ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.03.2026

încărcat de pe telefon!

Excursie la Luxor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Am revenit pentru a cincea oară în Egipt după 15 ani. Am mers în perioada 2008-2010. În 2010 am mers 7 zile în luna martie, iar în luna octombrie - 14 zile. Credeam că nu mă voi satura niciodată de Egipt și eram hotărât să nu las să treacă nici un an fără o vizită pe tărâmul faraonilor.

Însă la sfârșitul anului 2010 situația politică în Egipt s-a tensionat, iar excursiile acolo nu mai erau sigure. Când situația s-a calmat, după câțiva ani, au apărut atacurile rechinilor. Iar pentru mine Egipt însemna 50% excursii opționale, 50% excursii pe mare.

Și astfel, nici nu știu cum, au trecut 15 ani!

Am regăsit acum parcă un alt Egipt! Sau gusturile mele sunt altele! Excursiile au fost ok, hotelul ales (vezi impresii) a fost ok, însă nu a fost o vacanță memorabilă. Ceva a lipsit și nu știu să spun ce! Sau a fost faptul că făceam a cincea oară aceleași excursii chiar dacă la diferența de atât de mulți ani!

Însă nu aș putea merge vreodată în Egipt fără să ajung în Luxor!

Excursia opțională în Luxor a început la ora 3.35 dimineața. Fiind cazați în Sahl Hasheesh a fost nevoie să avem un transfer privat către Hurghada unde ne-am întâlnit și cu ceilalți turiști.

Până la Luxor am călătorit cu un autocar destul de confortabil. Spre norocul nostru nu eram mulți și ocupam cam jumătate dintre locuri. Așa că am putut să stăm fiecare pe câte 2 scaune și să mai moțaim până la destinație.

Turul în această excursie a început undeva la ora 9.30 și a cuprins: Templul Karnak, plimbare pe Nil, Insula Bananelor, Valea Regilor, Templul Hatshepsut și scurte opriri la Coloșii lui Memnon și Fabrica de Alabastru.

Vreau să vă atenționez că în Luxor veți găsi mereu plus 10 grade peste temperatura din Hurghada. Mereu spun altor turișți că în excursii este necesar să porți pantaloni lungi, cămașă cu mânecă lungă și pălărie de soare. Însă nimeni nu mă ascultă! Și de data asta majoritatea doamnelor aveau bluze cu spatele gol, iar domnii pantaloni scurți. De fiecare dată când am făcut excursia în Luxor, la ultima vizită (care de obicei este la Templul Hatshepsut) nu au mai coborât din autocar decât 4-5 persoane. Celelalte rămân la aer condiționat, arși de soare și cu gleznele umflate.

Nu am să vă re-re-rescriu istoria de mii de ani a Luxorului. Asta este farmecul excursiei și treaba ghidului pe care îl veți avea. Am să va spun însă că dacă aș fi nevoit să aleg între excursiile la Luxor sau Cairo mereu aș alege Luxor (noroc că nu am fost nevoit niciodată și la fiecare vizită în Egipt le-am făcut pe ambele 😊). Dacă templul Karnak este uluitor prin obelisurile și coloanele sale, iar Templul Hatshepsut te lasă mut de uimire, mormintele din Valea Regilor sunt incredibile. În decursul anilor am văzut peste 12 morminte. Acum erau incluse în prețul biletului mormintele Ramses al IV-lea, Ramses al III-lea și Ramses al IX-lea.

Biletele de intrare în obiectivele turistice nu intră în sarcina voastră. Ghizii se ocupă de tot. Însă trebuie să știți că bilelul clasic pentru Valea Regilor cuprinde intrarea în 3 morminte. Dacă doriți să vizități mormintele cele mai căutate (de ex. Tutankhamon) va trebui să anunțați ghidul. El vă va confirmă dacă este timp pentru vizita voastră extra și vă va ajuta cu achiziționarea biletului.

Doar că datorită umidității vizitarea mormintelor este destul de inconfortabilă. Chiar dacă temperatura din interior este una constantă și cu siguranță mult mai scăzută decât cea de la suprafață, senzația inițială este una de sufocare. Așa că vizita a trei morminte cred că este suficientă.

Despre Karnak nu pot să vă recomand decât să vă bucurați de această vizită. O întâlnire cu grandoarea Egiptului Antic. Un loc pe care l-ați văzut în filme sau documentare dar care vă va surprinde prin măreție și grandoare. Și nu plecați de acolo până nu v-ați învârtit de 3 ori în jurul scarabeului!

Templul Hatshepsut este preferatul meu din această excursie. Și locul în care puteți face cele mai frumoase fotografii. Pare atât de naturală această construcție încât mereu am avut impresia că este o parte firească a muntelui. Iar panorama orașului Luxor văzută de la înălțimea templului este foarte frumoasă.

Despre excursia la Insula Bananelor citisem mai multe păreri, iar majoritatea lor aproape mă făcuseră să nu vreau să merg acolo. Însă întregul grup a optat pentru o oprire în această micuța insulă așa că n-am avut încotro și i-am urmat. Nu regret pentru că acolo m-am îndrăgostit iremediabil de mango! Și, în căldura Luxorului, această oprire într-un micuț loc umbrit este bine-venită.

În Insula Bananelor se ajunge doar cu barcă și mini-excursia este o ocazie poate unică de a vă plimba pentru câteva zeci de minute pe Nil. Și în afară de banane acolo cresc și curmale, guave sau mango, fructe pe care le veți primi pe barcă pe drumul de întoarcere către autocar.

Între aceste minunate obiective una dintre opriri se va face pentru servirea mesei într-un restaurant tradițional din apropierea Nilului.

Vizita la Luxor s-a sfârșit pe la ora 17, iar la hotel am revenit la ora 21, excursia fiind mai puțin obositoare ca cea la Cairo. Așa că nu uitați când plecați din România să vă puneți în bagaj și o bluză cu mânecă lungă și pantaloni lungi. Și nu ratați această excursie fără de care nu vă puteți mândri că ați fost în Egipt!

Și un alt sfat: să aveți la voi bani cash, cât mai mărunți. Excursia în Insula Bananelor se plătește extra doar cash și costă 10 dolari (sau euro). Dar și pentru diverse souveniruri sau mici alte cumpărături va vor trebui doar bani cash.

• Utilizatoriii LOGAȚI văd o versiune cu mai puține reclame

Trimis de vlado2 in 30.03.26 12:48:43
Validat / Publicat: 30.03.26 13:27:05
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în EGIPT.

VIZUALIZĂRI: 100 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
Adn. FAVORIT

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (vlado2); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
P20 Insula Bananelor, Luxor
Puteți VOTA acest articol:

1 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[30.03.26 13:23:29]

Mutat la rubrica ’Excursie Luxor’, #Excursii opţionale prin Egipt (deja existentă pe sait).

• Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂExcursie Luxor:

[C] Copyright 2008-2026 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  • LOGAT? = DA (IntC=1)