GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Itinerarii marocane – sfaturi de calatorie si varza de Marakesh
Un, doi, trei, patru, cinci, sase, sapte inscrisi …. ok mergem iarasi in vacanta in formula de grup vesel! Nepalo-islandezii lovesc aprig din nou. Unde ne avantam de data asta?! Pai normal ca intr-un loc unde putem trai aventuri de neuitat, in Maroc. De ce am ales destinatia asta? Pentru ca este ieftina, avem avioane low-cost in directia respectiva si este locul care ne ofera aventurile absolut necesare in program.
Stiu ca odata cu mine va hraniti mintea si imaginatia si dumneavoastra asa ca iata ce avem pe meniu:
-la micul dejun: varza de Marakesh stropita cu praf de Jardin du Majorelle si miros de Tannerie
-la pranz: supa de nisip Saharian imbibat cu peisaje Atlasiene incredibil de aromate, felul doi tocanita de Ouarzazate cu carnita de camila si salata de Ksar Ait Ben Haddou, iar la desert degete pietrificate de maimuta cu sirop de Toudra Canyon
-cina: capre unse abundent cu ulei de argan si invelite in foi de Essaouira
-de baut: suc de maimute in cascada, a la Ouzoud
Tacamurile vi le aduceti de acasa!
Meniul nu o sa vi-l deslusesc acum pentru ca daca nu fierbeti bine in suc propriu, nu are acelasi gust. Va trebui sa il deslusiti pe parcursul povestirilor mele pentru ca iarasi atentez la linistea dumneavoastra nocturna si va lovesc cu un serial marca Butterfly.
Bun, si acum sa vedem ce ne trebuie cand plecam in miezul Saharei pe vreme de primavara:
-izmene groase (aici veti trage o burta de ras sanatos!) – nu glumesc, vom dormi o noapte in desert cu bedouinii si camilele din dotare iar prognoza meteo ne spune ca acolo sunt minus 2 grade! Aferim boierilor!
-geci groase, pufoase si glugoase (ca sa aveti ce pune pe cap noaptea in desert)
-pantofi comozi, exclus sandalele, de preferat pantofi sport
-pasaport valabil minim 6 luni de la data intoarcerii in tara
-aparate foto, incarcatoare si toate sfintele electronice necesare
-sapun si prosop pentru ca la hotelurile ieftine si in desert nu veti avea asemenea produse de lux
-gel disinfectant pentru maini (de mare folos in lungile drumuri cu autocarul)
-bani de cheltuiala
-un mic rucsacel pentru luat cele necesare in voiajul cu camila in desert (apa, hartie igienica, desinfectant, lenjerie de schimb, sfintele electronice, pasta de dinti si periuta, etc)
-pix, pentru a completa formularele de intrare si iesire din tara
Bun, acum ca sunteti cu totii echipati si gata de drum, hai sa ii dam bataie si sa ne aventuram, impreuna cu grupul vesel, in inima albastra a Marocului.
Cei care ma cunoasteti stiti ca imi place sa aduc in permanenta chestii noi in articolele mele asa ca m-a lovit o pardalnica de idee: voi face ceva ce nu s-a mai facut pe AFA pana acum (sau cel putin, nu stiu eu), voi adauga fiecarui articol scris un filmulet facut de mine prin coclaurile cu pricina. Si va rog nu dati cu pietre ca inca sunt incepatoare in domeniu. Hai sa vedem ce o iesi! Maestre, muzica!
Varza generala de MARAKESH (MARRAKECH pe limba lor)
Iote pozna ca am ajuns destul de devreme pe aeroportul nou nout, abia scos din tipla al Marakesh-ului si dupa ce am completat formularele de intrare in tara cu singurul pix al grupului, ne-am bucurat sa ne dezmortim picioarele dupa un zbor de aproape 4 ore. Afara, soare cu dinti si un zambet larg marocan de intampinare din partea ghidului local, baiat fain si saritor. Ne incarca intr-un microbuz si ne duce prin orasul curat si cu niste copaci foarte bine “coafati”, pana in apropiere de hotelul in care vom locui pe parcursul acestei vacante. Va voi povesti despre el intr-un articol separat. Ce va voi spune acum este ca hotelul nostru era plasat ultra-central, in piata principala a Marakesh-ului, piata pe numele ei Jemaa el-Fnaa, la doi pasi de Medina sau bazarul local adica in buricul targului, in inima pulsanta a orasului.
