ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.10.2020
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Satu Mare
ÎNSCRIS: 13.08.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
OCT-2020
DURATA: 4 zile
Prieteni
6 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Traseul Vârful Toaca, Parcul national Ceahlău. O experienta de neuitat

TIPĂREȘTE URM de aici

In aceasta perioada a lunii Octombrie, vremea la munte este mereu schimbătoare dar ne-am propus totusi sa escaladam Vf Toaca dupa ce in prealabil am citit diferite articole despre trasee si dificultatea acestora.

Am plecat spre Statiunea Durau, fiind zi de Vineri (binecuvântată de Dumnezeu) cu o vreme frumoasă de toamna tarzie am pornit la drum dupa ce citisem pe site-ul oficial al Parcului Național Ceahlău informații despre cele două trasee care pleacă din Durău, luand decizia sa facem ambele trasee in aceeasi zi.

Ajunsi in parc am achitat 6 lei de persoana intrarea în parc și am primit, biletele plus materiale despre cele două trasee, fiind indrumati sa încercam sa urcam pe traseul marcat cu banda rosie, respectiv : Stațiunea Durau – Cabana Fantanele – Cușma Dorobanțului – Stânca Panaghiei – Cabana Meteo (Vf Toaca 1904.) – Vârful Lespezi – Cabana Dochia), iar probabilitatea să te pierzi nu există atâta timp cât respecți indicatoarele. Am fost atentionati/sfatuiti cu privire la faptul ca daca pana la orele 14.00 nu reusim sa incepem coborarea pevtraseul nr 5 sa o facem pe cel de urcare ptr a nu ne prinde noaptea prin munti.

Timpul de parcurs a fost chiar 3 h cum este indicat și pe site-ul oficial al parcului, trebuie sa recunosc ca am simțit o presiune prea mare (efort) susținut ptr a parcurge acest traseu.

Am pornit la drum undeva in jurul orelor 09.20, am întâmpinat porțiuni de drum prin pădure, în pantă și pline de rădăcini de copaci ceea ce a ajutat pe alocuri la susținerea picioarelor ptr urcare, iar razele de soare pătrundeau usor prin crengile copacilor, Incercand sa te conduca pevtot traseul parcurs.

Am ajuns la Cabana Fantanele care se afla intr-un proces amplu de renovare (acoperis, geamuri, platforma betonata, etc) de unde se deschide o panoramă deosebită către staţiunea Durău şi Munţii Bistriţei cu Măgura Grinţiesului în prim plan iar lateral, spre stânga, către partea vestică a masivului cu Vârful Toaca şi Stânca Panaghiei.

Mergând mai departe pe traseul ce urcă până în Şaua „La Morminte” unde este amenajat un spațiu de relaxare iar in continuare panta se accentuează treptat până când poteca ajunge într-un loc deschis de unde se observă panorama Munţilor Stânişoarei mărginită de apele lacului Izvorul Muntelui.

Dupa aproximativ 1 ora si 45 minute am ajuns la stânca izolată a Căciulii Dorobanţului şi de formaţiunea conglomeratică a stâncii Piatra cu Bani, înaltă de aproximativ 30 m o zona splendida ptr admirat peisajul si facut poze, dar si ptr a te hidrata si servi un baton energizant.

Drumul se continua prin pădure şi, în dreptul punctului numit Şaua Muntelui, intră în pilcurile de jnepeniş, aceasta poteca trece pe sub Panaghia, stâncă înaltă de aproximativ 70 m şi pe sub Vârful Toaca (1904 m) până în dreptul cabanei meteorologilor.

Ce sa va zic, în faţă se deschide o panoramă largă către Vârful Lespezi (1808 m) şi platoul şi Vârful Ocolaşului Mare (1907 m), cel mai înalt din Masivul Ceahlău. În dreapta, lateral de Vârful Toaca se observă stâncile Scăldătoarea Vulturilor şi Piatra Ciobanului.

De aici in 20 min am ajuns la scările care duc pe Vf. Toaca (acestea au fost reparate/ refacute pe structura metalica si grilaje de policarbonat in anul 2017/2018 prin grija Consiliului Judetean Neamt) iar urcatul scarilora fost cel mai greu examen de efort (sunt de urcat 522 de trepte intr-o panta dificila) cand cu totii am resimțit durerea de picioare destul de bine și abia așteptam să mă așez undeva jos. Dar cu efort mare la ora 12.30 ma bucuram de peisajele de pe Vârf care sunt suuuperbe și merită orice efort.

Asa cum spuneam am făcut 3 ore până pe Vf. Toaca, intr-un ritm destul de alert avand in gând pentru a nu ne prinde ploaia la întoarcere, dar mai mult a fost teama sa nu se schimbe vremea ptr ca în drum spre cascada Duruitoarea am avut parte in continuare de un soare frumos de toamna.

