GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
O particica din 'comorile' turismului romanesc: Cascadele Romaniei (II)
Dupa ce v-am povestit cate ceva despre cascadele vazute de noi prin Bucegi si Piatra Mare a venit randul sa va povestesc cate ceva si despre frumoasele cascade din zona Retezatului Mare si a Retezatului Mic
As aminti cateva cascade foarte frumoase, spectaculoase chiar, dar care unele sunt pe nedrept uitate, nepromovate deloc.
Incepem cu:
Cascada Lolaia este o cascada micuta, pe firul paraului Pietrele, aflata in zona Carnic, una din “portile principale” de acces pentru drumetii in Retezatul Mare.
Nu este o cascada mare, nu are mai mult de 10-15m inaltime, este in apropierea drumului forestier principal, drum ce trece pe langa Cabana Codrin, mergand la Cabana Pietrele. Este un pic mai sus de Cabana Codrin. Este genul de cascada ce se viziteaza pentru umplerea timpului liber avut la dispozitie intre doua drumetii pe munte, cazat fiind la una din cabanele din zona Carnic, sau (de fapt nu sunt decat vreo 3 cabane in acea zona) in tranzit spre Cabanele Pietrele sau Gentiana.
Noi ne-am simtit tare bine la Cabana Codrin, despre care am scris aici: Cabana Drum
Situata tot in Retezatul Mare, dar ajungandu-se la ea printr-o alta principala “poarta” de acces in Retezat, prin zona Stana de Rau, urmand firul raului Barbat.
Sub Varful Custura, se afla Lacul Ciumfu Mare, ale carei ape in scurgerea lor formeaza paraul Ciumfu Mare care are la un moment dat o cadere de apa foarte mare si bogata, Cascada Ciumfu, avand vreo 100m lungime/inaltime, mai departe curgerea apei dand nastere raului Barbat.
Pentru a o vizita se poate merge cam 20-30min, pe jos, de la Stana de Rau.
Nu se merita a veni pana la Stana de Rau doar pentru a admira aceasta cascada, extraordinara e drept, dar sunt cam 20km de drum forestier, bunicel acum vreo 2-3 ani cand am fost noi, drum ce se poate deteriora rapid, dupa ce este spalat de topirea zapezii, sau de vreo viitura asa cum s-a intamplat anul trecut cu drumul forestier de acces spre Poiana Pelegii, tot in Retezat, blocandu-i cateva zile acolo pe turisti, pana s-a reparat drumul.
Merita a fi vizitata si admirata cascada doar daca-ti doresti a face si ceva drumetii pe culmile si varfurile din jur: la superbul Tau al Tapului, pe Vf. Custura si Vf. Papusa, strabaterea ingustelor si expuselor Porti Inchise, sau alte cateva trasee din zona.
Nu merita altfel parcurgerea acestui drum cu masina, doar pentru cascada. Practic cascada ar reprezenta un bonus, al unei drumetii frumoasa ea in sine prin aceasta parte a Retezatului Mare.
Despre aceste frumuseti am scris cate ceva in articolul: Sublimul lac - Taul Tapului
Pentru aceasta cadere de apa trebuie a face o drumetie usoara, din zona Carnic, spre Cabana Pietrele, cam 1h de mers lejer, apo in nici 30minute, mergand pe Valea Stanisoara, pe firul apei ajungi la destinatia ta, Cascada Stanisoara. Este o cadere de apa de vreo 10-15m.
de fapt paraul Stanisoara, in curgerea sa navalnica formeaza o serie intreaga de mici cascade. De tot dragul mergi in drumetie, pe la umbra, insotit de susurul sau vuietul apei.
Bine, e drept, ca trebuie sa fii un picut atent sa nu deranjezi vreo cumatra vipera, mai lenesa din fire, care sa nu sa fi retras din poteca, la trepidatiile bocancului tau, sau sa-si doreasca vreo portie suplimentara de soare pe vreo stanca insorita si sa nu se lase induplecata sa se retraga din drum. =))
Ajuns la cascada dupa pauza de foto se poate continua traseul (asa cum am procedat si noi) spre Vf. Retezat sau spre Lacul Bucura.
Aceasta salba de cascade face parte din cele usor accesibile, la care poate ajunge cam orice tip de turist, dar deloc promovate.
Noi le-am vizitat de doua ori, ultima data acum 2 ani, dar pe langa faptul ca nu sunt promovate, nici macar indicatoare nu prea gaseai spre ele.