Dupa cazare am fugit urgent sa luam aer marocan la purtator si ne-am afundat adanc pe stradutele animate. Am schimbat ceva euroi la o casa de schimb recomandata de ghid si pentru ca matele noastre dansau lambada cerand de mancare, am zis sa vedem care e treaba cu mancatul in oras. O parte din grup s-a oprit la o dugheana-restaurant, in apropiere de casa de schimb, unde se manca peste, dar noi am hotarat sa mancam in piata centrala unde erau o multime de dughene care vindeau mancare facuta pe loc. Intram noi flamanzi printre tarabele cu mancare si toti vanzatorii au inceput sa strige, sa gesticuleze aprig si sa ne imbie cu mancarurile lor colorate. Am ales la intamplare o dugheana impodobita festiv cu ornamente de Craciun, ne-am asezat la masa si l-am fericit intens pe proprietar, care vazand ca suntem multi a chemat ajutoare la “bucatarie”. Ca sa intelegeti ce semnificatie are cuvantul “bucatarie” in limba Marakeshiana va rog vizionati pozele atasate! Ne-am aruncat ochii pe meniu si am zis sa luam ceva specific marocan (oricum nu erau altele!) si am ales celebrul tajine. De ce spun celebru?! Pentru ca i s-a dus buhul la cat am mancat in excursia asta! Omul si-a frecat mainile de bucurie si a inceput sa aduca tot felul de farfurioare, mici de-o palma, cu diverse salatele dintre care am remarcat o farfurioara care continea o felie de vanata prajita si o prajiturica dulceaga alaturi. Ne-am tot uitat noi la farfurioare si am zis ca or fi incluse in pret. Aici am luat teapa nr. 1 a excursiei. Nu erau incluse in pret ci au reusit cu succes sa dubleze pretul initial! In sfarsit apare si tajinul promis acoperit cu un capac maaaare care ne-a intins un zambet larg pe fata. Zambetul s-a transformat intr-un ranjet de paguba cand au ridicat capacele tuguiate din ceramica si am vazut farfurioara minuscula de sub ele! Am mancat noi mai asa cu sughituri si am platit, ca doar nu era sa ne certam cu marocanii pentru chestiile aduse fara a fi fost comandate. Ei si uite asa cu buzunarele mai usurate si cu speranta (desearta!) ca de acum incolo nu mai luam tepe, am pornit la explorarea marelui bazar colorat.
Vorbind ulterior cu colegii care au mancat la restaurantul preparator de peste, am aflat ca lor le-a dat farfurioarele initiale gratuit, ca mancarea a fost buna si multa si ca dugheana era curata (in limite marocane) asa ca am mancat si noi odata acolo. Va recomand sa mergeti cu incredere la acel restaurant. Nu veti plati decat ceea ce comandati si veti fi multumiti de mancare. Vezi foto. Si acum sa trecem la ce ne doare, plimbarile prin Marakesh.
BAZARUL
Definitie: lume multa si pestrita, toti vanzatorii striga dupa tine, iti arata marfa, te trag de mana, te imbie si daca te apuci sa intrebi cat costa ceva, greu mai scapi de ei. Ba unii mai ciudati, te si injura daca indraznesti sa intrebi ceva si apoi nu cumperi. Cred ca mi-am luat vreo 6-7 injuraturi nasoale pe acolo, lucru care nu mi s-a mai intamplat in nici o parte de lume pe unde am calatorit si sper sa nu mi se mai intample nici de acum incolo. Povestind ulterior cu ghidul despre aceste intamplari mi-a spus zambind ca acea piata este numita “scoala vietii” pentru ca trecand prin ea, automat devii mai intelept mai puternic si mai prevazator. Eu as adauga ca devii si ceva mai injurat! In acest loc te vei simti total transformat, te vei simti mic si gras intocmai ca un portofel cu picioare, care abia asteapta sa arunce banii din el in buzunarele lungilor halate urlatoare din fata tarabelor!
