ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 09.02.2022
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JAN-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Muzeul Național Bran – Secția de istorie „Regina Maria”

TIPĂREȘTE URM de aici

Weekendul petrecut în zona Râșnov a fost unul relaxant, zăpada depusă pe brazii din zona Pârâul Rece și Valea Cetății ne-a binedispus, vizita la Dino Parc ne-a cufundat în lumea copilăriei nevinovate (vezi impresii), iar vizita la Muzeul Național Bran - Secția de istorie „Regina Maria” ne-a adus mai aproape de istoria noastră.

Acest muzeu a trecut printr-o adevărată dramă, un storytelling modern care a condus spre un deznodământ neobișnuit: un Muzeu într-o pensiune. Da, ați auzit bine – în 2022 muzeul funcționează în clădirea unei foste pensiuni, fiecare cameră de expunere având atașată o baie!!! Am mai vizitat ori auzit de muzee amplasate în turnuri, în pivnițe medievale, conace sau cule, dar românii s-au întrecut pe sine la Bran.

În 2015 descopeream în clădirile Vămii Medievale din spatele castelului Bran un mic, dar extrem de valoros muzeu numit chiar Muzeul Vămii Medievale Bran (vezi impresii). Aici s-au adunat obiectele originale din castelul Bran după ce în 2009 acesta a fost redat arhiducelui Dominic de Habsburg și surorilor sale, moștenitori drept copii ai principesei Ileana. Dacă din anii ' 50 până la începutul anilor 2000 o parte din mobilierul și obiecte aparținând epocii regale au fost așezate în castelul Bran (cronologic/pe stiluri), din acest început de mileniu se declanșează sarabanda retrocedărilor: castelul, vama medievală, o parte din terenul Muzeului Satului Brănean (vezi impresii). După ce reușesc să amenajeze din nou muzeul în Vama Medievală, justiția hotărăște că instituția de cultură trebuie să plece și de aici. Soluția identificată nu e ideală, dar muzeul își poate desfășura activitatea cât de cât: se închiriază o pensiune din apropierea castelului Bran și din 2018 Muzeul Național Bran – Secția de istorie „Regina Maria” se redeschide.

Multă lume nu a auzit despre acest muzeu (nici în vechiul amplasament, nici în noua „casă” ), eventual îl descoperă căutând un loc de parcare în jurul parcului central al localității. Cei care se plimbă prin castelul Bran (45 lei/adult), care rămâne un valoros monument medieval, ar trebui să completeze această incursiune în trecut cu vizitarea Secției de Istorie „Regina Maria” , loc unde vor vedea piese și obiecte originale din castel, la un preț de câteva ori mai mic.

Info. Muzeul se află pe str. dr. Aurel Stoian nr. 14, e semnalizat prin panouri informative vizibile și are locuri proprii de parcare în curte (vreo 10). Din curtea muzeului zărim vârful semeț al castelului. Programul de funcționare actualizat îl găsiți pe site-ul oficial (muzeulnationalbran.ro), iar prețul unui bilet este de doar 10 lei/adult; se pot face fotografii, fără blitz. De la mica recepție de la parter am achiziționat biletele și o broșură cu informații de bază și fotografii.

Expoziția de bază. Dacă în 2015 am beneficiat de un ghidaj minim și povești incitante, acum am fost îndrumați în ceea ce privește traseul de vizitare și sfătuiți să citim textele afișate; totuși la sfârșit am purtat o discuție interesantă timp de vreo 10 minute cu personalul.

Parterul deține cele mai largi spații de expunere; traseul de vizitare se deschide cu sala expozițiilor temporare – în acest moment fiind vorba despre Branul interbelic în imagini și Familia Regală Română în cărți poștale ilustrate. Privind micile cartonașe foto din vitrine aproape că te cufunzi în atmosfera timpurilor trecute, nici nu îmi vine să cred câte cărți poștale s-au editat în acele vremuri. Deh, oamenii utilizau scrisul pentru a comunica, iar ilustratele erau o metodă rapidă de a transmite cuiva câteva gânduri.

Castelul Bran a fost una din reședințele favorite ale Reginei Maria, loc de refugiu și relaxare, restaurat și amenajat după gusturile Reginei. Domeniul Bran a fost dăruit de brașoveni Reginei Maria în 1920, care consemna: „Ceea ce mărinimos mi-ați dăruit am cheltuit între voi, am înfrumusețat acele locuri unde mi-a fost îngăduit să locuiesc … Am redeșteptat micul castel părăsit al Branului la o viață nouă” .

Și astfel demarează după cum scria Regina: chemarea la viață a unui mic castel, o adevărată poveste de zâne. Stilul de amenajare a interioarelor de la început de secol al XX-lea a fost unul cald, primitor, s-a utilizat o combinație între stilul neoromânesc și stiluri occidentale (amănunte și fotografii superbe aici: reginamaria.org/castelul-bran).

Salonul Galben și un fel de Sufragerie sunt amplasate la parterul muzeului și impresionează prin piesele de mobilier masive, sculptate și decorate în fel și chip, prin obiectele decorative care animează atmosfera. Salonul în care predomina o cromatică galbenă combină elemente românești (covorul cu motive populare și roata de tors) cu piese englezești, de exemplu. Garnitura de mobilier a Sufrageriei e deosebită, motive vegetale și zoomorfe (picioarele mesei și cotierele scaunelor au chipuri de animale) fiind sculptate cu migală, iar într-un colț tronează un ceas cu pendulă.