Noroc ca noi stiam de ele, aveam temele facute si am mers cautandu-le efectiv.
Sunt amplasate in zona Retezatului Mic, sau Retezatul Calcaros cum mai este numit, in zona localitatii Campul lui Neag, langa Lupeni.
Pentru a vizita aceste cascade indicat este a te caza in Campul lui Neag, de unde poti face cateva drumetii pe cinste: Vf. Piatra Iorgovanului, care are si o frumoasa legenda, Cheile Scorotei, niste chei superbe ce se pot parcurge doar pe jos, ajungandu-se la Stana Scorota de unde se poate ajunge si mai sus pentru cine doreste pana pe Vf. Piule si Culmea Plesa. Noi am fost cazati la Cabana Foresta
Se poate face o plimbare cu masina pe un drum asfaltat prin niste chei salbatice pana in zona Campusel, unde se termina si asfaltul si se continua pe drumul forestier care pe harta are rang de drum national DN66A, ajungadu-se pana la Izbucul Cernei si Lacul lui Iovan si mai departe iesindu-se pe Valea Cernei, prin Cerna-Sat, in drumul national DN67D ce leaga Baile Herculane de Baia de Arama. Din pacate drumul forestier spre Lacul lui Iovan este impracticabil dinspre Campusel din cauza unor surpari, nici dinspre Cerna Sat nefiind prea grozav. Revenind la zona Campul lui Neag, aici se mai pot vizita salbaticele si neamenajatele Chei ale Butii, care se pot strabate cu exceptia unei scurte portiuni de la intrare, doar prin apa, printr-o apa rece ca gheata. Sau se poate face o drumetie pana la Cabana Buta si Taul Buta din apropierea ei.
Pentru a ajunge la cascadele noastre se merge pe drumul forestier ce duce catre Cabana Buta, imediat inainte de accesul spre Cheile Butii. Dupa vreo 2km, cand drumul spre Buta vireaza brusc la stanga, urcand sustinut, se paraseste acest drum si se merge inainte tot pe un drum forestier, traversand si un micut paraias, pana la un pod de beton de unde in dreapta se urmeaza pe firul paraului Lazaru o poteca ce in prima parte se observa ca a fost un drum forestier intretinut la vremea sa, cu protectii din beton armat pe margine, acum napadit de ierburi si lastaris. Drumul este mai mult prin padure, adica esti oarecum ferit de razele soarelui, mai gasesti ici colo tufe de zmeura din care chiar daca nu te saturi, iti satisfaci pofta.
Si uite asa ajungi cam in 45minute urmand firul apei ajungi la prima cadere de apa, care nu are mai mult de 2m inaltime, traversezi apa pe o punte improvizata si ajungi imediat la urmatoarele 2 caderi de apa, nitel mai maricele si imediat dupa o foarte scurta urcare, ajungi in fata unei stanci care nu te lasa sa vezi dincolo de ea, ca un paravan, trebuind sa te catari pe ea, avand cam 2 metri inaltime. Nu este dificil in a te urca pe ea, trebuie doar un pic de atentie, dar odata ajuns sus pe ea, poti vedea si ultima cascada care este si cea mai frumoasa, avand un debit mare de apa si o cadere de vreo 10-15metri inaltime.
Noua ne-a placut aceasta cascada cu tot cu piesajul salbatic din jur.
Chiar daca traseul nu este marcat, sau nu era marcat la acea data, nu te ratacesti, poteca este bine evidentiata, nu prea o poti rata.
Aceste cascade, pentru ca este tot o salba de cateva cascade, se viziteaza “la pachet” cu cascadele de pe Valea Lazaru, fiind foarte aproape unele de celelalte.
Practic se urmeaza acelasi drum forestier spre Cabana Buta si apoi drumul pana la acel pod de beton de unde am facut dreapta pe Valea Lazaru. De asta data se face stanga pe Valea Marii, urmand firul apei. Foarte repede dupa 10-15minute ajungi la prima cascada: frumoasa, zici cand o vezi, dar pe masura ce inaintezi si ti se infatiseaza privirii una cate una si celelalte cascade, nu zici decat: woau, asta este si mai frumoasa! Iar ultima cascada este cea mai mandra dintre ele, are vreo 35m cadere de apa, de nici nu prea o poti cuprinde in obiectivul aparatului foto. Oricat ai incerca sa surprinzi frumusetea unei cascade, sau a unui peisaj in general, nu se compara cu ceea ce vezi tu in realitate.