Bazarul este enorm, plin de stradute intortocheate si stramte pe care circula puzderie de turisti, gura-casca, localnici, hoti, cersetori, vanzatori de orice, vanzatori de ceasuri si telefoane false, fete cochete, femei invaluite ca niste ninje negre, barbati in halate lungi acoperiti de glugi tuguiate (ca locuitorii planetei Tatouine din filmul Star Wars al carui fan sunt), o multime de scutere, biciclete, motociclete, carute trase de magarusi tristi si murdari. Este un loc in care ai nevoie de 100 de ochi in toate directiile ca sa iesi intreg si nevatamat. Scuterele au viteza destul de mare si conducatorii lor nu par a fi foarte preocupati de siguranta pietonilor din jur, asa ca aveti mare grija. O asemenea nebunie am intalnit si in Nepal cu diferenta ca oamenii erau linistiti, veseli si binevoitori si ne simteam mereu in siguranta. In bazar poti gasi orice: haine colorate, basmale, lampi din metal lucrate manual, obiecte din piele, mancare, halci de carne atarnata alandala, sucuri de fructe, mirodenii colorate, produse din ceramica pictata, si cam orice iti poate trece prin cap.
Ceva inedit si demn de mentionat, ceva ce nu am intalnit in alte parti, ar fi produsele cosmetice locale ciudate. Voi atasa o poza cu un ruj de buze facut dintr-o vopsea extrasa din petale de mac si intinsa pe un soi de farfurioara din ceramica, vopseaua se umezeste putin si se intinde pe buze cu degetul. De asemenea am descoperit praf din diverse minerale zdrobite care se pune intr-un borcanel si apoi se intinde pe ochi cu un bat din lemn. Undeva dintr-un sac se ivesc niste ciucurasi colorati. Sunt mici obiecte tuguiate din ceramica acoperite cu o impletitura din fire colorate. Am intrebat ce sunt si am aflat ca erau obiecte pentru ras calcaiele.
Daca te afunzi mai adanc in bazar vei scapa de vanzatorii agresivi din zona super-comerciala si vei gasi oameni calmi care isi lucreaza singuri marfa. Aici in zona mai adanca vei scapa de rautate si vei gasi marocanii aceia autentici si muncitori pe care iti doresti sa ii intalnesti. Mesterii prelucratori de fier bat cu ciocanul iar apoi sudeaza lampile autentice (nu chiciurile din fata) chiar in fata ta. Vanzatorii de pielarie isi cos singuri gentile si pantofii expusi la vanzare, iar undeva intr-un colt, o pisica doarme lenesa pe un scuter. O piele lunga si maronie care a apartinut candva unui sarpe, ne atrage atentia. Preturile sunt mult mai mici iar in unele dughene chiar sunt afisate pe model european. Aici e liniste. Ate colorate atarna din tavan prevestind ca ai patruns in lumea celor care produc imbracaminte si tesaturi. Un miros puternic te imbie sa intri printre cosurile enorme pline cu mirodenii colorate si asezate in forme piramidale incredibile. Cineva ne invita sa gustam niste masline… sunt foarte bune si grase. Iata ce vom manca la cina din aceasta seara!
Daca doriti sa cumparati ceva din bazar, va sfatuiesc sa mergeti cat mai adanc in el. Parca ai patrunde in alta lume, o lume mai calma si mai linistita. Produsele de aici sunt autentice (in fata e plin de chiciuri) si mult mai ieftine (si aici se negociaza doar ca se porneste de la un pret de 3-4 ori mai mic decat in fata). Retineti ca pretul corect este cel pe care vi-l prezinta initial, impartit la 5 si oricum trebuie sa ii dati mai putin de atat! Urasc sa ma targuiesc dar ceva cadouri tot trebuie sa aduc acasa asa ca dau din gura ca sa nu par fraiera.
JEMAA EL-FNAA
Taica Wikipedia zice ca numele asta ar insemna fie “zona mortii”, referindu-se la executiile care se faceau aici prin anul 1051, fie “moscheea de la capatul lumii” cert este ca acele executii i-au creat o aura extrem de negativa si prin urmare atrage valuri de oameni rautaciosi care au in gand numai sa te jecmaneasca. Este locul cel mai negativ din Maroc. Dar nu va temeti, imediat ce va indepartati de ea si iesiti din Marakesh, atmosfera se schimba total. Uneori e bine sa treci prin situatii negative pentru a putea aprecia cu adevarat lucrurile bune din jur.
