ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 18.06.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Carari de povesti spre Taul Portii

TIPĂREȘTE

Circuit in Retezat: Carnic – Cascada Maria Magdalena -Cabana Gentiana – Lacul Pietrele-Curmatura Bucurei – Taul Portii – Poarta Bucurei – Saua Retezatului – Valea Stanisoarei –Lacul Stanisoara- Cabana Pietrele – Carnic.

Marcaje si timp parcurgere:

Carnic (1005 m) – Cabana Gentiana -banda albastra, partial triunghi albastru :2h

Cabana Gentiana - Curmatura Bucurei-banda albastra (2206m):2h

Curmatura Bucurei – Taul Portii -banda albastra initial si de la intersectia cu Lacul Bucurel punct rosu si banda galbena- 1,5 h

Taul Portii- Saua Retezat: banda galbena-2h

Saua Retezat- Cabana Pietrele: triunghi albastru si apoi cruce albastra cand se ajunge la intersectie :2h

Cabana Pietrele-Carnic: banda albastra-1:30 h

Dificultate traseu: mediu-greu (10-11h cu tot cu pauze)

Pentru ca ne aflam la doar 3 ore de mers cu masina de Retezat, nu-i vara in care sa nu facem cel putin un traseu tip circuit in acesti munti frumosi. De fiecare data incerc sa aleg trasee in care sa vad cat mai multe obiective, pentru ca Retezatul e foarte ofertant din acest punct de vedere.

Am vazut din toamna acest circuit si stiam deja de pe atunci ca e urmatorul pe care il fac in Retezat. Pentru ca atat de mult m-au impresionat pozele incat am stiut ca in realitate o sa ma lase fara cuvinte. Mereu reuseste el cumva sa faca acest lucru.

In Poiana Carnic am mai fost de cateva ori, pentru ca e un punct bun de pornire in trasee. Din Nucsoara, accesul se face pe drum forestier in conditii bune, si chiar daca nu e asfaltat, se poate urca cu orice tip de masina.

Prima parte a traseului e comuna pentru toate traseele, se urca pe banda albastra, Este usoara, prin padure, urcarea se face treptat, numai bine cat sa ne incalzim muschii. Dupa aproximativ o ora ajungem la intersectie, la pod, si acolo facem stanga spre Cabana Gentiana pe triunghi albastru.

Urcarea continua prin padurea luminoasa de molid, si solul e acoperit cu muschi verde. Razele patrund in padure si creeaza umbre sporind farmecul si frumusetea padurii. Nu dupa mult timp, ajungem la Cascada Maria Magdalena si e timpul pentru o pauza. Locul in sine te invita sa faci acest lucru pentru ca e amenajat cu masa si bancute.

Continuam traseul si dupa 2 ore de la intrarea in traseu ajungem la Cabana Gentiana, pe Valea Pietrelor, situata la altitudinea de 1670m. Chiar ma gandeam acum, ca nu am fost cazata niciodata intr-o cabana la aceasta altitudine. Ce fain trebuie sa fie! E bine intretinuta cabana, si se servesc doar bauturi nu si mancare din ce am inteles. Pozitia cabanei iti permite sa faci trasee frumoase, asa ca pe viitor trebuie sa ma gandesc serios la asta.

De la Cabana Gentiana trecem pe langa o stanca cu placute comemorative ale multor iubitori de munti, plecati prea repede dintre noi. Dar eu sunt pe principiul „nu conteaza anii din viata ta, ci viata din anii tai” , ca degeaba traiesti 100 de ani daca nu faci exact ceea ce iti place. Asa ca pornesc mai departe si incerc sa nu ma intristez chiar daca locul este incarcat spiritual vorbind. E un bun moment pentru mine, sa imi reamintesc cat de mult conteaza sa traiesti cu adevarat fiecare zi a vietii tale, sa te bucuri ca esti, pur si simplu.