La etajul 1 descoperim Salonul Biedermeier, piese de mobilier austriece de secol al XIX-lea din lemn de nuc și obiecte metalice decorative, Salonul NeoRococo, un superb mobilier curbat, inspirat din forma scoicilor, cu suprafețe aurite, și o altă Sufragerie, unde predomină din nou sculptura în lemn (spătarele scaunelor sunt fenomenale).

La etajul 2 vedem piesele de rezistență ale muzeului, și anume cele două încăperi intime, dedicate relaxării, rugăciunii și somnului odihnitor. Dormitorul Regelui Ferdinand este dominat de patul cu baldachin în stil baroc care îți smulge un „uauuu” prelung la prima vedere. Tăblia patului conține două scene religioase („Nașterea Domnului Iisus Hristos” și „Închinarea magilor” ) care ar putea proveni de la un altar german din anii 1500. Alte exemplare de mobilier (biroul privat de rugăciune, caseta de lemn sculptată, cabinetul italian pictat, scaune) deși reprezintă un mix de stiluri se potrivesc în ansamblul dormitorului regal. Parcă am citit pe undeva că Regele Ferdinand nu a dormit niciodată în acel pat somptuos.

Dormitorul Reginei Maria are un aspect feminin, cald, primitor: un divan plin de perne, un paravan neobrâncovenesc, un iconostas de mici dimensiuni, mese de diferite forme, scaune, obiecte decorative, icoane. În altă odaie este refăcută camera de toaletă a Reginei Maria, loc în care sunt valorificate componente de mobilier specifice: masă de toaletă, un fotoliu tapițat cu pernă de picioare, un dulap, oglinzi, un paravan din fier, un spălător cu lighean metalic etc.

Mansarda muzeului ne prezintă mai multe încăperi cu mobilier specific unor stiluri, și anume: Mobilier european (cuprinde piese care au fost în castelul Bran, dar și din alre reședințe regale – o ladă sculptată, un fel de bufet sculptat german, un scaun, un fotoliu, un lampadar, tablouri, o livrea purtată de personalul Curții Regale), Mobilier în stil neoromânesc (mobilă cu motive populare, obiecte de artă populară, tablouri, o rochie de inspirație populară) și Mobilier în stil Secession (o garnitură de mobilier austriac pictat, scaune, o oglindă, un covor).

Pe holurile dintre etaje și paliere sunt expuse pe pereți reproduceri fotografice care ilustrează interioare din castelul Bran din perioada interbelică, dar și alte piese de mobilier și o vitrină cu obiecte de ceramică.

Concluzii. Spațiile oarecum neadecvate găzduiesc doar o parte din piesele aflate în patrimoniul muzeului brănean, o combinație din cele mai importante obiecte, documente, tablouri etc. care ne introduc în atmosfera regală interbelică a castelului Bran.

Nu ezitați să vă abați câteva sute de metri de la castelul Bran la Muzeul Național Bran pentru a admira elemente valoroase de patrimoniu cultural, miezul colecțiilor fiind constituit din obiecte ce au aparținut Casei Regale și castelului Bran.

P. S. Nu ocoliți nici capela „Inima Reginei Maria” (nișa din stâncă și capela propriu-zisă – pictată de Arthur Verona și sfințită de Arsenie Boca în 1947), zidurile vămii medievale și hidrocentrala interbelică (familia regală oferea curent electric gratis comunităților din împrejurimi).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 09.02.22 08:44:59
Validat / Publicat: 09.02.22 09:51:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAN.

VIZUALIZĂRI: 1706 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Dormitorul Regelui Ferdinand.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55900 PMA (din 42 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster
[09.02.22 10:48:36]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii recente (din anul curent sau anul trecut!) ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[12.02.22 08:42:19]
»

@all: Spațiile improprii în care sunt expuse/depozitate bunuri culturale de valoare excepțională și insuficienta cunoașter/promovare a existenței acestui muzeu cu caracter național reprezintă puncte slabe ale acestei instituții culturale (să nu uităm că are în subordine și Muzeul Satului Brănean - vezi impresii - unde de asemenea există probleme de retrocedare). Mai adăugăm lipsa unui personal de specialitate!

În aceste condiții Muzeul încearcă să se facă cunoscut prin trimiterea de obiecte valoroase la diverse expoziții organizate de alte instituții similare din țară.

Dar, după cum știm, muzeele constituie un obicei de consum modest în preferințele comunității.

@webmaster: Mulțumesc pentru desemnare.

CATAAS
[22.02.22 13:34:39]
»

Toata lumea stie de castelul Bran, nu și de această secție a lui. Multumim pentru poze și informațiile aduse de articol!

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[22.02.22 14:18:38]
»

@CATAAS: Într-adevăr toți am auzit de Castelul Bran, unii l-am și vizitat. Însă puțini cunosc acest muzeu care aparține Statului Român, pe când castelul se află din 2009 în proprietate particulară generând profituri uriașe de la cei aproximativ 1 milion de turiști anual.

În schimb, muzeul e puțin cunoscut deși deține în patrimoniu obiecte originale valoroase provenind tocmai de la Castelul Bran. Aflat inițial în clădirea Vămii Medievale, cumva în spatele castelului, de câțiva ani s-a mutat într-o fostă pensiune aflată lângă parcul localității, oarecum în fața castelului.

Dacă toți cei care citesc articolul de față ar merge în viitor să viziteze acest muzeu ar fi un câștig atât pentru ei, cât și pentru cultura noastră.

Mulțumesc! Numai bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Bran:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070971012115479 sec
    ecranul dvs: 1 x 1