In Jemaa veti intalni o lume extrem de pestrita: imblanzitorii de cobre, sufland in fluiere vor incerca sa va puna un sarpe dupa gat ca sa primeasca bani, femei-costumate ca ninja vor incerca sa va atraga la o sesiune de pictura cu hena, cantaretii la darabana asezati in semicercuri vor veni si ei cu palaria intinsa cerand bani, predicatorii isi vor urla versetele din Coran, vizitii in trasuri colorate trase de cai va vor invita la o plimbare, vanzatorii de ceasuri si telefoane false vor incerca sa va convinga cu marfa lor, cersetorii se vor avanta catre voi cu mana intinsa, ba chiar va vor trage energic de maneca daca va intoarceti intr-o incercare disperata de a scapa, cam toata lumea executa acest ritual perpetuu de a cere banii vostri. Colac peste pupaza, apar in vizor niste colorati ciudati, cu niste palarii enorme si costume rosii, cu tinichele legate pe dupa gat, foarte pitoresti, al caror rol l-am aflat numai dupa ce am vorbit ulterior cu ghidul. Erau vanzatori de apa! Am observat ulterior burduful scarbos din piele de capra, legat de gat. Si ei vor tot bani! In momentul in care scoti un aparat de fotografiat, mainile se intind si mai abitir, nu poti face poza nimanui fara sa ti se ceara bani. Bani, bani, bani, bani, asta e cuvantul de ordine in aceasta piata blestemata. Pana si maimutele legate cu sfoara de cate un marocan vanjos, te trag de maneca sa ceara bani.
In afara de lumea pestrita exista si dughene pestrite, numerotate cu mult talent, posibil platitoare de taxe. Unele vand sucuri naturale din fructe, stoarse in fata ta (tu nu poti vedea nimic pentru ca sunt foarte inalte, dar teoretic poti intui ce face nenea ala in spate), altele vand mancare gatita ad-hoc, dupa cum va povesteam mai devreme. Ce fel de mancare? Pai cam de toate, de la tajine la cous-cous, de la creier la limba si cap de oaie, de la prajiturele la supa de melci, de la animale marine prajite la salatele proaspete, cam tot ceea ce bucataria arabeasca are de oferit.
Viata cea mai agitata incepe odata cu lasarea serii. Localnicii ies in numar mare pe strazi si toate dughenile se deschid. Peste vacarmul generat de masele de oameni care mananca pe la tarabe, se aud numeroase darabane cantatoare de tam-tam, tipetele vanzatorilor de diverse, cantecul imamilor din moscheile invecinate (cred ca vreo 6 la numar), tropot de cai, fluierele imblanzitorilor de cobre, claxoane de motociclete, plansetul unui magarus care trage un carucior fara prea mare chef, strigatul cersetorilor orbi, mieunatul pisicilor in calduri si rasetele stridente ale turistilor ca noi. Cam asta e atmosfera nocturna a pietei. E frumos, e inedit, dar trebuie sa ai nervii tari.
In ultima zi de vacanta prin Maroc, am umblat mai mult prin oras incercand sa scapam de zona blestemata cu speranta de a gasi lucruri mai interesante de vazut. Ni s-a oferit o plimbare cu microbuzul pe la obiective, chipurile erau destul de departe unul de celalalt si nu am fi reusit sa le vedem pe toate mergand pe jos. Fals! Erau relativ aproape unele de altele si microbuzul nu era necesar. Alta vrajeala in valoare de 7 euro de persoana (3 ore in care majoritatea timpului eram in vizita la obiectivele cu pricina). Hai sa va povestesc despre ele.
JARDIN DE MAJORELLE
O gradina botanica superba intinsa pe 12 acri de teren, un loc verde, umbros si relaxant, plina de cactusi gigantici si plante exotice care mai de care mai frumoase mai colorate si mai inflorite. O oaza de relaxare demna de un rege. Intrarea in aceasta gradina costa 70 Dhs (7 euro). In ea exista si o cladire mica ce gazduieste muzeul de arta islamica si berbera. Acesta se plateste separat, 30 Dhs (3 euro) dar nimeni din grupul nostru nu a dorit sa il viziteze.
