ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.07.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iasi
ÎNSCRIS: 04.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
4 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Excursie de o zi din Iași: vârful Toaca și Cabana Dochia, în Masivul Ceahlău

TIPĂREȘTE

Dragi prieteni AFA vă propun o nouă postare despre încă o drumeție accesibilă fără mari eforturi, de data aceasta pe Ceahlău, cu unele informații proaspete care vă pot fi de folos dacă decideți să ieșiți din casă și să hoinăriți fără a face vreo cazare, să vă bucurați de natură și liniște, cu distanțare fizică. O voi face descriind aventura personală.

Bagajele. Nu cărați lucruri nefolositoare ci prânzul, apă doar pentru urcare – 0,5L – aveți izvor la Cab. Dochia, aveți minunate izvoare la Stânca Dochiei; un tricou de schimb plus încă unul lăsat la mașină pentru întoarcere, o geacă de vară antiploaie, bețe de drumeție, ceva dulce și o șapcă sunt utile.

Drumul. Am plecat din Iași dimineață, tot la 6:30, și am ajuns la Izvorul Muntelui la 9:15, o dată cu risipirea ceții; plătim intrarea în Rezervația Naturală Muntele Ceahlău, 6 ron per adult și 3 ron per elev/student și înaintăm cam patru km cu mașina, pe DJ155F, cunoscut ca drumul axial, până la punctul Curmătura Lutu Roșu (îl identificați și pe google), cu 300 de metri înainte de intersecția cu DC211.

Drumul este din piatră spartă compresată cu nisip, o plăcere prin pădure. Cum știți că ați ajuns? Vă puteți ghida cu netul, vă orientați și după mașinile parcate deja acolo, (dacă ați ajuns la acea intersecție puteți lăsa mașina aici și să vă întoarceți cei 300 de metri pe jos pentru a intra pe poteca Lutu Roșu-Cabana Dochia). Și încă ceva, pământul din zonă are o tentă roșiatică ????, de aici și numele. Pe scurt, la 9:30, am fost gata pentru drumeția noastră. În trei minute de la mașină ajungeți deja la o oprire cu bănci verzi metalice, numită Prima Bancă, și urmați marcajul cu bandă albastră spre Polița cu Crini, unde veți observa crinii de munte (zada, subspecie de conifere) care cresc în zonă, și Piatra cu Apă, apoi pe sub o avalanșă de stânci golașe, Detunatele. Pe drum mai găsiți încă două bănci pentru popas iar după cam trei ore de urcat în ritm normal ajungeți la Dochia.

Cabana Dochia. Este interzisă intrarea dar puteți comanda de afară mâncăruri și băuturi calde și reci, cu sau fără grade ???? și folosi mesele aflate pe terasa deschisă din față și lateral. Accesul la toaletele interioare este permis, cu sens unic: se intră prin față și se iese în lateralul cabanei, cu măsuri de igienizare suplimentare. Iarna sunt funcționale două saune afară și există un izvor permanent pentru apă.

Se poate campa și erau corturi, la cam 450 metri mai jos de cabană, pe traseul dinspre Poiana Maicilor. Este curat pe terasă, există mobilier urban nou (mese, scaune, ș. a.). Aici am dejunat și ne-am odihnit puțin înainte de a pleca către vârful Toaca, printre peticele de ceață ce se rostogoleau spre drumeți, atrase de norii joși.

Toaca. Timpii de mers între Dochia și Cabana Meteo sunt de aproximativ o oră, plus o jumătate de oră pentru urcat nenumăratele trepte spre vârful de 1904 metri. Scara este și ea recentă, metalică, montată de câțiva ani, și reia tradiția urcatului pe trepte, întreruptă de deteriorarea vechilor scări din lemn, imediat după revoluție. De aici priveliștea este spectaculoasă și ai acea senzație că ești în... vârful lumii ????.

Jgheabul cu Hotar. Coborârea o facem revenind pe traseul spre Dochia și luând-o în stânga pe poteca triunghi albastru, cu destinația Lutu Roșu, pe lângă Stânca Dochiei. Tot jucându-ne prin labirintul de jnepeni care vrea să ne țină parcă pentru sine, ne facem din ce în ce mai mici sub imensitatea muntelui, topindu-ne apoi în pădurea de brazi cu gândul că vom reveni neapărat tot în această vară. De la Cabana Meteo drumul prin Hotar durează cam două ore - două ore și jumătate, cu pauze de zmeură, fragi și fotografii. O dată ajunși la Stâncă peisajul cu pâraie, mușchi și pădurea seculară vă va oferi o ultimă surpriză picturală, de la revedere. Beți apa fără nici cea mai mică grijă iar dacă unii spun că este vrăjită nu cred să aveți argumente împotrivă ????. Ne reîntoarcem în jurul orei 21:00 la Iași, bucuroși că muntele ne-a primit din nou, seren și mângâietor, ca întotdeauna. O dusă și-o venită, și o zi... fericită ????!

