ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.09.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 13.06.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Mai aproape de cer

TIPĂREȘTE

Creta este cea mai mare insula a Greciei cu cei 8 261 de mp ai sai si a cincea din Marea Mediterana. Desi mare, majoritatea centrelor turistice sunt concentrate in partea nordica, asta neinsemnand ca cele din partea de sud sunt mai putin cautate, pentru ca frumusetea locurilor este desavarsita. Pentru ca indiferent cum s-ar doza timpul nu va fi posibil sa se viziteze macar cele mai importante obiective ale insulei in 7 zile, m-am resemnat inca de acasa cu aceasta situatie si cred ca daca unii sunt hotarati sa vina de doua ori aici, eu cred ca ar trebui sa vin de cel putin 3! :) Asta pentru ca nu as putea nici in ruptul capului sa renunt la cateva zile pentru plaja si baie cand plec undeva la mare!

Desi stiam ca voi ajunge in aceasta frumoasa insula de 8 luni de zile, am tot amanat sa ma documentez despre locuri si trasee, de aceea, cu o zi sau doua inainte eram ' aerian', eu care citeam, notam aprofundam intotdeauna viitoarele iesiri. Insa timpul a fost inamicul meu numarul 1, am fost 'certati' in ultimul an … :)

Pentru ca, asa cum spuneam, in doua zile urma sa plecam, am sunat-o pe @ krisstinna, draga noastra colega, care fusese tot in Rethymno cu un an inaintea nostra si am rugat-o sa-mi spuna cam ce ar trebui sa vizitez. De aceea vreau sa-i multumesc pe aceasta cale pentru sfaturile si indrumarile pe care mi le-a dat si din care mi-am facut modelul vizitelor din Creta si mai ales pentru timpul pe care I l-am 'rapit'.

Asadar am inchiriat de la un centru din imediata apropiere a hotelului o masina. De la inceput, conform sfaturilor colegei noastre am evitat firmele 'cu staif ' si am mers la una 'no name '. Am spus ca vreau o masina mica, totusi cu 4 usi, cu a. c, full insurance, fara vreun depozit bancar sau vreo garantie si cam atat. Cel cu care am vorbit mi-a spus ca nu este nicio problema legata e pretentiile noastre si mi-a propus un Fiat Panda pentru suma de 150 euro pentru trei zile. Nu am spus niciun cuvant ci m-am ridicat instantaneu in picioare, i-am multumit scurt si m-am intors catre iesire. In secunda doi era in fata mea, spunandu-mi ca ala e un pret de pornire si ca asa se procedeaza. I-am raspuns ca stiu obiceiul dar nu am chef sa negociez in ziua aceea, asa ca daca vrea, ii platesc 100 de euro si gata. Omul a acceptat imediat, am facut o chitanta pentru un avans de 20 de euro si am convenit ca a doua zi dimineata sa vin si sa iau masina. Cand am ajuns, ce sa vezi, ca Fiatul se stricase si am luat o Toyota Aygo. Dar nu conta pana la urma ca tot mica era si pana la urma conta sa te folosesti de ea, fara probleme. Am luat-o cu o liniuta pana la plin convenind sa o restiuim in acelasi mod. Primul traseu propus a fost plaja din Falasarna, manastirea Chrysoskalitissa, plaja Elafonissi, cheile Topolia si apoi din nou in Rethymno. Am plecat undeva in jurul orelor 9:00, imediat dupa micul dejunsi in scurta vreme, urmand indicatiile waze am parasit Rethymno intrand pe drumul E 90 care leaga, cred toate orasele importante din nordul Cretei. E un drum bun, exact in genul E 85 care leaga Bucurestiul de Moldova. Daca nu as fi vrut sa merg la Falasarna ci direct la Elafonissi as fi putut scurta din drum si la Kastelli as fi virat stanga, Ne-am intors dealtfel pe aceasta ruta scurtata putin. Despre plajele vizitate in Creta voi scrie insa separat.

Drumul pana la manastire este deosebit de pitoresc dar si sinuos pe alocuri, acesta urcand pe sosele serpuite si abrupte uneori pana la altituni aproape maxime celor din Creta. La un moment dat ne-am intalnit, la propriu cu norii care coborau spre vai! Vegetatia, cand abunda, cand lipseste cu desavarsire, multe capre salbatice, si foarte putine asezari. Cred ca in tot drumul am tecut prin trei sate, intr-unul dintre ele, Kefalia, oprindu-ne la vederea unui magazin cu diverse produse, de la ulei de masline la raki, bautura traditionala cretana. Fabrica de ulei era lipita de magazin asa ca am fost siguri ca vom cumpara ceva direct de la sursa iar pretul, de 3 euro/cutie/0,5 l mi s-a parut a fi ok.

Intr-un final, cand drumul se hotaraste sa coboare, iar in departare ramai fascinat de privelistea cu marea aparand de printre munti, am ajuns la o bifurcatie care indica in stanga, la 5 km plaja Elafonissi, iar inainte, la 1 km manastirea Chrysoskalitissa.

Aceasta este una dintre cele mai importante manastiri ale insulei si din spusele multora, una dintre cele mai frumoase. Noi cand am ajuns nu am gasit decat 3 masini parcate sub niste pomi inalti si desi, care te fereau de soarele dogoritor al amiezii, ora la care am reusit sa ajungem. Nu este o parcare amenajata, insa este buna si destul de incapatoare avand in vedere ca la acest lacas de cult vin si multe autocare cu turisti.

