EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Un peisaj geografic de nota 10 – Cheile Dâmbovicioarei
După o primă lună de vară cu temperaturi moderate și nenumărate ploi și furtuni ne-am trezit în plină caniculă și disconfort termic. Soluția: cu mic, cu mare, cu cățel și purcel ne îndreptăm spre munte ori mare. Dacă alegeți varianta „munte” vă recomand o zonă pitorească situată în comuna Dâmbovicioara la piciorul Pietrei Craiului, pe culoarul Rucăr-Bran.
În Munții Piatra Craiului se află mai multe sectoare de chei spectaculoase, de fapt vorbim despre un complex carstic situat în bazinul râului Dâmbovița care adună circa 20 de chei. În ultimii ani am vizitat atât valea râului Dâmbovița (Cheile Mici ale Dâmboviței – vezi impresii), cât și valea râului Dâmbovicioara (Cheile Dâmbovicioarei); ambele trasee sunt frumoase, spre Sătic s-a asfaltat drumul comunal, Cheile Dâmbovicioarei sunt ceva mai lungi și relativ mai spectaculoase. Peștera Dâmbovicioara este obiectivul natural care atrage mai mulți turiști pe valea râului Dâmbovicioara (vezi impresii).
Șoseaua montană de pe malul râului Dâmbovicioara a fost amenajată în anul 1905 cu sprijinul ministrului Lucrărilor Publice, Ion C. Grădișteanu, un sprijinitor al drumețiilor auto în zonele alpine. Acelaş om de treabă, care nu dădea de gol altminteri prin nimic înţelegere estetică şi montanism, a prefăcut drumul rău de cai şi de căruțe dintre Podul Dâmboviței şi Peştera Dâmbovicioara, într-o şosea frumoasă de automobil, intrând în munte vreo cinci, şase km, printre cele mai fantastice ziduri, ferestre şi turnuri de cheie – avea să scrie revista „Boabe de grâu” în 1934.
Accesul se efectuează din DN 73, în localitatea Podu Dâmboviței, imediat ce traversezi Podul lui Brâncoveanu virezi scurt spre stânga pe DJ 730, există indicator către Peştera Dâmbovicioara. După circa 1 km sosești la intrare în defileu, loc unde un angajat al Parcului Național Piatra Craiului, percepe o taxă de acces cu autoturismul (3 lei).
Versanții se înalță spre cer chiar din zona punctului de taxare și pe o distanță de aproximativ 2 km ne vor încânta privirile și sufletul. Zidurile de cetate naturală ne vor însoți permanent, apropiindu-se amenințător de șosea sau depărtându-se și lăsând loc unor priveliști minunate. Temperatura scade simțitor, soarele se chinuie uneori să pătrundă în defileul săpat de apele Dâmbovicioarei.
Pereți de stâncă înalți de 200 m, calcare jurasice din punct de vedere geologic, împresoară drumul șerpuitor. Găsim vreo două-trei locuri unde putem opri în siguranță autoturismul pe marginea drumului și facem mai mulți pași prin preajmă pentru a înțelege mai adânc măreția munților. Apa Dâmbovicioarei susură necontenit lângă noi, undele sale nu foarte mari au săpat în perioade de timp nemăsurabile acest canion. Relieful carstic e plin de cavități și mici peșteri, câteva fiind observabile ici-colo.
Încercăm temperatura apei – brrrrr... e rece, nu glumă. Câteva poienițe se deschid pe malul apei, către ele coboară limbi de grohotiș, sfărâmături de stâncă care alunecă cu ușurință. Admirăm tenacitatea vegetației care pur și simplu se agață de orice cută a stâncilor, chiar arbori de mari dimensiuni, descoperim flori răsărite în acest mediu destul de ostil.
Un val de aer rece ne lovește în față. E sufletul aspru al strâmtorii, precum Dâmbovicioara grăbită e seninul și bucuria ei. De o parte și de alta a cărărușii pietroase, apărat cu parmaclâcuri de lemn, păreții nemărgenit de înalți ai stâncii pustii sprijină o șuviță de cer albastru-șters. Brazi detunați atârnă de-a lungul scoarței sure, cu jalnicele lor crengi uscate. Iar în câte un loc ca prin minune un mândru fag hrănit de apa limpede își deschide brațele verzi, răstignit pe stânca dreaptă. Ca o amintire a pajiștilor mirositoare, a câmpiilor înflorite din locuri senine, câte un clopot vânăt se ițește din smocul frunzelor mărunte.
