ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.11.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Muzeul Satului din Bran, la un pas de închidere - SOS cultural

TIPĂREȘTE

Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții. - Nicolae Iorga

Link Google Maps: click aici

Vizita: Octombrie 2022

Preț: Intrare liberă...

Website: click aici

INTRO

La poarta castelului Bran, chiar pe partea stângă, se află Muzeul Satului Brănean. Un loc ignorat de multă lume, cumva pe bună dreptate... acesta fiind eclipsat de monstrul sacru reprezentat de CASTELUL BRAN!

Este greu să te faci remarcat când stai lângă un asemenea colos, dar cu toate acestea, Muzeul Satului Brănean a rezistat (și încă mai rezistă) de 60 de ani!

Muzeul etnografic a fost înființat în 1960 și după revoluție a funcționat ca una dintre cele trei secții ale Muzeului Național Bran. Aflat la poalele castelului Bran muzeul se prezintă ca un sat de munte cu locuințe, adăposturi pentru animale, vâltoare, gater pentru lemne și atelier de tăbăcit lâna.

Interioarele caselor cu mobilier, unelte și straie țărănești specifice Branului, îi poartă pe turiști în vremuri străvechi. Pe suprafața de 9610 mp a terenului situat în comuna Bran, Poarta, Piața Ioan G. Stoian nr. 3A, jud. Brașov din Satul se regăsesc 18 monumente de arhitectură de clasa A, unice in țară dar și din mii de piese de patrimoniu.

____

PARCUL ETNOGRAFIC

Probabil din cauza situației juridice, nu se mai percepe taxă de intrare... drept urmare nu am plătit nimic! Pe aleea principală erau dispuse mai multe corturi unde se vindeau cam aceleași kitsch-uri vândute și la tarabele de la baza castelului Bran.

Am intrat și am făcut dreapta mergând spre Piua și Mașina de lână, aparținând zonei Cheia de la începutul secolului XX. Mi-a plăcut extrem de mult peisajul de toamnă târzie, motiv pentru care am reușit să surprind construcția în mai multe fotografii pe care eu le consider foarte faine. (vezi pozele)

Cheia este un sat de vale situat pe cursul mijlociu al râului Moeciu, unde documentele consemnează existența unor instalații de tehnică populară pentru prelucrarea lânii încă din evul mediu. Piua aflată la parter îngroașă și finisează postavul de casă prin căderea alternativă a ciocanelor iar droabanul și daracul amplasate la etaj, scarmănă lâna și o transformă în caier. Instalația, pusă in mișcare de forța apei, prin invârtirea roții din exterior, a fost adusă în muzeu în anul 1962.

Cuptorul pentru var "Varnița", aparținând satului Moieciu de sus. Moieciu de Sus este un sat de vale cu tendințe de răsfirare, situat pe cursul superior al văii Moieciului, în care ocupațiile de bază ale lucuitorilor au fost creșterea vitelor și lucrul la pădure. Varnița, adusă în Muzeu in anul 1982, aparține tipului de cuptor de formă cilindrică, construit la suprafața solului. Cuptorul pentru var este destinat arderii calcarului în vederea obținerii varului, folosit excluziv ca liant la tencuitul si văruitul construcțiilor.

Mai departe mergem spre Joagărul din satul Șimon. Șimonul este un sat de vale, așezat de-a lungul pârăului cu același nume. Pe lângă ocupațiile tradiționale de bază, creșterea animalelor și lucrul la pădure. Documentele atestă existența pe văile brănene a instalațiilor de tehnică populară pentru prelucrarea lemnului, numite joagăre.

Joagărul adus de pe valea Șimonului în anul 1961 este acționat cu forța apei care pune în mișcare roata hidraulică. Prin biela mișcarea circulară a roții este transformată în mișcare rectilinie a pânzelor de carul ce se mișcă pe tăvălugi, acționat sincronizat pe aceeași roată hidraulică.

Stâna. Păstoritul, ca formă organizată de creștere a vitelor, a constituit ocupația de bază a locuitorilor satele brănene. Vara, vitele (oi şi vaci) se strângeau la munte, la stănă, iarna coborau în sat sau câmpie, la "bată". Stâna adusă în muzeu în anul 1963 din muntele Vlădușca este o construție pastorală destinată prelucrării laptelui pe timpul varatului.