De la Cabana Gentiana intram pe banda albastra pana la Curmatura Bucurei. Dupa vreo 20 min peisajul se schimba, si varfurile Bucura ale Retezatului ni se arata in toata splendoarea. Depasim un prag glaciar si ajungem la Bordul Tomii, un loc emblematic, reprezentat de niste bolovani uriasi, ramasi ca o marturie a fortei ghetarilor din trecutul geologic al acestor vechi munti.

Traversam paraul Pietrele si ajunsi in scurt timp la Lacul Pietrele, luam prima pauza mai lunga pentru a ne putea bucura cu adevarat de peisaj. In jurul lacului se ingramadesc multe flori pufoase albe, care se lasa purtate de vant, dansand cu tulpinile lor inalte. Sunt atat de frumoase! Firave, dar puternice ca toate florile de munte de altfel. Apa cristalina ne permite sa vedem fiecare pietricica de pe fundul lacului. Ne luam doza de liniste de care avem nevoie si pornim in continuare pe cararea noastra care incepe sa urce usor, usor spre Curmatura Bucurei.

Tot ce e verde ramane in urma pentru ca urmeaza sa ne rasfatam privirea doar cu varfuri ascutite in continuare, luam altitudine. Urcarea este abrupta, din ce in ce mai grea, dar respir adanc, si merg mai departe. Varfurile Bucurei se vad in toata splendoarea de pe cararea noastra. Si cand ma gandesc ca asta e doar inceputul. Am vazut mai multe persoane pe traseu care au facut cale intoarsa. Atunci cand obosesti este cel mai usor sa renunti, dar ceea ce trebuie de fapt sa faci, este doar sa te odihnesti. ????

Ajunsi in Curmatura Bucurei, mi se instaleaza zambetul tamp pe fata, pe care nu mi-l pot stapani. Ma simt recunoascatoare ca sunt in acel loc magic, si privesc cu nesat in toate partile, pentru ca ne aflam intr-o intersectie.

Valea Pietrele spre nord, de unde tocmai am venit. Varfurile Bucura I si II, dar si in spatele lor, Vf Retezat. Si Lacul Bucura, atat de albastru intre tone de stanca aspra. Imi amintesc mereu cu drag de acest lac frumos, inca de acum 11-12 ani, cand am facut prima noastra drumetie pe munte. Atunci am facut un traseu usor, pornind din Poiana Pelegii. Dar asa usor si scurt cum a fost traseul, m-a impresionat pentru ca de atunci am inteles cat de mult iubesc muntele. Si de 13 ani tot facem drumetii, practic ne-a deschis apetitul.

Si pentru ca e un loc special pentru mine, chiar ma bucur ca trebuie sa urmam banda albastra in continuare, cararea coborand usor spre Bucura. Deci dupa atatia ani de poteci, ajung din nou la el. Furata de magia lui, bineinteles ca ratez schimbarea de marcaj (punct rosu + banda galbena) care de fapt este de la Lacul Bucurel, imediat in coada Bucurei. Acolo se face dreapta. Dar in carare nu e nici un indicator ci doar daca te uiti atent mai in fata vezi ambele marcaje.

Am mers mai in fata decat trebuie fara sa imi dau seama, si am facut dreapta cand am vazut punctul rosu. Am ezitat putin cand nu am vazut si banda galbena, trebuiau sa fie ambele marcaje, insa am crezut ca poate al doilea e mai vechi si nu se vede bine. Dupa vreo 30-40 min am ajuns la niste lacuri insirate ca niste safire (Ana, Viorica, Florica), si mi-am dat seama ca nu suntem unde trebuie. Dar ce greseala frumoasa am comis. Cu ocazia asta le-am vazut si pe ele, si am realizat ca am facut o parte din traseul Circuitul Lacurilor.

Deja obositi, am facut cale intoarsa si am ajuns din nou la Bucura si apoi la Bucurel. Si aici incepe cea mai frumoasa parte a acestui circuit in Retezat din punctul meu de vedere.

