GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Știți vorba aia englezeasă cu... home is where your heart is? ... apare mai noi pe tricouri și pe tablouri decorative.
Din nostalgie, sau din romantism, împărați, regi și regine, au ales locuri de îngropăciune pentru inimile lor, acolo unde, s-au simițit ei... acasă. Așa s-a întâmplat și în cazul Reginei Maria. Inima ei a rămas la Balcic dar contextul internațional a făcut ca ea să se întoarcă în țară. În 1940 a fost depusă la Bran.
Fiind în excursie, fără ghid, am zis hai să găsim și noi locul acela în care, acum zeci de ani, a fost depusă inima celei de-a doua regine a României. Bun.
De aici și până la a găsi locul e o adevărată aventură. În primul rând nu există nici o tablă de informare turistică așa că am recurs la internet. Instrucțiile au fost cel puțin ceva de speriat.
Pe un blog ni s-a spus că trebuie să pornim roată castelul spre Moeciu și să căutăm un platou verde, parcă abandonat. Un alt internaut ne-a recomandat să căutăm cu privirea o nișă de piatră vis a vis de Muzeul Vămii. Ne-am înarmat cu răbadre și am pornit la drum. Culmea, nu am avut probleme cu găsirea locului.
Am dat de un spațiu verde, cu ceva scenă și mini-construcții din lemn și paie, iar în dreapta, deasupra unei zone cu gunoaie, câteva trepte duceau la locul în care, în 1940, fusese îngropată inima reginei Maria. Dacă faci abstracție de zona, probabil dedicată festivalurilor, de gunoaiele lăsate acolo și de doi, trei maidanezi ciobănești, priveliștea de superbă: se vede Castelul Bran iar în jur dealuri și păduri înverzite.
Mă întristează faptul că locul e lăsat în paragină dar și faptul că, în loc să învățăm mai multe despre istoria noastră, avem tendința de a uita tot și de a transforma Branul în maketing pentru o poveste inventată de englezi.
Avem și noi poveștile noastre, care ar merita păstrate și recunosc că deși am deplâns retrocedarea castelului Bran, în interior, accentul a căzut mai mult pe istorie și mai puțin pe Dracula.
Trimis de Aura Iacob in 16.09.15 14:01:43
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aura Iacob); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bravo Aura! Deşi foarte scurt, articolul tău e plin de trăire şi emoţie. Mi-au plăcut cu deosebire ultimele două paragrafe, pe care le susţin şi eu.
Dar să ştii, caseta cu inima Reginei Maria nu se află în acel loc, ci la Muzeul National de Istorie a României. Inima Reginei Maria se află la subsol, în depozitul tezaurului istoric, încătuşată într-o casetă metalică zidită în perete, fiind conservată acolo după ce comuniştii au profant şi devastat capela de la Bran în care fusese iniţial depusă. Caseta originală este expusă pentru public într-una din sălile deschise vizitării de la acelaşi muzeu. Aşa încât, ceea ce ai văzut la Bran, este doar locul în care a odihnit cândva inima frumoasei regine.
Din cîte ştiu, familia regală a României a cerut muzeului restituirea inimii, pentru a fi depusă cum se cuvine acolo unde şi-a dorit adevărata sa posesoare. Nu ştiu în ce stadiu se află demersurile de recuperare, dar cred că dacă inima ar fi revenit la Bran, chiar şi fără vreun ceremonial public, locul cu pricina ar fi fost semnalizat cu mai multă pregnanţă, fiind astfel mai uşor de găsit, spre cuvenita cinstire.
@Aura Iacob - Am vizitat și eu locul la sfârșitul lunii august. Se pare că acea terasă a râului este numită Platoul „Inima Reginei” (fiind inclusă aici și capela construită ca replică a Stellei Maris din Balcic - piatra de temelie a fost sfințită de părintele Arsenie Boca), denumire sub care apare pe harta turistică afișată în fața Primăriei Bran.
Tot acolo s-a desfășurat Festivalul Berii, acele amenajări cu butoaie și paie - probabil nu și-au strâns tot gunoiul după închidere.
Platoul „Inima Reginei” este nesemnalizat dar noroc cu vizualizarea din șosea și accesul facil.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 La pas prin Bran - Halloween cu Musk, Angelina și Dracula — scris în 03.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2022 Muzeul Satului din Bran, la un pas de închidere - SOS cultural — scris în 02.11.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2022 Zona Bran cu copii — scris în 24.06.22 de Daniela33 din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Feb.2022 O trecere fugitivă prin tărâmul Contelui... — scris în 07.02.22 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jan.2022 Muzeul Național Bran – Secția de istorie „Regina Maria” — scris în 09.02.22 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2020 Satul montan Șimon – la poarta Branului — scris în 30.08.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Club Vila Bran sau întoarcerea la copilărie... (2) — scris în 11.08.19 de zapacitu din VALCEA - RECOMANDĂ