ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2012
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: Craiova
    ÎNSCRIS: 18.01.09
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    NOV-2012
    DURATA: 1 zile
    prieteni
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 5 MIN

    In ţara berzelor... Alsacia - Ribeauville

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Storick, Storick, stipper di Bein,
    Bring de Mamme a Bubbela heim,
    Eins wo hielt, eins wo lacht
    Eins, wo ins Hafela macht.
    Storick, Storick, stipper di Bein,
    Bring m’r e Korb voll Wegga heim,
    Bring fer mich oi eina mit.
    Awer fer d’beesi Büewa nit.

    …oricăt de ciudat ar părea aceste rânduri sunt scrise în limba germană, cel puţin cea folosită in Alsacia în secolul XIX, şi în traducere ar suna cam asa:

    Barză, Barză înalţă-te,
    Adu-i mamei un prunc
    Unul care plânge, unul care râde,
    Unul care ştie să facă în oliţă
    Barză, Barză, înalţă-te
    Adu-mi un coş plin cu pâinici.
    Una pentru mine, una pentru tine,
    Niciuna pentru băieţeii răi….

    Jean-Frédéric Wentzel (1807-1869). publica in anul 1840 la Strasburg o culegere de poezii si poeme culese din popor insoţite de ilustraţii adecvate, printre acestea şi cea de mai sus şi lui îi datorăm răspăndirea in Europa şi în lume a legendei prin care berzele sunt cele care aduc pruncii la părinţii lor.

    Conform cu o veche legendă germană este de ajuns ca viitoarele mămici să pună câteva bucăţele de zahăr pe pervaz şi să aştepte ca o barză să le zărească, barza va răsplătii acest gest aducând în cioc un nou născut. Pentru vechii germani barza era un simbol al reînoirii vieţii şi al prosperităţii (probabil acest lucru are legătura cu unele vechi menţionări biblice în care se specifica, că in momentul crucificării Mântuitorului Isus o barză se afla în zbor descriind cercuri largi pe toată perioada agoniei Fiului lui Dumnezeu.

    Dacă o barză cuibăreste deasupra unei case, este semn de prosperitate. Această legendă s-a păstrat mai ales în Alsacia, loc în care la începutul secolului XX existau peste 800 de berze, din păcate in anii 80, datorită folosirii intensive a pesticidelor şi a poluării, în Alsacia aceste păsări aproape au dispărut, însă datorită eforturilor depuse de către autorităţi (a fost creat un centru de reproducere a acestora in localitatea Hunawhir) azi berzele pot fi întâlnite în mai toate localităţile acestei provincii din Franţa, fiind un adevărat simbol al Alsaciei. Imaginea acestora se poate vedea şi este folosită din abundenţă în toate localităţile aflate în circuitul turistic, de la acest lucru nu face exceptţie nici localitatea Ribeauville.

    * * *

    După o săptămână în care soarele s-a încăpăţânat să nu se arate deasupra regiunii Pădurea Neagră, intr-o dimineaţă de duminică la jumătatea lunii noiembrie a răsărit timid transmiţându-ne o stare de neastămpăr şi brusc ne-am hotărât că este momentul să ne relaxm un pic…şi cum Alsacia este la doar o aruncătură de băţ am lăsat totul baltă şi ne-am suit în maşina cu destinaţia Ribeauville, localitate care ne scăpase în escapada din anul trecut.

    Ca o observaţie, este uimitor cât de mare este diferenţa între traficul dintre cele două ţări Germania şi Franţa, din momentul în care am trecut podul peste Rin din dreptul Strasburgului, şoselele s-au descongestionat şofatul devenind o reală plăcere. Am urmat indicatorul de Colmar şi iată şi prima surpriză plăcută, şoseaua Strasburg-Colmar cu toate că este indicată ca fiind autostradă (chiar arată ca şi o autostrada cu câte doua benzi pe sens, cele două sensuri fiind despărţite printr-un gard protector) este de fapt un drum de viteză cu limitare de cele mai multe ori la 110km/oră, pe care nu se plătesc taxe.

    Ribeauville (Rappschwihr în germană) se află la aproximativ 68km de Strasburg şi este semnalizat corespunzător. Localitatea este aşezată idilic la poalele munţilor Vosges şi este înconjurată de dealuri încărcate cu podgorii.

    A fost menţionată prima dată în secolul VIII sub denumirea de Rathaldovilare. Iniţial o posesiune a Epicopatului din Basel, localitatea a intrat în posesiunea nobililor din familia Rappoltstein (Ribeaupierre) una dintre cele mai influente familii de nobili din Alsacia oraşul fiind cunoscut pâna in secolul XIX cu denumirea Rappoltsweiler. Conducătorul casei Rappoltstein era in evul mediu regele neîncoronat al muzicanţilor (menestreli ce colindau satele Alsaciei), după ce in anul 1673 această familie s-a stins, titulatura de ˝Rege al Muzicanţilor (Pfeiferkönig) a fost preluată de către conţii palatini din Zweibrücken-Birkenfeld.

    În zilele noastre încă se mai celebrează in prima duminică din septembrie Ziua Muzicanţilor, cel mai mare festival de acest gen din Alsacia.

    Localitatea este încă parţial fortificată, însă turiştii sunt atraşi de multitudinea de case medievale care-i conferă un aer absolut fermecător. Există şi două vechi biserici construite intr-un minunat stil gotic pur, biserica Sfantul Grigorie si biserica Sfantul Augustin.

    Pe dealurile din imediata vecinatate se află ruinele a trei castele construite de catre nobilii Ribeaupierre, acestea sunt Saint-Ulrich, Girsberg şi Haut-Ribeaupierre.