Vedem si Varful Peleaga in cele ce urmeaza Vf Judele si Turnul Portii. Taul portii (2230m), este cel mai frumos lac mic din Retezat pentru mine, si le-am vazut pe majoritatea. Nu stiu daca limpezimea lui de cristal sau locul perfect in care este asezat ma fac sa il clasez asa. Sau poate amandoua.

Dupa 10-15 min de urcus accentuat de la Taul Portii, (pe banda galbena) ajungem la Poarta Bucurei, care se afla pe linia dintre Vf Bucura I si Vf Judele. Ea separa Complexul glaciar Bucura de Rezervatia Stiintifica Gemenele. De aici se deschid orizontori largi spre lacurile din Rezervatie dar si spre Muntii Tarcu. Imi amintesc ca si de pe Varful Tarcu se vede tare frumos Retezatul.

Traversam in urmatoarea ora traseul de creasta, fascinati de numarul lacurilor glaciare ce ne zambesc din vale. Stralucesc ca niste nestemate in bataia razelor, oriunde iti arunci privirea. Urmeaza si o zona cu lanturi, de care ma bucur cu adevarat, un pic de adrenalina nu strica niciodata.

Ajunsi in Saua Retezatului, cotim dreapta pe o coborare abrupta pe triunghi albastru, spre Valea Stanisoara si Lacul Stanisoara, la care ajungem in 30 min. De la pietre imense aruncate ici si colo, parca de niste giganti peisajul se schimba radical si ajungem la o treapta glaciara neteda ca o campie.

„Ce bine e sa mai si cobori!” gandim cu voce tare toti. Acum ne relaxam, picioarele parca merg fara sa ne asculte, nu mai suntem nevoiti sa fim atenti unde pasim. Valea Stanisoarei mi-a placut foarte mult, pentru ca paraul serpuieste si taie campia la fel ca un alt loc drag mie din Muntii Sureanu, care se numeste Fundatura Ponorului. Desi acolo e mai verde totul, si la alta altitudine.

Urmeaza apoi o noua coborare abrupta spre treapta jnepenisului, cu carari ascunse printre conuri si un verde care nu paleste niciodata. Dupa ce depasim pragul ajungem in zona de rariste a padurii. Intram in padurea de conifere si ne indreptam spre Cabana Pietrele. Tot timpul e binevenita zona de padure, in orice traseu. Se apropie seara asa ca grabim pasul sa nu ne prinda intunericul pe traseu. Din Poiana Pietrele cautam marcajul banda albastra spre Carnic si dupa ce il identificam mai mergem putin si ajungem la drumul pe care il stim deja.

Cu ce am ramas din acest traseu? In primul rand cu noi amintiri pe munte. Cu noi peripetii, pentru ca nici un traseu nu e ca altul, nimic nu e previzibil, nici macar cand ai impresia ca stii tot. Am ramas impresionata de frumusetea acestui circuit, pentru ca mi-a aratat atat de multe lacuri! Am urcat mult, am ras, am facut o gramada de poze, mi-am depasit limite, a fost minunat.

Drag Retezat, pana data viitoare, ramai cum te-am lasat sa bucuri si alti oameni. Stii ca ma intorc mereu la tine!


[fb]
---
Trimis de noi doi in 15.09.23 15:52:10
Validat / Publicat: 15.09.23 21:08:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 412 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[15.09.23 21:07:27]
»

Bun revenit pe site, cu impresii. Ne-au lipsit drumețiile voastre

noi doiPHONEAUTOR REVIEW
[15.09.23 21:52:36]
»

@webmasterX: Multumesc frumos! Mi-a fost dor si mie sa impartasesc cu voi aceste experiente pe munte. ????

Testosu'PHONE
[15.09.23 22:36:46]
»

@noi doi: daca "am reușit" sa votez un articol dupa 3 ani, ... a fost pentru un loc de suflet pentru mine, ... dar in egala masura si pentru un user pe care il apreciez!

