ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Valcea
ÎNSCRIS: 09.09.09
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 6 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Club Vila Bran sau întoarcerea la copilărie... (2)

TIPĂREȘTE URM de aici

Despre împrejurimile complexului Club Vila Bran sunt multe de scris, am să mă rezum la câteva, așa cum le-am perceput noi, în scurtele raite de seară prin centrul Branului și la Castel, sau în excursia de la Râșnov.

La complexul Club Vila Bran, am venit setați să bifăm, în mod obligatoriu, Castelul Bran, Cetatea Râșnov și Dinoparcul.

Luni am vizitat Castelul Bran, iar miercuri Râșnovul cu cele două obiective mai sus pomenite.

Să le luăm cronologic. Din vizita la castel, nu am înțeles nimic, doar o permanentă alergare dintr-o încăpere în alta, mânați de la spate de puhoiul uman cosmopolit.

Ne-am așezat docili, la coada la bilete, ce ajungea pe două rânduri la jumătatea bazarului ce formează antecamera curții castelului. În fața noastră se vorbea maghiara, în spate germana, semn că suntem în Europa sau Europa a venit la noi. Am luat bilete pe categorii de vârstă, trei pentru adulti (copilul peste 14 ani e considerat adult) și unul pentru copil. Tariful total plătit a fost de 130 de lei, din care 40 lei x 3 adulti + 10 lei x 1 copil. Mult, dar odată ajungi la castel... că a doua oară nu-ți mai trebuie, te duci mâncând norii.

Am pătruns pe poarta curții unde am fost direcționați spre intrare. Am trecut de trecerile batante, gen metrou, unde am fost înghițiți de fluxul cosmopolit, format din indivizi de pe tot cuprinsul mapamodului, fiecare vorbind pe limba lui. Am dibuit și eu exotismul rasei umane pe spațiu restrâns dat chinezi, indieni, arabi, evrei, dar și banalele naționalități ilustrate de italieni, francezi, maghiari, ruși, ucraineni, englezi, americani și bineînțeles români. Majoritate dintre aceștia, însoțiți de copii, se scurgeau dintr-o încăpere în alta, parcă dirijați de un spirit al castelului ce dorea să scape cât mai repede de ei. Nici noi nu făceam nici o excepție, ne-am integrat toatal în masa de invadatori ai castelului. Am luat câteva cadre mai mult sau mai puțin reprezentative, de parcă ne pozam pe litoral cu maimuța sau cu iapa. Toată lumea executa aceeși partitură, stop-cadre pentru eternitate în sălașul vampirului din Carpați, Dracula. Stăteam tâmpi la vreo intrare – gen coridorul secret, unde părinții unor copii englezi executau fotografii cu micuții încadrați de tocul ușii, în spatele cărora se zăreau treptele de piatră brută. După ei, a urmat un italian înalt, cu un nas acvilin, care avea o soție minionă și trei fetițe extrem de frumoase. Italianul nu s-a lăsat mai prejos decât englezul, și a luat cadre foto fără număr cu cele trei fetițe ale sale, până când, din cotloanele castelului a răsărit o angajată care i-a luat la rost și a oprit ședința foto pe motiv că este prea multă lume care așteaptă să viziteze castelul. Am ieșit din castel, la foc automat, bucuros că s-a terminat, de parcă însuși Dracula era pe acolo prin castel, la pândă după vreun fresh ”sangria del mondo”. Am evadat în parcul imens, unde am găsit o bancă pe malul lacului populat cu pești. După 45 de minute de adăstare, ne-am răcorit cu pepsi și ne-am revenit, întorcându-ne storși de energie la Club Vila Bran.

Despre Castelul Bran trebuie luate informațiile dinainte, băgate bine la cap și apoi vizitat, ca să înțelegi ceva despre acesta.

La Râșnov am pornit cu mașina proprie, iar Waze-le ne-a fost de un real ajutor, scoțându-ne la fix în timp relativ scurt. Distanța Bran- Râșnov am parcurs-o aproximativ într-o jumătate de oră. Am ales varianta de a urca sus, prin spatele versantului, cu mașina, până la parcare, apoi cu titicarul la cetate, coborâre la Dinoparc. O variantă mai elegantă, dar și mai costisitoare presupunea ascensiunea prin intermediul cabinei de sticlă, prin parte din față a versantului.