Gradina este opera artistului francez Jacques Majorelle si a fost deschisa pentru public incepand cu anul 1947. Incepand cu 1980, gradina este in proprietatea creatorului de moda Yves Saint Laurent. La moartea lui Yves Saint Laurent, cenusa acestuia a fost imprastiata prin aceasta gradina minunata. Exista si un mic monument dedicat artistului modei si o mica expozitie cu cateva colaje facute de artist, colaje care erau daruite de sarbatori prietenilor si clientilor.
Jardin de Majorelle a fost una din experientele cele mai frumoase din Maroc. Recomand vizitarea ei.
Am pornit mai departe cu microbuzul, catre ceea ce se va cheama teapa nr 2 a vacantei:
LA TANNERIE –TABACARIA
Aveam asteptari mari, vazusem pe internet niste oale mari din ciment, foarte colorate, unde se vopseau piei si alte chestii. Ne si frecam mainile cu gandul la pozele splendide pe care le vom face aici si abia asteptam sa ajungem. Stiam ca miroase urat si ni se vor da frunze de menta ca sa ni le bagam in nari asa ca eram pregatiti sufleteste. La fata locului am avut un soc! Niste stradute inguste si pustii, o intrare laterala intr-un loc imputit, atat de imputit incat ne venea sa vomitam. Eram printre primii din grup si am patruns intr-o mica curte laterala unde am apucat sa filmez putin, atat cat am reusit sa imi tin respiratia. Am fost singura “norocoasa” din grup! Imediat ne-a asaltat o haita de halate imputite si puse pe capatuiala care ne-au oferit ranjind celebrele frunze de menta de tras pe nas. Imediat au si cerut bani si au devenit agresivi cand o fata le-a spus ca aici trebuie sa fie gratis si ca nu platim nimic. Au inceput sa urle si sa se agite emanand mirosuri incredibile. Unul dintre ei avea o terasa de unde se putea fotografia de sus imputeala cu pricina. Pe un panou scria ca e gratis dar el urla disperat “no money, no foto”. Pana la urma ni s-a permis sa intram fara sa platim cu conditia de a nu face fotografii. Bine am facut! Nu era nimic demn de a fi fotografiat acolo. Erau niste cazane din ciment pline cu zoaie gri si gretoase in care musteau niste blanuri ce au apartinut candva unor biete oi sau capre. Scarbos, urat mirositor, nici o culoare, doar gri, oameni agresivi si insetati de bani nemunciti.
EVITATI!
Cu nervii la pamant dupa cearta cu soiosii de acolo, am pornit oarecum agale catre urmatorul obiectiv, sfatuind ghidul sa evite dusul turistilor la tabacarie.
MORMINTELE SAADIANE
Descoperite in 1917 la o scanare de rutina a orasului, ele apartin vremurilor in care stapan peste locuri era sultanul Ahmad al Mansur si contin ramasitele apartinand a cel putin 60 de membri ai dinastiei Saadiane. Pretul de intrare la obiectiv, 10 Dhs (1 euro). M-am lipit de un ghid care povestea unui grup de turisti si asa am aflat istoria locului. Se pare ca dupa moartea sultanului Ahmad al Mansur si stingerea dinastiei sale, pozitia de sultan a fost ocupata de un dusman de moarte al acestora. El a decis ca numele dinastiei sa dispara din istorie, prin urmare a poruncit inchiderea completa a mormintelor cu un mare zid fara vreo intrare. Cu timpul lumea a uitat ce este acolo si locul a disparut in negura timpului. In plus noul sultan a daramat toate palatele vechiului sultan si a construit altele noi. A si mutat capitala de la Marakesh la Meknes pentru a fi sigur ca nimeni nu va mai auzi vreodata de dinastia Saadiana.
Necropola nu este foarte mare. La intrare exista o sala mare care gazduieste mormintele printilor. Alaturi este sala care gazduieste mormintele sultanilor si a amantelor-consilier ale acestora. Ei bine pe vremea aceea amantele erau si foarte destepte si erau folosite ca si consilieri de catre sultani. Iata o imbinare perfecta a utilului cu placutul!
Curtea este plina cu morminte plate fara nume, morminte apartinand servitorilor. Ultima constructie adaposteste mormintele femeilor, cea mai importanta fiind mama sultanului.