Măreața temniță se deschide acum: e un ochi de lumină, de verdeață. Dâmbovicioara se încălzește la soare înainte de a pătrunde în grozăvia strâmtorii; apoi încă odată aceasta o cuprinde în brațele ei zdrențoase de aspră stâncă cenușie. Acum suntem liberi. Sunt cuvintele prin care istoricului Nicolae Iorga descrie Cheile Dâmbovicioarei în lucrarea „România cum era până la 1918” .
Aspectul monumental al cheilor este impresionant în orice anotimp, noi l-am văzut și în anotimpul hibernal, atunci când gheața și stratul de zăpadă îmbrăcau pământul, stâncile, arborii. Luna trecută am ajuns pe Cheile Mici ale Dâmboviței unde alt fir de apă responsabil de tăierea unui drum prin munte; de la înălțimea drumului comunal DC 21 am putut vedea intrarea în Cheile Dâmbovicioarei: o tăietură între doi versanți acoperiți de verdele Naturii. La plecare spre București am mers până la intrarea în chei, dar ploaia susținută care a început nu ne-a lăsat să facem câțiva pași pe coridorul de stâncă.
Turismul de relaxare, turismul montan – drumețiile și alpinismul/escalada, precum și turismul speologic sunt tot atâtea forme de petrecere a vacanței în această zonă. Pe site-ul de promovare a turismului din arealul Dâmbovicioara găsiți mai multe informații privind traseele, obiectivele de vizitat și filme de prezentare: turismdambovicioara.ro/site/allobiective.
Alegeri inspirate!
Trimis de tata123 🔱 in 03.07.20 09:22:01
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în DÂMBOVICIOARA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Foarte bine descris. Mi-a adus aminte de primul review scris de mine pe AFA în 2012 atunci am fost cazați la pensiunea Floare de colț din Dragoslavele și am vizitat și cheile și peștera Dâmbovicioara.Era la peșteră un baiat de vreo 12 ani tare haios pe post de ghid, și acum îl țin minte in final ne spunea ca și ghidul trebuie răsplătit. Eram chiar la inceput nu știam ce este AFA. Am primit 3 voturi! O zi bună!
Și mie mi-au plăcut tare mult cheile Dâmbovicioarei! Le-am străbătut cu pasul în timpul verii (câțiva km) și-am admirat măreția srâncilor care, din cauza înălțimii lor - cred - ecranau semnalul telefonului mobil, pentru că nu puteam „prinde” Bucureștiul. (sau poate telefonul de atunci nu era atât de „deștept” cum este cel de acum?! ) Asta se întâmpla prin 2012, dacă-mi aduc bine aminte!
Mi-au plăcut și pozele făcute vara, dar și cele din iarnă!
Felicitări pentru articol și mulțumiri pentru că mi-ai amintit de locuri frumoase!
Și eu am fost în cheile Dâmbovicioarei, atât iarna, cât și în anotimp cald. M-au impresionat pereții stâncoși care păreau să sărute cerul îngemănați pe alocuri și părând să-ți fie tovarăși de drum. La fel ca și Doinafil, am străbătut cei câțiva kilometri la pas. Cazarea noastră a fost la hotelul Cerbul, baza noastră de plecare pe traseul cheilor, dar și spre tranșeele rămase din primul război mondial.
Un articol pe care l-am citit cu mare plăcere.
@Daisy Petal: Mulțumesc pentru lectură și ecou. Natura se întrece în multe locuri să ne ofere priveliști de vis, noi le admirăm și trebuie să le păstrăm intacte. La Pensiunea Cerbul am mâncat o dată pe timp de iarnă - pomana porcului cu mămăliguță a fost demențială
Am citit anul trecut de tranșeele din Primul Război Mondial restaurate de ostașii acum vreo 2 ani; luptele din zona Ciocanu-Șirnea au fost primele purtate cu armatele austro-ungare în prima conflagrație mondială. Mi-am propus să văd aceste lucrări de fortificație (tranșee, cuiburi de mitralieră, ziduri din piatră) la un moment dat, după ce voi identifica exact locul unde sunt amplasate.
Numai bine!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Aug.2022 Cheile Dâmbovicioarei - frumos ca de obicei — scris în 24.08.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Cetatea Oratia – bastionul din trecătoare — scris în 25.07.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Cheile Brusturețului – natură la superlativ — scris în 07.07.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Mar.2019 La pas domol prin Cheile Dambovicioarei — scris în 13.03.19 de Daisy Petal din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Feb.2018 Turism pe DJ 730: Podu Dâmboviței – Ciocanu/Șirnea — scris în 21.02.18 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Prin Cheile Dâmbovicioarei până la Poiana Brusturet — scris în 19.07.16 de elviramvio din JUD. ILFOV - RECOMANDĂ
- Aug.2015 Weekend în Cheile Dâmbovicioarei — scris în 17.08.15 de costy69* din TARGU-JIU - RECOMANDĂ