... oricum va fi o actiune fara recidivă in viitorul apropiat... iar de scris articole„„, clar nu!

Felicitari pentru articol si plimbari faine!

noi doiPHONEAUTOR REVIEW
[16.09.23 09:55:09]
»

@Testosu: Multumesc mult pentru vot!

Scriu aceste articole, atat pentru placerea mea de a scrie in general, dar si pentru ca sunt convinsa ca ii va fi de folos cuiva.

Inainte de a face acest circuit, am tot cautat experientele altora, cu detalii, sa stiu la ce sa ma astept. Am gasit doar unul singur, si a fost de real ajutor.

Stim cu totii ca Retezatul are o multime de trasee, scurte, le poti face dus-intors. Dar cand iti doresti un circuit trebuie sa te uiti bine la harta, sa stabiliesti ce vrei sa vezi si abia apoi sa afli cum poti face asta.

Cred ca ne-ar ajuta si pe noi sa scrieti in continuare despre locurile unde ajungeti, chiar daca nu stiu motivul pentru care ati hotarat sa nu mai faceti asta.

Am vazut acolo cateva articole despre Tirol pe care le voi citi de exemplu, pentru ca ma intereseaza si cu siguranta imi vor fi utile????

Calatorii frumoase, oriunde va poarta pasii!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Testosu'PHONE
[16.09.23 10:13:57]
»

@noi doi: de scris, clar nu voi mai scrie articole pe AFA, dar info utile oricand sunt dispus de a oferi prin orice alt mijloc de comunicare extra AFA.

Plimbari faine!

noi doiPHONEAUTOR REVIEW
[16.09.23 11:12:18]
»

@Testosu: Bine de stiut! ????

liviu49
[16.09.23 13:28:19]
»

Culmea ridichilor de luna!

Aseara, intr-o pauza de publicitate la Eurosport, m-a muscat al cu coarne sa ma uit cine a mai scris si, mai ales, cine nu, articole pe AFA in acest an. Si printre altii (prea multi) care nu au scris erati si voi doi (daca imi aduc bine aminte sunteti trei). La nici un minut clancane telefonul si ma anunta aparitia unui nou articol pe AFA. Ma uit, ma frec la ochi si ce vad? Un articol de drumetie montana (car rar anul asta pe AFA) si scris de preferatii mei. Citesc pe nerasuflate articolul, votul de rigoare, vad pozele, votat poze si pregatesc un ecou. Neuronul din dotare mai mult doarme decat sa munceasca si cu greu scriu cateva fraze. Dar prietenul neuronului il ajuta si opreste pentru cateva minute curentul, suficient sa cada laptopul, netul, cablul tv. Renunt sa mai astept vremuri mai luminoase si infig cornul in perna.

Sambata fiind o zi plina de activitati gospodaresti prin casa si curte, acum intr-o pauza de munca la zacusca apuc ceva timp liber.

Felicitari pentru drumetie, ca si pentru curajul de a publica acest articol. Retezatul a fost, este si va ramane o sursa permanenta de bucurii pentru cei care inteleg drumetia, muntele si natura.

Ca sa nu bat campii prea mult astept si alte articole cu acelasi subiect.

Numai bine si calatorii placute!

noi doiPHONEAUTOR REVIEW
[16.09.23 21:08:35]
»

@liviu49: Multumesc ca mi-ati scris!

Ma bucur ca mi-am facut timp sa scriu articolul. Am mai facut cateva trasee mai usurele in primavara, pentru familii cu copii, poate reusesc sa scriu 2-3 randuri despre cum a fost. Ca de tinut minte, le tin ca si cum ar fi fost ieri. ????

Astept octombrie cand toamna se da in spectacol pentru urmatoarea drumetie.

Pana atunci, toate cele bune! Plimbari frumoase sa aveti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
liviu49, noi doi, Testosu'
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Parcul Național Retezat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075417995452881 sec
    ecranul dvs: 1 x 1