ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.07.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 08.01.11
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUN-2015
DURATA: 4 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Prin Cheile Scorotei, la Stana Scorota

TIPĂREȘTE URM de aici

Tema principala a sejurului din Retezatul Mic fiind o tura prin Cheile Scorotei, pana sus in culme, am abordat-o imediat in ziua urmatoare sosirii noastre in zona.

Am plecat in jurul orei 8,30 de la pensiune cu doua masini, avand o prima intentie de a lasa o masina imediat dupa Complexul Cheile Butii, la intrarea pe traseul ce urca pe Dalma Mare, pe langa un schit construit de cativa ani, ajunge in Culmea Piule-Plesa, Vf. Plesa, Vf. Piule apoi coborare in Saua Scorota, Stana Scorota, Cheile Scorotei, pana in sosea unde urma sa lasam a doua masina, in dorinta noastra de a a ataca traseul incepand din Cheile Scorotei si sa coboram apoi aproape de Cheile Butii, de unde sa ne urcam in masina si sa recuperam si cealalta masina.

Dar observand ca marcajul si indicatoarele din zona Cheile Butii, spre Cabana Buta prin Culmea Piule-Plesa, pe marcaj banda galbena (BG), lipsesc la intrarea pe traseu, ne-a facut sa renuntam in a aborda acest traseu, mai ales ca stiam ca este un traseu destul de solicitant avand vreo 8-9 ore in total si nu vroiam sa riscam, pe sus, pe culme, sa pierdem vreme cu identificarea marcajului si sa ne prinda noaptea pe traseu.

Asa ca am mers mai departe spre Campusel, pana la intrarea in Cheile Scorotei.

Este un drum auto, DN66A, asfaltat pana in Campusel, foarte frumos, prin Cheile Scocului. Salbatic si frumos.

Am lasat masinile pe marginea soselei, si am intrat in Cheile Scorotei, pe marcaj punct galben (PG).

Durata normata a traseului pe indicator pana la stana Scorota este de 2h-2h30min, noi le-am parcurs lejer, cu pauze de foto, in 1h30min.

Poteca ce la inceput este drum forestier, urmeaza firul vaii, aproape pe curba de nivel

Cheile nu se pot descrie in cuvinte, pentru noi sunt printre cele mai frumoase chei prin care am fost (din categoria cheilor care se strabat doar la picior, pe jos, nu auto). Inguste cu pereti inalti, sunt superbe.

Cam in 30min, se ajunge intr-o poienita tare faina, de unde se vede in fata un pinten de stanca inalt, care bineinteles merita din plin foto. Apoi traseul nostru continua de asta data in dreapta pe Valea Scorotei cu Apa, pe sub versantul ce adaposteste Pestera Zeicului, iesim din padure si ajungem la Stana Scorota.

Stana Scorota este amplasata intr-o vale larga, de unde sedeschide un peisaj superb, in dreapta zarindu-se Vf. Piule iar in fata Dalma cu Brazi si Culmea Dragsanu.

Cand auzi cuvantul stana te gandesti, la o constructie rudimentara, incropita in viteza, fara cine stie ce conditii.

Aici vorbim de cu totul altceva. Este o constructie noua, mare, ridicata un pic mai sus de vechea stana, din lemn, cu acoperis din tabla.

Am observant ca din cladire iesea o conducta PVC de canalizare, care intra imediat intr-o fosa septica amenjata langa cladire.

Se pare ca stana beneficiaza de conditii excelente, de canalizare, apa curenta, apa calda, fiind structurata cu 3 incaperi, una cu rol de dormitor, alta cu rol de “laborator” pentru prepararea produselor din laptele oitelor pascute pe culmile din jur, si o alta camera cu rol de depozit.

Apa curenta este captata cu ajutorul mai multor furtune de diferite diametre introduse in paraul/izvorul de deasupra stanei, care dirijau gravitational apa la stana, pentru nevoile curente. Aveau inclusiv o antena TV, prin satelit, semn ca aveau si un generator pentru asigurarea curentului electric. Ingenios totul.

Cinste acelor oameni care s-au gospodarit atat de bine si au atins aceste standarde de viata, pentru o stana de pe la noi.

Noi observand marcajul pe peretele stanii, am ajuns pana la stana, am depasit-o incepand urcarea pe langa izvorul de care am amintit, pe una din multitudinea de poteci ciobanesti, care brazdeaza versantul. Ne-am dat seama imediat dupa parcurgerea a vreo 200m, nemaintalnind niciun marcaj, ca in mod normal poteca si marcajul ar fi trebuit sa se indrepte in partea dreapta spre Vf. Piule, iar pe noi poteca aleasa ne ducea in stanga, spre Dalma cu Brazi si Culmea Dragsanu. De fapt poteca marcata nici nu ajunge la stana noua ci se lasa imediat in dreapta, prin fata stanii vechi, traverseaza paraul Scorota si urca sustinut pe o zona cu grohotis direct in Saua Scorota, pe langa Vf. Piule. Dar marcajul pe aceasta portiune lasa mult de dorit, lipsind, sau fiind atat de sters incat il poti rata cu usurinta.

Dupa o scurta analizarea a traseului ne-am hotarat in a merge in continuare pe poteca aleasa de noi, in a ajunge in Saua Dragsanu, de acolo pe Culmea Dragsanu sa ajungem in Saua Scorota, sa urcam pe Vf. Piule eventual, apoi sa coboram direct la stana Scorota si inapoi la masina.