La parcarea automobilului a fost o adevărată aventură, ture prin parcarea betonată, ca să constați că nu există loc, ne-am întors vreo două sute de metri până la parcarea amenajată în mod pirateresc, ca să nu folosesc un termen mai dur. Aci am găsit loc contra unei sume de 20 de lei/zi, dirijați metodic de piratul șef, către o zonă mlăștinoasă, unde nu am avut curajul să duc mașina, alegându-mi singur un loc ceva mai uscat, pe geamul lăsat al portierei, declarându-i ritos piratului că nu-mi duc nava în mocirlă. M-a lăsat și astfel am luat drumul cetății, așezându-ne, cum altfel, la o altă coadă, de astă dată la bilete pentru trancarici. 5 lei biletul dus-intors/persoană. Am urcat prima dată la cetate, unde contra unei sume decente (parcă 10 lei adulti, 5 lei copiii) am vizitat mult mai lejer, în comparație cu Castelul Bran, tot ce era mai important de văzut. Din nou am remarcat prezența numeroșilor străini.

După vizita la cetate, am ieșit nădușiți și însetați, unde am ”speriat” câte o înghețată de la magazinașul alimentar din afara cetății pe care am savurat-o în drumul per-pedes spre Dinoparc.

La Dinoparc, altă coadă, alte prețuri 28 lei x 3 adulți, respectiv 18 lei x 1 copil (tichet redus cu 20%). Am pătruns în jurasic parc, unde erau parcă prea mulți hominizi, netemători și prea gălăgioși. Traseul aventura pe cabluri 1 copil și un adult 20 de lei, adultul imprudent eram eu. După primele manevre de pe cablu, voiam să mă întorc, pur și simplu mă blocasem, în timp ce fiul meu trecuse de prima etapă, urmând să intre pe a doua. Mi-am luat inima în gingii și pâș-pâș am ajuns și eu la liman. De aici, am trecut mai ușor prin fiecare etapă, făcâdu-mi curajul necesar. În parcul cu fosile de mucava, plastic și cauciuc, o fosilă vie evolua timid la înălțime... Dracula (de la castel!) m-a pus? În fine, am terminat traseul, apoi am trecut la tiroliană, de data asta cu celălalt vlăstar al familiei. Iarăși emoții și senzații diverse până la așezatul dispozitivului pe cablu și lansării în gol. Așa o fi senzația unui sinucigaș lansat în zborul fatal de pe vreun bloc turn?

Apoi a urmat traseul prin pădure unde din loc în loc machetele cu dinozauri se etalau care mai de care. Minivulcanul în erupție, meteoritul, mașinuța din Jurasic Park, ne transpuneau palid într-o lume de mult apusă. Am ieșit după ce am luat ceva suveniruri tematice din magazinul de la ieșire. Nimicuri pentru care nu-ți explici de ce costă atât de mult, dar conștient tot timpul că este prima dată când calci în Jurasic și că merită efortul pecuniar.

Ne-am întors la Bran, la complexul Club Vila Bran, de acum al nostru... unde am dormit neîntorși până dimineață.

 

Ne-am întors din Bran mai bogați, mai câștigați, convinși de faptul că timpul poate fi dat înapoi, chiar pe termen scurt, aducându-ne în memorie tot ce a însemnat copilăria noastră, văzută și trăită alături și prin ochii copiilor noștri...

Să țină norocul cu noi și cu toți ce vor să redevină copii la Club Vila Bran.


[fb]
---
Trimis de zapacitu in 11.08.19 08:56:22
Validat / Publicat: 11.08.19 10:15:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.