Construcţia, are două încăperi... fierbătoarea unde se prelucrează laptele şi stâna foilor sau stâna brânzii unde se pune cașul de brănză la dospit în buduroi și se a depozitează produsele din lapte. În strunga din spatele stânei se bagă oile la muls.

Șura din Simon. Adusă în muzeu în anul 1962 este compusă din trei încăperi. Grajdul oilor, grajdul vacilor și între ele șura propriu-zisă unde se imblâtesc cerealele și se păstrează atelajele și uneltele.

Hodăița, din Moeciu de Jos, adusă în muzeu în anul 1966 a fost inițial casa monocelulară de locuit în satul risipit iar după construirea gospodăriei din vale a rămas adăpostul temporar al propietarului.

Vizităm mai departe restul caselor si ansamblelor dar realizez și ceva fotografii între timp.

_____

Muzeul - La un pas de închidere!

Acum 2-3 ani, terenul pe care se află muzeul a fost retrocedat în instanța. O treime din suprafață îi aparține unei femei din București, care a anunțat că e dispusă să vândă partea ei cu 320.000 de euro. Ministerul Culturii - în subordinea căruia se află muzeul - nu a răspuns ofertei, astfel că femeia a trimis la Bran executorul judecătoresc.

Celelalte două treimi din teren aparțin unui cetățean polonez - acum, consul onorific în Brașov - care a cumpărat la Bran mai multe proprietăți, toate în jurul Castelului.

A ridicat aici un restaurant, un castel al groazei, iar localnicii spun că, pe terenul muzeului, ar dori să ridice un parc de distracții - Dracula Land.

Janusz Szalinski susține, însă, că este dispus să cadă la o înțelegere cu autoritățile române, dar până acum nu a fost invitat la masa negocierilor.

În anul 2020, după expunerea știrii în mass media, au avut loc mai multe proteste, atât din partea angajaților care riscau să rămână fără loc de muncă dar și din partea locuitorilor. Oamenii aveau în mâini pancarte pe care scrie „Relocare = distrugere” , „O istorie vie, ce n-o să mai fie” sau „Corupția ucide” .

Șeful Secției etnografice a Muzeului Național Bran, Daniel Apostol, spunea că protestul este organizat pentru salvarea secției, cunoscută sub numele de Muzeul Satului. Secția Etnografică riscă să fie închisă după ce terenul pe care este amplasată a fost retrocedat.

„După 15 ani de procese cu posibili moștenitori ai posibililor proprietari, aceștia au reușit să obțină un ordin judecătoresc și vin luni cu executorul judecătoresc să sigileze muzeul și să recupereze terenul. Muzeul este inclus în lista monumentelor istorie categoria A. Este din 1960 parc etnografic. Sunt 18 monumente de artitectură. Acum ne aflăm în fața distrugerii acestui muzeu. (…) Este foarte greu. Vrem să tragem un semnal de alarmă. Încercăm să sensibilizăm” , a declarat Apostol. Potrivit acestuia, unele case care se află în acest parc etnografic au și 250 de ani vechime.

„Au rămas foarte puține oaze de identitate națională. Aici, în zonă, este singurul de acest fel și nici nu mai sunt monumente de acest fel ca să poată fi reconstruit. O relocare ar costa mult mai mult și în plus ca să dezmembrezi pierzi între 40 și 60% din autencitatate” , a precizat șeful Secției etnografice. Daniel Apostol spune că singura variantă ar fi ca Ministerul Culturii, care are în subordine acest muzeu, să cumpere terenul respectiv.

Muzeul Satului se află lângă renumitul Castel Bran și a fost înființat acum 60 de ani, cuprinzând piese unice în țară. Aici sunt angajate 33 de persoane. Pentru salvarea muzeului a fost făcută și o petiție la vremea respectivă, semnată de mii de oameni.

Am căutat articole mai noi în presă cu privire la situația actuală a locației dar pare că nu s-a mai scris nimic. La judecătoria Zărnești sunt depuse zeci de dosare din partea actualilor propietari, care nu par să fie băgați în seamă de autoritățile locale și naționale.