Am continuat pe langa Dalma cu Brazi, trecand si printr-o portiune un pic mai dificila, care urca mai accentuat si mai avea si grohotis si am ajuns in Saua Dragsanu. De aici se deschide o frumoasa perspectiva asupra Retezatului Mare, cu Vf. Peleaga si Papusa in prim plan, dar si spre Piatra Iorgovanului si Oslea. Am observant chiar frumoasa Vale a Pelegii, pe care urcasem cu cateva zile in urma pe Vf. Papusa. Singura problema a fost ca a trebuit sa ne indepartam un pic mai rapid spre Saua Scorota, departandu-ne din Saua Dragsanu, datorita celor 7-8 caini care s-au indreptat amenintatori spre noi, de langa turma ce pastea mai jos in sa, iar ciobanul care insotea turma nu a schitat nimic in a linisti cainii. :(Sa zicem ca “ajutorul” cainilor in deplasarea rapida a nostra din acea zona a fost oarecum folositoare, deoarece de ceva timp tot incepusera sa se adune nori destul de amenintatori deasupra. Am parcurs bucata de culme cand prin camp liber, gol alpin, cand printre portiuni cu jnepenis. La un moment dat trebuia sa ocolim un pic pe culme pentru a ajunge in Saua Scorota, dar datorita norilor, si avand proaspete in minte traznetele si yunetele ce ne-au insotit in tura pe Vf. Papusa, ne-am hotarat in a cobori, direct spre stana Scorota care se vedea jos, in vale foarte frumoasa, direct pe una din multele poteci ciobanesti.

Am ajuns undeva in prima treime a potecii marcate dintre Stana Scorota si Saua Scorota, de unde ne-am tot uitat cu mare atentie sa identificam marcajul pe care-l ratasem la inceput. Greu foarte greu se distinge, pe pietre. Este vechi si aproape sters.

Cu ochii dupa marcaj, dar si dupa turma si cainii ce o insotea, ce intre-timp coborase din Saua Dragsanu la stana, in acest scop lungindu-ne la maxim si betele de trekking din dotare, pregatind pentru orice eventualitate si spray-ul cu piper. Asta m-a facut sa fiu un pic neatent si efectiv am calcat cu bocancul stang langa o vipera, care probabil simtind intai vibratiile de la bocanc si posibil batul de trekking ce il sprijinisem in pamant in fata, mergand, era deja intr-o “procedura” de retragere. Nu s-a simtit amenintata, chair daca am calcat la aprox. 15-20cm, de ea, practic se deplasa deja din poteca, nu a avut nicio reactie de agresivitate, a continuat sa se deplaseze cu capul un pic ridicat, prin iarba inalta. Era posibil sa nu o observ chiar daca eram mult mai atent, datorita ierbii inalte prin care mergeam. Si asta s-a intamplat chiar pe langa stana, inainte cu vreo 20m de traversarea paraului Scorota si sa iesirea pe langa vechea stana, in poteca. :)

Am reusit sa scot si apratul foto si sa o “prind” si pe ea in foto. :)):)):))

Concluzia este ca trebuie sa fim mereu cu “ochii in patru”, atenti!

Anul trecut am intalnit pe diferitele trasee de drumetie, vreo 5-6 vipere dintre care trei exemplare cu corn. O parte le-am intalnit chiar la final de traseu, la intoarcere, cand mai aveam cateva sute de metri pana la terminarea turei de drumetie.

Asa s-a intamplat pe drumul de intorcere, de la 12 Apostoli din Calimani, cand o vipera ne-a iesit in cale, la vreo 10 minute de locul unde lasasem masina. In Cheile Tasnei, pe Valea Cernei, chiar jos, la iesirea din chei, o frumoasa vipera cu corn se incalzea pe un bolovan chiar in poteca. Sa nu mai spun de vipera cu corn intalnita pe 25 decembrie, in Canionul Emen, in Bulgaria. Erau atunci vreo 17-18 grade afara si nu ninsese, dar totusi era decembrie!!!

Revenind la drumetia noastra, recomand acest traseu, care nu este foarte dificil, nici foarte lung, dar care iti dezvaluie atatea frumuseti.

Macar vizitarea cheilor, pe o portiune de vreo700-800m merita din plin plimbarea.

Nu poti surpinde la adevarata maretie, prin "ochiul" aparatului foto, frumusetile naturii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Testosu' in 09.07.15 07:42:45
Validat / Publicat: 09.07.15 08:40:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 6252 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Testosu'); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[09.07.15 08:47:37]
»

Am onoarea primului vot

Ma bucur de plimbarea in niste chei unde panaacum nu am fost

Testosu'AUTOR REVIEW
[09.07.15 09:32:16]
»

@Dan&Ema: multumesc. Sunt niste chei atat de accesibile. Incep chiar de langa sosea

Dan&Ema
[09.07.15 14:46:26]
»

Eu am facut azi cheile bicazului asa de dragul unor chei

Testosu'AUTOR REVIEW
[09.07.15 14:52:25]
»

@Dan&Ema -

Pacat ca aceste chei extraordinar de frumoase sunt "blindate" cu tot felul de gherete, magazinase cu "suveniruri" facute in China sau mai stiu eu pe unde.

Aceste tarabe strica efectiv frumusetea acestor Chei ale Bicazului, care chiar sunt deosebite.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.67148494720459 sec
    ecranul dvs: 1 x 1