Din parcare, Chrysoskalitissa apare ca una din multele manastiri ale Greciei, situata undeva pe o stanca, la o inaltime considerabila de sol, cu un zid inalt de aparare dupa care se vede pe jumatate biserica, tradata de clopotnita care se afla pe acoperisul sau si de culoarea caramizie, incadrata de alte doua cladiri mari si albe. Dupa ce veti urca cateva trepte pe partea dreapta se afla un magazin cu obiecte bisericesti, tot aici platindu-se si un bilet pentru restaurarea manastirii in valoare de 2 euro.

Dupa parcurgerea a inca cateva trepte, in partea stanga se iveste o intrare cu arcada, foarte ingusta si niste trepte care coboara, deasupra o pancarda indicand muzeul manastirii. Muzeul adaposteste niste cruci vechi, alte obiecte bisericesti precum si unelte de lucru din cele mai vechi timpuri ale istoriei Chrysoskalitissei, care sunt acum asezate in cele trei camarute pe care le are acest muzeu. Veti vedea vase de lut tip amfora, covoare, fusuri de lana un razboi de tesut, o veche piesa de mobilier din biserica, tablouri, si multe altele. Inainte de a urca ultimele 15 trepte catre curtea superioara amanastirii, vom pasi pe o portiune de drum acoperit cu pietricele de culoare inchisa, in mijlocul caruia se afla, facut din pietricele albe, manual, ca dealtfel toata portiunea aceea, un soare in mijlocul caruia se afla doi pauni cu ciocurile apropiate, urcati amandoi pe marginile unui potir. Se stie ca pasarea aceasta a fost cea mai respectata in Grecia antica, si nu voi mai repeta legenda.

Patrunzind pe sub arcada aflata la capatul scarilor despre care v-am spus, am ajuns intr-o curte mica si ingusta, strajuita de zidul de aparare despre care am pomenit la inceput. Pe partea dreapta se afla biserica care are intrare si pe mijloc si din capatul vestic. Inainte, pe o alee ingusta pe dreapta uneia dintre cele doua cladiri albe ce o incadreaza se creeaza o imagine fantastica, cu marea la picioarele stancii pe care manastirea este construita. Este un loc pentru a face niste poze minunate. Biserica este mica, insa de un farmec aparte, creand o senzatie de intimitate si o stare de bine. Dupa ce ne rugam la icoana Maicii Domnului careia de fapt i-a si fost inchinata aceasta manastire, si la celelalte icoane, vom putea aprinde si cate o lumanare pentru cei dragi, prezenti si raposati, insa in acelasi loc, acestia nefiind departajati in vreun fel. Exista o cutie in care fiecare pune cati banuti doreste pentru lumanarile luate.

Legenda spune ca manastirea la inceputul sau a avut o treapta din aur.

Acum, unii spun ca aceasta nu poate fi vazuta de pacatosi iar altii ca a fost vanduta in primii ani ai dominatiei turcesti cu acei bani calugarii de la manastire ajutandu-l pe Patriarhul de la Constantinopole sa-si plateasca niste datorii. Din pacate, in ultima parte a secolului al XVIII lea viata monahala a decazut aici si, desi la mijlocul sec al XIX lea un calugar venit de la Sfakia s-a stabilit acolo si a incercat sa dea un nou imbold acestei vieti in slujba Domnului, in prezent la manastirea Chrysoskalitissa nu sunt decat doi calugari.

Asata nu inseamna catusi de putin ca manastirea nu trebuie vizitata, dimpotriva! E unul va recomand sa-i treceti pragul daca veti avea ocazia si veti trai o experienta minunata!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de iulian68 in 17.09.18 15:06:37
Validat / Publicat: 17.09.18 17:38:04
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 1457 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulian68); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Stanca pe care a fost cladita biserica se prelungeste mult in fata.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 40250 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster26
[17.09.18 17:37:51]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Excursii opționale prin/din Creta, #EXCURSII şi CĂLĂTORII - I. CRETA" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

krisstinna
[17.09.18 19:23:34]
»

Cu mare drag, Iulian

Mă bucur nespus că ați reușit să ajungeți acolo, locul este deosebit de pitoresc, pe lângă mănăstirea in sine, muzeul este interesant și bisericuța adorabilă.

Foarte bun preț pentru mașina închiriată, felicitări!

Tare frumușică e Nina

Aștept continuările, Creta este fabuloasă, ai ce povesti

Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iulian68AUTOR REVIEW
[17.09.18 19:51:54]
»

@krisstinna: Inca o data iti multumesc pentru sfaturi! Nu ajungeam acolo daca nu-mi faceai acel traseu, pentru ca de manastirea aceasta nu prea am auzit vorbindu-se. Am vazut doar ulei de masline cu poza ei pe sticla in duty-free-ul din aeroport, la un pret foarte piperat! Iar cele ce vor urma sunt tot datorita sfaturilor primite! Mai putin locurile de luat masa, am zis sa mai diversificam!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Michi
[17.09.18 21:04:28]
»

Şi noi am fost îndrăgostiţi de Creta pe care am vizitat-o de două ori şi tot de două ori am mers în Santorini. Prima dată am stat în Agios Niccolaus, a doua oară în Hersonissos. Tot aşa am închiriat o maşină şi am urcat pe platoul Lasithi, apoi ruinele oraşelor Knossos, Phaestos, Gortys, insula Spinalonga. În drum spre Chania am oprit la Rethymno dar n-am văzut nimic din ce aţi văzut voi. Ar mai fi trebuit să mai mergem odată. Oricum rămâne una din destinaţiile preferate şi mi-a făcut plăcere să citesc reviewul tău..

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[23.09.18 15:11:15]
»

@iulian68: Foarte frumos, felicitari, votat cu mare drag.

iulian68AUTOR REVIEW
[23.09.18 15:17:10]
»

@mishu: multumesc mishu, acum le-ai citit?

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulian68, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale prin/din Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075355052947998 sec
    ecranul dvs: 1 x 1