Vacanțe frumoase să aveți!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Radix7 in 28.07.20 13:16:31
Validat / Publicat: 28.07.20 13:57:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL CEAHLĂU. A mai fost în/la: Bacau, Galati

VIZUALIZĂRI: 3298 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Radix7); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Și la un minut după :)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[28.07.20 13:43:44]
»

Excelentă recomandarea

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Drumeții în Masivul Ceahlău, MASIVUL CEAHLĂU" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Descoperă Moldova]

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.07.20 14:49:47]
»

Vă felicit pentru drumeția pe care ați făcut-o pe Ceahlău, muntele vrăjit, muntele adolescenței mele!

Am făcut de multe ori traseul descris de tine. De obicei urcam de la Izvorul Muntelui până la Dochia în prima zi. La Cabana Dochia ne petreceam noaptea, iar a doua zi, dimineața, urcam pe Toaca și continuam până la Fântânele (Cabana 7 Noiembrie cum i se zicea în trecut). Acolo ne mai petreceam o noapte, după care mergeam la Cascada Duruitoarea, ne întorceam la cabană, apoi coboram în satul Ceahlău de unde luam un autobuz care ne ducea la Piatra Neamț. Uneori luam vaporașul care ne plimba pe lacul de acumulare până la barajul Bicaz urmând a lua trenul sau autobuzul până acasă. Minunate și nostalgice vremuri!!!

Anul acesta, nepotul meu mi-a oferit ocazia de a urca din nou pe Ceahlău. Am făcut-o, dar pe un nou traseu, ales de el.

Călătorii frumoase oriunde și oricând!

Radix7AUTOR REVIEW
[28.07.20 15:05:36]
»

@iulianic:  mulțumesc pentru urări și ecou, da, și eu am prins mersul cu trenul de (foarte) dimineață până la Bicaz, autobuzul până la Izvorul Muntelui și trasee vechi, care nu se mai poartă azi (Zaruri, Jgheabul Cabanei Dochia, Jgheabul Cabanei Meteo, Ocolașul Mare, ..., trasee azi nemarcate și interzise pentru a nu mai deteriora flora și recuperate cumva de faună). Noi mai dormeam la Furcitură. Cu siguranță ai mâncat zmeură în zmeurișul de deasupra cab. 7 Noiembrie și afine de pe Platou (Ocolaș).

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[28.07.20 16:59:16]
»

@Radix7:  O, da! Nu era chip să trecem pe lângă un tufiș de zmeură, de afine sau pe lângă un rug de mure și să nu ciupim câte un fruct care ne făcea cu ochiul. Desigur, nu întotdeauna le găseam coapte, mai ales dacă mai trecuseră și alții pe acolo înaintea noastră. Nouă însă ne plăceau oricum, chiar și mai crude.  

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterPHONE
[29.07.20 05:45:07]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dan&EmaPHONE
[29.07.20 08:48:27]
»

Lutu Rosu, Polita cu Crini, Detunatele, Butu si Ana, Dochia, Toaca si statia meteo, amintiri frumoase din locuri batute de mult si de mine la pas in Ceahlau. Ma bucur ca au refacut scara de acces pe Varful Toaca. ​​

​​Imi amintesc la Dochia ca am iesit cu ceaiul fierbinte in fata cabanei sins-a racit instant. ​​

​​Ceahlaul ofera ture accesibile pe trasee usoare si medii si peisaje spectaculoase datorita stancilor specifice acestui masiv majoritatea insotite de legende. ​​

Perspectivele asupra imprejurimilor si a lacului Bicaz sunt atat de frumoase. ​​

​​M-am bucurat mult de acest articol! ​​

Numai bine! ????????????⛰

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Radix7AUTOR REVIEW
[29.07.20 11:51:36]
»

@Dan&Ema:  mulțumesc mult pentru ecou, am mai putea adăuga fenomenele de mare alpină de la Dochia, piramida de lumină din august din Jgheabul cu Hotar și un efect de halou, rar, când îți vezi umbra în ceață într-un cerc, o să caut o poză și fac o postare aparte.  

Dana2008
[01.08.20 16:28:39]
»

@Radix7: Felicitări pentru articol!

In luna august 2019 am fost pentru prima dată la Vf. Toaca si peste două zile mergem iar tocmai pentru a observa fenomenele amintite de tine aici-

 fenomenele de mare alpină de la Dochia, piramida de lumină din august din Jgheabul cu Hotar

Acesta a fost primul vârf cucerit de noi, iar apoi au urmat alte 14 timp de trei luni. 

Am devenit dependenți de înălțimea crestelor din țara noastră.

Numai bine! Sănătate!

Calătorii placute!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, Dana2008, iulianic, Radix7
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții în Masivul Ceahlău:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081949949264526 sec
    ecranul dvs: 1 x 1