La Cabana Dochia am ramas placut impresionat de constructie nou renovata, cu sauna afara (un ciubar - tip casuta) o priveliste de vis, iar despre oferta din meniu pot afirma ca este destul de limitat, dar te poți bucura de ciorbă, fel principal, garnituri, bere, cafea sau apă la prețuri accesibile, pretul cazării ptr o camera de 4 persoane fiind de 280 lei.

La coborâre potecile sunt pe alocuri inguste, e destul de greu de coborât traseul 5, desigur conteaza enorm că am avut încâlțăminte de munte și nu am alunecat deloc.

Situată la 1218 m altitudine, cascada Duruitoarea este formată din două trepte despărţite de un prag săpat în stâncă. Cascada are 25 m iar zgomotul ei ce se aude din depărtare ca un „duruit” de unde şi numele dat de localpent. Pentru un bine meritat popas si contemplare cu natura sunt bancute si mese.

De la Cascada Duruitoarea faci încă 2 ore până în Statiunea Durău, porțiunea cea mai dificilă este din momentul în care intri în pădure până la cascada, pantă și multe rădăcini de copac.

Intr-un final dupa 4 ore am reusit sa coboram, cu o stare fizica aproape de epuizare dar foarte fericiti si incantati de traseu, peisaje, aventura si aer curat giind greu de descris în cuvinte.


[fb]
---
Trimis de generalu in 20.10.20 01:06:55
Validat / Publicat: 20.10.20 08:27:51
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în MASIVUL CEAHLĂU

VIZUALIZĂRI: 4022 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (generalu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Floarea de colt la sfarsitul toamnei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[20.10.20 08:25:27]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumeții în Masivul Ceahlău, MASIVUL CEAHLĂU" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Cascada Duruitoarea]

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[20.10.20 10:40:44]
»

Vă felicit pentru hotărârea cu care ați abordat cărările Ceahlăului!

Referitor la Vârful Toaca…

… urcatul scarilor a fost cel mai greu examen de efort (sunt de urcat 522 de trepte intr-o panta dificila) …

Într-adevăr, scările care duc la Toaca sunt o provocare. Acum însă, când ele sunt noi, situația s-a schimbat mult în bine. În trecut treptele scării erau din lemn, pe alocuri putrezite și chiar lipsă. Este anevoios să urci cele 522 de trepte mai ales după efortul urcușului pe cărările muntelui.

În această vară, în iulie, am urcat și noi la Toaca venind dinspre Stănile și Cabana Dochia. Cerul se acoperea de nori și chiar ne-a plouat un pic. Așa că… a trebuit să mai și grăbim pasul.

La Cetatea Poienari de lângă Vidraru ați fost? Cetatea este în vărful unui munte pe care îl abordezi tot pe scară. Are 1480 de trepte, dar - cu pauze pentru respiro - poate fi abordată.

Călătorii frumoase oriunde și oricând!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
generaluPHONEAUTOR REVIEW
[20.10.20 10:43:13]
»

@iulianic:  va multumesc.

Nu am fost la Cetatea Poienari, dar cu siguranta vara urmatoare o vom "ataca" serios. ​

Zile frumoase!!! ​​

Dana2008PHONE
[20.10.20 19:24:19]
»

@generalu:  Felicitări! Sunteți un adevărat general!

Felicitări pentru articol dar mai ales pentru drumetie!

Am fost și noi vara acesta pe Vf.Toaca, este minunat acolo în Ceahlău.

Călătorii plăcute!

generaluPHONEAUTOR REVIEW
[20.10.20 21:13:10]
»

@Dana2008:  multumesc ptr gandurile bune.

Va doresc calatorii placute. ​​

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[21.10.20 09:51:01]
»

@generalu:  Vin cu o completare. Ceea ce vedem în P05 nu este Floarea de colț. Planta, inclusiv frunzele din jurul inflorescenţei sunt acoperite cu un puf alb, ca o lână fină, care o protejează de frig și de vânturile de la înălțime.

Floarea de colţ, Regina Carpaţilor sau Floarea Reginei - cum mai este denumită - a fost declarată monument al naturii în 1933 și este ocrotită prin lege.

Înflorește în iulie - august, așa încât, în vacanțele noastre din perioada liceului când urcam cel puțin o dată pe Ceahlău, găseam întotdeauna Floarea de colț înflorită. Țin minte că prima floare de colț pe care am văzut-o în mediul ei natural a fost pe Toaca. I-am atins frunzulițele catifelate, dar nu am rupt-o pentru că știam că este o plantă rară, protejată de lege.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
generalu, iulianic
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Masivul Ceahlău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.048149108886719 sec
    ecranul dvs: 1 x 1