Vizitarea va ia aproximativ 10-15 minute daca nu aveti ghid.
PALAIS BAHIA
Construit in secolul 19, s-a dorit a fi cel mai mare palat al timpului sau. A fost folosit de marele vizir Si Moussa (Ba Ahmed ben Moussa Said Hmad-1841-1900) si a fost botezat cu numele sotiei sale preferate. Este plasat in Medina langa cartierul evreiesc Comparativ cu alte palate, nu este mare dar este frumos, romantic, racoros, decorat cu faianta colorata in stil arabesc. Este o oaza de liniste, desfatare, parfum, umbra, verdeata si multa faianta colorata in stil arabesc, plus stucaturi minunat lucrate pe sus. Are cateva camere goale, cateva gradinite interioare si o alee cu portocali plini de flori frumos mirositoare. Intr-una din camere exista un motor enorm decorat cu ceramica colorata. Cam asta e povestea cu palatul. Pretul de intrare, 10 Dhs (1 euro).
MOSCHEEA KOUTOUBIA
Cea mai inalta cladire din zona veche a Marakeshului, se afla foarte aproape de piata mortii, Jemaa el Fnaa si puteti ajunge la ea pe jos in maxim 5 minute. Este un loc pitoresc inconjurat de un parc bine intretinut. Minaretul ei inalt de 77 metri se poate zari din orice loc al pietei centrale. A fost construita intre 1184 si 1199 si a fost sursa de inspiratie pentru alte moschei importante din Sevilla si Rabat. Nu am intrat in ea dar ne-am invartit temeinic in parcul frumos din jurul ei.
Exista si o parte noua a orasului, parte in care unii membrii ai grupului nostru au ajuns cu intentia de a gasi o mancare diferita de ceea ce mancam in fiecare zi. Nu i-am vazut prea incantati la intoarcere!
Ei bine, cam asta e treaba prin Marakesh, hai sa iesim si sa traim adevaratele aventuri marocane!
La bulivar birjar, la bulivar!
Rog webmasterul sa adauge urmatorul film. Multumesc
Trimis de buterfly* in 11.04.16 08:15:06
- A fost prima sa vizită/vacanță în MAROC
36 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol - pg. 1 / 2
36 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@buterfly - Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
===
Mutat în rubrica "Descoperă Marrakech, MARRAKECH" (nou-creată pe sait)
@buterfly - Frumos, spumos, deşi nu prea gustos! Bine ai revenit, fluturaş, ţi-am simţit lipsa. Aştept continuările
@buterfly - Super destinație, super povestit!
Bravo! Asteptăm aventurile din deșert!
@robert - Multumesc, am si desert cum sa nu am! Am si ocean, si munte!
Foarte frumoase descrieri, cu mult iz local si cu un umor natural.
Si eu am fost in Maroc, acum doua luni si sper sa completez un tablou dintr-o alta perspectiva, pentru a nu relua informațiile tale.
Felicitari pentru toată aventura marocana!
@glcitizen - Multumesc pentru aprecieri! Ia te uita, era cat pe ce sa ne intersectam pe acolo! Abia astept povestile tale!
Împreună cu eventualele-i continuări, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@buterfly - super. e genul de articol pe care-l citesc cu nerabdare. imi place aerul exotic si trairile intense cu bune si rele. pare un loc ale extremelor, bogatie si saracie lucie, culori, mirosuri, gusturi, foarte buna varza generala de MARAKESH. abia astept urmarea!
Buna, draga mea!
Numai tu puteai sa faci o asemenea calatorie plina de aventura si ceva tepe. Sper ca nu ai fost cu cel mic, nu realizez daca Marocul este o tara in care poti calatori in siguranta cu un copil de o schioapa.
M-am uitat in caseta tehnica vad ca nu ai fost cu cel mic, dar ma mira pretul, poti sa-l detaliezi, te rog.
Astept si continuarea!!!
Vacante cat mai inspirate iti doresc!
Un mic dejun copios ???? Acum, daca ne-ai invitat la masa, o sa fim nesatiosi si nerabdatori dupa urmatoarele gustari ????
O destinatie al carei preview mi l-a oferit @alinaro si a carei descriere o continui tu cu atata verva si bucurie! Imi aminteste de Tunisia. Aceeasi senzatie, parol. Doar ca Marrakesh are ceva aparte. Unul e Marocul!