Lucru de laudat este ca desi nu sunt marcate si cu indicatoare clare, sunt realizate de curand acolo amenajari din lemn pentru a facilita vizitarea lor si a le admira in siguranta. O serie de scari si podete din lemn, balustrade de protectie, si alte elemente de sprijin si siguranta. Aici au o mare bila alba cei ce au realizat aceste amenajari.
Ceea ce nu inteleg este faptul ca desi sunt atat de frumoase aceste cascade si sunt atat de accesibile pentru a fi vizitate, nu exista niciun indicator din localitate, sau un panou care sa te indrume a le vizita.
Parerea noastra este ca merita a face o plimbare intai la Cascadele Lazaru si abia apoi la Cascadele de pe Valea Marii, acestea din urma fiind mai spectaculoase, mai frumoase parca, iar daca le vezi pe acestea prima data, cele de pe Valea Lazaru parca “nu-ti mai zic” mare lucru. Cateva „vorbe” despre frumoasele cascade gasiti in articolul: Pe cat de frumoase, pe atat de nepromovate - Cascadele Valea Lazaru, Valea Marii si Pestera de Gheata, dar si despre faina zona a Retezatului Mic gasiti in articolele: Prin Cheile Scorotei, la Stana Scorota, in Iovan Iorgovan si a lui piatra - Varful Piatra Iorgovanului, in Campu lui Neag sau Retezatul Mic in “umbra” Retezatului Mare si in Turism in Retezatul Mic.
Ar mai fi si Cascada Pietrele, de pe Valea Pietrele, o vale paralela cu Valea Stanisoara, dar noi nu Am Fost Acolo (inca). :)
Cam atat si despre cascadele din zona Retezatului, este timpul sa trecem la alti munti si la alte cascade :))
Spor la vizitat si la povestit impresii de pe aici!
Trimis de Testosu' in 17.02.17 22:39:54
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Testosu:
Cand am reusit sa ma conectez la net pe plaiurile unde am ajuns azi, am deschis mail-ul si am avut un mic soc dar cand am vazut ca esti tu cel atat de harnic, m-am linistit si chiar imi place ce ai scris (atat cat am reusit sa citesc, foarte putin). Ai tinut sub teasta atatea frumuseti!! Felicitari sincere!
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@elviramvio:
Era un serial de genu': "Tanar si nelinistit"!
... si nu erau nici mini-premii in joc!
Vinovatele moral de scrierea acestui articol (pentru ca initial il incarcasem ca un singur articol) au fost: @Cris & @krisstinna, care in urma acelui fain articol scris de @Cris si a unor schimburi de ecouri pe marginea lui cu @Cris si @krisstinna, s-a nascut pe loc ideea de a grupa intr-o scriere frumoasele cascade de pe la noi.
Iar impartirea pe zonele geografice a fost facuta la sugestia @Cris si @web, (bine argumentate sugestiile lor, fie vorba) care m-au facut sa "croitoresc", sa tai articolul in episoade, in vreo 8 ore, mult dupa miezul noptii . Bine, nu am fost singur, cot la cot cu mine, a periat, editat, reatasat foto si publicat seria de episoade, @web (se observa in caseta tehnica orele de incarcare si publicare)
Multumesc pentru aprecieri!
Sper sa fie de folos cuiva aceste informatii.
@Testosu :
Sigur vor fi de folos, ai/ati facut treaba buna, felicitari.
Vacante dupa dorintele tale sa ai si in vara asta!
@elviramvio: Multumesc!!!
La fel, vacante faine sa aveti!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2024 Peștera Bolii, Cheile Băniței, Cheile Crivadiei - Retezat — scris în 14.08.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2024 Traseu spre Lacul Galeș — scris în 13.08.24 de vladix18 din CăLăRAşI - RECOMANDĂ
- Aug.2023 Carari de povesti spre Taul Portii — scris în 15.09.23 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2022 În cautarea Tăurilor din Valea Rea — scris în 22.06.22 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Sep.2021 Traseu in Retezat: Carnic – Lacul Gales. Ma bucur ca te-am ales, carare minunata! — scris în 20.09.21 de noi doi din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Retezatul - off, off și wow - wow! — scris în 13.08.21 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ
- Jul.2021 În căutarea unui aer mai răcoros, în Retezat — scris în 27.09.21 de monik-50 din BRAILA - RECOMANDĂ