VIZUALIZĂRI: 1685 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zapacitu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Castelul Bran
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20450 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[11.08.19 10:15:11]
»

Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 46&ridAnt=95582

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[11.08.19 17:23:07]
»

Carevasăzică, ați văzut cum arată vînzoleala în probabil cea mai aglomerată și vizitată zonă turistică din țară. Prin Sighișoara și pe la Peleș mai poți prinde asemenea balamuc. Cînd or fi și alte 15 - 20 de locuri la fel de asediate în țară, o să putem spune că sîntem o țară turistică.

Castelul Bran mi se pare foarte bine amenajat, inclusiv din punct de vedere al informațiilor. Chiar mai bine decît înainte să se privatizeze. Are panouri mari, vizibile, cu explicații clare și cît se poate de succinte, și despre istoria medievală a castelului, și despre cea modernă, despre cum s-a unit România, cine a fost Regina Maria, cum a ajuns castelul al ei, și chiar și despre Bram Stoker și romanul Dracula, Vlad Țepeș, explicații istorice, nu legende turistice.

În perioada asta e și o expoziție de instrumente de tortură, destul de bogată în exponate, pentru prețul adițional de 10 lei.

Copiii peste 14 ani sînt adulți, dar beneficiază de bilet de elev, care e tot 10 lei.

Zic astea pentru că am fost și eu la castel foarte recent.

În schimb, cetatea Rîșnov este într-o stare de degradare vizibilă. Nu mi-a venit să cred cum arată, mai ales după renovările din anii 2000, acum pare abandonată, unele amenajări s-au degradat, nu mai există muzeu, totul e prăfuit, niciun fel de semnalizare turistică, nimic.

zapacituAUTOR REVIEW
[12.08.19 11:28:46]
»

@webmasterX,

Ceva din 1000 de fotografii realizate, am să încerc să postez când am să ajung acasă la calculator, e mai greu de pe tel, iar semnalul de date este slab. Momentan sunt oarecum izolat de civilizație...

@abancor,

Mulțumesc pentru vizită și ecou.

Expoziția cu instrumentele de tortură nu era disponibilă în ziua când am vizitat noi castelul.

Cetatea Sighișoara mi s-a părut mai puțin aglomerată, era mai aerisită, e drept că era și luna mai atunci când am vizitat-o.

Am fost mai impresionat de Cetatea Râșnovului decât de Castelul Bran. E degradată, dar ai loc să te miști, colcăie de viață, culoare de la tarabiști și ai aer respirabil, nu ca la castel, de unde nu știi cum să o zbughești mai iute...

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[13.08.19 13:04:17]
»

Sighișoara e și mare, e mai greu să o „umpli”, mai nasol se simte gradul de aglomerație cînd vrei să stai la masa de prînz Uneori e greu de găsit masă.

La Rîșnov nu am înțeles aparenta abandonare a cetății. După ce s-a lucrat la ea peste 15 ani, s-au amenajat pasarele, s-au reconstruit cîteva case, apăruse și o cafenea, să fie lăsată de izbeliște e o ciudățenie. Nici măcar muzeul nu mai era deschis, iar multe din amenajări sînt degradate. Ca și cum și-au dat singur cu stîngu-n dreptu. Un fel de auto-sabotaj.

Ai fost în weekendul ăla cu 3-4 august? Cînd era festivalul de rock? Atunci e și mai plină parcarea, și de fapt toată zona de la poale, stadionul e camping etc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
zapacituAUTOR REVIEW
[13.08.19 14:29:18]
»

@abancor: pe 6 august am vizitat Râșnovul, n-am prins festivalul, dar era oricum aglomerată parcarea. Cafeneaua era funcțională, am băut o cafea " la varice" . Aveau sirop nepreparat, nu puteai servi datorita lipsei apei si a paharelor. Setea o puteai stinge numai cu borsec la jumate contracost, 5 lei stecluța. I-am sugerat doamnei sa facă un sirop cu apa respectivă, dar nu a vrut. Sticlele erau sigilate, iar comoditatea era politică de marketing pe care nu am înțeles-o eu...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmasterX
[18.08.19 18:31:21]
»

Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.

zapacituAUTOR REVIEW
[18.08.19 20:34:04]
»

Cu plăcere, sper să placă!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
zapacitu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Bran:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051074981689453 sec
    ecranul dvs: 1 x 1