă, la una din mesele lungi din lemn, și ne regalăm cu câte o plăcintă, eu bureki și Elena kalitsounia, foarte bune ambele😋, bem apă și cafea. Abia după ce ne potolim foamea ne uităm în jur. Și chiar avem ce vedea, căci restaurantul e poziționat pe culmea unui deal, cu panorame spectaculoase la 360 de grade spre cele câteva case din sat și spre mare. Singurul lucru care îmi displace este balustrada ruptă pe o porțiune.

Cu burțile puse la cale, după popasul de o oră pornim din nou la drum. Nici acum nu-mi dau seama care drum, căci netul e din nou absent. În orice caz înaintăm spre nord paralel cu marea, dar nu pe șoseaua de coastă de la Falassarna care mi-a dat fiori cu cinci ani în urmă. Atunci eram cu mașina, acum în autocar, și parcurgerea serpentinelor în ac de păr e mai puțin stresantă.

De la distanță și de sus zărim totuși Falassarna, dar fără să oprim. Ajungem pe coasta nordică a Cretei la Trachilos, și de aici o luăm spre est pe principala șosea a insulei - E65. Ajungem la Ermis Suites pe la 6 seara, cu mai mult de o oră peste cele 8 prevăzute. E cald încă, așa că mai apucăm să facem o baie în mare în fața casei. Și ne declarăm mulțumite.

A fost o zi destul de obositoare, dar tare plăcută. Am traversat insula de la nord la sud, am străbătut un defileu și câteva sate de munte pitorești, am mâncat bine, și mai ales ne-am desfătat cu priveliștile superbe ale unei plaje cu ape turcoaz și nisip roz celebră în întrega lume, un must see pentru orice vizitator al Cretei.

Adio, Elafonissi!

Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 20.09.24 19:04:08
Validat / Publicat: 20.09.24 19:36:00
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Franţa, Italia, Spania, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Turcia

VIZUALIZĂRI: 523 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P32 Vedere panoramică de la restaurantul Meltemi din Amigdalokefali
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.09.24 19:31:15]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

adso
[20.09.24 19:46:47]
»

@Carmen Ion:

Trecem prin satul Topolia, unde șoferul autocarului oprește pentru a vota. Da, e ziua alegerilor europene și omul, originar din localitate, își face conștiincios datoria cetățenească. Foarte frumos! 

În Grecia, votul este obligatoriu . Nu știu, deci, cât a fost conștiință civică și cât frică de amendă (în cazul în care există vreo sancțiune prevăzută în lege).

Frumoasă excursie, frumos povestită!

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[20.09.24 20:12:24]
»

@webmasterX: Mulțumesc

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[20.09.24 20:14:28]
»

@adso: Mulțumesc pentru informație. Nu am știut

webmaster
[20.09.24 20:33:04]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[20.09.24 20:43:38]
»

@webmaster: Mulțumesc. Sunt onorată.

Pușcașu Marin
[20.09.24 23:26:50]
»

@Carmen Ion: Eu n-am ajuns până acum în Creta, dar sper să o fac odată și-odată. Citind acest articol și privind fotografiile pot înțelege de ce-ai ajuns de cinci ori pe această insulă.

Mă uitam pe istoricul țărilor despre care ai scris. Am rămas gură căscată când am văzut că ai scris 188 de articole din excursiile făcute în Grecia. Eu îți doresc să ajungi la 500, pentru că-mi dau seama că Grecia e top 1 în destinațiile tale favorite. Dar să știi că egoistul din mine îți dorește treaba asta . Vreau să mă bucur citind astfel de review-uri.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[21.09.24 08:22:57]
»

@Pușcașu Marin: Mulțumesc mult pentru aprecieri.

Creta e o insulă mare și deși am vizitat-o de cinci ori, tot nu am ajuns să o văd în întregime. Îmi propusesem cu Adrian să închiriem mașină și să bifam alte locuri din partea de vest, dar n-a fost să fie.

După cum excursia planificată cu mașina proprie în nordul Greciei continentale ar fi trebuit să includă și unele zone încă neatinse de picioarele noastre. Asta ca să înțelegi că nu am epuizat tot ce cred că e de văzut în Grecia chiar dacă AmFostAcolo de atâtea ori.

Am ajuns la vârsta la care nu mă interesează să bifez cât mai multe țări, ci să merg acolo unde știu că mă voi simți bine.

Pușcașu Marin
[21.09.24 08:57:42]
»

@Carmen Ion: Sper să nu mă-nșel, dar din câte mi-aduc eu aminte Creta e cea mai mare insulă a Greciei și parcă Evia e a doua. Clar trebuie mai multe sejururi, sau unul de trei săptămâni ca să poți spune c-ai văzut cât de cât Creta.

Pe de altă parte, dacă cineva își dorește să viziteze toată Grecia, cred că nu-i ajunge o viață ca s-o poată vedea.

Cât privește treaba cu bifatul țărilor, sunt fanul numărul unu a ceea ce ai afirmat mai sus. Prefer să stau, nu știu, zic și eu... 15 zile și să văd pe îndelete ce-i de văzut într-o țară, decât să” văd” 3-4 țări în alea 15 zile și să constat apoi că n-am înțeles nimic.

Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[21.09.24 09:14:00]
»

@Pușcașu Marin: Corect: Creta #1, Evia #2.

Cât timp îți ia să vizitezi toată Creta? Sigur, depinde ce te interesează. Nu toată lumea vrea vestigii istorice și muzee, după cum nu toți caută plaje. Eu zic că în 3-4 săptămâni ajungi să înțelegi cât de cât despre ce e vorba.

Ca să vizitezi toată Grecia cred că e imposibil. Gândește-te că are peste 200 de insule locuite! Și numai pentru Atena ai nevoie de cel puțin 2 săptămâni...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale prin/din Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081519842147827 sec
    ecranul dvs: 1 x 1