Mi-era dor de articolele marca @butterfly!
Abia astept pranzul!
@buterfly - Ahhh, cât mi-a plăcut, dragă Buterfly, reviewul tău colorat și aromat! Am fost și eu la Marrakech în 2010 (vezi impresii; profit de ocazie să-i spun webmasterului că exista deja o rubrică Descoperă Marrakech pe site, dar trecută la Casablanca, e doar cu câteva rânduri mai sus de cea nouă).
Eu nu am bătut la picior tot orașul la vremea aia, dar am văzut și simțit destul de multe în doar 36 de ore. Am fost pentru un festival de folclor marocan la Palatul Badi, o splendoare. Data viitoare, dacă ajungeți vara, îți recomand din tot sufletul Oisiria, un parc acvatic cu nuanțe... orientale.
Aștept restul episoadelor marocane, îmi plac atât de mult aceste coclauri încât citesc mereu cu mare drag.
Și apropo de cineva care vorbea mai sus de dusul cu copii în Maroc, eu de vreo-doi trei ani urmăresc ocazia de a merge în Tanger cu ăla mic. Dacă vara asta se leagă din nou o vacanță în Andaluzia, poate reușim să trecem cu feribotul și facem excursie de o zi.
Bravo, mi-a plăcut mult încă o dată.
@alinaro
”profit de ocazie să-i spun webmasterului că exista deja o rubrică Descoperă Marrakech pe site, dar trecută la Casablanca, e doar cu câteva rânduri mai sus de cea nouă).
Mulţam de sesizare
Mutat la rubrica "Descoperă Marrakech" (deja existentă pe sait şi care a fost mutată "la locul ei", în secţiunea MARRAKECH); şters rubrica dublură creată.
@Maya_C - Multumesc pentru aprecieri, o sa vina si continuarile
@adrianbogdan - salutare soro! Nu am fost cu cel mic, l-am lasat acasa, Marocul nu e destul de curat pentru copii asa mici. Pretul este de persoana si include, cazare, transfer, bilet de avion, excursiile, mancarea si cam tot ce am facut pe acolo, am pus la gramada cam tot ce a iesit din buzunar legat de excursia asta. E un pret bun zic eu.
@arru - hihihi, pai acum daca tot ati mancat asa de bine ma bucur ca a fost gustos si pe placul vostru! Multumesc pentru aprecieri.
Ce categorie am nevoie la permisul de conducere pentru camila? Caci as vrea sa fac un test drive La ce nivel trebuie sa vorbesc franceza? Sau engleza este de ajuns?
Astept si continuarea la aventurile din Maroc.
@alinaro - multumesc mult pentru aprecieri Alinuta! eu nu cred ca as avea curaj sa merg cu copilul in Maroc, mai degraba l-as duce in Egipt. Am citit impresiile tale si am vazut ca ai stat destul de putin si te-ai copt pe masura. Am ales un hotel low cost pentru ca oricum nu stateam prea mult in el si am considerat ca nu are rost sa platim prea mult pentru a dormi cateva ore. Noi am ales o perioada mai rece, de fapt atat de rece incat am inghetat in Sahara la minus 2 grade cu 2 geci si 2 paturi groase pe noi. Aferim! Stai sa vezi!
@Radu Tudoran - permis de conducere categoria hodoronc-tronc e perfect! Cat despre limbi straine nu e nevoie sa fii barosan caci marocanii vorbesc de toate inclusiv cate ceva pe romaneste! Engleza, franceza, germana, spaniola, italiana, alege tu ca ei oricum le stiu pe toate!
@buterfly: da pretul este bun avand in vedere distanta si coclaurile pe unde a-ti fost, cred ca a metitat bani astia pe deplin.
@buterfly:
Fluturasul desertului ... eu nu stiam de varza de Marakesh dar in era disco, bandul Boney M avea un hit care intr-o perioada se canta asa.
“Marakesh, ooo Marakesh si cu paine si cu castraveti“... etc.
Revenind la lucruri serioase, am dormit si noi o noapte in Sahara in cort si asta in iulie
cand temperatura pe la amiaza la Tezour (Tunisia) arata 55 grade.