Lipsa banilor pentru expropieri dar și lipsa de interes va duce probabil la pierderea acestui loc, aflat în patrimoniul arhitectural. Probabil că va ajunge un loc modern de divertisment, așa cum dorește propietarul cu 2/3... un fel de Dracula Land.

Ăștia suntem! Iorga avea dreptate... Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții.

____

Pentru scrierea acestui articol am folosit mai multe surse de informare:

-panouri info Muzeul Branului

-site cultura.ro

-site stirileprotv.ro

-site europafm.ro

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 02.11.22 12:25:20
Validat / Publicat: 02.11.22 14:13:07
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BRAN

VIZUALIZĂRI: 506 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Targul de kitsch-uri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24500 PMA (din 25 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[02.11.22 19:20:23]
»

Că bine mai zicea marele Nicolae Iorga în urmă cu un secol, sper să nu mă înșel. La ceea ce se întâmplă în țara asta în prezent, vorbele sale capătă putere de adevăr pe zi ce trece. Am fost de nenumărate ori la Bran, am vizitat în câteva rânduri Muzeul Satului când nu era percepută vreo taxă, și pot să spun că ai dreptate, numărul celor care vizitează Muzeul Satului este cu mult mai mic decât al celor care vin pentru Castelul Bran, am văzut rând la bilete până aproape de stradă, povestea legăturii lui Vlad Țepeș cu castelul se vinde foarte bine, se fac bani buni din vânzarea de bilete, și nu e ieftin deloc.

Atitudine delăsătoare, nepăsare, lipsă de interes, afaceri dubioase, interese obscure, toate acestea vor conduce probabil la închiderea muzeului, și nu m-ar mira dacă mâine-poimâine aud că se va închide și castelul, în țara asta orice e posibil, lucrurile se schimbă cu o viteză amețitoare de la o zi la alta.

Felicitări pentru faptul că ai adus în atenția cititorilor AFA aceste aspecte legate de Muzeul Satului din Bran.

Gânduri bune!

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[03.11.22 09:16:27]
»

@Safta Radu: Mulțumesc pentru vizită, vot și ecou.

Despre partea cu taxarea nu sunt sigur de când s-a renunțat la ea. Știu că se percepea taxă, m-am uitat și prin recenziile mai vechi, cineva notase în 2017 că a plătit 4 lei pentru intrare.

Sau poate că a fost doar acum că venea halloweenul... sau poate are legătură cu procesele care sunt pe rol. Oricum locul este frumos și merită vizitat căci nu se știe dacă va mai fi multă vreme prezent...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[03.11.22 09:29:13]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Asemenea muzee în aer liber concentrează într-un spațiu restrâns esența vieții rurale, principalele elemente de cultură materială (locuințe, meșteșuguri, unelte, obiecte etc.) și spirituală (artă, cultură, știință, religie ș. a.). În curând doar în aceste muzee ale satului vom mai putea vedea anumite elemente arhitecturale, obiecte de uz caznic, vase și unelte tradiționale, piese de costum popular; la fel se pierd tradiții, obiceiuri, folclor, chiar cuvinte...

„Norocul” Muzeul Satului Brănean îl reprezintă amplasamentul ideal de lângă castelul Bran - un „noroc” nefast care l-a făcut atractiv pentru foști proprietari, moștenitori, cumpărători, investitori sau mai știu eu ce categorii de doritori de câștig financiar rapid. L-am vizitat de câteva ori, în 2015 încă se mai plătea bilet (vezi impresii), apoi odată cu debutul problemelor patrimoniale din ultimii ani nu s-a mai perceput taxă de intrare (cred că din vara lui 2020 nu se mai plătește bilet, de la retrocedare: digi24.ro/magazin/timp-li ... ituatie-1325798).

Cine pierde? Noi toți...

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[03.11.22 09:47:25]
»

@tata123 ????: Salut, mulțumesc pentru completările foarte utile. Citisem și recenzia ta și văzusem că și tu ai plătit. Deci bănuiala mea cu renunțarea taxării din cauza situației juridice, ce se petrece de mai bine de 2 ani, se confirmă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Safta Radu, tata123 🔱, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Bran:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044852018356323 sec
    ecranul dvs: 1 x 1