    Ştiam de anul trecut că satele Alsaciei sunt caracterizate de abundenţa de flori cu care sunt îmbodobite ferestrele caselor şi mă gândeam că în noiembrie voi pierde tot acel spectacol, insă încântarea mea nu a fost cu nimic mai prejos de aşteptări, locul florilor fiind luat de decoraţiunile de Craciun, localitatea având un nou aer de sărbătoare.

    Fiind situat intr-o zonă viticolă la fel ca şi celelalte localităţi vizitate anul trecut, Ribeauville are o mulţime de Crame, credeţi-mă este greu să te hotărăşti ce fel de vinuri să alegi…mai ales dacă esti şofer şi-ti este interzisă plăcerea degustării acelor licori. In schimb spre surprinderea şi încăntarea mea am descoperit in Ribeauville un paradis al gurmanzilor. Există câteva magazine, mai ales unul din apropierea primăriei orasului la care un pofticios incurabil ca mine nici măcar nu visa că poate să existe, brânzeturi, muştar (cu vin, cu coniac), pate de găscă, preparate din ciuperci inclusive celebrele trufe, carne afumată sub toate formele etc etc etc tot ce poate oferii mai bun Franţa din punct de vedere gastronomic, singura problemă sunt preţurile care sunt pe măsură!!!

    Din prima clipă am remarcat cât de atractive sunt vitrinele magazinelor fie ele alimentare, de ceramică sau de amintiri, astfel că nu te poţi decide ce să admiri mai întâi.

    Ca un fapt divers, din parcarea amenajata la intrarea în oraş (costă 2 euro 5 ore de staţionare) se vede o portiune din vechile ziduri de apărare, în vârful unui turn am zărit un cuib cu o barză, asta repet la jumătatea lunii noiembrie, se vede că şi berzelor le este greu să plece din acel loc, la fel mi-a fost şi mie, sper doar să mă ajute dumnezeu să mai ajung cândva acolo …în ţara berzelor Alsacia şi de ce nu chiar acolo in Ribeauville!

    Am să rog un webmaster să ataşeze următorul clip:http://www.youtube.com/watch?v=1tggL3xIDqE

    Vă mulţumesc


    [fb]
    ---
    Trimis de Cristian_h* in 14.12.12 22:34:30
    Validat / Publicat: 15.12.12 00:00:32
    NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

    VIZUALIZĂRI: 7073 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Cristian_h*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P13 [fără descriere]
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    gettutza
    [15.12.12 01:10:06]
    »

    @Cristian_h: Citesc întotdeauna cu plăcere review-urile tale. Orașul este de poveste, pozele sunt minunate, iar legenda cu berzele m-a facut să mă gândesc că poate metoda cu zahărul a fost singura care a mai rămas în încercările mele de a atrage barza.

    Ce zici dacă pun cubulețe de zahar pe perzav o să vină și la mine ??? Sau din Alsacia în România e prea mult de zburat ??

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    webmaster
    [15.12.12 01:33:13]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    Cristian_h*AUTOR REVIEW
    [15.12.12 09:01:19]
    »

    @gettutza, am prieteni care au renunţat să mai puna zahăr pe pervaz şi atunci cănd se aşteptau mai puţin şi îsi luaseră gândul, barza le-a ciocănit in geam aducându-le o măndreţe de fetiţă, aşa că nu trebuie să disperi, eu iţi doresc Sărbători Fericite şi răbdare!... că tot veni vorba lui Moşu i-ai scris?

    doina_c24
    [15.12.12 11:26:01]
    »

    Felicitări cu SuperBonus pentru o regiune de care şi eu sunt îndrăgostită! Alsacia este într-adevar un colţ de rai, cu străduţe înguste, case din lemn cu flori la pervaz, cu tradiţiile, meşteşugurile şi obiceiurile de sărbătoare, însoţite de tarte savuroase şi vinuri alese.

    Nu mă satur admirând pozele la o ceaşcă de cafea sâmbătă dimineaţa. Treaba cu berzele merită verificată!

    O zi bună!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    le_maitre
    [17.12.12 19:16:44]
    »

    O poveste parcă desprinsă din buchiile Frăţiorilor Grimm, garnisită cu fotografii ce reflectă o lume umplută cu serenitate, ceva gen "peaceful state of mind"! Merge cu brio ca şi lectură de relaxare dar mai ales ca povaţă spiritualo-tehnică pentru cin' vrea să devină mami+tati "all the way"!

    Apropos, curiozitatea-mi referitoare la "story-ul" mult aşteptat a fost răsplătită cu vârf şi mulţumesc adânc pentru acest aspect, normal că nu ştiam de zăhărelul cu pricina şi nici nu-l dezvălui Doamnei, parcă mă şi văd cu tripleţi apoi

    Foto sunt ravisante ca şi în anteriorul rw, felicitări multiple!

    calatorul
    [15.09.15 20:54:01]
    »

    Frumos intr/adevar, captivanta relatare, interesante locuri.

    dorgo
    [05.10.15 22:22:42]
    »

    @Cristian_h - Avem in judetul Mures "un sat al berzelor", numit Gornesti, satenii si primaria au organizat construirea a vreo 50 de cuiburi pe stalpii de telegraf si berzele nu intarzie sa le foloseasca. Sunt cate 3-4 intr-un cuib. Pentru cei la care nu vine barza deloc, avem o alta localitate ii zice "du-ma mama la Sovata".

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    calatorul, doina_c24, dorgo, gettutza, le_maitre, motaneata
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Colmar:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072391986846924 sec
    ecranul dvs: 1 x 1