Am intrat in desert pe la ora 19, iar pe la 21 faceam baie in oaza. Dupa vreo ora a inceput sa se lase frigul dar ce frig, nu cred sa fii fost peste 10 grade.
Ce mi-a placut cel mai mult?
Cerul instelat al Saharei, pe care visez sa-l mai vad.
Marocul si bineinteles un safari prin desert ar fii cap de lista.
Am avut si eu o oferta pentru februarie de la 399€, zbor, hotel si 2 zile Safari prieteni incantati dar divizati, precum noi dealtfel. “Varza de Bruxelles“nu a fost pe placul sotiei, asa ca o lasam pe alta data.
Bravo voua, pentru excursie si incredere.
@claudiu 71 - hehe, si mie imi placeau BoneyM, iar lor se pare ca le-a placut tare mult Marakesh. Pacat ca nu ati mai ajuns in Maroc, spune-i sotiei ca nu are de ce sa se teama, atmosfera e relaxata, cred ca mai multe sanse de atentate sunt in Europa decat la ei. Cat despre cerul instelat al Saharei, inca mai visez la el... nu as mai fi plecat de acolo!
clar! nu mai cos nimic daca citesc povestile tale.
si cum danseaza matele lambada?
@adri-nico: auoleu, pune mana si coase acolo ca sa poti merge in luna cea mieroasa! Matele dansau lambada ca noi nu stim cum se danseaza!
De aproape un an n-ai mai scris Fluturaş! Am citit cu interes şi bucurie reviewul tău, marca Buterfly, plin de optimism şi ineditul situaţiilor.
Noi am petrecut un revelion la Marrackech în cadrul unei excursii de grup de 9 zile în Maroc. M-a impresuinat luxul restaurantului, decoraţiunile de sărbătoare şi atmosfera creată de dansatoarele din buric care se plimbau printre mese, una din ele chiar s-a urcat pe masă. Ca minus, nu au pus pe masă băutură dar noi fusesem avizaţi- românul se descurcă în orice situaţie- şi ne adusesem de acasă şampanie.
Cu privire la bazar, numit suk, am vizitat trei: în Marracchech, (cel mai mare) Fez şi Casablanca (cel mai civilizat, în care am mers singuri). În primul, grupul nostru era flancat de doi oameni ai agenţiei din Maroc, ghidul român şi cel local, atenţi să nu fim furaţi, îmbrânciţi, agresaţi verbal. Miloasă şi fraeră cum sunt am făcut imprudenţa să dau 1 eu. unui copil. Au sărit pe mine zece şi abia i-a putut îndepărta bodyguardul. Pe o străduţă îngustă grupul nostru a fost străpuns de doi măgari care cărau piei umede din care şiroia un lichid de tăbăcit-cum spune Buterfly- puturos. La hotel ne-am aruncat tricourile din cauza mirosului. Ghizii ne-au dus la câteva dughene de la care luau comisioane. Vânzătorii nu mai pridideau să ne servească cu ceai, să ne parfumeze, să ne numească gazele. N-au făcut mare scofală de pe urma noastră că românul e deştept şi are experienţa bazarului din Istanbul.
Am uitat sa te intreb : ce sfinte electronice folosesti? ce tare a fost asta!
@Michi - Multumesc mama Michi pentru aprecieri. Noi am stat la un hotel foarte ieftin dar bine localizat. Asa ieftin a fost ca nici nu aveam baie in camera ci pe hol, dar a fost ok. Ma bucur ca v-a placut Marocul, cu bune si cu rele, iesi mai matur din experienta asta.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2023 Hotel La Mamounia — scris în 26.11.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Mormintele Saadiene si Palatul El Badi din Marrakech — scris în 16.07.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Gradinile Majorelle si Muzeul Yves Saint Laurent — scris în 09.07.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Bahia Palace, palatul frumusetii din Marrakech — scris în 15.05.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Apr.2022 Moscheea Koutoubia si medina Marrakechului — scris în 08.05.22 de geani anto din GALAţI - RECOMANDĂ
- Nov.2019 La pas prin Marrakech — scris în 19.09.21 de Mary Năstase din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Nov.2019 Marrakech — impresii inițiale — scris în 19.09.21 de Mary Năstase din CONSTANţA - RECOMANDĂ